15 години WeRock.bg - MOONSPELL превърнаха София в готически олтар на мрака

7 окт 2016, 13:46 ч. 3646 / 6 29
пред./следв.

   MOONSPELL забавят, но не забравят: макар че от две години обикалят света със своето шоу "Road to Extinction" в подкрепа на последния им албум "Extinct" (2015), чак към края на турнето и четири години след последното им посещение у нас, португалските готик метъл легенди отново стъпиха на българска земя. Със себе си доведоха невиждани на наша сцена имена – вече утвърдените в жанра си италиански меланхолици THE FORESHADOWING и младата шведска симфоник метъл формация ELEINE, кръстена на шеметната си фронтдама. Освен всичко това, ние от WeRock.bg отбелязахме 15-ия си рожден ден, с което добавихме още един повод за наздравици и усмивки в тази празнична нощ за родните метъл фенове.

   Организираният от нашите партньори "BGTSC" концерт премина безупречно, както и очаквахме, като графикът на бандите бе спазен с голяма точност, влизането в клуба беше безпроблемно и имаше всички необходими условия за чудесно изкарване на над 600-те присъстващи – и двата бара работеха, щандът с мърч предлагаше разнообразни артикули, озвучаването бе на ниво. Първите гости получиха и подарък - "welcome drink" по повод празника ни.

   Шведите ELEINE имаха честта да открият вечерта пред полупълната голяма зала на клуб "Mixtape 5" в 20 ч. Четиримата музиканти, облечени в тон с елегантни черни ризи и бродирани в червено жилетки, заеха сцената. Но истинското бижу сред тях беше шведският готик модел Madeleine "Eleine" Liljestam, която прикова погледите с оскъдния си ален тоалет, скроен така, че да разкрива стройните ѝ бедра, пищния бюст и множеството татуировки по бялата ѝ кожа. И докато Eleine бе красивото лице и глас на бандата, очевидният лидер бе китаристът и автор на песните Rikard Ekberg, който подкрепяше певицата със своите харш вокали. ELEINE представиха песни от единствения си засега едноименен албум, издаден миналата година, като успяха да надъхат публиката да им приглася в "Death Incarnate", а малко след това завършиха половинчасовото си шоу с актуалния си сингъл "Break Take Live".

eleine


   Няколко минути преди отредения им час, дуум метълите THE FORESHADOWING стъпиха за първи път на българска сцена и мигновено потопиха всичко живо в тежката и неумолима атмосфера на злокобните си композиции. Италианците, предвождани от основателя си, китариста Alessandro Pace, бяха видимо стабилни инструменталисти, но безспорно изпъкваше характерната за стила мрачна мелодика на гласа на вокалиста Marco I. Benevento. Богатите и дори на моменти епични композиции от четвъртия албум на THE FORESHADOWING, "Seven Heads Ten Horns", излязъл през април тази година, преобладаваха в сетлиста и навяваха достойни сравнения с титани в жанра като PARADISE LOST и KATATONIA. Със суровата си първичност пък изпъкнаха парчетата от "Second World" (2012) – "The Forsaken Son" и закриващото "Havoc". А най-силна реакция у феновете предизвика "Departure" от дебютния албум на римляните "Days of Nothing", който още през 2007 г. ги постави на международната дуум метъл карта.

Сетлист на THE FORESHADOWING:
01. Fall of Hеroes
02. Two Horizons
03. New Babylon
04. The Forsakеn Son
05. Oionos
06. 17
07. Departure
08. Havoc


   Най-сетне настъпи дълго чаканият момент да се срещнем отново с любимите MOONSPELL от Португалия и да попаднем под черната магия на петимата чародеи. Предстоеше четвъртото им посещение в България за последните седем години (предишните бяха през октомври 2012 г., юли 2011 г. на "Kavarna Rock Fest" и декември 2009 г.). Няколко ръце в публиката вдигнаха португалски флаг. Неусетно си станахме доста близки, защото тълпата нарасна с още няколкостотин обречени души. Точно в 22 ч. зазвуча удачна прелюдия – "Wolf Moon" на TYPE O NEGATIVE.

