DRACONIAN в София - страховито продължение на есенния концертен сезон

2 окт 2022, 16:58 ч. 1518 / 11 10
пред./следв.

   Първият ден на октомври завърши с дъжд, една неочаквана, но приятна изненада и дългоочаквано посещение. "Най-зловещият" месец започна подобаващо вълшебно в клуб "Joy Station" с концерта на българската мелодет банда DEADSCAPE и шведите DRACONIAN. Събитието събра привърженици на мелодичния дуум и дет метъл от много различни възрасти. Правеше впечатление много младата публика, а неочакваната изненада бяха уникалните DEADSCAPE, обявени за участници на концерта вместо гърците NIGHTFALL, които се оказа че не могат да пътуват до България на този ден.

   Талантливите DEADSCAPE са софийска банда на много високо ниво. Групата издаде дебютния си албум "Of The Deepest Shade", в който чуваме пленителен мелодет, повлиян от Скандинавия, но с уникално свое звучене, през януари 2022-ра. След много активна година, посещения на сцени в повечето големи градове в страната и запомнящи се участия на "Hills of Rock", "Sea of Black" и др., и след като младата и талантлива Мирела ни накара да харесаме дори песен на Бритни Спиърс с изпълнението си в "Гласът на България" преди месец, очакванията към групата бяха високи. А DEADSCAPE, разбира се, ги надминаха. Откриха вечерта с вдъхновяващото си присъствие, заразяващ ентусиазъм и страхотна музика. Те изпълниха осем парчета, а ние нямаме търпение да чуем с какво ще ни зарадват в бъдеще.

Сетлист на DEADSCAPE:
01. To Ashes
02. Forsaken
03. The Brightest Light
04. The Artist
05. Stillborn
06. In Desolate Silence
07. The Shadow of the Clouds
08. From the Colourless Skies

 

deadscape

 

   След близо година активно и нетърпеливо очакване посрещнахме за първи път у нас и DRACONIAN, които излязоха на сцената в 21:30 ч. с "The Sacrificial Flame" и още с първите рифове изпълниха залата тъкмо с това, което душите и ушите ни с години нетърпеливо очакваха да усетят на живо. DRACONIAN ни посетиха в следния състав: Anders Jacobsson (харш вокали), красивата Lisa Johansson (вокали), Daniel Anghede (бас), Daniel Arvidsson (китара), Johan Ericson (китара) и Daniel Johansson (барабани). Този лайнъп се оформи след като певицата Heike Langhans бе за последен път с групата на участието на 25 юни на френския "Hellfest".

   Феновете на DRACONIAN знаят, че Johansson всъщност се завръща, след като участва в първите пет дългосвирещи албума на групата и се оттегли през 2011-а. Lisa даде официално благословията си на Heike през 2012-а с много закачлив и симпатичен пост във "Facebook", включващ… усмихнато селфи на двете с кухненски нож. Нов член на бандата от април тази година е китаристът Niklas Nord (MYTERI, DEATHTRAP, THE RANDOM VICTIMS).

   Под звуците на мощните гърлени вокали на Anders и приказния глас на Lisa, кипващ кръвта метъл и нежна мелодия, се разходихме до най-сенчестите и мрачни ъгълчета на душата, където открихме малко тъга, нотка меланхолия, щипка безкрайност... което, разбира се, налепи усмивки по всички лица. Това е магията на DRACONIAN.

   Шведската банда ни зарадва и с топлото си и приятелско отношение. Anders, който се раздаваше на сцената, се обръщаше шеговито към публиката между почти всяко изпълнение и не криеше колко се радва на реакциите. А след като изпълни любимата "Bloodflower" Lisa ни призна, че е срамежлива... but she loves us just the same. Lisa получи и цвете от почитател, което държеше в някои изпълнения, и в края на концерта протегна и ръце към щастливата публика, правейки формата на сърце с пръсти.

   Чухме любими песни както от актуалния албум на групата "Under a Godless Veil" (2020), така и добре познатите ни парчета от по-ранните им творби, като "Rivers Between Us", "Elysian Night", "Bloodflower". Бандата слезе от сцената няколко минути след 23 ч., но под бурните аплодисменти на публиката се върна, за да ни подари изпълнение на "Seasons Apart".

   DRACONIAN стъпиха за първи път на сцена в България в почти 30-годишната си история. Обещаха ни да го направят отново следващата година и ние ги очакваме с нетърпение.

Сетлист на DRACONIAN:
01. Sacrificial Flame
02. Stellar Тombs
03. Deadlight
04. Elysian Night
05. Bloodflower
06. Burial Fields
07. Failure Ephiphany
08. Sleepwalkers
09. Heavy Lies The Crown
10. Rivers Between Us
11. The Sethian
12. A Scenery of Loss
13. Sorrow of Sophia
14. Seasons Apart


Текст: Chovrogma
Снимки: Невена Рикова

 

  Много снимки от концерта на DRACONIAN и DEADSCAPE на 1 октомври в София може да видите в нашите галерии.


draconian

draconian

draconian live audience



Коментари   (10)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Tito 5.10.2022 09:15:28 отговори + 4 0
Честно казано отидох случайно. Един приятел ми подари билета си защото не можеше да дойде. Обаче се изкефих доста. Може би ще стана фен на Драконите. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мирилай 3.10.2022 20:01:39 отговори + 1 2
Много силен концерт, но за Mixtape. Там щеше да е Велико! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Vlady 3.10.2022 11:38:44 отговори + 5 0
Невероятен концерт! Много силно представяне и на двете групи! Дано Draconian дойдат пак скоро. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Anders Jacobsson 3.10.2022 08:43:22 отговори + 11 1
Искам лично да се извиня на всички фенове, че бях на различни субстанции. Поради това обърках поне 3 от текстовете на песните които съм пял многократно, на една от песните обърках годината която е издадена и за миг си помислих че София е в Букурещ. Но като цяло смятам че се получи много добър концерт, звукът и атмосферата бяха на много високо ниво Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Metal Pro 3.10.2022 08:14:41 отговори + 3 0
Беше як концерт! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


WeRock.bg 3.10.2022 00:25:52 отговори + 12 2
Приемаме и сме съгласни с направените уточнения за състава на Draconian. И преди всичко - благодарим! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

slipknot 2.10.2022 22:16:43 отговори + 5 0
Чакането толкова години си заслужаваше. Надявам се догодина да се върнат Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Horny and the Horned 2.10.2022 21:26:15 отговори + 8 5
Кофти съвпадение, че същата вечер свириха Impaled Nazarene Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ясен 2.10.2022 21:11:54 отговори + 5 0
И на барабаните на Draconian не беше Джери Торстенсон, а Даниел Йохансон Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tulimyrsky 2.10.2022 20:49:44 отговори + 14 0
Само че на сцената не беше Никлас Норд, а Даниел Енгеде. Даниел Арвидсон беше на ритъм китарата, а Даниел Енгеде - на баса. Никлас Норд го нямаше.

А концертът беше велик, дори без да изсвирят повечето от най-любимите ми песни. Те слаби парчета нямат.
Простичко оформена сцена, но искрено държание и много раздаване. После веднага дойдоха и говориха с всеки, който искаше, снимаха се и разписваха на когото каквото им дадеше,

Наистина се надявам да дойдат в България скоро пак.

А този клуб ме изненада приятно със звука, а странната обстановка с масичките и прочие не ми пречеше на преживяването.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".