Батальонът на "Running Free Festival" се строи и преброи за втори пореден път

29 май 2016, 20:05 ч. 3386 / 6 30
пред./следв.

   28 май, топъл съботен ден, хората са плъзнали през артериите на столицата, но поредното качествено метъл събитие разлюля земетръсна София. Второто издание на "Running Free Festival 2016", организирано от "Metal Force HMC", обедини за пореден път българското метъл общество. Фестивалът се състоеше от банди, които бяха с широк диапазон от стилово разнообразие, а именно: UNLEASHED, IRON ANGEL, SCAPEGOAT, AMBUSH, DEADLY MOSH и DAMAGE CASE. За първи път в България гостуваха шведските дет метъл машини UNLEASHED, които затвориха кръга на Голямата четворка дет метъл банди от Швеция като DISMEMBER, GRAVE, ENTOMBED A.D., посетили китната ни родина и сбъднаха мечтите на родните екстремни фенове. Богато разнообразие от артикули на бандите присъства на фестивала, което зарадва българските метъл маниаци и остави много доволни лица. Мястото на събитието не беше избрано случайно, като "горската" атмосфера на "Маймунарника" предразположи около 350-те фенове, присъствали на феста и ги подготви за едно чудесно събитие, което потопи столицата ни в качествена метъл музика. Организаторите на събитието от "Metal Force HMC" се бяха постарали и осигурили комфорт и ред, както за шестте банди, така и за феновете. Ранният час на феста постепенно попиваше стичащите се метъл души в черно и всичко се случваше и вървеше по предварително начертания план.

   Точно 16:00 ч. началото беше дадено от румънските спийд-трашъри DAMAGE CASE, които изстреляха бързо своя сет. Младата банда от Букурещ, начело със своя фронтмен Dragos Coman, подгря родната публика с бързи и яростни парчета като "Speeding with the Dead", "Black Metal Division" и "Rock and Roll Patrol". Румънците доказаха и показаха, че са банда с бъдеще и тепърва ще се говори за тях.

   След кратка пауза и прегрупиране на сцената втори забиха сръбските трашъри DEADLY MOSH от Крагуевац, които заформиха бясно темпо и мошпит със "Stargate", "Claws of Fear", "The Haunted". Бандата се разходи из творчеството си от двата си актуални албума - "Hellsound" от 2012 и "United by Pain" от 2014 г., като разкъса предните редове от верни фенове, куфеещи под мощния глас на вокала Priestkiller. Стегнатият сет на сърбите завърши с песента "Only Fools and Horses", която нажежи атмосферата и остави куп доволни лица, очакващи поредната порция качествен метъл от менюто за деня.

   Фестът продължи с пълна сила като новата и амбициозна вълна хеви метъл беше представена от шведите AMBUSH, които демонстрираха страхотно настроение, както преди сета си, така и по време на него, и взривиха с мощна позитивна енергия все по-сгъстяващите се редици от фенове. Твърде младата банда от Векшьо, създадена през 2013 г., има зад гърба си два албума - "Firestorm" от 2014 и "Desecrator" от 2015-а. Групата изсвири поредица парчета ("Firestorm", "Possessed by Evil", "Desecrator") и достойно защитаваше шведската хеви метъл сценa, като една от най-добрите. Прорязващите вокали на Oscar Jacobsson, наподобяващи съвкупност от влияние на JUDAS PRIEST и ACCEPT, подсилвани от мощните ударни на Linus Fritzson, режещия бас на Ludwig Sjoholm, докараха феновете до еуфория и купища куфеещи глави. Парчетата се ковяха едно след друго, като "Heading East" и "Southstreet Brotherhood", при които сценичното поведение на групата в лицето на двамата китаристи Olof Engvist и Adam Hagelin върна публиката през осемдесетте години на миналия век, задавайки приятен привкус от изминали славни времена. Бандата беше приета с възторг и излезна на бис, за да забие още едно парче, а имено "Don't shoot (Let 'Em Burn)", с което групата загатна за нови срещи с българските фенове, обичащи метъл от Швеция.