   Но истинското начало на тъмната литургия оповестиха акордите на "La Baphomette": под фанфарите на мрака Miguel Gaspar седна зад украсените с огромна глава на овен барабани, Pedro Paixao, нахлупил черно бомбе, зае мястото си зад декор, подобен на тръбите на орган от готическа катедрала. Последваха ги басистът Aires Pereira и китаристът Ricardo Amorim, и, разбира се, лидерът на вълчата глутница, несравнимият Fernando Ribeiro.

   Веднага стана ясно, че песните от актуалния албум на португалската петорка са имали достатъчно време да влязат под кожата феновете, защото всички присъстващи дишаха в един ритъм с "Breathe (Until We Are No More)" и стотици гърла пееха припева на "Extinct". Но тази вечер MOONSPELL ни бяха подготвили и пътешествие в миналото, защото сетлистът бе почти поравно поделен между новите композиции и обичани класики от албумите "Wolfheart" (1995) и "Irreligious" (1996). Направи впечатление как органично се преплитаха старо и ново, а песни отпреди 20 години звучаха все така актуално и днес, което е безспорно доказателство, че MOONSPELL са сътворили безсмъртно наследство.

   Преди да се гмурнем в историята, обаче, над нас се спусна непрогледният мрак на "Night Eternal". Малко по-късно от едноименния албум (2008) чухме и разтапящото изпълнение на "Scorpion Flower", в което дамските партии пое шармантната Eleine, като Fernando не пропусна да се пошегува, че тя ще е скорпионът, а той – цветето. Може да видите видео от дуета по-долу.

   Свръхдозата "Opium" хвърли събралото се множество в транс и минутите отлетяха толкова бързо, че опиатът неусетно преля в раздиращите ревове от припева на "Awake!". Ревахме и ние, почти до скъсване на гласните струни. Fernando Ribeiro не спираше да сипе благодарности и да засвидетелства любов и уважение към българските вълци от пръснатата по целия свят глутница на MOONSPELL.

   Във втората половина на шоуто станахме свидетели на мини театрално представление. Сякаш кръв обля сцената, когато под алената светлина на прожекторите внушителният фронтмен наметна роба с качулка и запя химна на кръвопийците "Vampiria", докато под разперените му ръце наметката се диплеше като криле. Демоничният спектакъл продължи с "Mephisto" – светлините грееха все така в червено като адови пламъци, а речитативът на Fernando ехтеше като дяволска проповед. Ръцете на публиката се вдигнаха в знака на Рогатия.

   Дойде време и за отдих с кратка веселба и празнично настроение, донесено от фолклорните ритми и гайдите на "Ataegina". Нетипичната за португалците фолк метъл забежка бе посрещната радушно и стотици крака потропваха в такта на музиката. Но тази фиеста бе предвестник на края на концерта и Fernando с неохота съобщи, че остава още само едно парче. Едно, но не кое да е: вероятно най-знаковата песен от творчеството на MOONSPELL, "Alma Mater", превърна голяма част от публиката във врящо пого, а всички останали размахваха юмруци към небето, докато крещяха заветните думи.

   "Сега ще се престорим, че свирим последната си песен, но след малко ще се върнем и ще пеем още за вас, братя" – обеща харизматичният вокалист. И наистина, само минута след угасването на светлините, сцената грейна в отровно зелено и ръмжене и шепоти плъзнаха над тълпата. Нашествието "Everything Invaded" проникна до дъното на всяка душа. В така отворените рани без предупреждение се вмъкна една от най-личните и тежко лирични композиции на Fernando Ribeiro напоследък, "The Future Is Dark" от последния албум "Extinct". А докато Ricardo Amorim свиреше прочувственото соло, над главата му сякаш се сипеше сняг. Финалът избухна с още една от емблемите на MOONSPELL и без възражения всеки присъстващ се отдаде на лудостта, която е "Full Moon Madness". Ricardo отново изтръгна от китарата си изпепеляващи трели, а Fernando грабна чифт палки и се включи към бесния ритъм на Mike Gaspar, като биеше чинелите.

