Bjorn "Speed" Strid (SOILWORK): "Извиняваме се, че досега не сме идвали в България"

28 юни 2016, 14:21 ч. 1936 / 15 1
пред./следв.

   Предстоящото гостуване, за пръв път у нас, на шведите SOILWORK със сигурност ще е сбъдната мечта за феновете им. Наистина е малко странно, че тази интересна и стойностна група досега не е имала изява в България, но по-добре късно, отколкото никога - вече ще имаме възможност да ги видим на втория ден на тазгодишното издание на "Kavarna Rock Fest", 3 юли, неделя (поръчай билет онлайн). Фронтменът и единствен останал досега в бандата оригинален член на SOILWORK, Bjorn "Speed" Strid, беше така любезен да даде интервю за WeRock.bg, да отговори на въпросите ни и дори да направи прогноза за новия европейски шампион по футбол.

 

 

WeRock.bg: Здравей, Bjorn, ще свирите за пръв път в България. Знаете ли нещо за феновете у нас и за фестивала в Каварна?
Bjorn "Speed" Strid: Не, виждал съм някои снимки от сайта на фестивала, изглежда добре. До вода ли е?

Да, на брега на Черно море.
Чудесно, ще бъде хубаво! Не знам защо досега не сме идвали в България. Приемете нашите извинения.

Кажи ни нещо за концертите и публиката в различните страни и континенти. Къде най-много ви е харесало да свирите?
Хубав въпрос. Въпреки, че е далече, Австралия е едно от любимите ми места. Винаги сме си прекарвали добре там, красив континент е. Повечето градове, в които сме свирили са по крайбрежието, но ако отидете само малко навътре в страната, някъде на един час път, вече се озовавате в пустинята. Това ми е любимата страна, но сме имали страхотни концерти по целия свят, знаете, че зависи от много неща.

Би ли ни разкрил какво ще включите в сетлиста си за концерта в Каварна?
Все още промотираме албума си "The Ride Majestic", който излезе миналата година, и ще има около четири-пет песни от него. Другото ще е смес от цялата ни кариера. Ще бъде хубав сетлист и един вид екскурзия, по време на която ще можете да видите как групата се е развивала в музикално отношение.

Как се подготвяте за турне?
Преди се приготвяхме повече за турнетата. Сега вече пътуваме толкова често, че винаги си имам приготвен куфар и да кажат, че тръгваме сутринта - аз съм готов, така че не се подготвям много. Ако е минало известно време след като сме свирили, аз си упражнявам малко гласните струни и репетирам сетлиста в къщи - мисля, че това е всичко.

А как се приготвяте да излезете на сцената? Имате ли си специален ритуал?
Обикновено групата се събираме два часа преди шоуто, слушаме музика, имаме нещо като предварително парти и пием датска горчивка, което е нещо като ликьор (датска горчивка или стара датска е горчива ароматна настойка от 29 различни билки и подправки, обикновено с 38-градусово съдържание на алкохол., бел. авт.). Пием няколко шота от него, няколко бири, слушаме музика и това е. Нямаме някакъв специален ритуал, даже обикновено не си разгрявам гласа, тъй като той е в добра форма, имам късмет в това отношение.

Разкажи ни за някоя смешна ситуация, която ви се е случвала на сцената.
Най-смешното нещо, което ни се е случвало, беше също така и страшно. Свирехме на "Hellfest" във Франция (22 юни 2014 г., бел. авт.). Тъкмо започнахме интрото на парчето "Spectrum of Eternity", аз погледнах надясно и видях нашия басист (по това време е Ola Flink, бел. авт.) да скача по средата на интрото. Помислих си: "Защо скача, парчето тъкмо е започнало." и след това го видях да пропада в пода на сцената, който е на около три метра над земята. Сцената на това място се срути и той изчезна. Беше страшно, но когато го видяхме да изпълзява от дупката и най-вече, че е добре, без никакви наранявания, пък ни стана смешно. (Инцидентът е поради пропадане на панел от сцената, бел. авт.)

Какъв е най-странният подарък, който сте получавали от фенове?
Това е хубав въпрос. Не си спомням да сме получавали нещо наистина много странно, но например в Япония, ако сте питали и други групи, сигурно са споменавали Япония, получихме хубави неща, но например покривка за маса, което не е точно това, което се очаква от метъл фенове.

Какво е това, което мразиш най-много по време на турне?
Полетите, мразя полетите. Понякога може да ми е приятно да летя, но ставането в 6 ч. сутринта в хотела и бързането за летището е голяма мъка. Затова мразя полетите.

Барабанистът ви Dirk Verbeuren ще свири с MEGADETH, докато Chris Adler е зает с основната си група LAMB OF GOD. Dirk ще бъде ли с вас на концерта в Каварна?
Още не знаем дали Dirk ще бъде с нас на това шоу или ще наемем сесиен барабанист, още не сме решили.

Знаеш ли дали Dirk ще свири с MEGADETH на 7 юли в София?
Не съм сигурен, мисля че не, но не съм сигурен.

Ти си единственият останал оригинален член на групата. Как успяваш да запазиш духа на бандата през цялото това време?
Не винаги е било лесно, но с идването на нови музиканти в групата, винаги е било интересно. Те са допринасяли с нещо не само на музикално, но и на лично ниво, което ме е подтиквало и да продължа. Винаги е важно да намериш правилния човек, не винаги същия като предишния на тази позиция в групата, а някой, който да внесе нещо ново, нов живот в облика на групата. В това отношение сме били късметлии - имаме Dirk, Sylvain [Coudret], David [Andersson], които внесоха толкова интересни елементи и ме предизвикаха като певец да напусна до известна степен зоната си на комфорт. Чрез това аз също така се развих и като певец.


