Алтернативно/инди рок забавление с MANDO DIAO в София на 9 декември

10 дек 2018, 16:19 ч. 764 / 7 0
пред./следв.

   Неведоми са пътищата концертни. След като преди четири години имахме възможността да гледаме на една сцена групите MANDO DIAO, SKILLET, THE OFFSPRING, 30 SECONDS TO MARS, по прокараната вече пътека за самостоятелна изява се завърнаха SKILLET, а ето че и MANDO DIAO. THE OFFSPRING и 30 SECONDS TO MARS обаче не рачиха да ни посетят отново, образно казано. За феновете на шведите със странното име обаче концертът на 9 декември в "Sofia Live Club" си беше точно каквото са си пожелали за Коледа. Организаторите от "Loud Concerts" правилно бяха преценили аудиторията и клубът беше доволно пълен, с достатъчно въздух за приятно изживяване. Дори закъснението беше в рамките на приличното за това място и половин час след обявеното начало групата се качи на сцената под звуците на интрото.

   След като през 2014 г. изненадаха всички със седмия си албум, стилово много различен от предишните - вместо добре познатия алтърнатив, инди рок, "Aelita" нагази в дълбоките води на синтпопа и ню уейва, - миналогодишният "Good Times" се оказа завръщане към корените. Симпатичният им рок с къде по-ярки, къде по-приглушени нотки на музиката от 60-те, си върна позициите в парчетата, без влиянието на електронния рок да бъде съвсем прочистено. Турнето, което премина и през нашата страна, е в подкрепа именно на този албум и имахме възможност да чуем на живо половината от него, цели шест композиции. Останалото беше по нещо от всичките предишни дискове, с изключение на "Infruset" (2012), което е логично, предвид че албумът е специфичен - записани на шведски, текстовете са по стиховете на шведския поет от 19-и век Gustaf Froding. Може би не беше изненада и че не чухме нищо и от така спорния "Aelita".

   MANDO DIAO са чудесна банда за концерт на живо, излъчват неустоимо самочувствие и сякаш неизчерпаема енергия. В съчетание с хващащите ухото парчета, човек неусетно се улавя, че си тактува, танцува или дори направо се промъква по-близо до сцената, за да се поразгорещи в ритъма на музиката. В текстовете се говори много за любов - самата група окачествява новата си творба като "манифест на любовта и приятелството". И докато в албума се усеща липсата на Gustaf Noren, а някой може да се подразни от прекаленото ошлайфане на продукцията, на живо няма от какво да си недоволен. Звукът в клуба беше страхотен, всички скочиха от местата си още на "Mexican Hardcore" и през хитове като "You Got Nothing On Me", "Gloria" и "Sweet Ride", оптимална доза шеги и закачки, много мятане на коси и опит за търчане из ограниченото пространство на сцената, 18 парчета се изнизаха сякаш за секунди. Реакцията на публиката не оставя съмнение, че групата има своите почитатели тук и ако успее да устои и да продължи да прави музиката, която плени сърцата на хилядите ѝ фенове, нищо чудно да я видим отново.

   Сетлист на MANDO DIAO, 9 декември, "Sofia Live Club"

01. Intro
02. Mexicаn Hardcore
03. You Gоt Nothing On Me
04. Gloria
05. Sweet Ride
06. Good Times
07. All thе Things
08. Mr. Mоon
09. How We Walk
10. Voices on the Radio
11. He Can't Control You
12. San Frаncisco Bay
13. Down in the Past
14. Dancing All the Way to Hell
15. One Twо Three
16. Shake
Бис:
17. Ochrasy
18. Long Befоre Rock 'n' Roll
19. Dance With Somebody

 

Текст: Гергана Стойчева - Нуша

 

 



Коментари   (0)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".