Сетлист на AMBUSH:
01. Firestorm
02. Possessed by Evil
03. Desecrator
04. The Chain Reaction
05. Rose of the Dawn
06. Natural Born Killers
07. Heading East
08. Southstreet Brotherhood
09. Don't Shoot (Let 'Em Burn)


   Атмосферата се нажежаваше постепенно и дойде време за рязка промяна на стиловете, наложена от родните детметъли SCAPEGOAT. Бандата от Дупница е познато име на българските фенове и има зад гърба си два албума от деветдесетте - "Starred" и "Path of the Search". Групата започна ударно и мощно с парчетата "Beyond the Dream", "Shadow over Innsmouth" и "The Abyss Triumphant", в които зловещите вокали на Иво Димитров изяждаха всичко живо и православно като злокобна сянка, промъкнала се в гората. Качествена порция български дет метъл заля публиката с композициите "Boundless Land" и "The Dunwich Horror", изстреляни като ударни залпове от Иво Манчев. Зареждаха се бавни и бързи парчета, които сееха мрак и превърнаха сцената в касапница. Специално за събитието към групата се беше присъединил китаристът и виртуоз Васил Нешев, който в последния момент беше заменил титулярния струнник на бандата, отсъстващ поради здравословни причини. Солата се лееха едно след друго под бавните и жестоки акорди на бас китариста Николай Николов. Бандата завърши стегнатия си сет с парчетата "Christians to the Slaughter" и "Distinct Fear" като загатна, че в скоро време (през месец юли) ще издаде актуален и убийствен нов албум, за което всичко е готово и остават да се запишат само вокалните партии. Групата доказа, че и в България дет метъл музиката е жива и пулсира в сърцата и съзнанието на всички родни "екстремисти".

Сетлист на SCAPEGOAT:
01. Hellbound (Intro)
02. Beyond the Dream
03. Shadow over Innsmouth
04. The Abyss Triumphant
05. Boundless Land
06. The Dunwich Horror
07. Remains of the Time III
08. Christiаns to the Slaughter
09. Distinct Fear


 

   След кратка пауза на сцената се повиха ко-хедлайнърите - германците от Хамбург IRON ANGEL, които за първи път посещаваха страна ни. Групата ни върна десетилетия назад във времето, когато класическият спийд/траш метъл завладяваше света и Европа. Като истински метъл великани бандата се групира на интрото "Winds of War", за да изпълни след това поредица от класики, като "Metalstorm", "Sinner 666", "The Metallian", които взривиха публиката и докараха мощен мошпит пред сцената. Режещите вокали на Dirk Schroder забиваха пирон след пирон върху ковчега от метъл маниаци. Класическите албуми от осемдесетте на миналия век - "Hellish Crossfire" и "Winds of War" оживявахa на сцената, като напълниха сърцата на феновете, въпреки кратката пауза поради технически причини. Последваха парчетата "Son of Bitch" и "Hunter in Chains", на които бандата се раздаде докрай. Вокалистът Dirk Schroder постоянно се закачаше с публиката и призоваваше хората да се прегрупират пред сцената. Феновете му се отблагодариха с мощно скандиране на името на IRON ANGEL и се заформи едно чудесно шоу, на което банда и фенове се сляха в един метъл юмрук. С началните акорди на парчето "Heavy Metal Soldiers" двамата китаристи Joachim Folta и Michael Meyer се раздадоха до краен предел, подпомагани от грохотните дебели струни на басиста Didy Mackel. Последните две парчета - "Stronger than Steel" и "Rush of Power" доубиха с качествен метъл верните фенове, като на сцената се качиха някои от тях, за да изживеят с групата този чутовен момент, в който нямаше граници и задръжки, а само една необуздана емоция, правеща вечерта незабравима.

Сетлист IRON ANGEL:
01. Intro - Winds of Wаr
02. Metalstorm
03. Sinner 666
04. The Metallian
05. Fight for your Life
06. Son of Bitch
07. Hunter in Chains
08. Legions of Evil
09. Heavy Metаl Soldiers
10. Stronger than Steel
11. Rush of Power

 

