THE GENTLE STORM на Anneke и Arjen пренесе "Модерен театър" в паралелна реалност на 20 февруари

21 фев 2015, 20:24 ч. 1665 / 5 1
пред./следв.

   Когато през ноември миналата година се разбра, че планираното за този януари съвместно акустично турне на холандския славей Anneke van Giersbergen с Danny Cavanagh от ANATHEMA се отменя, не сме и предполагали как ще се осъществи поговорката "Всяко зло за добро". Anneke явно беше твърдо решена по един или друг начин да дойде в България (за пети път) и не само че спази обещанието си към едни от най-любимите си фенове – българските, но и ни доведе човека-AYREON, "Летящия холандец" Arjen Anthony Lucassen. Колкото и прекрасна сценична двойка да са Danny и Anneke, колко и магично да беше шоуто им в края на 2009 г. и колкото и да ни се искаше да ги видим пак, "заместителят" надмина всякакви очаквания и ценителите на характерния прогресив почерк на Lucassen зачакаха със затаен дъх това невиждано събитие - маестрото зад проекта AYREON да се покаже на сцена, което допреди настоящото турне на THE GENTLE STORM не се бе случвало 8 години, както самият Arjen сподели по време на наскоро състоялия се концерт в Будапеща.

   Вечерта на 20 февруари 2015 г. залата на "Модерен театър" бързо се изпълни от около 400 ентусиасти - макар че билети се продаваха и на входа, свободните седалки се брояха на пръсти, а тълпата беше шарена - от старите познайници, които се срещаме на почти всеки рок и метъл концерт, до възрастни двойки, алтернативни тийнейджъри, няколко чужденци и дори една "Х фактор" знаменитост. Организаторите от "Gorgon" се бяха погрижили за наистина комфортно и приятно изживяване и всичко беше на ниво - пускането в залата, напитките и гардероба на входа, часът на започване, озвучаването, осветлението, дори леката джаз музика, която звучеше за фон преди концерта.

   Да подгряваш себе си е изкуство, което само артисти като Anneke van Giersbergen го умеят. Способна да звучи ту като жизнерадостно малко момиченце, ту като омайна сирена, ту като внезапно разразила се лятна буря, певицата излезе сама на сцената десетина минути след обявения начален час 20:00. Изправена пред микрофона, с акустична китара в ръце, тя сервира опияняващ коктейл от свои собствени песни и изкусни кавър версии на популярни и не чак толкова популярни парчета. Всяко изпълнение бе последвано от обилни аплодисменти и Anneke не спираше да благодари. С усмивка отбеляза: "Трябва да живея тук" и веднага се намери гостоприемен младеж, който й предложи стая в жилището си. Дамата скришно покашляше между парчетата и накрая призна, че скорошното й завръщане от Южна Америка (където беше на турне с THE SIRENS в компанията на Kari Rueslatten и Liv Kristine) към минусовите температури в Европа й е докарало настинка - за щастие това неприятно обстоятелство по никакъв начин не се отрази на пеенето й. Прозвучаха меланхолично-прекрасната "Beautiful One" на проекта й AGUA DE ANNIQUE и кавър на хита на Chris Isaak "Wicked Game", "Circles" от соловия й албум "Everything Is Changing" и изпълнение на вечната "Wish You Were Here" на PINK FLOYD, където публиката припяваше, но тихо, с уважение, за да не пречи на медения глас на певицата. Сякаш най-много овации обаче събра 17-годишната "Locked Away" на THE GATHERING и сякаш в сърцата на родните фенове Ани винаги ще си остане онази девойка, която превърна холандската банда в култово явление през 90-те години на миналия век.

   Неусетно отмина малко повече от половин час и Anneke покани на сцената партньора, който си бе избрала за това турне - Arjen Lucassen. Върлинестият й сънародник със закачлива детинска усмивка и сиво-руса грива, която сякаш не се подчиняваше на гравитацията, сподели, че за първи път е в България и не знае нищо за нея. Разказа колко е харесал планините, които видял по пътя от летището, макар че първо ги помислил за облаци, защото в родната му Холандия всичко е равно и скучно. След още няколко закачки за дрога, проститутки, крави и вятърни мелници започна същинската част от акустичния концерт - дуетът на Arjen и Anneke.

   Разбира се, на първо място бе поставен пилотният сингъл "Endless Sea" от предстоящия да излезе тази година албум "The Diary", дебют за THE GENTLE STORM. От най-актуалното съвместно творчество на двамата холандци чухме още "The Moment" и "New Horizons".

