Преди Великден - ROTTING CHRIST призоваха за свобода на духа и демоните

13 апр 2014, 10:18 ч. 870 / 8 20
пред./следв.

   Гръцките екстремни метъли ROTTING CHRIST са едни от рекордьорите по посещения у нас и имат верни фенове, които трепетно очакват поредната визита на Sakis Tolis и компания. Противно на повечето групи, при които експериментите в по-късното им творчество водят до загуба на почитатели, бандата от южната ни съседка успя да привлече вниманието на по-широк кръг слушатели именно с последните си албуми. В прохладната априлска вечер, при новото гостуване на ROTTING CHRIST в България, столичният клуб "R.B.F." беше пълен.

   Влизането ставаше безпроблемно, организаторите от "Live & Loud" бяха осигурили идеален ред и всеки можеше да постъпи според желанието си – да заеме място или да си купи напитка, като за последната не се чакаше много, тъй като щанда се обслужваше от няколко души. На същото място се предлагаше и мърчандайз на групите, така че с една "разходка" човек можеше да се върне с бира, диск и тениска.

   Първа на сцената се качи софийската дарк метъл банда MURDER OF CROWS. Въпреки съвсем рехавото присъствие в залата, момчетата забиха със самочувствие и постепенно успяха да привлекат част от предпочелите да се разхождат в градинката пред клуба. По средата на сета ентусиазмът нарасна и пред сцената се развяха коси.

   Втората група беше бургаската блек метъл гордост DIMHOLT, която значително сгъсти редиците на феновете. Бандата получи отличен прием от публиката, след всяко парче се чуваха викове: "Още, още! " Аплодисментите и скандиранията бяха напълно заслужени, защото петорката от морския град представи стегнат сет, а гръмовитият глас на фронтмена Woundheir, с истинско име Тодор Красимиров, известен също и като Monolithe, не остави нито един равнодушен в залата. От своя страна групата неколкократно благодари на организаторите и феновете за прекрасната възможност да се представи като подгряваща на обичаната "елинска" формация ROTTING CHRIST.

   От гръцките гости първи се представиха CHRONOSPHERE. Момчетата направиха сърцато и надъхано изпълнение, с високоскоростни рифове и буреносни барабани. Дали звукът беше доста усилен или олдскул трашът не беше по сърце на част от публиката, но реакциите бяха полярни. Някои от присъстващите шумно одобряваха случващото се на сцената, но други (не)търпеливо изчакваха сетът да приключи.

   Най-сетне дойде ред на хедлайнърите на вечерта – гръцките "антихристи" ROTTING CHRIST. Феновете бяха поздравени на чист български: "Здравей, София! Здравей, България! " Градусът на въодушевление мигновено се покачи и още първата песен "666", от последния албум "Kata Ton Daimona Eaytoy" (2013), беше изпълнена с активна помощ от публиката. Атмосферата беше абсолютно непринудена, като на среща на стари приятели, и на бандата й се налагаше много малко да подканя феновете да вземат участие в шоуто. Пееше се и от двете страни на сцената, а изявата на ROTTING CHRIST беше "изконсумирана" с огромно желание и настървение, като чакано любимо ястие. Всякакви опити за паузи водеха до френетични скандирания на името на бандата, почти в панически страх, да не би шоуто да не е достатъчно дълго. Такава опасност обаче нямаше. Харизматичният фронтмен Sakis Tolis размахваше буйно юмруци и зовеше за свобода на духа и демоните, дремещи във всеки от нас. Превъплъщенията на певеца бяха най-различни – в кавъра на гръцките блекметъли THOU ART LORD, "Societas Satanas", Sakis беше богоборец, в "In Yumen-Xibalba" нареждаше като древен шаман, а в "Enuma Elish" се издигаше над земните страсти. Изключително артистичен и убедителен, вокалистът се радваше и страдаше с всяка песен, като увличаше със себе си и публиката. Всеки има някаква представа за "силен концерт", но ако тя се свързва и със съпреживяване на случващото се на сцената, то на снощното гостуване на ROTTING CHRIST напълно приляга споменатото определение.

