"Black Box" -> "Blue Box" - > "Mad Box" (MADBALL отново в София)

24 ное 2008, 01:21 ч. 519 / 4 14
пред./следв.
Пет години и половина след първото си гостуване в България Кралете на нюйоркския хардкор MADBALL се завърнаха! Тогава (15 март 2003-а) клуб "Сцената" в Студентски град буквално се пукаше по шевовете и по онова време това беше най-многобройно посетеният хардкор концерт в България. Съответно очакванията ми за второто посещение на бандата по покана на "Re-Act" у нас бяха високи.
   Обявеното за 19:30 ч. начало се забави, вратите бяха отворени в 20:00 и след 20 минути на сцената излязоха гърците DIE WITHOUT. Клубът бе доста празен, повечето хора още влизаха, но това не притесни видимо момчетата от Гърция и те забиха с ентусиазъм своя 25-минутен сет. Стилово ги определям доста близко до MADBALL - нюскуул от началото на 90-те с някои олдскуул елементи. Завършиха с кавър на AGNOSTIC FRONT - "For My Family", на който публиката ги подкрепи в най-голяма степен. Последваха DELATE от Пловдив, като пространството пред сцената вече бе доста по-запълнено и отпред се заформи прилично пого. Момчетата забиха доста нахъсано парчета от тазгодишния си дебют "Хардкор и щанги", както и няколко нови парчета. За последната песен ("Хардкор и щанги") от 25-минутното им изпълнение е извикан Кубинеца от MISSING THE POINT, който по принцип е гост вокалист в песента и във версията й от албума.
   По-късно на сцената са B.F.D.M., които явно вече са намерили заместник на бившия си вокалист Мишо в лицето на Галин от варненската хардкор шайка OUTRAGE. В този състав те имаха един концерт във Варна на "East Noise Attack" феста и то без да се репетирали предварително, но явно това не е било само моментно включване, а нещата са станали по-сериозни. Не мога да не спомена адски зарибяващите рифове на тази банда, които правят много силно впечатление. B.F.D.M. ни представиха няколко нови песни, както и добре познати парчета от демото си.
   Минават 30 минути, като през това време сцената се разчиства и подготвя за излизането на MADBALL. То се случва точно в 22:35 ч. Публиката е адски луда и посреща повече от горещо групата. Между песните вокалистът Freddy говори как много добре си спомнят предното си гостуване при нас, прекрасните им впечатления от тогава и не пропуска да отбележи някои промени в състава им - "Очевидно е, че Hoya (басистът ни) не е с нас, но това е за добро, да не си помислите нещо лошо, просто му се роди дете. Той ми предаде да поздравя всички вас!" На негово място Freddy обяви едно момче, на което не успях да чуя добре името, но каза, че е свирил с KILL YOUR IDOLS. Зад барабаните беше вече не чак толкова новият член на бандата - Mackie, който лично за мен е една легенда имайки предвид, че е бил част от CRO-MAGS и е записвал барабаните за дебютния им албум - "Age Of Quarrel". Въпросният диск можеше да се закупи в ремастериран вариант на щанда за мърчандайз, който този път не беше от най-големите и на MADBALL имаше едиствено останaли дамски тениски. Това явно се дължи на факта, че снощи бе предпоследнато дата от турнето им в Европа. Ето и сетлист от изпълнението им:
01. We The People
02. For My Enemies
03. Can't Stop, Won't Stop
04. Hold It Down
05. Adapt And Overcome
06. Get Out
07. Lockdown
08. Set It Off
09. Smell The Bacon / What's With You?
10. Nuestra Familia
11. Infiltrate The System
12. HeavenHell
13. Look My Way
14. Hardcore Pride
15. Across Your Face
16. 100 percent

Бис:
17. Demonstrating My Style
18. It's My Life (THE ANIMALS cover)
19. Pride (Times Are Changing)
20. Hardcore Still Lives!
   Лудницата MADBALL ни завладя и накара да подскачаме като ненормални точно за един час. Много добро впечатление ми направи също и това, че Freddy беше с тениска на "I Hate Mondays Radio", нещо подобно имаше и предния път, когато излезе с фланела на родните VENDETTA. Единствените лоши впечатления от концерта са липсата на гардероб, а все пак навън имаше сняг и когато няма къде човек да си остави якето е доста неудобно и по-сериозният проблем - сред охраната на хардкор концерти да има очевидни "наци скинхедс". Наблюдавах ги как със злоба бутаха всеки един качил се на сцената за стейдждайвинг, което на такова шоу не е в реда на нещата. Като оставим настрани това и бавното влизане, мисля, че няма нито един недоволен от концерта - звукът беше добър, сетлистът на хедлайнърите вкючваше песни от всички албуми на бандата, самите те адски се изкефиха на публиката, публиката, наброяваща близо 1000 души, се изкефи и не спря да се движи през целия им сет. Доказателство за последното ще видите и на филмчето по-долу, което е качено на новооткрития ни профил в "MySpace".

