Репортаж-пътепис от юбилейния 25-и фестивал "Wacken Open Air"

28 авг 2014, 23:50 ч. 1950 / 6 23
пред./следв.

   Изминаха четири години от последния фестивал “Wacken Open Air”, който посетих, и по чиста случайност това е един мандат време. За разлика от повечето български правителства, организаторите на “Вакен” не губят време в празни приказки, а работят здраво. Въпреки извършените от тях “реформи”, в основата си фестивалът е останал такъв, какъвто го помня, а именно - Мека за почитателите на твърдата музика.

   През изминалите 10 години билетите за събитието се разпродават напълно, а последните две издания са абсолютен хит, като юбилейният 25-и “Вакен 2014” се разпродаде за 48 часа, а предстоящият през 2015-а - само за 12 часа. Това са 75 000 билета за 12 часа или средно 104 билета на всяка минута. Дори не успях да се прибера от Германия до София, когато билетите вече бяха изчерпани… Лудница!

   За разлика от предишното ми посещение, когато бях новобранец, този път на мен се падна да бъда водач на малката ни компания, която щеше да се слее с по-голямата българска дружина на място. Пътуването до “Вакен” започна с полет за Мюнхен в 6:25 ч. сутринта на 29 юли, полет от Мюнхен до Хамбург, оттам метро (или S-Bahn) до централната ЖП-гара на Хамбург, влак до малкия град Ицахое и накрая автобус от Ицахое до село Вакен. Прибирането до София премина по обратния маршрут, с малката разлика, че имахме един ден престой в Хамбург и вместо на 3 август, се прибрахме на 4-и.

   На 29 юли към 16 ч. местно време бяхме вече разпънали палатката на Свещената вакенска земя и си казахме “Наздраве” с останалите колеги, пропътували разстоянието от България до металното сърце на Северна Германия, които вече ни очакваха в палатковия лагер. Всъщност, пристигането ни по това време беше принудително, тъй като имахме малък инцидент на летището в Хамбург. От багажа ни липсваше прикачената за него палатка и се наложи да скитаме из града в търсене на нова. “Е, във втория по големина град в Германия да си намериш палатка е лесно”, би си казал някой и би бил прав донякъде. Спортни магазини под път и над път, но когато цените на палатките, които намерихме в първия магазин, започват от 300 евро нагоре и просто виждаш как всичките ти пари потъват само за едно парче полиестер, ситуацията придобива други измерения. Но както е казал бедният, но иначе мъдър български народ: “С питане и до Цариград се стига”. Успяхме да намерим нещо бюджетно, което да удовлетвори нуждите ни и отново бяхме на път - само за да разберем, че влакът ни има един час закъснение. В този момент редовните 10 минути на БДЖ ми се сториха като японска точност.

   На фестивал с размерите на “Вакен”, или по-скоро на събитие с такъв заряд като “Вакен”, човек може да очаква хора от цял свят, които да донесат своя колорит със себе си. Сякаш всички са чакали една година и са задържали цялата си оригиналност (или ненормалност) дълбоко в себе си и са решили да откачат напълно и избият негативната енергия по време на три дни щур купон, за да се върнат отново на скучната си работа след това. Но какво е купон без бира? Милиони литри бира, започнала пътешествието от пивоварните на “Beck’s”, дълбоко в сърцето на Германия, очакваше жадните фенове. А не е ли една от заповедите на метъл боговете “Не само пий, а и замезвай”? Ароматите на десетки видове ястия се носеха във въздуха: мексикански фахитас, турски дюнери, гръцки рибни сандвичи, сръбски плескавици, италиански спагети и задължителните местни специалитети: германски шишове с чисто месо, хамбургери, вурстове, пържени картофки и дори цели печени прасенца. А не е ли една от заповедите на метъл боговете “Не само хапвай, но и пийвай”? Милиони литри бира…разбирате ме накъде отивам. Един безкраен цикъл на чревоугодничество!