   Песните бяха от цялото немалко и разнообразно творчество на бандата от Атина, но акцентът беше върху по-късните албуми. Прозвучаха уникалните ритми на "dub-sag-ta-ke" от албума "Aealo" (2010), станалата хит едноименна с последния албум "Kata Ton Daimona Eaytoy", свирепата и раздаваща всекиму заслуженото "Nemecic" от "Theogonia" (2007). От най-ранните творби на ROTTING CHRIST бяха включени "King of a Stellar War" и изпълнената като единствен бис "Archon" от "Triarchy of the Lost Lovers" (1996), "The Sign of Evil Existence" от "Thy Mighty Contract" (1993), а на запис в една от кратките паузи прозвуча дори "Gloria De Domino Inferni" от ЕР-то "Passage to Arcturo" (1991).

   ROTTING CHRIST зарадваха почитателите си у нас за пореден път с класно шоу. Остава надеждата за нови срещи с едни от пионерите на екстремния метъл в Гърция и на Балканите.

Сетлист:
01. 666
02. dub-sag-ta-ke
03. Athanati Estе
04. Kata Ton Daimona Eaytoy
05. Nemecic
06. Forest Of N'Gai
07. King of a Stellar Wаr
08. The Sign of Evil Existence
09. Transform All Suffering Into Plagues
10. Fgmenth, Thy Gift
11. Societas Satanas (THОU ART LORD cover)
12. In Yumen-Xibalba
13. Grandis Spiritus Diavolos
14. Chaos Geneto (The Sign of Prime Creation)
15. Non Serviаm
16. Enuma Elish
17. Noctis Era
Бис:
18. Archon

 

HeathenHeart




Коментари   (20)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Snimki 25.04.2014 11:46:50 отговори + 0 0
http://www.metalhammer.bg/photos/?album=1&gallery=18&show=gallery
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

снимки 21.04.2014 10:47:06 отговори + 0 0
?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

снимки 21.04.2014 10:46:52 отговори + 0 0
снимки Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Destruction 14.04.2014 15:36:58 отговори + 0 0
Супер концерт!Хейл Ротинг Крайст!В допълнение за пореден път се убеждавам, че Димхолт са една от най-смислените български екстремни групи. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Riding 14.04.2014 14:23:43 отговори + 0 0
Колкото и да се самохвалите не беше добре! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


XES 14.04.2014 11:01:25 отговори + 0 0
Супер концерт, всичко се случи както трябва! Rotting Christ са демони. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

satanic psycho 666 13.04.2014 21:44:48 отговори + 0 0
Ееееееее що не отидох, беееее?!!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

florimel 13.04.2014 19:48:19 отговори + 0 0
Силен концерт (най-вече заради Rotting Christ, останалите няма да коментирам) и чудесен репортаж! Още, още! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

666 13.04.2014 18:34:34 отговори + 0 0
Всичко беше на 6 \\m// Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Никой 13.04.2014 14:15:11 отговори + 0 0
Концертът на Rotting Christ беше много як!
Имайте предвид, че предния им концерт беше час, така че час и половина явно си е дълго за тях
За първи път никоя подгряваща банда не ме грабна. Но подкрепям да се дава шанс за изява на повече бг банди на такива концерти, тъй като малко хора биха отишли специално за някоя от тях в клуб, а мисля, че са доста подценявани.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Tulimyrsky 13.04.2014 13:51:23 отговори + 0 0
Аз пък най се изкефих на Димхолт, а всяка от групите гледах за първи път на живо. Гарваноубийството ставаше, но не чак толкова, а Времекълбото беше добро, но не за този концерт тематично (но имаше и добри попадения, та се слушаше, пък и радваха колко беснеят по сцената и как се кефят момците :Р). От "главните виновници" пък може би и аз съм очаквал повече парчета от предпоследната "тава", но това си е моя "грешка". Те си бяха отлични, даже много добри Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Luicious 13.04.2014 13:23:36 отговори + 0 0
Само аз ли мисля че всички банди бяха супер.. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

funeral frog 13.04.2014 12:59:46 отговори + 0 0
А на недоволните от качеството на родната сцена - момчета и момичета, сцена не се развива само с критика (и хейт), трябва и подкрепа : ) Достатъчно показателно за това е, че имаме групи, които са по-известни и обичани...в чужбина. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

funeral frog 13.04.2014 12:28:14 отговори + 0 0
Rotting Christ свириха над час и половина, не знам какво повече са обещавали, та е останало неизпълнено. Освен, че публиката беше останала без вратове и глас : ) Нещо ей-такова:
https://www.youtube.com/watch?v=qE-J1Sm4bh8