   Така, няколко минути след 23:30, завърши поредният запомнящ се концерт на MOONSPELL в България. Насладиха му се над 600 души, а на сбогуване черният магьосник от Португалия остави завет, който всеки отнесе в най-тъмното кътче на сърцето си: да пазим лудостта и да бъдем себе си на всяка цена.

   Следва пълен сетлист от концерта на MOONSPELL, състоял се на 6 октомври 2016 г. в софийския клуб "Mixtape 5":

Intro: La Baphomette
01. Breathe (Until We Are No More)
02. Extinct
03. Night Eternal
04. Оpium
05. Awake!
06. The Last of Us
07. Ruin & Misery
08. Scоrpion Flower (with Eleine)
09. Mаlignia
10. Vаmpiria
11. Mephisto
12. Ataegina
13. Alma Mater
Бис:
14. Everything Invaded
15. The Future Is Dark
16. Full Moon Madness

 

Текст: Florimel
Снимки: Герасим Трифонов

 

   Над 50 снимки от концерта на MOONSPELL, ELEINE и THE FORESHADOWING може да разгледате в нашите галерии.



moonspell



Коментари   (29)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Misery 10.10.2016 11:37:57 отговори + 5 12
Става каката, сигурно е пяла чудесно.
Само не знам никой ли не забелязва ориенталското костюмче?? Облечена е точно като чалгаджийка - може и някой гюбек е хвърлила. Няма да е за първи път на концерт на Moonspell.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dimmu Borgir 10.10.2016 00:09:59 отговори + 11 3
Страхотен концерт ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 9.10.2016 09:07:49 отговори + 16 3
Запомнящ се концерт !!! Изключително културна публика . Трите банди се раздадоха не случайно ... Moonspell са големи !!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Некъф 9.10.2016 01:13:37 отговори + 9 3
Прекрасен концерт! Страхотни 3 групи. Размазващо шоу.. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Оня 8.10.2016 23:24:50 отговори + 7 6
Получи се перфектния концерт! Трябва ли сега да благодаря на организаторите, че си свършиха работата?! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


наблюдател 8.10.2016 21:06:20 отговори + 9 11
Вокалката на Eleine кой я е излъгал, че е хубава не знам. Но я е излъгал жестоко. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Некъф 9.10.2016 01:11:41 + 7 7
Прави си, не е хубава- перфектна е! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 9.10.2016 09:04:48 + 11 8
Чаровна и изключително артистична !!! Това е моето мнение за симпатичната девойка Eleine - прекрасна ... Даже един мой приятел се влюби в нея . А и да не пропусна това беше най - якото изпълнение на култовото парче Scorpion Flower ! Fernando with Eleine - ДА , отличната комбинация !!! Един съвет от мен към всички ... Научете се да цените труда и усилията на хората , само така ще ни уважават белите човеци от белите държави ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AVA 9.10.2016 13:29:30 + 13 7
Е не е класическа красавица, но какво от това при положение, че е атрактивна, сексапилна и невероятно чаровна?! Да не говорим за изключително завладяващото й излъчване!
Еба си, аз като жена не можех да откъсна поглед от нея, заради магнетичността й, а някои наблюдатели коментират негативно...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пепеляшка 9.10.2016 20:19:53 + 6 10
Напълно съм съгласна с мнението на AVA. Ако искате да гледате някакви супер красавици, отидете на концерт на Пайнер. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tulimyrsky 9.10.2016 22:13:42 + 14 1
Пепеляшке, то пък точно чалгарлките щото са такива красавици... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

heathenheart 10.10.2016 02:24:32 + 8 5
Не е чудна хубавица, но е ефектна и сексапилна. Има глас, добро изпълнение на Scorpion Flower се получи. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