   А къде остава музиката? Нали за нея сме отишли там все пак! Всеки ден музикалната програма започваше в 12 ч. на обяд. Хората се разпръскваха между две огромни, една не толкова огромна и четири по-малки сцени. Всички сцени бяха подредени из фестивалната зона по начин, по който бандите не си пречат една на друга, леснодостъпни са и винаги в непосредствена близост до щанд за храна или наливна бира. На такива огромни фестивали виждаш не само любимите си групи, но и тези, които познаваш малко, както и такива, за които до този момент не си подозирал, че съществуват. Музика на живо има до 2 ч. през нощта, но малцина са тези, които издържат дотогава.

   Без да навлизам в излишни подробности, ще разкажа за групите, които успях да видя и чуя.

   Шведските пауърметъли HAMMERFALL бяха поканили като гост-изпълнители бившите членове на групата Stefan Elmgren, Jesper Stromblad и Patrik Rafling.

   Авангардното финландско трио челисти APOCALYPTICA направиха концерт с финландския “Avanti! Orchestra”.

   Акапелната група от страната домакин VAN CANTO се постара сериозно и от торбата със специални гости извади Tarja Turunen (екс-NIGHTWISH), Andre Matos (ANGRA), Chris Boltendahl (GRAVE DIGGER) и Jorg Michael (STRATOVARIUS). Докато Jorg Michael и Bastian Emig (ударникът на VAN CANTO) опъваха барабаните, две тучни красавици правеха стриптийз танци на два пилона, разположени на сцената, което беше колкото приятно за окото, толкова и неподходящо на фона на дивите барабанни ритми.

   Признавам си, че за STEEL PANTHER знаех твърде малко, но ми беше любопитно да ги видя. Четворката зевзеци от Калифорния не спираше да ръси цинизми, да пее мръснишки песни и да подканва момичетата в публиката да си показват гърдите. За всеобща радост имаше предостатъчно девойки, които ги послушаха, а камерите бързо ги улавяха и показваха в едър план на видеостените, докато публиката подвикваше одобрително. Приносът им към музикалното световно богатство е малко спорен, но със сигурност правят шоу и са големи майтапчии и купонджии.

   Легендарните EMPEROR, които направиха второто си събиране, след като се разпаднаха през 2001 г., свириха под яркото слънце, което не подобава на техния стил и не повече от 15-ина хиляди (звучи много, но зоната излеждаше пуста) уважиха това събитие, като не малка част от тях бяха седнали на сянка и просто чакаха да свършат.

   За SKID ROW и MEGADETH това беше първа изява на “Вакен” и двете групи бяха повече от ентусиазирани да покажат какво могат. Изненадващо Dave Mustaine изглеждаше щастлив и май видях усмивка на лицето му! А след като си направи “епично селфи” с публиката, бях сигурен, че е останал доволен.

   Набралата скорост в последно време щатска група FIVE FINGER DEATH PUNCH също дебютира на вакенска земя и си пролича защо американците започнаха да се чуват все повече и повече по радиостанциите. Наистина направиха ударен концерт.

   Театралът KING DIAMOND започна своето първо участие на “Вакен” точно в полунощ и също не разочарова. Доста рехавата публика ми позволи да се добера без проблем до огражденията пред сцената, за да огледам добре декорите и да се насладя на неговия нестандартен глас. Той е култов изпълнител и легенда в метъл средите и като такъв заслужава адмирации.

   MOTORHEAD никога не са били сред любимите ми групи, но някак си от уважение към групата и мистър Lemmy Kilmister ги изгледах с подобаваща доза внимание.

   BEHEMOTH, CHILDREN OF BODOM, AMON AMARTH, ARCH ENEMY направиха стандартните си сетове като нито впечатлиха, нито разочароваха.

   Бях силно заинтригуван да видя DEVIN TOWNSEND PROJECT, но и канадският мултиинструменталист страдаше от липса на интерес от страна на публиката, а и жегата не помагаше много. Дори се чудя защо го бяха избрали да свири на този фестивал, тъй като неговата експериментална музика не се вписва много в праволинейната и твърда атмосферата на “Вакен”. Чепатият му хумор също сякаш не беше много на място. Бих искал да чуя Devin Townsend отново, но в зала, с по-добро озвучаване и по-подходяща публика.

