BLACK LABEL SOCIETY поставиха черния си печат върху София на 26 юли

27 юли 2015, 15:44 ч. 3830 / 6 13
пред./следв.

   Тежка, душна привечер затискаше столицата в очакване на второто гостуване на южняшката американска шайка BLACK LABEL SOCIETY на наша земя и само уиски с много лед под правилния музикален съпровод можеше да облекчи неприятния задух. За щастие, поне доза от подходящата музика очакваше събралите се пред зала "Универсиада" фенове, които утоляваха жаждата си с наличните бира и вода.

   Предводителят Zakk Wylde, прочул се като един от легендарните китарни богове в пантеона около "бащицата" Ozzy Osbourne, бе посещавал родината ни за последно със собствената си банда преди цели 10 години, когато подгряваше легендарните BLACK SABBATH на стадион "Локомотив" на 23 юни 2005 г. Самият китарист пък бе участвал в разочароващото турне на "Metal Allstars", тръгнало от София на 23 март миналата година, където изпълни няколко парчета на "кръстниците на хеви метъла" и куп изморителни за публиката сола. Снощи обаче предстоеше да чуем и видим пълнокръвно шоу на BLACK LABEL SOCIETY, включително парчета от актуалния албум "Catacombs Of The Black Vatican" (2014).

   Залата вече беше порядъчно изпълнена, когато родната метъл фюжън формация NAMELESS DAY RITUAL, избрана да открие събитието, стъпи на сцената в уречения час – 20:00, пред почти хилядна публика. Едно е сигурно – бандата едва ли остави някого от присъстващите безразличен. Докато хората, чули NAMELESS DAY RITUAL за пръв път снощи, са били стреснати или приятно изненадани от резките контрасти в настроението на парчетата, други със сигурност са били очаровани от умелата игра на фронтдамата Ася Катранджиева по ръба – певицата уверено съчетаваше мелодични и харш вокали, които пък не бяха съвсем в синхрон с инструменталния фон, но именно в това бе част от чара на NAMELESS DAY RITUAL. Точно половин час по-късно първата група отстъпи място на следващите участници – една от любимите на мнозина и една от най-здраво работещите съвременни български банди, ODD CREW.
Васко Райков и бойните му другари забиха със заслужено самочувствие и енергия, които не бяха помрачени от моментните проблеми с озвучаването. Откриващата "A Bottle Of Friends" вкара ударна доза добро настроение, раздвижи глави и тела в скоростен мошпит, а ефектът от нея не избледня до последната песен на нашенските музиканти. От предстоящия да излезе в края на октомври четвърти студиен албум на момчетата, записан тази година в Швеция с финансиране от фенове, бяха представени композициите "Lay One Me" и "Dead Man's Eyes". Темпото се позабави с "I Ain't Losing Myself", за да дойде помитащият край с "Fallen Down". След 40-минутния си сет ODD CREW се сбогуваха с почитатели и приятели, а Бонзи хвърли няколко палки в публиката. Приятно е да ставаме свидетели на световно представяне от родна банда. А ODD CREW определено са на световно ниво.

   В очакване на "виновниците" за събирането в "Универсиада" по-голямата част от присъстващите се запътиха към пунктовете за разхладителни напитки, а сред обвития от сценичен дим сумрак на залата, пред сцената се спусна черна завеса, украсена с познатия череп. Призивът на "Whole Lotta Sabbath" минути след 22:00 ч. събра около 2000 души, жадни за китарно пиршество, и наградата не закъсня – вой на сирени и червени светлини оповестиха началото... най-накрая. Завесата падна и разкри дълго чаканата гледка: русата грива на дивака Zakk се развяваше над окичената с кръст и черепи стойка на микрофона му, дрезгаво-ленивият му глас се лееше самоуверено, а в ръцете му трептяха струните на една от характерните за Wylde китари с "bull's eye" дизайн, изработени от собствената му компания за аудио техника: "Viking V", първата от шестте "красавици" (включително една с два грифа), които брадатият музикант смени в рамките на вечерта.

   От двете страни на мускулестия великан се вихреха John DeServio (бас) и Dario Lorina (ритъм китара), а в дъното на сцената, пред стената от усилватели "Marshall", Jeff Fabb (ударни) поддържаше гръмотевичния ритъм.

   Четиримата американци представиха песни от цялото творчество на бандата от 1998 г. до днес. От актуалната им творба прозвучаха сингълът "My Dying Time" и не по-малко безкомпромисните "Heart of Darkness" и "Damn the Flood". Последната премина във виртуозно китарно соло, а хронометърът на екрана на един телефон, които сияеше на крачка пред мен, подминаваше 4 минути, когато Zakk Wylde изтръгна последните виещи акорди от тялото на раираната черно-бяла "Viking V" китара. След това тарторът на шайката представи "съучастиците" си с хумористична реч, в която изтъкна успехите на басиста John с нежния пол, размерите на достойнството на барабаниста Jeff и кулинарните умения на ритъм китариста Dario.

