Болка за удоволствие - Peter Tagtgren се завърна с PAIN в София на 23 април

24 апр 2017, 18:53 ч. 2864 / 9 21
пред./следв.

   Тази година се навършиха 2 десетилетия от излизането на едноименния дебютен албум на индъстриъл проекта PAIN, рожба на шведския продуцент и музикант Peter Tagtgren, който е не просто уважаван, а буквално боготворен от стотици фенове в България. Утре, 25 април 2017 г., пък отбелязваме точно 8 години от първото гостуване на PAIN у нас, което почти остави безмълвен създателя на групата и го доведе още няколко пъти с още по-култовата му банда HYPOCRISY.

   В нощта на 23 април, отново необичайно хладна за сезона както преди 8 години, близо 700 почитатели на известния по тези географски ширини като Пешо музикант се струпаха пред клуб "Mixtape 5" в София и над два часа зъзнаха и роптаха, тъй като несгоди по пътя забавиха тур-буса на групата. PAIN пристигнаха едва в 20:30 ч. и тепърва се заеха с разтоварване на апаратура и саундчек. Подгряващите DUST IN MIND от Франция понесоха най-голям негатив от непредвиденото закъснение, защото момчетата и фронтдамата им нямаха шанс да се изявят пред родната публика. Вместо в първоначално обявения час 19:00 (в деня на концерта преместен за 20:30), вратите на клуба отвориха в 21:30, а PAIN излязоха на сцената в 22:30 ч.

   Централно място под прожекторите заемаха прозрачните барабани на David Wallin, обточени с ленти светещи LED-диоди, а от кожата на касата се зъбеше стилизираният череп Painhead, символ на групата. Под съпровода на "Rebel Yell" на Billy Idol лудият Peter Tagtgren (с мръсна усмирителна риза и театрално подчертани сенки под очите) и колегите му изплуваха сред мъглите на сцената и нанесоха първия удар с "Pain in the Ass" от актуалния албум "Coming Home". Преди болката още да е отшумяла, един след друг забиха два пирона от класическия арсенал на бандата: мигновено разпалващата "End of the Line" и "Zombie Slam".

   В типичния си стил, Peter наблягаше на това, което може най-добре - рифове и ревове, пеене и писъци - и бе по-пестелив на думи. Но след първите петнайсетина минути, за които вече бе успял да вземе акъла и дъха на всички присъстващи, фронтменът се извини за закъснението. Сподели, че от последните 24 часа, 22 са били ужасни, но е чакал с нетърпение срещата си с българската публика, защото е знаел, че тя ще си заслужава. Похвали ни, че сме "най-шумните копелета в света". Какво отговори публиката? "Пе-шо! Пе-шо! Пе-шо!".

   За следващото парче Peter попита дали имаме мобилни телефони, за да му се обадим - в тон със заглавието на "Call Me", още една от новите композиции. За втория куплет се появи и вокалистът на SABATON Joakim Broden под формата на надуваема кукла в единия ъгъл на сцената, като причини наужким леко объркване у групата и непринуден смях сред публиката.

   Продължиха да валят нови и стари резачки, представителна извадка от цялата дискография на PAIN (без едноименния дебют), а множеството пя с особено въодушевление добре познатите и обичани "It's Only Them" и "Same Old Song". От актуалните парчета пригласяше най-мощно на сингъла "Black Knight Satellite". Почти баладичната "Coming Home" вдигна стотици ръце във въздуха, а Peter изпя текста с лека промяна: "I'm getting tired, I just wanna go to Sofia". А ние не можехме да не му повярваме, че го пее от сърце.

   Към края на сета фронтменът на PAIN представи двете нови попълнения, които го придружават на това турне: китариста Greger Andersson, който е с него от миналата година, и младия басист на шведската хард и хеви банда DYNAZTY, Jonathan Olsson, заместващ Andre Skaug. "Jonathan, обичаш ли жените?" - попита Peter риторично. Целта на въпроса бе да представи следващата композиция, която бе традиционният за творчеството и концертните изяви на PAIN поздрав към дамите. Този път той дойде под формата на "Dirty Woman".

   Без нито за момент да понижи енергията и децибелите, без компромис в озвучаването и осветлението, които екипът бе успял да подготви за възможно най-кратко време, титанът Tagtgren доведе до край основния сет от час и десет минути, и то с надъхващата, а не завършваща "I'm Going In".

   Паузата преди биса бе почти незабележима. Героят на събитието използва момента да благодари горещо на екипа си и да отдаде дължимото на съпорт бандата DUST IN MIND, като ги извика на сцената и апелира публиката да ги подкрепи, макар че не са имали възможност да свирят. Peter получи български флаг, който веднага наметна на раменете си, а после и като забрадка на главата си, преди да се подготви да нанесе финалните удари.

   Усети се позитивното послание в "On and On", с която шведският музикант ни напомни да бъдем упорити въпреки трудностите в живота, а за край ни накара да ревем дружно "Shut Your Mouth". На изпращане звуча запис на легендарно и много подходящо за случая парче - "My Way" в изпълнение на Frank Sinatra.

   Както бяха обещали, Пешо и компания се появиха точно половин час след финала на шоуто, за да дадат автографи и да се снимат с приятелите си в България. DUST IN MIND също бяха на мърч щанда. Изключително земен и дружелюбен въпреки статута си в музикалните среди, Peter Tagtgren обърна внимание на всеки желаещ и си тръгна чак след 2:00 ч. сутринта.