   Накрая ще спомена AVANTASIA, защото за мен те са много повече от музикален проект. Преди да ги открия, преди около 15 години, разбирането ми за рок музика се изчерпваше с METALLICA, Ozzy Osbourne и малкото неща, които пускаха по “MTV”. Знаех много малко, Интернет почти липсваше, а и нямаше кой да ми покаже какво има по света. Но когато попаднах на AVANTASIA и се влюбих в музиката им, започнах да търся информация за тях и да се интересувам от други подобни изпълнители. Така открих групи като EDGUY, GAMMA RAY, HELLOWEEN, RHAPSODY и постепенно се получи лавинообразен ефект за моята меломанска рок култура. Затова групата носи изключително голям сантимент за мен. През тези 15 години, за мое щастие, успях да видя на живо почти всичките си музикални идоли, но AVANTASIA все ми убягваха. Дълги години геният зад проекта, Tobias Sammet, беше решил да не изнася концерти с AVANTASIA, а после, когато започна да прави турнета, аз не можех да отида. И така до нощта на 2 август 2014 г.! AVANTASIA ни разходиха из всичките си осем албума без да спазват сюжетната линия и приказната връзка между отделните песни. Като германец на германци, Tobias Sammet разказваше истории на немски и не разбирах защо сънародниците му в публиката се смеят, но какво пък - смях се с тях. Макар че в моментите, когато шегите му бяха на английски, се радвах че не разбирам немски, защото и английските не намирах за особено забавни, а по-скоро престорени и неестествено преувеличени. Все пак, AVANTASIA си остава проект, а не група, и затова всеки път има нови гост-музиканти. Този път това бяха любимият на всички рок фенове Michael Kiske (екс-HELLOWEEN), Bob Catley (MAGNUM), Ronnie Atkins (PRETTY MAIDS) и, за голяма моя изненада, Eric Martin (MR. BIG). Невероятни професионалисти, те бяха единствената група, която си беше направила звука перфектно. Може би фактът, че се преборих с останалите 75 000 фена, за да съм най-отпред на огражденията, също си каза думата за добрия звук. Дано един ден всички родни фенове имат възможност да видят AVANTASIA в България.

   Не всичко на фестивала беше перфектно обаче. Звукът беше много добър на повечето групи, видеостените и озвучаването имаха разминаване от 1-2 секунди, което създаваше впечатление, че музикантите свирят на плейбек, а от прахоляка, който се вдига в концертната зона, сигурно ще кихам и кашлям още една седмица. Можеше и да се направи много повече по въпроса със зареждането на телефони и електроника. Имаше възможност, но беше доста ограничена за толкова много хора. Също така, беше добре да има и безплатен интернет. И цените бих причислил към списъка с неща за мрънкане, но това е по-скоро мой, български проблем, отколкото проблем за германците. А и не видях някой да възроптае против изброените от мен неща - хората просто се забавляваха.

   Споменах в началото, че фестивалът, и по-скоро организацията, е претърпяла реформи от последния път. Беше преместена къщичката, в която заменяш билета си за гривна, от главния вход на къмпинг зоната към вътрешността, на централния вход на фестивалната зона (където са само сцените, храните и напитките). Така не се получаваха огромни опашки от току-що пристигнали хора с огромен багаж, а всеки имаше време да се настани в къмпинга и чак тогава да отиде да получи гривната си. Проверката за сигурност, която преди беше разположена непосредствено пред двете големи сцени, сега беше изнесена също на входовете към цялата концертна зона - голямо улеснение за феновете за по-бързо придвижване. Тази година всеки посетител получи и безплатна сгъваема еднолитрова бутилка, която можеше да се пълни от няколко пункта с ледено студена вода. Бирата е страхотна, но в жегата си трябва и малко вода. Ама малко!

