Атомно дет метъл нападение на DARK TRANQUILLITY в София

21 апр 2018, 18:41 ч. 2761 / 12 8
пред./следв.

   Седмицата е вълшебно число в немалко вярвания и култури. Явно действа и в света на музиката, защото се справи прилично в нашия случай и успя докара за втори концерт, точно седем години след първия на DARK TRANQUILLITY. Мястото е същото - "Mixtape 5", датата е 20 април 2018 г. и София е част от турнето в подкрепа на последния албум на шведите "Atoma" (2016).

   За разлика от предишния път, когато подгряващи бяха нашите момчета от EUPHOBIA, този път съпортът е от италианците 5RAND и швейцарците MIRACLE FLAIR. И двете групи са с фронтдами, но разликите помежду им са повече от приликите.

   5RAND са млада формация - едва от 2015 г., с един издаден албум зад гърба си - "Sacred/Scared" (2017). Обявени като индъстриъл банда, всъщност четиримата италианци, предвождани от Julia Elenoir, творят в полето на мелодичния дет, траш и груув, с индъстриъл елементи. В София представиха шест парчета от общо десетте в албума си, като щом положението със звука се поправи малко в първата песен, крехката Julia прикова вниманието на вече прилично запълващата се зала. Справяше се завидно с микса от чисти и харш вокали, а и самите композиции си заслужаваха заслушването. От "Erase" до "Cordyceps" италианците си свършиха задачата да подгреят публиката, музиката им срещна добър отклик, от което те бяха видимо доволни и може би мъничко изненадани, Francesco Marroni налагаше безмилостно барабаните, Pierluigi Carocci току избухваше с някое стремително соло на китарата и като изключим суетнята между песните, която можеше да се запълни с по-отракано сценично поведение, нямахме особени забележки като за първи подгряващи, а те определено си спечелиха фенове на наша територия.

Сетлист на 5RAND

01. Erase
02. The True Death Show
03. Paint of Pain
04. Fuck-Similе
05. Preacher оf Lies
06. Cordycеps


5rand



   MIRACLE FLAIR също действат в царството на мелодичния дет метъл, с готик привкус, и имат малко повече годинки зад гърба си и два албума в биографията си. Швейцарците изсвириха седем парчета от последния си диск "Angels Cast Shadows" (2016) и продължиха с активното подгряване на все повече увеличаващата се публика. Не вярвам като музика да впечатлиха особено много някого, но чистите вокали на Nicole Hartmann и най-вече външния ѝ вид закономерно си спечелиха почитатели. Трябва да се отбележи, че тя не е просто фронтдамата на бандата, но и главен участник в композирането и писането на текстовете. Топлото посрещане от феновете и атмосферата в клуба, в която все по-осезаемо се прокрадваше очакването на хедлайнърите, предизвикаха групата да даде най-доброто от себе си. Финалът на сета дойде със запомнящото се парче "The Unfulfilled", а през цялото време опитът на групата си личеше в по-стегнатото сценично поведение.


Сетлист на MIRACLE FLAIR

01. Still Remaining Part
02. The Whole
03. Challeеge My Faith
04. Embrаcing the End
05. Angels Cast Shadows
06. Wоrth the Fight
07. Thе Unfulfilled


mf


   Както и да са се представили подгряващите обаче, всичко избледнява в мига, в който на преобразената сцена стъпят главните действащи лица за вечерта, шестимата от DARK TRANQUILLITY. Няма нищо случайно в успеха на групата, в дълголетието ѝ и в обичта на феновете - това някак си се усети във въздуха още щом под светлините на прожекторите се появиха фигурите на Mikael Stanne, Anders Jivarp, Martin Brandstrom, Anders Iwers, Johan Reinholdz и Christopher Amott. Нямаше го Niklas Sundin, който пропуска цялото турне и е заместен от Christopher Amott.

   Старите пушки в групата са се попроменили от последното ни виждане с тях, годините си минават и никой не остава пожален от хода на времето. Но то дава и възможността за новаторство и експерименти, каквито слушаме в предпоследния албум на бандата например ("Construct", 2013), по-задълбочено изследване на елементи, присъстващи в творчеството на момчетата от самото начало, като чистите вокали в "Atoma", или пък - а дори и едновременно с това - придържане към същността на онова, което бележи и отличава Гьотеборгската сцена. DARK TRANQUILLITY не се страхуват да се развиват, като в същото време съумяват да запазят неподражаемия си облик - явно формулата за успеха в техния случай. Всичко това на основата на големи дози талант, музикантски умения, вдъхновение, вълнуващи теми и неуловимото и неописуемото - харизмата. Именно тя струеше от сцената, която изведнъж стана възтясна, докато шестимата снажни мъжаги заемаха местата си, за да ни покосят директно с "Encircled", отварящото парче от новия албум. Посрещната много добре от критици и фенове, единайсетата творба на групата присъстваше закономерно с цели шест позиции в сетлиста, който ни върна назад в почти тридесетилетната история на бандата, чак до края на миналия век с "ThereIn" от "Projector" (1999) - парче, което Chris подхвана майсторски с китарата и разгърна като могъщо мрачно крило, върху което се носеше гласът на Mikael. "The song around his soul will bend", нали така?

