Frost от SATYRICON: "Все още чакаме млада банда, която да ни отвее"

15 юли 2019, 08:33 ч. 2552 / 7 5
пред./следв.

   Норвежките блек метъл легенди SATYRICON бяха една от немногото именити банди, които дълги години така и не посещаваха родината ни. По една или друга причина концерт на SATYRICON в България не се случваше. Докато не се стигна до прощалното гостуване на американските титани SLAYER, на което норвежците бяха специален гост в София. Sigurd "Satyr" Wongraven (вокали) и Kjetil-Vidar "Frost" Haraldstad (барабани) се изявиха за първи път на живо в зала "Асикс Арена" на 11 юли. Преди SATYRICON да излязат на сцената, Frost даде специално тв интервю, "стенограма" на което може да прочетете по-долу. Разговорът е любезно предоставен на WeRock.bg от Васко Катинчаров и "Фрактура", със съдействието на организаторите "EventEase".

 

 

"Фрактура": Има ли ваши песни или албуми, които не харесвате, но се налага да свирите на живо, тъй като феновете очакват да ги чуят?
Frost: Не. Ние не издаваме албуми, зад които не можем да застанем. Въпреки че за нас може би е по-изгодно да изпълняваме по-нови песни, защото SATYRICON се фокусират в настоящето и бъдещето, а не в миналото. Но не сме престанали да харесваме старите си албуми. Уважаваме ги и ги приемаме като много важна част от цялото, представляващо SATYRICON. Всичко е от значение за нас и е много ценно за нас.

Ако кариерата ви започваше сега, мислиш ли, че бихте постигнали същия успех?
Това е невъзможно да се каже. Харесва ми да мисля, че SATYRICON е една от онези банди, които биха се справили много добре, независимо от времето, защото нашата същност е да бъдем креативни, както и да останем верни на себе си и да се посветим на изкуството, което наистина обичаме. Мисля, че бихме постигнали същото и сега. И с отношението и амбицията, които имаме, щяхме да успеем, без да е от значение времето. Но, повтарям, това никой не може да твърди със сигурност.

По твое мнение защо хората още слушат музика от 80-те и 90-те години?
Много добър въпрос. Въпрос, който обикновено аз задавам на хората, а сега чувам от теб. Мисля, че има повече от един отговори. Нещо се случи, когато изчезна културата на албумите - когато хората започнаха да даунлоудват и слушат музика онлайн - те могат да избират каквото си искат. Има нещо много хубаво в албумите - те позволяват на бандите да "образоват" слушателите си. Самият аз, когато бях дете, слушах албумите на групите, които харесвах, без да пропускам песните, които първоначално не харесвах. И след време, слушайки цели албум, песните, които отначало не харсевах, понякога ми ставаха любими. Има процес на научаване. А ако дадеш на хората списък с песни, от които да чуят само по няколко секунди, те ще кажат "Това парче тук, това ми харесва" и така ще чуят само това, което вече харесват. Те не се учат, те не чуват нищо ново. Така че бих казал, че има някаква степен на стагнация. Можем да кажем, че това се случи в края на 90-те и малко след това. Тогава изчезна културата на албумите. Физическите носители имат по-малко влияние и по-малко значение. Вече има все повече даунлоуд и стрийминг, позволяващи на хората сами да избират своята музика. Вече няма толкова комуникация между бандата и слушателите. Определено има и лоша страна. Има причина, поради която музиката от... хм, не е нужно да я ограничаваме до 80-те и 90-те, можем да кажем или от 50-те, или 60-те, или 70-те години. Когато бях дете през 80-те, никой не слушаше музика от 50-те, например по радиоото. Освен ако нямаше предаване за музика от 50-те. А сега има радио станции за класически хитове. Не ги слушам по принцип, но когато случайно чуя някоя на публично място, си казвам "до дяволите, това е музика на 30 или 40 години". Но тя все още звучи някак модерно. Така че нещо трябва да се е случило.

frost

Абсолютно се съгласявам с теб. За щастие, сега има възраждане на винила, така че физическите носители...
Не бих възразил, ако винилът например се разпространи повече, поне да е нещо, на което феновете да се наслаждават в по-голяма степен. Мисля, че така те са по-слонни да купуват албуми.