   Не знам за друг фестивал в Европа, който да обявява групи за следващото издание, преди да е свършило текущото. Тази година организаторите не изневериха на традицията - и то как! След 13 години могъщите SAVATAGE ще се съберат отново за един-единствен път и то само на “Вакен”! За да е пълно удоволствието на феновете им, преди тях ще свирят TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA, чийто състав всъщност включва всички членове на SAVATAGE без Jon Oliva. Ще бъде тежка вечер за музикантите и феновете им, но на кой му пука? IN FLAMES, SEPULTURA, RUNNING WILD, CANNIBAL CORPSE, U.D.O. и AMORPHIS също бяха обявени - ей така, между другото… Тези и още няколко групи бяха напълно достатъчни, за да свършат билетите за догодина за рекордните 12 часа. Будувах до 4:30 сутринта в хотелската си стая в Хамбург, за да се сдобия с билет за следващото издание!

   Заслужава си да отбележа и прекараните няколко часа в “Miniatur Wunderland” в Хамбург. Това е най-голямата атракция в света, свързана с модели на влакчета. На площ от 6400 кв. м. са разположени 1200 кв.м. копия на местността Харц, измисления град Кнуфинген, Алпите, Австрия, Хамбург, Америка, Скандинавия и Швейцария. Всички тези места са свързани посредством 12 км. релси, по които се движат 890 влакчета с различна дължина, като най-голямото достига до 14 метра. Впечатляващо е да се види как този малък свят работи и как създателите му са се постарали да направят огромно разнообразие от динамични елементи и взаимодействия между тях. Например камиончетата, които се движат по пътищата, могат да се престрояват в отделни ленти, нощно време да си пускат светлините, а когато спрат за почивка, да ги изгасят и пуснат отново, когато потеглят. Има автомобилни катастрофи, при които идва полицейска кола, пожар, който е гасен от пожарна кола и т.н. Всички фигурки са правени с огромна доза креативност и няма как човек да не се засмее, когато в Скандинавия види как семейство пингвини чака влак на перона на ЖП-гарата или как в хотел в Хамбург едно човече седи в тоалетната, зачетено във вестник. Но ако има атракция в “Miniatur Wunderland”, която бие всички останали, то това е летището в Кнуфинген. Там създателите му буквално са “откачили”. Досущ като истинско летище, постоянно се чува шум на самолетни двигатели, самолетите таксират до пистата, излитат, а по-късно същите самолети кацат. Освен стандартните самолети има и една огромна пчела, която също превозва пътници малко в стил семейство Флинтстоун. Хуморът и детайлите са изведени до едно ново ниво и ако имате няколко часа за убиване в Хамбург, особено при лошо време, на всяка цена посетете “Miniatur Wunderland”.

   Започнах с политически паралел и ще завърша с такъв. Германците са били в центъра на две световни войни, различните са били унижавани и унищожавани, държавата им беше разделена на два лагера, на косъм от трета световна война и въпреки това през 2014 година, те направиха за 25-и пореден път фестивал, който обединява хора от цял свят, проповядва разбиране към различните и страст към музиката. За същите тези 25 години, някъде между същите тези два лагера, в 13-вековна България забравихме какво е да обичаш, да си толерантен към чуждото мнение, а “обединение” е празна дума, за която се сещаме на само на 6 септември покрай почивния ден.

   Но “Вакен 2015” вече очаква следващата българска група посетители (а и музиканти - бъдещите победители в първия български кръг на “WOA Battle of the Bands”) и ние ще сме там, верни на един от лозунгите на фестивала - “Ще се видим във Вакен, в дъжд или пек” (“See you in Wacken, rain or shine”).