нов 8.10.2016 18:09:42 отговори + 5 7
Първата група не можах да я гледам. Втората я гледах от средата. Не са лоши ще ги преслушам. Moonspell ги гледам за трети път и това им беше най-якия концерт. Не знам само в Каварна как е било. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

нов 2 8.10.2016 21:28:03 + 5 7
в Каварна беше най -добре .Изпуснал си .
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

нов 8.10.2016 22:24:47 + 5 6
Гледах снимки. Те там са свирили по светло. Не казвам, че не е било най-яко, но леко се съмнявам. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

нов 2 11.10.2016 21:23:18 + 3 1
Започнаха по светло ,после настана лунна светлина . Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Голиат 8.10.2016 13:22:11 отговори + 8 7
Хубав концерт стана. Не върха на сладоледа, но доволно над средното ниво. Не концерта на годината, но определено един от концертите на годината. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AVA 7.10.2016 17:28:34 отговори + 22 6
Великолепен концерт, Werock! Благодаря!
Истинско удоволствие е да усещаш цялата тази енергия, бушуваща между група и публика. Това ми беше шести концерт Moonspell и ОТНОВО беше вълнуващо.
Подгряващите групи бяха перфектно подбрани. Италианците ме изненадаха много приятно, а красивото дамско присъствие на Eleine определено засили възторжената атмосфера
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Fan 7.10.2016 16:41:44 отговори + 13 8
Нямам думи, невероятен концерт и атмосфера!
Moonspell са великани m/
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Баси... 7.10.2016 16:28:17 отговори + 11 7
Рядко качествен звук. Благодаря. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

vlady 7.10.2016 15:33:49 отговори + 16 8
Наистина невероятен концерт! Изключителни Moonspell! Браво и на трите групи! Истинска лудост по пълнолуние, Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Раптор 7.10.2016 14:46:08 отговори + 13 8
....... НЕВЕРОЯТЕН КОНЦЕРТ!!! ..... още нямам думи. Това беше концерта на годината. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мрачно 7.10.2016 14:44:17 отговори + 13 11
Да, особено центърът на София наистина се превърна в олтар на "мрака". Един такъв, от източна посока идещ. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

зико 7.10.2016 15:00:55 + 15 8
То София от 70 години се пълни с хора идващи предимно от изток. Айде вървете си! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ВЛК 7.10.2016 15:21:05 + 7 10
Начело с тебе, нали, (близко)източнолюбецо зико? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

heathenheart 7.10.2016 14:11:54 отговори + 18 11
Браво за концерта, за репортажа и за страхотното настроение! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Нещото 7.10.2016 14:09:19 отговори + 16 12
Страхотен концерт! Със сигурност най-добрия на Moonspell до момента. Eleine също оставиха много приятно впечатление. Съжалявам единствено, че озвучаването на The Foreshadowing не беше на нивото на това по време на изпълнението на Moonspell и гласът на Marco поне от мястото на което бях аз не се чуваше особено добре, което ми попречи в пълна степен да се насладя на тази изключително приятна група. Иначе всичко беше на висота - организация, атмосфера, публика... Още веднъж, Честит Рожден Ден на WeRock с пожелания да имат още много поводи да организират подобни концерти. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мортиша 7.10.2016 21:08:37 + 10 10
Звука и организацията беше "ала BGTSC" - тоест перфектно!
Аз бях на масата зад колоната - не виждах добре, но се изкефих на максимум! Когато исках просто отивах до по-добро място и гледах. Просто е трябвало да се преместиш.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сокол 7.10.2016 14:02:54 отговори + 19 6
И естествено още в началото на клипа се чу добре познатия ни вик от Северозапада: Йе*аньее Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".