Фарьорците TYR и финландците SWALLOW THE SUN гостуваха в София на 31 януари

1 фев 2016, 12:07 ч. 2470 / 5 12
пред./следв.

   Снощи, 31 януари, българските метъл фенове имаха уникалната възможност да се срещнат с две групи, които не бяха посещавали досега нашата страна - фарьорците TYR и финландците SWALLOW THE SUN. Концертът сложи достоен край на изпълнения с музикални събития първи месец на 2016 г. Известното забавяне при отварянето на вратите на клуб "Mixtape 5" беше компенсирано с бързина на пропускателния режим, така че всички фенове заеха позиции навреме за старта шоуто. Организаторите от "BGTSC" за пореден път се бяха погрижили за добрия ред и приятната атмосфера за изпълнители и публика. Концертът вървеше по разписание и бандите започнаха изявите си в обявените часове.

   Шоуто беше ко-хедлайнърско, така че и двете групите разполагаха с еднакво време и възможност за по-дълъг сет. Това беше прекрасна възможност за феновете, защото освен че бандите дебютираха на българска сцена, те не посещават често нашия регион. TYR и SWALLOW THE SUN могат да се определят като "бутикови" групи и предимно "за ценители". Различни са по стил и като цяло трудно може да се твърди, че имат обща аудитория. Това доведе до динамика и движение след публиката, част от която присъства на изпълнението само на една от групите. Въпреки това имаше доволно количество смели и любопитни хора, които с интерес проследиха изпълненията и на двете банди, така че общият брой на посетилите събитието беше около 400 души.

   Първи на сцената се качиха фарьорците TYR. Бандата е добре позната на любителите на паган-викинг метъла, а с последните си албуми с по-достъпно, пауър ориентирано звучене печели фенове и сред по-традиционно настроената хеви метъл аудитория. Групата излезе под звуците на епичното интро от песента "Gandkvaedi Trondar" от албума им "Land" (2008). Беше интересно да се наблюдават реакциите на опознаване и от двете страни на подиума. TYR не знаеха какво да очакват от българската публика, а част от нея със сигурност досега не беше виждала фарьорци на живо. Независимо как приеха да ги оглеждат като екзотични представители на фауната, четиримата на сцената атакуваха директно с парче на странния си език. Бойкото "влизане" на "Sinklars Visa" обаче допадна на българите и въпреки, че не можеха да припяват, започнаха да ръкопляскат в такт. По-нататък започна да става по-лесно, заредиха се песни на английски, сред тях един от най-големите хитове на групата "Hold the Heathen Hammer High" от албума "By the Light of the Northern Star" (2009). Размятаха се коси, във въздуха юмруци отмерваха стегнатия ритъм. Фронтменът Heri Joensen обявяваше заглавията на песните, а за някои обясняваше съдържанието или какъв е поводът да бъдат написани. Стигна се до "сакралното" "Skal" ("Наздраве"), което винаги допринася за разчупване на ледовете. Впечатлен, че публиката с лекота му отговори по същия начин, Heri попита как е думата на български и на втори опит се справи под одобрителни аплодисменти.

   Постепенно позитивните, донякъде бунтарски послания на песните на TYR завладяха присъстващите и превърнаха шоуто в чудесно пълноценно преживяване. Независимо, че не разбираха винаги думите, феновете усетиха духа на малкия, но упорит и горд фарьорски народ, борил се от векове със суровата природа на захвърлените сред Северния Атлантик острови. Идеите в някои от песните за право на самоопределеност и разграничаване от прекалената политическа коректност, попаднаха на благодатна родна почва и публиката въодушевено припяваше "By the Sword in My Hand" и "Shadow of the Swastika", а на ловната песен "Grindavisan" се заформи и пого. За да не бъдем и ние погрешно обвинени, както самите TYR преди няколко години, ще обясним, че свастиката е древен индоевропейски символ и както се пее в самата песен, отдавна е време да не се свързва само с Третия райх.

   "Визитната картичка" на TYR, парчето посветено посветено на друг известен символ - чука на скандинавския бог на бурите и гръмотевиците Тор - "Hail to the Hammer", беше изпълнено с участието на публиката, а заглавието му неколкократно скандирано. Това парче и направеният към него клип всъщност привличат вниманието върху бандата, "приобщили" са и не малко български фенове. Въпреки, че добре се вижда в клипа, често са забравя, че песента "Hail to the Hammer", включена в първия албум на TYR "How Far to Asgaard" (2002), е записана с оригиналния вокалист на групата Pol Arni Holm, който се оттегля през 2002 г.

   Сетът на TYR завърши с инструментално изпълнение на фарьорския национален химн "Tu Alfagra Land Mitt" и групата се оттегли под аплодисментите на феновете и с обещания за нови срещи.