Що се отнася до Dimholt, стегнато си свириха момчетата, без да плагиатстват визия и музика с пълни шепи (Chronosphere). Гледам ги за първи път и хейтът, който обикновено събират, все повече ми прилича на махленска злоба.
Ако се заяждах, бих попитал организаторите защо на българските групи (отново) не се полага нито прилично осветление, нито машина за пушек.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Riding 13.04.2014 12:20:37 отговори + 0 0
БГ бандите бяха ненужен пълнеж, а трашарчетата за пълен та-ак!
Да бяхте оставили само Ротинг, които и без това НЕ изсвириха един от най-дългите сетове!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Best Ripper 13.04.2014 12:10:46 отговори + 0 0
Първите нашенци бяха прилични /като за нашенци/, вторите си бяха чисто недоразумение. Общо взето и едните, и другите имат мноооооого мляко да пият.
"Кроносферите" не се връзваха тематично в блек-дет метъла на вечерта, но показаха отлично, че са на светлинни години напред с материала от нашенските железари - и като техника, и като композиции.
На "Гнилия Джизъс" също бях за сефте на живо - предишните концерти все ги пропусках по една или друга причина. Нямаше такова раздаване на византийските юнаци, повече от очарован съм! Изобщо не усетих кога мина времето и на Кроносферите, и на Крайста! Задължително пак ще се ходи отново! Колкото и да не ни се ще, положението в метъла между БГ и Гърция е същото като и в живота и демокрацията. Зле сме се отвсякъде, колкото и да се напъват разни нашенци и да се мислят за "големи работи"...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Дали 13.04.2014 11:51:31 отговори + 0 0
" Което сигурно щеше да стане, ако си бяха спазили обещанието за \"един от най-дългите сетове\"..."

Кога византийците са си спазвали обещанията? А точно на този организатор надали му стиска или може да ги накара да го спазят!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бай Гроздан 13.04.2014 11:46:54 отговори + 0 0
За пореден път се убедих, че dimholt са най-нещастната бг банда! Амин. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

hate me 13.04.2014 11:06:15 отговори + 0 0
дарк метъл банда MURDER OF CROWS докара скромните 5-6 човека идващи за Ротинг крайст а не за тях!Вокалът на бургаската бЯк метъл гордост DIMHOLT пък имаше проблеми с кърпата, щот все си я придърпваше, сакън да не му се види косата. Или под кърпата се криеха чифт наболи рогца или имаше предавател за връзка с извънземните ))Гръцките трашъри бяха объркали концерта се разбра по-късно. Някой им казал че ще свири Металика DD
Ротинг крайст размазаха!!! Няма думи да се опише шоуто!!! Презентацията е блед опит да се докосне до истинското преживяване!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

HYPOHEAD 13.04.2014 10:53:20 отговори + 0 0
Първите не успях да ги чуя, Dimholt лично на мен ми бяха скучни, но поне не вдигаха шум. Ръкоплясках им накрая. Chronosphere ме лишиха от половината ми слух поне. Ужасен шум и тотално еднообразие. При началото на всяка песен си задавахме въпроса с компанията: "Абе това не сме ли го чували вече?", и си отговаряхме: "А да, в предишната песен.". Определено ме издразниха.
Rotting Christ ме израдваха на макс. Гледам ги за първи път, всеки предишен път, когато бяха тук им изтървах концертите по една или друга причина. Като за първо впечатление на живо мога да кажа само - искам пак!!! Само един бъг за мен - исках повече песни от Aealo. Което сигурно щеше да стане, ако си бяха спазили обещанието за "един от най-дългите сетове"...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".