Народните любимци HELLOWEEN закриха "Kavarna Rock 2014"

30 юни 2014, 12:39 ч. 1545 / 5 30
пред./следв.

   Неделя, 29 юни - третият, последен ден на деветото издание на фестивала в Каварна. След загрявката с "Black Sea Battle of the Bands" и четирите чужди изпълнители в първия ден (Gus G., PRETTY MAIDS, KROKUS, EUROPE), дойде време за финала.

   Румънската банда AURA, която два дни по-рано бе излъчена като победител от гласуването на публиката на първото издание на "Битката на бандите" в Каварна, впечатли еднакво и със сценично поведение и реквизит, и с приятно изпълнение, макар и само на родния си език. Визията на русата фронтдама, чието име носи и групата, напомняше на Doro Pesch, а гласът й е бил описан от американски мениджъри като комбинация от Pink и Ann Wilson от HEART. На румънците беше отредено време само за три песни, тъй като в този ден програмата се движеше с известно закъснение.

   В 17:45 на сцената стъпи норвежкият вокален титан Jorn Lande, най-известен с работата си с MASTERPLAN, и под все още жаркото лятно слънце зареди удар след удар от соловите си албуми - включително актуалния "Traveller" от миналата година - а мощният му глас, дрезгава версия на Coverdale, кънтеше над цяла Каварна (която посрещна новата 2010 година именно с него). Парчета като "World Gone Mad" и мастърпланското "Time To Be King" раздвижиха и ръцете, и гласовете на публиката, а певецът беше видимо очарован и поласкан от реакцията на феновете.

   Със закачки и хумор норвежкият вокалист представи музикантите, които го придружаваха: вечно усмихнатия според него (и според нас) басист Thomas Bekkevold, който преди три месеца се бил научил на свири на бас, но вече бил доста добър; човекът-швейцарско ножче Christian Svendsen зад барабаните, който освен ударник от блек метъл сцената бил и много добър с пироефектите, а колегите му от "черните" кръгове го наричали Anti-Christian; и добре запазеният "след всички тези години" китарист Trond Holter, с когото Jorn бил от времето на топираните коси през 80-те години на миналия век.

   "War Of The World", с която Jorn закри представянето си, беше идеалното изпълнение на живо - вокални импровизации, китарно майсторство за пример, а от контакта между певеца и публиката сякаш прехвърчаха искри, като не само предните редове подеха мелодията от припева като рефрен и я пяха, докато музикантите не се скриха зад сцената. С такова посрещане и изпращане на гостите от Норвегия вярваме, че те ще се чувстват добре дошли отново, а защо не и на по-задушевен концерт в клуб в София. Дано!

Сетлист на JORN:
01. Carry The Black
02. Lеgеnd Man
03. Below
04. Traveller
05. World Gone Mad
06. Time To Be King
07. The Inner Road
08. War Of The Wоrld

 

 Експлозивното изпълнение на JORN постави наистина сериозно предизвикателство пред GOTTHARD. Дали швейцарските герои щяха да се представят достойно след гениалния норвежец и групата му? Очакванията на все по-сгъстяващата се с напредването на времето публика се бяха вдигнали до небето. Хората искаха първокласно рок шоу, искаха нещо, което да ги накара да подивеят, искаха… това, което GOTTHARD им дадоха. Шестимата музиканти излязоха на сцената малко след 19:00 ч. и в рамките на около един час показаха как се прави хард рок концерт. Стегнато, без излишни залитания, дори почти без приказки - като се изключат тук-там някое "Благодаря" или "Как сте?", понякога на български, вокалистът Nic Maeder не каза почти нищо. Сценичното му поведение и превъзходното му пеене говореха достатъчно. Атрактивен, със силно излъчване и страхотен глас, певецът се раздаде до последно и определено успя да вдигне настроението на насъбралите се пред сцената фенове. Справи се прекрасно и с парчетата, изпети в оригинал от покойния Steve Lee, а това, както знаем, далеч не е лесна задача. Другите петима не останаха по-назад, като соло китаристът и съосновател на групата, Leo Leoni, изпъкваше особено силно.

