Футбол и тежък рокендрол във втория ден на фестивала "Kavarna Rock 2014"

29 юни 2014, 12:56 ч. 1724 / 5 8
пред./следв.

   Вторият и същински първи ден на тазгодишния фестивал "Kavarna Rock" бе открит от едни от победителите в "Black Sea Battle of the Bands" – група SEVI. Музикантите от нея са добре познати от многобройните си концертни изяви из цялата страна, а стилът им се вписа отлично в цялостната концепция на събитието.

   С избързване от графика с около 15 минути, в 17:15 ч. на сцената се качи гръцкият китарен герой Gus G., поздрави се като със стари приятели с публиката – а такива със сигурност имаше сред нея, тъй като той е добре познат на родния фен като лидер на гостувалите неведнъж у нас FIREWIND, както и настоящ китарист на величието Ozzy Osbourne – и се зае да представи актуалния си първи солов албум "I Am The Fire", излязъл през февруари. В началото бе "My Will Be Done", записана с шведския вокалист Mats Leven, но изпята на живо от германеца Henning Basse (екс-BRAINSTORM, екс-METALIUM). Старият боен другар на Gus се справяше чудесно не само с вокалните си отговорности, които включваха още влизане в ролите на Michael Starr от STEEL PANTHER и Jeff Scott Soto (участвали в записите на парчета за "I Am The Fire"), но и с поддържането на висок градус на настроението сред публиката от около 1000 души. Певецът достойно представи още няколко блестящи съчетания на мелодия и мощ от "I Am The Fire", като "Blame It on Me", "Redemption", безгрижната "Summer Days" и, разбира се, заглавната композиция, където в заразителния припев се включиха и гласовете на феновете.

   Компания на Gus G. на сцената правеха още колегата му от FIREWIND, младият белгиец Johan Nunez зад барабаните, и басистът на гръцката банда W.A.N.T.E.D., Strutter, в чието "Valve Studio" в Солун е записан соловият албум на китариста.
   Истински празник за ушите на тълпата бяха няколкото любими и вече утвърдени хитове, които прозвучаха – "World on Fire" на FIREWIND, която директно преля в инструменталната вихрушка "The Fire And The Fury", Sabbath-ската мелачка "Into The Void" и ударният финал, "Crazy Train" на "Бащицата" Ozzy.
   С отреден цял час пред публиката на "Kavarna Rock 2014" и въпреки няколко обстоятелства, които не бяха в негова полза (по-ранен от предвиденото старт, несправедливо глъхнещ на моменти звук), Gus G. видимо успя да запали огъня в сърцата на старите и новите си фенове, беше посрещнат и изпратен като звездата, която е, и постави подобаващо начало на първата истински звездна вечер на "Kavarna Rock 2014".

Сетлист на Gus G.:
01. My Will Be Done
02. Eyes Wide Open
03. Blame It On Me
04. Vengeance
05. Summer Days
06. World On Fire (FIREWIND)
07. The Fire And The Fury (FIREWIND)
08. Into The Void (BLACK SABBATH cover)
09. Redemption
10. I Am The Fire
11. Terrified
12. Crazy Train (Ozzy Osbourne cover)

 