   След минути дивите зверове закратко се укротиха, за да увлекат публиката в емоционалната балада "Angel Of Mercy", отново от миналогодишния им албум, a тя на свой ред преля в елегията за падналия другар Dimebag, озаглавена "In This River" (от издадения преди 10 години "Mafia"). За нея Zakk Wylde изтръгна от пианото звуци, които го представиха в нова, по-лирична светлина, а Dario се доказа с нещо повече от "най-якото пиле пиката", когато пое изцяло китарните задължения.
Категорични гвоздеи на вечерта бяха безкомпромисните композиции "Suicide Messiah" и "Godspeed Hell Bound", на които публиката акомпанираше с гласовете си, а финалът настъпи малко преди 23:30 ч. с неоспоримата класика на BLACK LABEL SOCIETY, най-популярното им тежко парче, "Stillborn", в чийто студиен запис се чува припяването на самия "бащица" Ozzy.

   Без празнословия, само с мощна музикална атака – както започна, така и приключи второто гостуване на американците BLACK LABEL SOCIETY в България. Следват сетлисти на трите групи, представили се на 26 юли 2015 г. в зала "Универсиада" в рамките на шоуто, организирано от "Loud Concerts":

NAMELESS DAY RITUAL сетлист:
01. Far Out
02. Birth
03. I
04. Nevermind
05. The Lоng Run

ODD CREW сетлист:
01. A Bottle Of Friends
02. Death Trap
03. Dead Issue
04. Lay On Me
05. Dead Man's Eyes
06. Two Steps To Hell
07. I Ain't Lоsing Myself
08. Fallen Down

BLACK LABEL SOCIETY сетлист:
Intro: Whole Lotta Sabbath
01. The Beginning… At Last
02. Funeral Bell
03. Bleed For Me
04. Heart Of Darkness
05. Suicide Messiah
06. My Dying Time
07. Damn The Flood
-- Guitar Solo
08. Godspeed Hell Bound
09. Angel Of Mercy
10. In This River
11. The Blessed Hellride
12. Concrete Jungle
13. Stillbоrn

Текст: Florimel
Снимки: Герасим Трифонов

 

   Снимки на BLACK LABEL SOCIETY, NAMELESS DAY RITUAL и ODD CREW може да разгледате в нашите галерии.

 

 



Коментари   (13)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Много зле 29.07.2015 14:19:31 отговори + 3 14
Най-зле похарчените пари беше тоя концерт!
Не се сещам какво беше наред.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Драго 28.07.2015 00:51:02 отговори + 0 5
Къде ги видя тия булсай, па и гибсън....???
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Драго 28.07.2015 01:06:07 + 3 4
Китарите са изработени специално за него, даже от неговата лична компания. Казвасе WyldeAudio. Четете малко, гледайте, преди да пишете глупости. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Авторът 28.07.2015 01:43:22 + 10 1
Драги Драго,
Зак си е направил собствена фирма за китари наскоро и я е представил публично едва на 25 януари 2015 г. Визуалната разлика с предишните му "гибсъни" е доста трудно забележима, пък от десетки метри - хич. Стараем се да следим всичко, но някои неща ни убягват. Затова разчитаме на будни фенове като вас, които да ни помагат да си запълваме празнините. Статията е коригирана. Благодарско!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-елек 27.07.2015 19:08:58 отговори + 4 3
Стига с тоя дет бе.Добре са си така.Единственото,което не им приляга са баладките.Иначе звука беше малко шит. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

fenbg 27.07.2015 19:00:45 отговори + 6 10
Име внушително, емблема внушителна, визия на Закк впечатляваща меко казано. Но музиката която свирят ми звучи много шит с извинение някак си не приляга на визията която Зак налага да не говоря когато реши да пее. Който не ги е слушал и види визията и името им ще помисли че ще има сеч от здрав траш и дет в един момент обаче като засвирят и човек остава объркан просто. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Трол 27.07.2015 20:33:08 + 3 2
Глупости на търкалета. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пъпеш 27.07.2015 18:52:31 отговори + 10 1
На мен също повечето снимки на BLS не се отварят. А концертът беше велик! Звукът не беше на ниво, а "климатизацията" (или по-точно липсата на такава) беше под всякаква критика. Тези концерти не са за малки зали... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Трол 28.07.2015 21:16:46 + 3 1
Баш за тая зала си беше концертът - че даже и тя му беше широка.
Звукът беше идеален.

За жегата - съгласен, затова и пиша черна точка на организаторите - щях да припадна, а на сергията, където се редих за вода, вода нямаше. След първите подгряващи това. Да не говорим пък за бирата. На щанд на Туборг продават Ариана в чашки по два лева, като от едно кенче пълнят две чаши... Не се прави така, сори.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пъпеш 2.08.2015 19:13:20 + 0 0
Мисля, че имаше предостатъчно вода. На сергията отвън водата свърши и ме препратиха да си взема от сергиите на стадиона (където продаваха и бира). Изпих 5-6 шишета вода за целия концерт. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пъпеш 2.08.2015 19:14:03 + 0 0
Залата* Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Entombed 27.07.2015 16:23:00 отговори + 5 2
Снимките са яки, по голяма част от тези на BLS не се отварят Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ник 27.07.2015 17:17:00 + 6 0
При мен повечето се отварят не се отварят 10-ина. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".