   Подборът на песните беше точно това, което можеше да се очаква. В момента групата промотира нов албум - "Bang!", чиято обложка беше декор за концерта - и, естествено, акцентът падна върху него. За щастие новите парчета са достатъчно надъхващи. На концерт могат единствено да накарат публиката да подивее. Което и стана - феновете крещяха и припяваха като за последно. Разбира се, не бяха пренебрегнати и старите класики, които също бяха посрещнати с бурно одобрение. За изпълнението на няколко песни Nic Maeder грабна китарата и демонстрира, че го бива и за ритъм китарист. Не беше подмината и класиката на Billy Joe Royal, известна на доста рок фенове като песен на DEEP PURPLE - "Hush", по време на която Nic разпя публиката. Разпяване имаше и две песни по-късно с "Lift U Up" и беше също толкова силно и надъхващо. След това дойде "Anytime Anywhere" и с нея изявата на групата приключи. Зарадвали старите си фенове в Каварна и спечелили нови, GOTTHARD се разделиха с публиката с пожелание за нови срещи.

Сетлист:
Intro: Let Mе in Katie
01. Bang!
02. Get Up ‘n’ Move On
03. Sister Moon
04. Remember It’s Me
05. What You Gеt
06. Starlight
07. Feel What I Feel
08. Hush (Billy Jоe Royal cover)
09. Mountain Mama
10. Lift U Up
11. Anytime Anywhеre


   След прекрасното представяне на GOTTHARD дойде редът на една от най-чаканите групи за фестивала - SABATON. Викове за излизането на шведите се чуваха от самото начало на фестивалния ден, а когато наближи времето на тяхната поява, пред сцената феновете се бяха събрали толкова нагъсто, че движението беше почти невъзможно. Около 20:40 ч. прозвуча запис на класиката на EUROPE "The Final Countdown", която чухме на живо предишния ден, и с това се постави началото на концерта на предвожданите от Joakim Broden герои. Последва вече традиционната за групата първа песен, "Ghost Division", и ураган от енергия помете публиката. SABATON са гостували нееднократно на българска земя, добре познати са на родните метъл фенове и никога не са разочаровали. Не разочароваха и сега - представиха се силно, енергично и разтърсващо - и, разбира се, публиката отвърна със същото. Емоциите не стихнаха дори за секунда, а често феновете пригласяха или направо заглушаваха групата. След всяка песен избухваха викове "SABATON! SABATON!", при това толкова силно, че Broden вместо да иска от хората да вдигнат повече шум, на моменти шеговито молеше за тишина. Всъщност голяма част от концерта мина в шеги - с познанията на членовете на групата по български език, с личния им живот, с инструменталните умения на певеца… С какво ли не.

   Естествено, имаше го атрактивното, диво сценично поведение, превърнало се в запазена марка на SABATON. Broden не спря да се движи и за секунда, не спря и да поддържа контакта с публиката. Басистът, Par Sundstrom, през цялото време свиреше и беснееше по сцената с усмивка на уста, а двамата китаристи, Chris Rorland и Thobbe Englund, и барабанистът, Hannes van Dahl, показаха стабилно присъствие, завидно инструментално майсторство и настроение. Преди да започне изпълнението на "Resist and Bite", песен от актуалния албум "Heroes", Joakim Broden обяви, че тя изисква три китари, затова и той ще засвири на такава. Каза и че това не е хубаво, защото не става за китарист. Подхвана "Smoke on the Water", но почти веднага Rorland, Englund и Van Dahl с кратки включвания показаха какво е истински майсторлък. Broden се заигра и с "Master of Puppets", а след това вече беше изпълнена и "Resist and Bite" - и бе посрещната както и останалите песни, изпълнени от SABATON на фестивала - с емоция и викове.

   Верни на обещанието, дадено по-рано в интервю, предоставено от организаторите на фестивала, SABATON изсвириха няколко песни от актуалния си албум, но наблегнаха на по-старите хитове. Песни като "Ghost Division", "The Art of War" и "Primo Victoria" докараха и без това емоционалната публика до екстаз, а в "Got Mit Uns" и "Metal Crue" двамата китаристи демонстрираха и съвсем прилични вокални качества. Все пак трябва да се спомене, че на моменти се усеща нужда от клавирист, особено като се вземе предвид колко клавирно ориентирана е музиката на групата принципно. Но това не беше проблем за публиката и не направи изявата на групата по-малко надъхваща. Преди "Metal Crue" Joakim Broden обяви, че това ще е последната изпълнена от SABATON песен за деня, но скоро ще имаме шанс да ги видим отново - през януари в София. Така изявата им в Каварна приключи. А феновете искаха още…