 

Автор: Маруш "Луци" Денчев

 

още за:

Wacken Open Air


Коментари   (23)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Munnin 3.09.2014 02:12:57 отговори + 1 0
Да си на Вакен,а да опишеш икони като Моторхед и Даймънд така рехаво ? А мачканицата на Kreator ? Ефектите на Amon Amarth ? И нито една дума за Алис Купър ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ехее 31.08.2014 19:57:57 отговори + 0 0
Тоя пич с знамето го познавам лично!
БГ Фен, когато нашенци започнат да правят фестивали, а не да канят 2-3 групи с билети на високи цени и да си мислят, че е "ебах ти фестивала велик" тогава може и да се отрази подобно събитие.
Иначе почти всички "фестивали" от България ги отразяват хората.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хашек 31.08.2014 14:44:00 отговори + 0 0
Ти като си българопоклонник само народна музика ли слушаш? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

БГ Фен 31.08.2014 12:41:49 отговори + 0 0
Чуждопоклонници,българските фестове и концерти що да ги отразите а? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Petya 31.08.2014 11:06:02 отговори + 0 0
Фестивал, който всеки трябва да посети ... догодина пак Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Sodom 30.08.2014 11:44:12 отговори + 0 0
до аааа като яденето на месо е варващина дай да спрем да ядем и зелечуци нали и така вараварски късаме от растенията абе вие еко кретените....карай винаги съм искал да съм в Wacken Вакен Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Кики 29.08.2014 14:47:07 отговори + 0 0
Вакен 1991 година
http://userserve-ak.last.fm/serve/252/2155989.jpg

А в БГ няколко амбициозно започнати фестивали само преди няколко години вече ги няма, а други са видимо по-зле вместо по-добре.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

GERMANY ROCKS 29.08.2014 14:15:55 отговори + 0 0
Бива репортажът. ясно, че авторът е млад, но това не пречи, хареса ми политическият паралел в края.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аз бре 29.08.2014 13:24:01 отговори + 0 0
И на мен ми беше много интересен и забавен материала. Щеше ми се да прочета повече за представянето на Амон Амарт, а частта за Стийл Пантер и циците го попретупах, и аз, както EntombeD, намирам СП за глуповата група, но като цяло всичко друго в репортажа беше ок. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Кики 29.08.2014 12:45:03 отговори + 0 0
На мене пък ми беше интересно точно всичко около фестивала, пътят и престоя. Слейъри, Моторхеди и подобни съм ги гледам по 15 пъти вече и не ми е нужно да чета как са свирили на Вакен, в Лондон, в Париж и в Хелзинки. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


аз бре 29.08.2014 12:05:35 отговори + 0 0
@аааа - 2014-08-29 09:30:23
Въобще цялата варващина с яденето на месо трябва да бъде заклеймена и преустановена.
---------
Глупости!

@ ttf - 2014-08-29 10:46:13
поне можеше да ги спомене. Slayer!!!!
--------
Може да не ги харесва. Аз не ги харесвам - в хола ми да дойдат да свирят, ще ида да продавам билети на входа.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ufo 29.08.2014 12:03:22 отговори + 0 0
На шоуто на Моторхед ясно се вижда българското знаме в началото и в края на сета. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Име или никнейм 29.08.2014 11:59:50 отговори + 0 0
Тодор,

големите сцени на Wacken са 2 - Black Stage и True Metal Stage. Party stage е до тях, голяма е по размер, по-голяма е от сцените в България но не е голяма сцена за фестивала. В никакъв случай не искам да омаловажавам Van Canto или който и да е от участниците, независимо на коя сцена са свирили. Все пак считам че е нормално поне да се отбележат с една дума хедлайнерите, като се пише за даден фест и да се отдели повече внимание на тези, които организаторите са избрали да свирят на големите сцени.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ttf 29.08.2014 10:46:13 отговори + 0 0
Да речем, че няма как да се отразят всички групи, ама си прав, Име или никнейм, поне можеше да ги спомене. Slayer!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тодор 29.08.2014 10:41:06 отговори + 0 0
Име или никнейм - 2014-08-29 10:31:31
...Van Canto,които дори не бяха на големите сцени и на които музикате не е за този фестивал ...