Какво е твоето мнение за бъдещето на рока и метъла - ще се върнат ли те към суровата си форма и корените си или ще се смесят с други стилове?
Струва ми се, че бяха доста ретро за дълъг период от време, но се надявам нещо ново да се случи. Нещо, което никой не може да предвиди или пророкува. Искам да кажа, че най-важният опит който имам с музиката е, че когато чуя нещо, което ме отвее, и което не съм предполагал, че е съществувало, например когато чух BATHORY за първи път, мисля, че това е преживяването, което харесваме по отношение на блек метъла. Има нещо, свързано с екстремното, но и с това колко неочаквано е било, как завладява сетивата ти, пренася те на различно място и след това ти не можеш да мислиш за нищо друго.

Така е...
Бих искал нещо подобно да се случи днес. Защо не може група от младежи да издаде албум, който никой от нас по-старите не би могъл изобщо да предвиди? Би било много яко. Надявам се да се случи, но бих казал, че вече чакам доста дълго.

Всички стискаме палци, за да видим това.
Да, но изглежда, че ние сме тези, които вършим това. Все още. Но това трябва един ден да свърши, нали?

Как ще коментираш - Леми веднъж каза, че по отношение успеха всичко се свежда до това да си на точното място в точното време?
Ами, мисля, че не ти помага да си на точното място в точното време, ако не си си написал домашното и не си направил каквото трябва, за да можеш да се възползваш от момента. Така че мисля, че за тези, които наистана правят нещо специално, нещо стойностно, нещо качествено различно, моментът ще дойде рано или късно. Може да изглежда като съвпадение, когато се случи, но става, ако си подготвен във всеки един момент, независимо дали си тийнейджър или си прехвърлил четиридесетте. Така че - тези, които опитват повече, имат повече късмет. Хората казват и това, нали?

Абсолютно. Ако не се опитваш, няма как да се случи. Нека се върнем към 80-те и 90-те. Може ли да се каже, че "MTV" помогна или навреди на музиката?
Трудно е да се каже. Мисля, че тази телевизия нямаше важна роля за нашия стил музика. Също така, "MTV" в онзи си вид вече не съществува. И тя вече беше различна, когато нашата музика започна да добива сила и влияние. Така че мисля, че пътищата ни всъщност не се пресякоха. Имам предвид, че "MTV" е много, много комерсиална и мисля, че блек метълът няма естествено място там. Освен в специализирани предавания, музиката ни не принадлежи към този свят. Но аз наистина не мога да кажа какво направи "MTV" за музиката. Тя беше един от многого фактори, които влияят върху по-голяма и комерсиална музикална култура.

Благодаря за това интервю!
Благодаря и аз!



Текст: "Фрактура"
Концертни снимки: Ивайло Хранов; Снимка интервю: Никола Копаров

 



Коментари   (5)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


MIROSLAV-666-VELZEVUL 16.07.2019 19:27:00 отговори + 7 0
Уникален концерт.....Две групи изградите своите и наши вселени....Респект.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

In the Mist By the Hills 15.07.2019 14:23:33 отговори + 24 0
Frost се раздаде на концерта. Поне на мен ми действа доста ентусиазиращо, когато гледам и барабанистът да се кефи и куфее на музиката, която прави. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Satyr 15.07.2019 17:53:05 + 16 0
Frost винаги СЕ...и ЩЕ СЕ раздава....той за това живее...Жалко,че повечето хора на концерта не знаеха какво е това Satyricon, може би за първи път ги и чуваха...Аз се разбих тотално...Now,Diabolical..... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Satyr 15.07.2019 12:59:34 отговори + 22 0
Frost е абсолютен пич...! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AVA 15.07.2019 10:28:18 отговори + 36 0
Приятно е да четеш интервю, съставено от интелигентни въпроси и интелигентни отговори. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".