Сетлист:
Intro: The Final Countdown
01. Ghost Division
02. To Hell and Back
03. Carolus Rex
04. Screaming Eagles
05. Swedish Pagans
06. Resist and Bite (incl. "Smoke on the Water"/"Master of Puppets)
07. Soldier of Three Armies
08. The Lion from the North
09.White Death
10. Got Mit Uns
11. The Art of War
12. Primo Victoria
13. Metal Crue

 

 

 Седмото гостуване в България и второ в Каварна на немските пауър хеви любимци на българската публика HELLOWEEN не разочарова тълпата, която наброяваше поне толкова, колкото предишната вечер по същото време на стадион "Калиакра" - около 6000 и повече души. Раздвижени и разгорещени от могъщия и енергичен сет на SABATON, феновете бяха нетърпеливи за китарни дуели между Michael Weikath и Sascha Gerstner, забавление и настроение с Andi Deris и масирана ритъм-атака от гръмотевичния Dani Loeble и благо усмихнатия Markus Grosskopf. И получиха всичко това.

   Немската точност закова уводната мелодия на "Happy, Happy Helloween" в 22:30 ч. и гласовете на хиляди полетяха като орли, водени от Deris в "Eagle Fly Free". Темпото остана устремно със "Straight Out Of Hell" от едноименния последен албум на "Тиквите" и стана малко по-бавно, но все така разпалващо с "Where The Sinners Go", в която харизматичният вокалист за първи път официално протегна микрофон към неспирно пригласящата тълпа (не че децибелите откъм терена на стадиона имаха нужда от особено усилване). Малко по-късно дойде и "официалната" игра с публиката по време на "Live Now!", където левият и десният "лагер" се надпяваха, дирижирани от маестро Deris. А на него дори не му беше необходимо да се опитва да говори на български, за да получи внимание и обожание.

   "Ride The Sky", която би могла да се пребори за приза "любима песен на HELLOWEEN на българската публика" беше нова възможност за Andi Deris да "разкърши" глас във високите октави и да се пошегува ("това парче е написано през далечната 1985 г., когато аз още не съм бил роден"), а за публиката - да му приглася с цяло гърло. А какво да кажем за не по-малко обичаната баладична "If I Could Fly"? Невероятна атмосфера и синхрон между публика и банда!

   Трудно е да се посочи кулминационен момент в шоуто, защото всяко парче беше посрещано с еднакъв ентусиазъм и публиката не спря да пее и стари, и нови хитове на групата.

   Тук е моментът да споменем неприятно замазания звук по време на сета на HELLOWEEN, който обаче не попречи на ветераните от Германия да се представят професионално и на ниво, а на публиката - да се забавлява като за последно.

   Последното в менюто всъщност бяха неизменните класики "Future World" и "I Want Out", подобаващ финал на представянето на HELLOWEEN (отново с точност приключило в полунощ, след час и половина веселба), както и на успешно преминалото девето издание на фестивала "Kavarna Rock", чийто дебют през 2006 г. бе с участието на същите тези любими HELLOWEEN. И с тях, и с фестивала със сигурност ще имаме следващи срещи, които очакваме с интерес.

Сетлист на HELLOWEEN:
01. Еagle Fly Free
02. Straight Out Of Hell
03. Where The Sinners Go
04. Waiting For The Thunder
05. Hell Was Madе In Heaven
06. Ride The Sky
-- Drum Solo
07. Where The Rain Grows
08. Live Now!
09. If I Could Fly
10. Power
11. Are You Metal?
12. Dr. Stein
Бис:
13. Futurе World
14. I Want Оut

Текст: Florimel, Tigermaster
Снимки: Герасим Трифонов



Коментари   (30)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


psychoma 29.07.2014 06:57:52 отговори + 0 3
Дерис научи ли се да пее? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Helloween 16.07.2014 21:39:20 отговори + 2 0
Чета коментарите и схващам, че недоволните са определено траш-дет-блек................и т.н. фенове!
Ма Тиквите нЕмат нищо общо с ваште претенции, ве!!! Те са пауър хеви банда, тва не е Amon Amarth!...