   Без закъснение излязоха и големите шведски "викинги" UNLEASHED от Стокхолм, които сбъднаха мечтите на родния български дет метъл фен. Това е група, която за толкова години от съществуването си има най-малко промени в състава и всеки един от музикантите знае своите пъклени задачи. След като Johnny Hedlund се отделя от NIHILIST, се събира с барабаниста на друга качествена шведска група, UNANIMATED, Anders Schultz, за да заформят лицето на култовите UNLEASHED, заедно с виртуозния китарист Tomas Olsson. Те бързо превзеха сцената и се развихриха почти по нечовешки начин, като не оставиха грам съмнение какво предстоеше да се случи. Шведската дет метъл четворка нанесе поредица от удари сякаш с чука на Тор като "The Final Silence" и "This Is Our World Now", които смачкваха врящия котел пред сцената. Вокалистът Johnny Hedlund с огнените си и зли вокали призоваваше за тотална сеч в песните "Defenders of Midgard" и "Where Is Your God Now" от актуалния албум на групата "Dawn of the Nine" от 2015 г. Класическият дет метъл на шведите докара до луда радост множеството фенове. Johnny Hedlund изръмжаваше следващо и следващо парче, които се забиваха в гниещата плът. Последва класиката "If They Had Eyes" от 1991 г. от първия албум на групата "Where No Life Dwells". Температурата на сцената рязко падна и всичко потъна в мрак като шума от гората и виковете на публиката внезапно се заглушиха от бързите, режещи като зимна виелица от севера китарни рифове на "Winterland". Шведската мощ от стомана се стовари с пълна сила с последвалите парчета "The Avenger", на които публиката пригласяше непрекъснато, и "Fimbulwinter" - парче от прекрасната култова творба на групата "Odalheim" (2012 г.). Последваха две светкавични композиции, а именно - "Don't Want to Be Born" и "Legal Rapes", които показаха нагледно силата и могъществото на шведския олдскул дет метъл. Воините маршируваха "To Miklagard" под величествените сола на Fredrik Folkare, който прецизно изпипваше всеки звук и детайл. Последва кратка пауза за прегрупиране и Johnny Hedlund призова нова цел за атака с "To Asgaard We Fly" от чудесния албум от 1993 г. "Across the Open Sea". Мигновено последва следващия удар с чук, "Hammer Batallion", и фенове и група се сляха в единна общност с чувство за принадлежност към екстремната метъл сцена. След кратка почивка шведската четворка се появи победоносно за бис като мина триумфално през куп уморени тела с две безмилостни парчета - "Dead Metal Victory" и "Before the Creation of Time". Публиката продължаваше да скандира възторжено името на групата, докато Johnny Hedlund си пийваше от викингски рог преди последното парче за вечерта, като втори бис, а именно безмилостната "Execute Them All". Феновете изпаднаха в делириум и сформираха батальони, които напредваха в нощта и помитаха всичко срещано по пътя си, докато не се сляха с горската мрачна тишина. Шведските дет метъл класици със своята огнева мощ ни потопиха в дълбините на мрачното море, пропито с викингска кръв, като зададоха и следващия курс - черния хоризонт пред всеки един от нас.

Сетлист на UNLEASHED:
01. Intro
02. The Final Silence
03. This Is Our World Now
04. Defenders Of Midgаrd
05. Where Is Your God Nоw?
06. If They Had Eyes
07. Winterland
08. The Avenger
09. Fimbulwinter
10. Don’t Want To Be Born
11. Legal Rapes
12. To Miklagard
13. To Asgaard We Fly
14. Hammer Battalion
15. Death Metаl Victory
16. Before The Creation Of Time
17. Execute Them All