   В минутите когато футболните запалянковци у нас се подготвяха да гледат първия осминафинал на Световното първенство в Бразилия, повечето рок фенове в Каварна се вълнуваха от друг въпрос: ще се осъществи ли най-после първото гостуване на PRETTY MAIDS у нас? След печално неуспешни опити в близкото минало хеви метъл ветераните най-после попаднаха на правилния организатор и правилната сцена, на която да се изявят. Около 18:40 ч., под звуците на класическа музика, датската петорка се качи на сцената и започна да отправя залпове към все по-набъбващата публика. Вече е станало клише да се говори за хубавия звук в Каварна и затова е редно само да споменем, че и изпълнението на PRETTY MAIDS не правеше изключение въпреки няколкото леки технически проблема в самото начало. Независимо дали свириха газещата с тежки стъпки "Mother of All Lies" или замечтани балади като "My Soul to Take" и "Little Drops of Heaven", датчаните звучаха превъзходно. И докато слънцето все още жежко припичаше над стадион "Калиакра", от колоните вече се изливаше сурова енергия под формата на рифовите вихрушки "Nuclear Boomerang" и класиката "Back to Back". Повечето присъстващи изглежда не познаваха добре творчеството на датчаните, но колкото повече човек се приближаваше до оградите, толкова повече се сгъстяваше отявлената фенска маса. Вокалистът Ronnie Atkins не пропускаше да се заиграе с публиката и да я разпява на равни интервали от време. Без ни най-малко да омаловажаваме китариста Ken Hammer, клавириста Morten Sandager (някои феове на по-твърдите стилове може би го познават от изявите му с MERCENARY) и барабаниста Allan Tschicaja, е редно да отдадем заслуженото на най-зрелищния човек на сцената – басистът Rene Shades, чието типично рокаджийско осемдесетарско облекло и поведение често отмъкваше вниманието от фронтмена. След "Rodeo" групата засвири кратък пасаж от "Another Brick in the Wall" на PINK FLOYD, който преля в началото на "I.N.V.U.". PRETTY MAIDS имат достатъчно богата дискография, за да им е на практика непосилно да я представят в рамките на един час и заради това бяха заложили на балансирана комбинация от класики (от първите им два албума) и актуален материал, която сработи перфектно в чудесната фестивална обстановка на "Kavarna Rock 2014". Финалът дойде неусетно след точно 60 минути с "Red, Hot and Heavy". Под заслужените аплодисменти на стари и новоспечелени фенове датчаните се оттеглиха, за да започне подготовката за едни други класици на тежкия рок – швейцарците KROKUS.

Сетлист:
1. Mother of All Lies
2. Nuclеar Boomerang
3. Back to Back
4. My Soul to Take
5. Yellow Rain
6. Rodeо
7. I.N.V.U.
8. I See Ghosts
9. Little Drops of Heaven
10. Future World
11. Red, Hot and Heavy


   За никого не е тайна, че основната част от публиката в съботната вечер на "Kavarna Rock" беше дошла, за да слуша най-вече EUROPE. Така KROKUS попаднаха в крайно незавидна позиция защото за тези повече от около 4000 човека, които вече бяха на стадиона, швейцарците бяха на практика неизвестни. Да, рокаджиите имаха доста фенове в публиката, но на фона на мнозинството тези фенове бяха по-скоро малцинство. Това обаче не изглеждаше да е притеснило по какъвто и да е начин бандата и още с излизането си (около 20:35 ч.) KROKUS започнаха да сипят високооктанов рок енд рол. Първата песен от сета им бе "Long Stick Goes Boom", която беше последвана от кавъра на THE GUESS WHO "American Woman" (който повечето присъстващи познаваха от популярната версия на Lenny Kravitz). Заради вокалните параметри на Marc Storace се чуха някои коментари, които сравняваха музиката на KROKUS с тази на AC/DC. Песни като "Fire" (предхождана от великолепно соло на Mandy Mayer) обаче доказаха, че подобни изказвания са били твърде прибързани. Декорът на сцената – булдог захапал цигара (обложката на "Dirty Dynamite") – по идеален начин кореспондираше със суровите рифове на китарното трио Mandy Mayer - Fernando Von Arb - Mark Kohler. Само с кратки мигове на почивка за представяния на песните (като тук от време на време думата вземаше и басистът и основател на бандата – Chris von Rohr) KROKUS сипеха удар след удар. След посветената на всички "работещи бедняци, като нас" "Eat the Rich" дойде време за един от върховите моменти в сета – разкошната "Screaming in the Night". Горе-долу по времето, когато се разиграваше лотарията с дузпите между Бразилия и Чили, швейцарците забиха "Live for the Action", която пък бе посветена на футболните герои в Бразилия. Завършекът дойде след час и 20 минути с кавъра на Bob Dylan "The Mighty Quinn", която Marc Storace представи като първата песен, която KROKUS въобще са свирили. А като вземем предвид и факта, че през 2015 г. ще се навършат 40 лета от създаването на KROKUS, това затвори по един добър начин и периода на чакане на родния фен най-после да види и тези класици на родна земя. Иначе швейцарците си взеха довиждане с нас, но с пожелания за нови срещи.