Как твоята личност се отразява на музиката ти?

Мисля, че много, особено като се отнася до мелодии. Аз съм носталгичен човек, доста сантиментален на моменти и свързвам детството си с мелодии, мелодиите създават картини в съзнанието ми. Това е абстрактно и трудно да се обясни, но има връзка с музиката, която създавам.

Как си опазваш гласа по време на турнетата?
Обикновено, както казах, гласът ми е във форма, не го разгрявам много и ако не се разболея, гласът ми е добре. На 37 години съм и мисля, че още се развивам като певец, ставам все по-добър с всеки албум. Гласът ми е силен и може да поема натоварванията.

Кои са твоите вдъхновения като певец?
Много са, аз слушам различни видове музика. От класическите хеви метъл герои това са Ronnie James Dio, Rob Halford, също така Glenn Hughes. От по-твърдите стилове - Tom Araya от SLAYER. Той е чудесен певец, много ми харесва, че може да чуеш как произнася всяка дума, докато пее. Относно мощта на пеене - Chuck Billy е от любимите ми. От певиците много ми харесва Annie Lennox от EURYTHMICS.

Какво е посланието, което искате да предадете като група?
Чувствам, че с нашата музика може лесно да се направи връзка, защото има доста динамика, както всъщност и животът. Може да звучи претенциозно, но развитието на музиката ни е свързано с личния ни живот. Понякога искаме да се отпуснем, а после да продължим. Това правим и с музиката си - с динамиката, мелодиите, интензивността.

Тази година ще пуснете албум с редки и неиздавани песни, наречен "Death Resonance", кажи ни нещо за него.
Това е колекция от песни от 2005 г. насам и е интересно да се види как групата се е развивала музикално. Има много бонус тракове и такива, които не са били издавани досега, също и две нови парчета от звукозаписната сесия на "The Ride Majestic" - всички заедно правят интересна смес. Някой би казал, че "B-sides", останали песни и т.н. не биха били толкова интересни, но аз мисля, че се получи доста добре, ще е интересно за феновете и те ще харесат албума.

Планирате ли, имате ли вече материал за нов албум, или е минало много малко време от излизането на "The Ride Majestic" през август миналата година?
Още имаме много турнета за "The Ride Majestic", но лека-полека се настройваме към композиране на песни. Може би по-късно през годината ще отделим време, но не мисля, че ще запишем албум преди следващото лято.

Мислиш ли, че процесът на създаване на музика се е променил в сравнение с преди 20 години, когато започнахте като група?
Мисля, че има големи промени. Създадохме бандата в град Хелсингборг и всички живеехме близо да града, а сега сме се разпръснали по целия свят. Това е така, откакто Peter Wichers (дългогодишен китарист на групата 1996-2005 г., 2008-2012 г., бел. авт.) се премести в щатите през 2003 или 2004 г. Наистина вече не може да се съберем заедно, да направим спонтанна джем сесия и да репетираме. Сега си пращаме файлове с идеи за песните и се събираме малко преди турнената или малко преди записите на албум да репетираме. Това е най-голямата промяна, иначе другото е почти същото, визията, идеята, която искаме да постигнем.

Какво мислиш за съвременната метъл сцена?
Опитвам се да следя съвременната сцена, но не е толкова лесно вече, защото има много лейбъли и групи и не може да им смогнеш. Честно казано, рядко нещо ми харесва от това, което чувам от новите групи, но ако някоя група ми хареса, съм много щастлив и горещо я препоръчвам на всички наоколо. Струва ми се обаче, че при новите групи от метъл сцената присъствието в музиката понякога се губи.

В последните си албуми включвате някои нови елементи в музиката си, например малко метълкор. Стремите ли се да следвате тенденциите или става естествено?
Не знам дали съм съгласен с метълкор елементите, но ние имахме много турнета в САЩ от средата до края на предишното десетилетие, бяхме на турне с много американски групи и мисля, че е трудно да не бъдеш повлиян ако нещо ти хареса. В последните ни албуми обаче се върнахме повече към скандинавския звук от началните ни творби и традиционните скандинавски мелодии, които бяхме изоставили за известно време.

Отбелязвате 20-годишнина на групата, как се виждате след още 20 години?
Ние започнахме през 1996 г. и сега стават точно 20 години. Щастлив съм, че все още имаме вдъхновението и не сме се превърнали в корпоративна метъл група, която вече е само бизнес. Много съм горд от това, че сме способни да развиваме звученето си и маме страст към писане на нови песни, а не само да правим шоу на турнета.

Малко въпроси встрани от музиката - гледаш ли Европейското първенство по футбол? Кои други отбори, освен Швеция (интервюто е взето преди отпадането на отбора от турнира, бел. ред.), ти харесват и подкрепяш, и кой, според теб, ще стане шампион?
Впечатлен съм от Исландия. А за шампион - не знам, но... въпреки че всички казват, че сегашният състав на Италия е най-лошият, който се имали някога, аз залагам малко хазартно за Италия.

Кажи нещо на българските си фенове...
Още веднъж, извинения, че досега не сме идвали в България. Много искаме да ви видим всички на концерта, да опитаме българска бира и да си прекараме чудесно с феновете.

Благодаря ти за интервюто!
И аз много благодаря!

  Автор: HeathenHeart

 



Коментари   (1)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


анти-елек 29.06.2016 19:35:24 отговори + 3 1
Те много групи не са идвали,като гледам и няма да дойдат,а не са толкова скъпи.Щом за 30-40 лева в Будапеща,която не е чак толкова далеч гледам по 4-5 модерни групи.Просто нашите помоутъри си въртят едни и същи прашясали групи и си търсят глупави оправадния. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".