   Сътрудничеството между Arjen и Anneke обаче датира още от 1998 г., когато певицата приема ролята на египтянката в концептуалния албум "Into The Electric Castle". Чухме именно тогавашното й изпълнение, както и песни от "The Human Equation" и "01011001". Lucassen отбеляза колко му харесва, че публиката е тиха и слуша внимателно, докато той и Anneke свирят, а в паузите избухва в аплодисменти - и наистина атмосферата беше изпълнена с мълчаливо уважение и преклонение пред музикалния гений, благоволил да ни удостои с присъствието си. Толкова различно от което и да било рок шоу!

   Акустичните версии на парчета като "Comatose" и "Waking Dreams" за съжаление бяха ощетени и бледи копия на оригиналите, тъй като ограниченията на акустичния концерт ги лишиха от космическите синтезаторни звуци, които така прилягат на извънземните музикални видения на гения Lucassen. Но пък жизнеутвърждаващото темпо на "Come Back To Me", единственият издаван някога сингъл на AYREON, с оригинално заглавие "Day Seven: Hope" в албума "The Human Equation", вдигна публиката на крака и феновете не спряха да ръкопляскат в такт, а музикалното дуо преплете изпълнението си с мотиви от класиката "Mrs. Robinson" на Simon & Garfunkel. Така в 21:30 завърши основната програма за вечерта, но нямаше как това да е краят и вик от публиката "Come back to us!", нестихващи ръкопляскания и дори тропане с крака призоваха Arjen и Anneke на сцената за двоен бис.

   Завръщане в миналото на THE GATHERING с любима песен на Lucassen, в която, както самият той сподели, за пръв път е забелязал таланта на Anneke van Giersbergen - и гласовитата дама полетя със "Strange Machines". Последва кавър на THE BEATLES - заключителната композиция от албума им "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band", която пък ни прати в младостта на вече 54-годишния "Летящ холандец" и оживи лицата на по-възрастните посетители на концерта. "The Castle Hall", отново на AYREON, трябваше уж да закрие вечерта, но и това оттегляне на музикантите зад кулисите не продължи дълго. Отново тема научна фантастика (кой ли би очаквал нещо различно от холандец, който е по-близо до небето от повечето от нас?) и се пренесохме на Червената планета, където преживяхме няколко минути под звуците на "My House on Mars", а в мрака стените на "Модерен театър" сияеха в тон. Наближаваше 22:00 ч.

   Тогава всичко свърши... и пак раздялата беше кратка - шарената тълпа се пренесе в клуб "Neu!Berlin", където организаторите бяха предвидили предостатъчно време за автографи и снимки. Обградени от усмивки, прегръдки, светкавици и комплименти, Anneke и Arjen сърдечно споделиха времето си с всеки желаещ и бяха изпратени с попътен вятър към следващия порт от плаването на THE GENTLE STORM.

   Ето и сетлист от състоялия се на 20 февруари 2015 г. в "Модерен театър" концерт на THE GENTLE STORM, организиран от "Gorgon":

Anneke van Giersbergen сетлист:
01. Beautiful One (Agua de Annique cover)
02. 4 Years (Lorrainville cover)
03. Wicked Game (Chris Isaak cover)
04. Circles
05. I'm on Fire (Bruce Springsteen cover)
06. Locked Away (The Gathering)
07. Wish You Were Here (Pink Floyd cover)
08. Drowning Man (U2 cover)

Anneke van Giersbergen & Arjen Lucassen сетлист:
09. Endless Sea
10. Day Six: Childhood (Ayreon cover)
11. Isis and Osiris: Let The Journey Begin (Ayreon cover)
12. The Moment
13. Comatose (Ayreon cover)
14. Valley of the Queens (Ayreon cover)
15. Mad World (Tears for Fears cover)
16. Waking Drеams (Ayreon cover)
17. New Horizons
18. The Garden of Emotions (Ayreon cover)
19. Come Back to Me (Ayreon cover)

Бис 1:
20. Strange Machines (The Gathering covеr)
21. A Day in the Life (The Beatles cover)
22. The Castlе Hall (Ayreon cover)

Бис 2:
23. My House on Mars (Ayreon cover)

Текст: Florimel
Снимки: Герасим Трифонов

 

   В галериите ни може да разгледате и няколко десетки снимки на Arjen Lucassen и Anneke Van Giersbergen от гостуването им в София.

 



Коментари   (1)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


borknagar 22.02.2015 08:22:26 отговори + 15 2
Много добър концерт, а възможността да се чуе Strange Machines беше лично за мен най-ценното от целият сетлист. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".