Сетлист на TYR:
01. Gandkvaеdi Trondar
02. Sinklars Visa
03. Blood of Heroes
04. Hall of Freedom
05. Hold the Heathen Hammer High
06. By the Light of the Northern Star
07. The Lay of Thrym
08. Trondur I Gоtu
09. Flames of the Free
10. Mare of My Night
11. By the Sword in My Hand
12. Grindavisan
13. Wings of Time
14. Turid Torkilsdоttir
15. Hail to the Hammer
16. Shadow of the Swastika
17. Lady of the Slain
18. Tu Alfagra Land Mitt (Faroese national anthem)



   След пауза за саундчек, под звуците на инструментала "The Womb Of Winter", на сцената се качиха SWALLOW THE SUN. Бойкото настроение от изпълнението на TYR беше сменено от всеобхватната мрачна меланхолия, навявана от песните на финландците. SWALLOW THE SUN издадоха миналата година троен албум, наречен "Songs from the North I, II & III", предприели са концертните си изяви в негова подкрепа и бяха включили в сета си главно парчета от трите диска, както и някои хитови по-стари композиции. Първата песен беше "10 Silver Bullets", последвана от "Rooms and Shadows", към която в края на 2015 г. видяхме направен въздействаш клип. Верните фенове на групата сред публиката бурно подкрепяха любимците си. Двете по-стари композиции, "Hate, Lead the Way!" и "Cathedral Walls", от албума "Emerald Forest and the Blackbird" (2012), предизвикаха още по-голямо въодушевление. Завъртяха се въртележки от коси, издигнаха се ръце. Постепенно естетската изпипана музика на SWALLOW THE SUN проникна в сърцата на доста от присъстващите, които бяха останали само от любопитство да чуят групата. Акустичните изпълнения на "Pray for the Winds to Come", "The Heart of a Cold White Land" и "Songs From the North", малко пречупиха внушенията за тъга и безнадеждност и рисуваха фантастични картини на студени, но красиви земи. Въпреки сравнително статичното поведение на групата, фронтменът Mikko Kotamaki владееше публиката със силата на внушението. Зловещите му ревове почти болезнено разкъсваха хармонията на инструменталния фон.

   SWALLOW THE SUN останаха доволни от реакциите на родните фенове и увековечиха посещението си у нас на снимка с публиката. Финландците завършиха сета си с парчета от първите два албума в творчеството си "Descending Winters" от "Ghosts of Loss" (2005) и "Swallow (Horror Pt. 1)" от "The Morning Never Came" (2003).


Сетлист на SWALLOW THE SUN:

Интро: The Womb Of Winter
01. 10 Silver Bullets
02. Roоms and Shadows
03. Hate, Lead the Way!
04. Cathedral Walls
05. New Moon
06. Hоpe
07. Lоst & Catatonic
08. Abandoned By The Light
09. Pray for the Winds to Come
10. The Heart Of A Cold White Land
11. Songs From the North
12. Descending Winters
13. Swallow (Horror Pt. 1) 

 

Текст: HeathenHeart
Снимки: Герасим Трифонов

 

   В галериите ни може да разгледате и снимки от концерта на TYR и SWALLOW THE SUN в София на 31 януари.

 



Коментари   (12)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Grethor 3.02.2016 18:39:49 отговори + 3 2
Супер беше....
Въпреки че отидох главно заради Swallow the Sun, Tyr също много ме зарадваха като група. Трябва да взема да чуя и другите им албуми.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Metallium 2.02.2016 22:41:10 отговори + 7 3
BGTSC са и си остават номер едно! На пръв поглед някакви странни групи и по малката хедлайнер, а то се получи ебати силната вечер! Още не знам къде се намирам. Не ми се мисли какво ни чака през април на фестивала!
И да си кажа, че нямам общо с тях освен, че се опитвам да не им пропускам събитията.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

............ 2.02.2016 14:36:25 отговори + 9 3
На който не му е харесало да си гледа работата! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ссс 1.02.2016 15:28:21 отговори + 7 11
Свириха ли Смоука? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Трол2 1.02.2016 17:05:38 + 13 4
Да, имаше и блек, и еднодневни билети. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Johan 2.02.2016 10:35:32 + 5 5
Black нямаше, и Johan го нямаше :-P Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

пустиняк 1.02.2016 14:28:03 отговори + 16 6
я шът бе!

А иначе супер концерт. Abandoned By The Light - много мрак в тая песен.
Снимките много добре са станали.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


не на мазното 1.02.2016 13:34:00 отговори + 11 21
Не ви ли писна да се мазните, бе? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мазна баничка 1.02.2016 14:57:01 + 17 8
е защо да се мазнят? Харесал им е концерта - споделят. Пък и акредитации не се дават, за да плюеш събитието. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Rock'n'troll 1.02.2016 19:44:10 + 15 9
Според мен всичко си беше така както е написано и нищо не е спестено или преувеличено! И двете банди бяха супер и въпреки, че са много различни стана много добро събитие!!!
Вече чакам и фестивала с нетърпение!

А пример за мазнене е репортажа за концерта на Primordial. Който беше и го е чел го знае.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

stanislav 1.02.2016 20:55:53 + 11 8
Rock'n'troll, не знам къде и към кого си видял мазнене в репортажа за Primordial, след като е писан от организатора на въпросният концерт (излиза че се "мазни" на себе си). Докато тук обичайните обяснения, как организатора за пореден път се бил погрижил за добрия ред и приятната атмосфера + "бойкото настроение" малко или много са си мазнене (смешно при това). Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Rock'N'Troll 2.02.2016 02:58:45 + 7 6
@ Rock'n'troll: Колега, измисли си друго прозвище.
Tyr и Swallow The Sun бяха жестоки. Tyr винаги са ми били малко скучни на запис, но на живо бяха чук. А пък Swallow The Sun направо отвяха. Бях скептичен относно концерта, но се получи повече от страхотно.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".