Е само за това не съм съгласен с теб! На тази сцена дрънчаха Prong,Carcass, Saltatio Mortis, Hatebreed, а сцената е по-голяма от Каварненската ...
Друг е въпроса, че репортера няма как да пише и за Kreator щото бяха по същото време!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Име или никнейм 29.08.2014 10:31:31 отговори + 0 0
Страшно ми е интересно как във "Репортаж-Пътепис" за тридневен фестивал никъде няма нито една за хедлайнерите от първата и втората вечер - Accept и Slayer. Нито дума за Kreator, които свириха след AVANTASIA и за които самия Tobias Sammet каза че знае, че всички тях чакат. Нито дума за Heaven Shall Burn които направиха страхотно шоу вероятно с най-големия moshpit и то в ранния след обяд под изгарящо слънце. За сметка на това са включени Van Canto,които дори не бяха на големите сцени и на които музикате не е за този фестивал и има сами сувенирен ефект. Доста слабичък репортаж. С нищо не помага да се усети атмосферата на фестивала. Очаквах доста повече. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ttf 29.08.2014 10:04:02 отговори + 0 0
Само не разбрах как Avantasia имат 8 албума...
Уж си фен, пък не си ги преброил като хората.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

кики 29.08.2014 09:42:26 отговори + 0 0
Що бе? Аз месото го ям с нож и вилица. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аааа 29.08.2014 09:30:23 отговори + 0 0
Селенията с печените прасета е нещо, от което е време човечеството да се излекува. Въобще цялата варващина с яденето на месо трябва да бъде заклеймена и преустановена.

От репортаж-пътепис за фестивал бих очаквал все пак над 60-70 от написаното да е за групите, които са свирили. Свирило се е по повече от 12 часа на ден на 7 сцени, 3 дни подред, а подробно е писано за 5 групи на кръст и още 4 са споменати с по 2 думи и за четирите заедно.

Не навсякъде образа на видео стените закъснява! За фест от този ранг е непростимо според мен...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tunrida 29.08.2014 08:37:15 отговори + 0 1
" Преди да ги открия, преди около 15 години, разбирането ми за рок музика се изчерпваше с METALLICA, Ozzy Osbourne и малкото неща, които пускаха по “MTV” - личи си, и в момента нищо не се е променило... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


EntombeD 29.08.2014 06:33:54 отговори + 1 0
Не мога да се съглася за Amon Amarth в никакъв случай. Те може би бяха N1 като шоу поне от тези 30-етина групи, които аз успях да видя. Дракони,пушеци, огнени кълба, че даже и чука на Тор влезе в употреба.Страхотна енергия и мнооого хора, а опашката за автографи от тях беше меко казано километрична.

DEVIN TOWNSEND PROJECT страдаше от липса на интерес от страна на публиката- о хайде...на различни концерти ли сме били? Да не говорим, че свири с 15мин повече (май само той си позволи тази волност) Хора имаше много а и се кефеха. Не той а STEEL PANTHER не бяха за тоя фестивал.По-просташка и долнопробна група не бях виждал и слушал. Някакви дедовци в женски дрехи, цветни шалчета и порядно количество грим разиграват гротескен цирк с надеждата да видят фенски цици.

Много още може да се пише за Вакен...тоалетни,бани...но не може всичко да е идеално
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Grosskopf 29.08.2014 02:24:28 отговори + 0 0
Браво Луци, много хубав репортаж. Особено, че излизаш и извън конкретиката на феста. Няколко поправки - TSO е на Jon Oliva, а не е без него Забавяне на видеото има навсякъде - такава е технологията към момента, дори в тв-студиата има delay на звука поради тази причина.
Avantasia гледах на стрийм. Звукът беше ужасен, а Ерик Мартин просто не е за метъл концерт. Иначе за мен това все още е единствената банда, на която съм дай-хард-фен и не съм гледал на живо (след като тази година успях да гледам Unisonic или по-точно Kiske )).
Сега си дишал прахоляк, явно е било само shine. Преди 2 години, когато ние бяхме беше само rain и цялото това огромно пространство беше изцяло в кал. На места съм затъвал до коляно в кал и дори щях да си загубя гумения ботуш. Та не знам кое е по-добре, но явно слоганът си е точно на място - или едното, или другото, средно положение няма Но определено за всеки метъл-фен това е място, което трябва да се посети поне веднъж в живота )))

Весело изкарване и догодина!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Делян 29.08.2014 00:40:23 отговори + 0 0
Тази година, като че ли бяхме множко българи. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".