   Първите три албума, както и "We Are the Void" (недолюбван от мнозина, но харесван от немалко други, сред които и аз) не намериха място в концерта, но с такава дискография и с толкова як нов албум щеше да се наложи да стоим до след полунощ, ако трябваше да чуем по нещо от всичко. Не че някой би имал нещо против, с изключение може би на музикантите. Графикът на турнето е доста натоварен, ала съдейки по сценичното поведение на Mikael - а и на останалите - сякаш са започнали онзи ден. Такава енергия, излъчвана не само от музиката, но и от самите музиканти, не може да не зарази цялата зала, която и без друго си беше въодушевена, след толкова години очакване на втора среща с любимците си. С по няколко реплики между парчетата, без да спре нито за миг на място, фронтментът с широка усмивка, като екзалтирано дете, сякаш не можеше да повярва колко топло е посрещната групата. Знаем, че нашата публика няма равна, но и че музикантите редят дежурни фрази, за да вдигнат настроението, ала изражението на Mikael Stanne, вълнението в гласа му и минутите, които остана на сцената след края на концерта и след като колегите му се оттеглиха, за да поздравява феновете, накланят сериозно везните в полза на искреността.

   Трудно е да се анализират отделните елементи, които направиха концерта на DARK TRANQUILLITY такова великолепно преживяване. Няма и особен смисъл, защото накрая важно е цялостното усещане - а те го осигуриха на изключително високо ниво. Внушителното им присъствие на сцената, мултимедията, професионално изграденото осветление - всичко това допълваше основните играчи - музиката, текстовете и изпълнението. Всяко парче се съпреживяваше от музиканти и фенове и се запечатваше в съзнанието им. Сет, който ти отрязва главата от кръста - кое да отличим? Контрастите в "The Mundane and the Magic", преплетени в текста и вокалите? "Inside the Particle Storm", която извира от дълбините и те издига в мрачната спирала на ужасната си красота, с всяка нота разкъсва душата ти и я споява в огнено пулсиращо кълбо? "State of Trust", изпята от Mikael почти изцяло сред публиката? Или класическия завършек с "Misery's Crown", която така те оплита в мрежата си, че не можеш да забравиш мелодията с дни? Парче след парче минути на чиста емоция, на музика, която изпълва не само настоящия миг, но и целия ти живот.

   Бис нямаше, нямаше нужда да се играе познатата игра с публиката. Песните се лееха, косите се вееха, ръцете се вдигаха нагоре, стотици гърла пееха. Нямаше смисъл нещо да слага прът в колелата на тази добре смазана машина. Обещания това да не е сбогом, а само довиждане, благодарности, усмивки и под звуците на странно удачната за случая "Pushing the Sky Away" на Nick Cave, която се разнесе за изпроводяк от колоните, стискахме палци на ръцете и краката за много ново вдъхновение за момчетата, нов албум и следващо турне, с което отново да се срещнем на живо. Този път може да сменим вълшебното число - най-много на "три". Но и "едно" никак не звучи лошо.


   Сетлист от на DARK TRANQUILLITY, провел се на 20 април в София и организиран от "BGTSC":

01. Encircled
02. Monоchromatic Stains
03. Clearing Skies
04. The Treason Wall
05. The Science of Noise
06. Forwаrd Momentum
07. The Mundane and the Magic
08. Final Resistance
09. Atomа
10. Force of Hand
11. Icipher
12. Terminus (Where Death Is Most Alive)
13. Inside the Particle Storm
14. The Wоnders at Your Feet
15. When the World Screams
16. TherеIn
17. State of Trust
18. Lost to Apathy
19. Misеry's Crown


Текст: Гергана Стойчева - Нуша
Снимки: Ивайло Хранов

 

   В галериите ни може да разгледате и над 100 снимки на DARK TRANQUILLITY, MIRACLE FLAIR и 5RAND от концерта им в София.

 

dt

dt

dt



Коментари   (8)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


DEbit 21.04.2018 22:10:10 отговори + 11 4
Група-10, публика-10, звук-5 Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Аз 21.04.2018 22:18:05 + 10 2
Абсолютно вярно за съжаление. Така и ни го оправиха. Все пак беше велико.

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

....... 21.04.2018 21:31:10 отговори + 11 8
Получи се перфектната вечер, а BGTSC си остават най-добрите организатори!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пепеляшка 21.04.2018 18:55:45 отговори + 9 6
Страхотен концерт, просто нямам думи. Перфектна група, перфектни фенове, а накрая слизането на Стане в публиката беше върхът. За първи път ми се случва това - вокалист да слезе долу и да почуства любовта на феновете. Жестоко преживяване беше. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Базил Фолти 21.04.2018 21:54:09 + 8 5
На концертите на Haggard вокала и китариста слизаха при феновете в тълпата и свера/куфееха. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

АзАз 21.04.2018 18:51:22 отговори + 11 7
Уважиха ни достатъчно и по време и след концерта,при положение че бързат за път,така че не мрънкай излишно Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

gafus 21.04.2018 18:43:32 отговори + 12 5
публиката искаше още 1 парче,можеше да уважат,седяхме 10 мин след светлините... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Сотир Цацаров 21.04.2018 18:52:25 + 15 4
Това се превръща в най-голямото престъпление на концерт след Металика в Пловдив, които не изпълниха "Seek & Destroy" въпреки, че публиката толкова много я искаше. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".