Сетлист:
1. Long Stick Goes Boom
2. American Woman (THE GUESS WHO cover)
3. Hellraiser
--- Mandy Mayer guitar solo
4. Fire
5. Rock City / Better Than Sex / Dоg Sоng
6. Eat the Rich
7. Screaming in the Night
8. Bedside Radio
9. Heatstrokes
10. Easy Rocker
11. Hoodоo Woman
12. Live for the Action
13. Quinn the Eskimo (The Mighty Quinn) (Bob Dylan covеr)

 

 

 Голяма част от изпълнението на KROKUS съвпадна с осминафиналния мач от световното първенство по футбол между Бразилия и Чили, към края на който феновете, затаили дъх пред огромния екран на входа на стадиона в напрегнато очакване на дузпите, бяха поне колкото забавляващите се с KROKUS, ако не и повече.
   След 22 ч., в продължителната пауза преди да излязат хедлайнърите на вечерта, Звезди от АХАТ отново превзе сцената и покани някои от спонсорите на събитието да разиграят в томбола чисто нов мотоциклет Harley-Davidson, модел 2014 г. Последвалото неколкократно звънене на варненски номер беше почти като скеч от комедийно предаване – в главната роля: сърдит господин, очевидно подразнен от късния час на обаждането и ни най-малко готов да си получи наградата на две колела, разпокъсан смях в публиката и доза досада.


   Но да се върнем към главното – музиката. Вълшебна вечер под ясен звезден небосклон, изпълнена с чистокръвен хард рок от висока класа – това видяхме до момента, но предстоеше да наблюдаваме особено ярък пример, олицетворен от петима шведи, които вече над 30 години поддържат пламъка жив и успяват да останат в крак с променящите се времена. В 22:50 целият стадион притъмня, за да грейнат ослепително звездите на Joey Tempest, John Norum, John Leven, Mic Michaeli и Ian Haugland.

   Поглед назад към 15 юни 2012 г. извиква спомени, които в тази нощ две години по-късно оживяха отново, сякаш с повече страст, размах и блясък, на по-голяма сцена под открито небе и подкрепени от перфектно озвучаване. Ако уважаемият читател си припомни тогавашния ни репортаж от концерта на EUROPE в софийската зала "Фестивална", паралелите ще са многобройни. На първо място сред тях застава впечатляващата музикална и сценична форма на всички музиканти и особено енергичния фронтмен Joey Tempest и брилянтния китарист John Norum. Константа остава и перфектната спойка между членовете на групата от една страна и химията между изпълнители и публика от друга страна – вокалистът на EUROPE вече знае още няколко фрази на български като "Много сте яки!" и "Как сте, копелета?" и успя да предизвика с тях едновременно умиление, забавление и гордост. Не липсваха и музикалните "поклони" към идолите на Tempest и компания от ранга на WHITESNAKE и BLACK SABBATH, запази се и силният акцент върху творчеството на бандата от последните 10 години (сетлистът се повтори на 80% спрямо 2012-та, а бисът беше същият). На последно място поставяме случайното или не съвпадение на изявата на EUROPE на родна земя (тази в Каварна беше трета поред) с голямо футболно първенство: през 2012 г. – европейската купа, а тази година – световната. Посещаемостта този път обаче беше в пъти по-голяма от тази в София и достигна около 6000 души в пика на вечерта – обяснимо, поради капацитета на стадиона в сравнение със залата, но и доказателство за нестихващия интерес на българските рок фенове към шведската рок машина.

   Този нестихващ интерес се пренася и към младите поколения и както тази вечер на раменете на прошарени господа седяха хлапета в предучилищна възраст, така и редом с класиките, които всички чакаха, се насладихме и на енергични и модерно звучащи хитове – до прочувствената балада "Carrie" достойно заставаше новата сърцеразбивачка "New Love In Town", а енергията на "Riches to Rags", с която беше открито шоуто, не отстъпваше с нищо на ритмичната "Rock the Night", която пък закри официалната част на програмата. Тази година е специална за групата и заради 30-годишният юбилей от издаването на албума "Wings of Tomorrow" (можете ли да повярвате? 30!), който беше отбелязан с любимото парче на вокалиста от въпросния албум – "Wasted Time".