Иначе - ужасно усиленото звучене от страна на озвучители, тоноператори или квито и да са там - това е основната причина!!! Те решават, че хедлайнерите трябва да са връх на вечерта, звукът се изкривява и дори става непоносимо! Така беше през 2013 в Армеец на Скорпиънс, така беше на Хелоуин и Гама Рей, така беше преди месец пак там на Мейдън, така стана и сега! До Сабатон звукът беше перфектен, точно за Дерис и компания - ужас!!! Ако не бях напъхал слушалките в ушите, можеше да остана без слух!...Ако за плътния вокал на Йоаким такава сила на звука е приемлива, за високия глас на Дерис комбинацията става лоша - всичко влиза в резонанс! Ма...с такъв матриАл разполагаме - все елитен!

Та...леко с критиките към изпълнителите, моля!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

peas 10.07.2014 01:50:07 отговори + 1 0
Това българите сме големи критикари и разбирачи, то няма по точно ухо и око от нашето!За жалост и угодия нямаме! Аз лично оцених по-достойнства всяка една от групите (макар повечето да ми бяха доста лекички и не много по-вкуса, като стил), но истински се изкефих на Helloween. За озвучаването не споря, но какво са виновни те и най-вече Дерис? Човека направи страхотно шоу (за ограниченото време, което имаха) и пя убийствено. Ако, на някой не допада стила на групата и съответно пеенето си е въпрос на вкус, но моля ви, не ставайте смешни с коментари за фалшиво пеене и т.н. Аз, лично следях най-вече пеенето и направо се размазах от кеф. Анди Дерис е един от най-добрите вокали, които съм слушала на живо. И го твърдя след този концерт! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

everton 9.07.2014 14:40:57 отговори + 1 0
Всеки си е изградил лично мнение. Аз отидох заради народните любимци,но истински се накефих на Sabaton. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MalmSuite 7.07.2014 14:45:13 отговори + 1 0
Брей колко разбирачи само...аз пък гледам Helloween за 6-ти път и ще ги гледам винаги когато имам възможност. Просто това са едни от най яките концерти. Звукът бил лош... ами има си CD - та. Пускаш и кристален звук. И по- евтино излиза. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Во-кален номер 3.07.2014 19:58:42 отговори + 1 0
Моето скромно мнение на вокал, попипващ китара от време на време. Gotthard бяха върха за слушане, светлия дневен час не им позволи да направят макси шоу, а Helloween бяха по-скоро за гледане, мониторният им звук куцаше на моменти и Анди не знаеше къде се намира на нотната стълбица...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

...... 2.07.2014 15:45:41 отговори + 1 0
Поне разбрах едно, докато слушах новите "Gotthard"...Новият вокалист не носи това, което носеше Лий. Успокоих се вече, това е друга група. За мен последният албум на "Gotthard" си остава "Need to believe". Амин!
А иначе на целия фест: РАЗМАЗАХМЕ СЕ за поредна година! Евала на Цонко, евала за избора на групите! "Pretty Maids" ме изпълниха първия ден, а втория нямаше слабо! Йорн е НЕчовек, Sabaton разцепиха всички, а Helloween са си Helloween завинаги! Те извадиха униаклен сет лист , между другото.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Крокодил с ориз 1.07.2014 23:19:20 отговори + 0 0
Не знам, на мен на Helloween звукът ми беше достатъчно приличен - различавах отделните инструменти и разбирах текстовете на песните... Може би ако беше една-две идеи по-тих, щеше да е по-добре - чувах Helloween по-силно, отколкото чувах Sabaton и Gotthard, при положение, че за немците бях по-далеч от сцената...

Както и да е, цялото нещо беше супер, като се изключи един тъп селски бек от охраната, когото едвам се удържах да не направя на кюфте и ако беше продължил да ми се прави на интересен, щеше да си отнесе боя. И като се изключи една груба селска проява на част от публиката, която ме вбеси. Уважаеми посещаващи фестивала, няма лошо да си правите снимки за спомен, обаче, моля ви, не го правете баш пред сцената точно преди изявата на Sabaton, където хората са се натъпкали като кисели краставици в буркан. Не може един "фотограф" и двама позиращи да разбутат десет човека около себе си (а те съответно да разбутат още поне толкова, понеже нямат друг избор), за да се щракнат, докато върви интрото. Подобно нещо се прави назад, където е по-широко и няма да пречите.