Текст и снимки: Цветелин Замфиров - Morean, Михаил Бекяров - Син език




Коментари   (30)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Unanimated 2.06.2016 00:16:06 отговори + 2 11
Вокалистът Johnny Hedlund с огнените си и зли вокали призоваваше за тотална сеч в песните
wtf?
това сякаш е от есе на осмокласник
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 2.06.2016 00:36:54 + 7 0
Нещо друго ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 31.05.2016 16:38:16 отговори + 14 3
Само негативизъм , а хубавото къде е ? Българският фен винаги е настроен критично и гледа да се подиграе на някого за нещо ! Борбата е трудна и неравностойна !!! Недоволните превъзхождат многократно доволните в жива сила ... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Terrorizer 31.05.2016 22:09:45 + 11 2
Прав си ... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Доволен Викинг 31.05.2016 10:28:36 отговори + 13 11
Истината е една няма какво да си кривите душите пишман ,,метал'' идеалисти, 350 бяха да. 150 пред сцената и още 200 вън около маймунарника. Това с цените на билетите беше безумие, особено цената в деня на концерта, отказа много хора да влязът вътре. Аз пристигнах към седем и останах страхотно доволен, особено от UNLEASHED накрая. Но пак ви казвам този концерт (подчертавам концерт не фестивал), беше далече от дефиницията дори за средно стандартен евро квартален фест, където свирят нисък ранг групи. А цената същата? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 30.05.2016 15:53:52 отговори + 7 24
Докъде стигнахме да се радваме на такива групи. Цонко да я маха тая и да кани яките групи. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Unholy 30.05.2016 14:22:44 отговори + 22 6
Като влязох (по време на Ambush) на входа казаха, че има около 200 влезли, така че за Unleashed най-вероятно са минали 300. Средна възраст някъде 30-35 . 80% познати.
Това си е оптимална бройка. Радвам се, че на такива концерти няма толкова хора като на модерните в момента банди.
За мен беше празник!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Elling 30.05.2016 12:43:03 отговори + 10 11
Споровете са напълно излишни - присъстващите бяха максимум 200 човека. Но независимо дали са 200 или 350, самият факт, че никой не посещава такива концерти за мен е тъжен. Да, билетът беше скъп, но за мен си остава необяснимо как групи като SABATON, AMON AMARTH, KORPI... нещо си там, могат да съберат 1000 човека, а на култови метъл банди като GRAVE, CANCER, UNLEASHED едва се събират по стотина...
Както и да е, поздрави за всички, които посещават такива събития.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 30.05.2016 13:00:55 + 14 8
Обясненито е просто - нарича се "актуалност", ако щеш и "мода".
SABATON, AMON AMARTH, KORPIKLAANI в момента са актуални, модни, вървящи и т.н.
GRAVE, CANCER, UNLEASHED са позабравени, интересът към тях е спаднал. Това обаче не ги прави по-малко стойностни, но вече привличат главно твърди фенове и ценители на стила.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mosher 30.05.2016 19:02:53 + 3 12
Беше жестоко! И не ми липсваше никой.
С последната си шитня Amon Amarth няма да напълнят и Микса.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 30.05.2016 19:12:49 + 9 5
Новият албум на Amon Amarth си е много як, а "Христо Ботев" като зала е тамън с капацитет за концерта. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Old School 30.05.2016 10:23:23 отговори + 19 4
Тотален култ беше феста! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Про 30.05.2016 08:21:31 отговори + 8 20
В "Маймунарника" имаше не повече от 150 човека, заедно с групите, персонала и охраната. Ясно е, че организаторите имат полза да завишават бройката за да изглежда събитието им по-посещавано, и си плащат за това, но не подценявайте хората чак толкова. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 30.05.2016 09:09:36 + 13 6
Не е вярно !!! Лично разговарях със организаторите !!! 350 човека ... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Про 30.05.2016 09:21:46 + 7 19
Жалко за теб, че вярваш на други хора, а не на очите си. Освен ако от питиетата не си виждал всичко двойно.
Излагате се. Поне си трайте, като сте се на***и.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Maymunarnika 30.05.2016 09:32:47 + 17 6
Очевидно оградата и дърветата са ти попречили да видиш част от хората, които бяха вътре в Маймунарника Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 30.05.2016 09:35:23 + 22 5
И аз така видях посещението на феста около 350 !!! Но жалкото е за българския фен ... Кога пак ще гледате UNLEASHED в центъра на София сред природата пиейки си бира и наслаждавайки се на такива викинги от Швеция !?! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 30.05.2016 09:37:33 + 18 4
Имаше такива маймунки от другата страна на оградата !!! Със PVC в ръчички ... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dark Death 31.05.2016 10:52:52 + 9 1
толкова бяхме не повече от 350 човека Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

D.M. 30.05.2016 04:51:31 отговори + 17 3
Неможах да присъствам, но браво на пичовете! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

turbonesti 29.05.2016 23:11:39 отговори + 7 17
Много слаба посещаемост, вярно билетите са доста скъпи, но групи като Iron Angel, на които може това да е един от последните им концерти заслужават повече признание. За Ънлишд не говоря, че си тръгнах преди тях( просто не съм им фен). Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Uncle Vester 29.05.2016 21:44:17 отговори + 7 10
Свирилият със Скейпгоут е Васил Нешев - съвсем друг човек, различен от Вили Нешев. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 29.05.2016 22:06:30 + 12 4
Лично го познавам Васко Нешев - Неш !!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Misery 31.05.2016 11:40:51 + 4 5
Правилна забележка. И е малко неудобно да се бърка името му, защото НЕШ никак не е случаен на българската сцена. Един от най-добрите български китаристи е. Също така , винаги е бил гост-участник в състава на Scapegoat - записвал е сола още за първия им албум. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

реалист 29.05.2016 21:23:48 отговори + 10 12
Всичко точно, само не разбрах пишещия къде ги видя тези 400 човека?!? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Туц 29.05.2016 22:00:10 + 7 18
За съжаление (или не) имаше макс 150 човека. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 29.05.2016 22:07:51 + 15 5
Имаше около 350 човека за UNLEASHED !!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

зад оградата 30.05.2016 00:34:44 + 5 14
заедно с тези зад оградата ли беха 350 ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 30.05.2016 07:26:10 + 11 5
Пред , пред оградата !!! Заедно с мен !!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ТУЦ 30.05.2016 09:18:11 + 16 10
Пич, не плямпай глупости. И мене ми се ще да има 350-400 човека, но няма как да стане. Те къде-къде по-комерсиални групи не събират толкова, какво остава за Unleashed и Iron Angel...в България. Такива мероприятия са обречени на комерсиален неуспех, но целта им не е това. Набили сме лични пари да си направим кефа, така че дали е имало 150 или 1500 човека няма особено значение. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".