   Макар че неусетно мина полунощ и умората на публиката след часове на крак си казваше думата, едва ли можеше да има по-силна адреналинова инжекция от вселенския хит "The Final Countdown", който вдигна всичко живо на крака и беше придружен от подскачане, припяване, викове, гора от ръце и всичко останало, което приляга на хора, които истински се забавляват. Така в 0:30 ч. завърши поредното силно представяне на ветераните EUROPE у нас.

Сетлист на EUROPE:
01. Riches to Rags
02. Firebox
03. Superstitious / Here I Go Again (WHITESNAKE cоver, откъс)
04. Scream Of Anger
05. No Stone Unturned
06. New Love In Town
07. Wasted Time
-- Guitar Solo
08. Girl From Lebanon
-- Drum Solo / William Tell Overture Finale
09. Sign of The Times
10. Demon Head
11. Cаrrie
12. Love Is Not The Enemy
13. Let The Good Times Rock
14. The Beast
15. Rock The Night / Heaven And Hell (BLACK SABBATH cover - откъс)
Бис:
16. Last Look At Eden
17. The Final Countdоwn

   След броени часове предстои третият, последен ден на "Kavarna Rock 2014", когато ще се насладим на изпълненията на AURA, JORN, GOTTHARD, SABATON и HELLOWEEN. А нашият екип, както винаги, ще ви държи информирани за всичко важно, което се случва в морската ни рок столица.

 

Текст: Florimel, Whiplash
Снимки: Герасим Трифонов



Коментари   (8)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


MalmSuite 3.07.2014 12:31:26 отговори + 0 0
хм, нямат слаби нови песни. Даже като се замисля не съм слушал старите албуми от години. Ама така е - ако цъкаш само мп3-ките, няма как да оцениш... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

force 3.07.2014 10:57:56 отговори + 0 0
PRETTY MAIDS унищожиха всичко живо! Прекрасни!!! Europe-професионалисти без хубави нови песни! Жалко! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MalmSuite 2.07.2014 13:29:41 отговори + 0 0
Юръп - самото съвршенство
Хелоуиин - също
Готтхард - Стив Лий никой не може да го замени - Ник пее страхотно и новите (скучни) парчета, и старите, но липсват композиторските качества на Стив
Прити Мейдс - бях най-отпред пред китариста - чувах само един тътен, вокалиста почти заглушен. И все пак ми направиха много добро впечетление.
Саботон - много забавни, но не бих ги слушал
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Радул 1.07.2014 15:34:23 отговори + 0 0
Прити Мейдс изненадоха много приятно на живо. Страхотна банда. Но както Даниел отбеляза, Юръп смазаха всички със звук, свирене и поведение. Публиката, за изненада, не им беше на нивото. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Даниел Тодоров 1.07.2014 00:07:44 отговори + 0 0
Контрастът между Europe и останалите групи беше поразяващ! Изведнъж излезе група, която показа невероятен професионализъм. А от озвучителната система се чу нещо, което до този момент липсваше - ПЕРФЕКТЕН ЗВУК! Има защо група като Europe да е хедлайнер! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


ГНР 30.06.2014 21:35:55 отговори + 0 0
PRETTY MAIDS бяха най-добрите, но много малко свиреха! Догодина пак ще трябва да идват... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

@@@ 29.06.2014 21:03:40 отговори + 0 0
Ми да са си мислели организаторите. Няма да преместят световното заради "Каварна-та" ! То това се гледа още преди обявяване на датите... Не малко концерти са били слабо посещавано точно заради конкурентни събития. Няма да забравя - SLAYER и DREAM THEATER в един и същ ден, в един и същ град... Все едно в LOS ANGELES или LONDON се случва ... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Запалянко и фен 29.06.2014 13:28:39 отговори + 0 0
Абе и 2010 година имаше световно и фестивала го направиха след това и беше супер. Това припокриване сега хич не ме кефи Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".