S-O-D



Коментари   (14)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 29.11.2008 08:41:01 отговори + 0 0
то си има песен за такива боклуци Nazi punks fuck off Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

asparuh 28.11.2008 08:27:55 отговори + 0 0
само да ви светна ,че в Германия,скандинавиетоИталия и дори в САЩ вече има зародило се nazi punk & nazi hc движение-музиката им е почти идентична с примитивния и скоростен брутален punk i metalcore. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Nevermind 26.11.2008 16:18:58 отговори + 0 0
"Die without" са европейски метъл кор!Поклон пич видяхме те и ти колко си в час!Хахаххахаха Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

makeyouownbones 26.11.2008 00:02:16 отговори + 0 0
Много добре знаем какво е нюскуул. И я пак си помисли дали насечените рифове в "New York City", "Down By Law", "The World Is Mine" и още ДЕСЕТКИ други парчета нямат нищо общо с нюскуул хардкора. Съгласен съм с теб, че Earth Crisis с "Firestorm" и Integrity със "System Overload" са родоначалници на нюскуула, обаче този субжанр дължи СУПЕР много на Madball и "One Voice" на Agnostic Front. И стига с това "балъци", че почвам да се дразня. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 25.11.2008 21:57:44 отговори + 0 0
ей балъци, нюскул е earth crisis, snapcase, refused. madball нямат нищо общо с нюскул. а самите die without са европейски метълкор - банда клише. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


makeyouownbones 25.11.2008 21:02:57 отговори + 0 0
Анонимен, дефинирай ако обичаш DIE WITHOUT по-точно щом си човек, който е супер компетентен по отношение на стиловите дефиниции. Нека прочетем мнението ти. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

S-O-D 25.11.2008 20:45:50 отговори + 0 0
Да чуем ТИ как ги определяш? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 25.11.2008 20:35:27 отговори + 0 0
"Стилово ги определям доста близко до MADBALL - нюскуул от началото на 90-те с някои олдскуул елементи." Кой е тоя балък дето ги пише тия глупости ))) ***** некомпетентните писачи. Инче за охраната сте 100% прави. Ебаси простите селяни. По едно време един от охраната тръгна да бута някакво момче което искаше да пее на микрофона и Фреди го бутна него и той падна в публиката ))) яко се изкефих. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Warrior 25.11.2008 15:28:28 отговори + 0 0
ма те и нацюгите слушат музика беe revenge, при тва hc Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Revenge 24.11.2008 19:37:07 отговори + 0 0
и аз половин час се разправях с охраната на входа, но накря влезнах иначе имаше и доста нациуги сред публиката незнам кой кретен ги води на такива мероприятия, едно е сигорно профана е доста ТЪП както и те! Иначе концерта беше ненормален!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


sodom 24.11.2008 17:37:49 отговори + 0 0
Страхотен концерт се получи. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

makeyourownbones 24.11.2008 14:49:45 отговори + 0 0
Прави сте за охраната, мамка му! С носталгия си спомням лайфовете в клуб "Сцената", когато не един или два пъти публика и група са били като едно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Nevermind 24.11.2008 14:29:09 отговори + 0 0
Наистина бяха големи селяни тия от охраната!Що се отнася до концерта...Ню Йорк дойде в София!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

streetcleaner 24.11.2008 13:14:11 отговори + 0 0
напълно съм съгласен за охраната. Откъде ги намират такива ръбове да спъват всеки хардкор концерт? Няма ли кой да им обяснява, че тези фенове се качват и просто правят стейдж дайвинг, а не са се засилили с цел атентат? Но откъде мисъл от такива пънове. Всеки път идвам с надежда да видя промяна при тях, но става все по-зле - едни и същи надъхани (и назобени) може би селяци. А иначе за концерта - ПЕРФЕКТЕН. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".