Сори за блъвването. Фестивалът в цялост беше твърде як и тия неща не успяха да ми развалят кефа.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Криси 1.07.2014 19:55:26 отговори + 2 0
добре бе...как може пак да има недоволни...имам чувството, че половината дето пишете тука ходите по концерти само за да намирате кусури. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Радул 1.07.2014 15:40:47 отговори + 0 0
Наистина, за пореден път Хелоуин нямат добър звук. Това в непрофесионалното ухо на фен, който им е посетил всичките концерти в България. Ще рече човек, че го правят нарочно, да прикрият нещо. А иначе след Йорн и вокалът на Готард, хм, Дерис губи много по точки на живо. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Cronos 1.07.2014 13:53:57 отговори + 0 0
"Истинския хедлайнер беше SABATON!!!!!!!!! " - защо, повече хора ли събраха - НЕ! Добре ли се представиха - НЕ! Саватон са диско с китари, а на концерта китарите не се чуваха. Очаквах повече професионализъм от шведи. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

stef 1.07.2014 12:05:44 отговори + 0 0
Отидох да чуя Jorn и Gotthard... и не ме разочароваха! Страхотни професионалисти , направо се размазах ! А Halloween бяха трагично едва издържах 2 песни, няма такова фалшиво врещене... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Metfan 1.07.2014 09:29:52 отговори + 0 0
Да голяма мъка, но народа очевидно е още в XV век, и скоро промяна на родната сцена няма да има. Съвет към младите банди: не се мъчете, свирете си кавъри на HELLOWEEN и Iron Maiden и щв ви обичат всички хахаха Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dreamer 1.07.2014 01:16:19 отговори + 0 0
@ Андрей - 2014-06-30 21:21:35
Истинския хедлайнер беше SABATON!!!!!!!!!

+4
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Дани 1.07.2014 00:39:41 отговори + 0 0
Скрий се ... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


ааа 30.06.2014 22:26:37 отговори + 0 0
Горко на тоз народ, ако това са народните любимци. Плача за тази хеви мъка... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ГНР 30.06.2014 21:53:09 отговори + 0 0
Не е особено трудно да се реши, че са народни любимци! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Конфуций 30.06.2014 21:51:49 отговори + 0 0
А ти как така реши, че не са? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сократ 30.06.2014 21:38:39 отговори + 0 0
И как така решихте, че са народните любимци?

П.С. Направихте ли си туитър бе? Отнема 2 минути
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Андрей 30.06.2014 21:21:35 отговори + 0 0
Истинския хедлайнер беше SABATON!!!!!!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


yup 30.06.2014 20:13:57 отговори + 1 0
Беше наистина невероятно! Енергията и вълнението се усещаха навсякъде... Размазващо беше! \m/ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

С. Стоянов 30.06.2014 18:36:22 отговори + 0 0
Гледам за трети път Хелоуин в близките години и звукът им за пореден път е ужасен. Особено на Уейкат - човека едно соло не може да изсвири като хората. Ride the Sky я омазаха тотално.Не заслужаваха аплодисментите. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

кифтак 30.06.2014 17:55:03 отговори + 0 0
не викаха ли "народен любимец" на митьо пищова?
по-полека с деветосептемврийското списване на лозунги
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Florimel 30.06.2014 17:32:06 отговори + 0 0
Живи да сте, Анонимен... Но красив и Grosskopf! Корекцията е извършена, а setlist.fm - порицан. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аз бре 30.06.2014 15:58:18 отговори + 0 0
анти-елек - 2014-06-30 15:27:45
Какви народни любимци?Мъкнат ги през два месеца едни и същи умрели хевита.

Другата неделя има достатъчно групи от средния пол - върви си ги гледай и се трай.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Умник 30.06.2014 15:33:46 отговори + 0 0
Е точно за това са народни любимци. Според теб Watain ли са народния любимци щото са идвали само веднъж? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-елек 30.06.2014 15:27:45 отговори + 1 0
Какви народни любимци?Мъкнат ги през два месеца едни и същи умрели хевита. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен...Но Красив! 30.06.2014 13:55:51 отговори + 0 0
07. Starlight

Напълно е прав този под мене! Песента беше Where the rain grows!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Grosskopf 30.06.2014 13:41:37 отговори + 1 0
Не свириха Starlight, а Where the rain grows, по-полека с употребата на setlist.fm! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

borknagar 30.06.2014 12:58:46 отговори + 0 0
През 2006 г. хедлайнери бяха Twisted Sister, ето ви и доказателство от вас самите:
http://www.werock.bg/news/shNews.php?id=2046
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".