   А сега нека си представим как след час и половина шоу и още толкова време общуване с фенове се качвате капнали в тур-бус, който далеч не предоставя удобствата на хотела или дома. Нощем се будите многократно, докато автобусът се тресе, клати или шофьорът натиска рязко спирачка. Денем край прозореца се нижат непознати гледки от чужди страни. Висите с часове на граници. Понякога пътищата са разбити и неравни, друг път затъвате в априлски снегове, чупят се тегличи на ремаркета, наблизо няма бензиностанция и 36 часа дремете в същия автобус, а наоколо - нито помощ, нито прясна вода и топла храна. Закъсненията се случват и са напълно извън контрола ви, но вие правите всичко възможно да си свършите работата, а не да отмените шоуто или да отбиете номера. Защото обичате това, което правите, а любовта и разбирането на публиката ви помагат да продължавате. Тогава дори болката е удоволствие.

   По-долу е сетлистът от състоялото се на 23 април 2017 г. в клуб "Mixtape 5" събитие, а в галериите ни ще намерите и снимки от концерта на PAIN.

01. Pain in the Аss
02. End of the Line
03. Zombie Slam
04. A Wannаbe
05. Call Me
06. It's Only Thеm
07. Suicide Machine
08. Monkey Business
09. The Great Pretender
10. Coming Home
11. Black Knight Satеllite
12. Same Old Song
13. Dirty Wоman
14. I'm Going In
Бис:
15. On and Оn
16. Shut Your Mouth

Текст: Florimel
Снимки: Герасим Трифонов

 

pain



Коментари   (21)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


фотограф 25.04.2017 15:52:08 отговори + 6 1
Наистина твърде оскъден брой снимки. Ще качите ли още? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AVA 25.04.2017 12:08:04 отговори + 12 2
Обожавам такива концерти! Раздаващи се музиканти и екзалтирана публика в емоционална връзка, която те кара да пулсираш. Пешо в велик, усетих го за пореден път. Независимо дали с Hypocrisy или с Pain винаги ще съм там, където свири.

(И да - винаги е гадно да чакаш, но и винаги това усещане изчезва щом започне музиката!)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Cherry 25.04.2017 09:20:13 отговори + 10 2
И всеки път, когато казвам, че е Metal god, го казвам с пълната увереност, че съм права. Беше невероятен концерт, не най-мащабният, на който съм била, но със сигурност беше най-вълнуващият. Хората се раздадоха и тези на сцената и тези пред нея. Надявам се това да даде ясен сигнал на промоутърите у нас, че имаме нужда PAIN И Пешо да ни посещават по-често. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

xaoc 25.04.2017 11:40:43 + 7 0
Не по-вълнуващ от първия, в Блу Бокса. Но така или иначе всяка среща с Пешо е толкова вълнуваща и зареждаща, колкото срещата с господ!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Санд 25.04.2017 13:58:50 + 7 0
Концертът в Блу Бокса беше един от най-яките на който съм бил. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

xaoc 26.04.2017 11:26:11 + 5 0
Мисля, че и самият Пешо мисли така Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Cherry 27.04.2017 10:25:28 + 3 0
За Блубокса конкретно на мен ми беше по-вълнуващ на Hypocrisy. А иначе, ако не беше това закъснение и всички несгоди, които бяха преживели завалиите си представям какво чудо щеше да бъде. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

xaoc 27.04.2017 11:19:55 + 1 0
Ааа, да, историята с "Пешо и балеринките"... Явно тегне някаква прокоба над старта на всеки концерт на Pain в България Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Гост 25.04.2017 08:38:24 отговори + 19 1
Много бедна галерия със снимки. За това шоу, което направиха, направо все едно не сте снимали. Пешо е артист - погледи, жестове, мимики - визуалната му харизма е безпределна, и концертите му са рай за фотографите. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Гошито 25.04.2017 08:26:05 отговори + 32 2
Концерта закъсня щото Пешо ми помагаше да пренесем един диван, сори. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Demonic Wrath 25.04.2017 13:10:07 + 3 1
А пък преди това аз го почерпих с последната ми домашна сливова. Явно тия 60 градуса много му се видяха. Не знам дали е успял да ти помогне много с твоя диван)) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hater 24.04.2017 22:18:43 отговори + 7 3
Супер беше! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хипокриса 24.04.2017 22:16:17 отговори + 0 10
Имаше ли Fire In The Sky? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

xaoc 26.04.2017 11:27:47 + 3 0
не, само Соджу Фоджу :-P Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ричу Бляка 26.04.2017 12:57:47 + 1 1
И Смока. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Санд 24.04.2017 21:25:34 отговори + 16 5
Страхотен концерт! Закъснението и мръзненето бързо беше забравено!
Няма как да не уважавам и обичам този голям, голям човек...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

The Punisher 24.04.2017 21:59:51 + 10 9
Не си правете илюзии! Няма как да се забрави! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

HateKiller 24.04.2017 22:27:45 + 12 9
Напротив! Големите хора ги помнят вечно, а глупавите и дребнавите дори не ги забелязват! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Санд 25.04.2017 14:01:04 + 6 3
Ако след толкова добър концерт, ти остане нещо друго като спомен, за което никой няма вина... би било тъжно... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

gafus 24.04.2017 19:40:56 отговори + 28 9
Няма по - голям от Пешо ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

pii44 24.04.2017 21:21:10 + 11 11
Е има,има! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".