Geoff Tate проведе блестяща операция в "Sofia Live Club"

18 ное 2015, 08:26 ч. 2081 / 9 3
пред./следв.

   "Тази вечер изглежда сме сред приятели." С тези думи и с щастливата си усмивка бившият глас на QUEENSRYCHE Geoff Tate благодари за силното емоционално посрещане на своята нова група OPERATION: MINDCRIME в "Sofia Live Club" на 17 ноември. Не зная дали е професионален рефлекс или искрен изблик, но това, което преживяхме беше една наистина по-особена вечер. Видях хора да плачат, докато групата ни разхождаше назад във времето из различни албуми на прогресив титаните. Видях бели и черни расти и "катинарчета". Видях публика и музиканти да пеят като един дума по дума песните на този вокален виртуоз и текстописец.

   В началото вечерта беше съвсем по правилата - закъснение на концерта с около час, продължителен късен саундчек, който се чуваше отвън, докато хората се тълпяха пред вратите, както и подгряваща група, която беше обявена буквално минути преди концерта. Симпатичният ирландски дует FIRE AND WATER всъщност направи доста добро, както и кратко изпълнение от няколко парчета на акустична китара и саксофон, сред които ми допадна хубав кавър на "All Along the Watchtower" на Jimi Hendrix и интересния начин, по който китаристът Tomas McCarthy използваше инструмента си и за перкусия, докато свири. За девойката на саксофона, Clodagh Kearney, щеше да дойде още по-бляскав момент по-късно в шоуто. Кабаретната атмосфера на клуба обаче някак не ни даваше да повярваме, да се почувстваме като на концерт. После изведнъж всичко се промени.

   Около 21:30 ч. първите звуци на интрото "I Remember Now" пронизаха цялото място и подействаха като магнит за всички, които до този момент се разхождаха из клуба като на коледно парти на някоя банка. На сцената един по един се наредиха музикантите. Kelly Grey излезе с типичната си шапка и добро настроение и веднага предизвика усмивки у хората наоколо. Изключително разноликата публика затягаше постепенно обръча пред подиума. Костюмирани джентълмени се подпираха на брадясали метъляги, а белокоси чичковци с кожени шлифери се редяха до младежи с вид на хип-хоп изпълнители. Интересното беше че видях няколко човека с тениски на CRIMSON GLORY, където е пял настоящия вокалист на QUEENSRYCHE, Todd La Torre. Може би тези фенове имаха някакво странно послание към Geoff Tate?...

   Легендарният Simon Wright удари чинелите и "Anarchy X" изведнъж разби всичката скованост. Всички търсим с поглед къде е звездата на вечерта. Geoff запява иззад сцената редовете на "Revolution Calling" и се изкачва бавно, блестящ в новия си имидж с мека шапка, черен елек, и риза с вратовръзка. След това просто нещата излизат от контрол - обещаното си е обещано - група OPERATION: MINDCRIME изсвирва целия великански албум "Operation: Mindcrime" и това е като сбъдната мечта. За втори път, макар и 11 години по-късно.

   От първото парче до финалните акорди на "Eyes of a Stranger", всички пеехме песните без да спираме, като в някакъв транс. За отбелязване е доброто изпълнение на Clodagh Kearney на женските партии в "Suite Sister Mary". Едно от най-силните сценични присъствия е на басиста на DISTURBED John Moyer, който не спря да обикаля по сцената и да подава ръце на всички до които достигне.

   След края на музикалната операция, идва ред на няколко песни от "The Key" - първата творба от предстоящата трилогия на новата група на Geoff. Публиката малко отстъпи в пеенето на новите парчета, но посрещна радостно "Burn" и "The Stranger". После разходките с музикалната машина на времето станаха все по-големи. На "Silent Lucidity" магнетичният фронтмен можеше и да не пее - всички я извикахме с вдигнати ръце и запалки.

   "Empire" сложи край на магията. След мощния финал музикантите се поклониха и усмихнаха, а после се оттеглиха, без изкуствени бисове и без измислени игри с публиката.

   Останах да чакам виртуозите за автографи със смесени чувства на носталгия и радост. Въпреки силния концерт от 23 песни и инструментали, искам пак. Този път може и с "Promised Land".


   Събитието, посетено от около 400-500 души, бе организирано от "Sofia Music Enterprises" и е част от поредицата "Music Jam Presents". Досега от нея видяхме Tom Keifer и STICK MEN, а през април ни предстои и среща с прогресив иконата Steven Wilson.

 

   Сетлист на OPERATION: MINDCRIME от концерта им в София на 17.11.2015 г.:

01. I Remember Now
02. Anаrchy-X
03. Revolution Calling
04. Operation: Mindcrimе
05. Speak
06. Spreading the Disease
07. The Mission
08. Suite Sister Mary
09. The Needle Lies
10. Electric Requiеm
11. Breaking the Silence
12. I Don't Believe in Love
13. Waiting for 22
14. My Empty Roоm
15. Eyes of a Stranger
16. Re-Invеnting the Future
17. The Stranger
18. Burn
19. Damaged
20. Take Hоld Of The Flame
21. Silent Lucidity
22. The Thin Line
23. Jet City Woman
24. Еmpire

 

Текст: Morion
Снимки: Герасим Трифонов

 

  В галериите ни можете да разгледате и снимки от концерта на OPERATION: MINDCRIME в София.




Коментари   (3)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Владимир 18.11.2015 09:37:24 отговори + 18 0
Хубава работа свършиха тия мъже!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Нудълс 18.11.2015 08:57:10 отговори + 19 1
Страхотно беше наистина. И аз искам пак Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Вярно е 18.11.2015 08:44:40 отговори + 20 2
Беше много силно. Признавам, че не очаквах чак толкова. Тейт може да е всякакъв, но шоуто беше уникално добро. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".