Героите на севера и юга: ENSIFERUM и FLESHGOD APOCALYPSE в София на 13 април

14 апр 2016, 14:03 ч. 2022 / 7 10
пред./следв.

   Едва отминали вълненията и страстите покрай току-що завършилия "Sofia Metal Fest", ето че на хоризонта се задават още концерти през така наситения със събития за феновете на Праведната музика април. Освен това, първата половина на 2016 г. изглежда е благословена от всички езически божества, защото феновете на фолк-викинга метъла у нас вече имаха около дузина поводи да празнуват. Поредният от тях беше снощи, 13 април, когато се състоя концертът на "езическата орда" от Финландия - ENSIFERUM, подкрепени от гласовитите италианци FLESHGOD APOCALYPSE и датските "викинги" HEIDRA. Шоуто е част от европейската обиколка "Return of the One Man Army Tour 2016".

   Около 19 ч. пред клуба чакаше група по-нетърпеливи фенове, някои от които бяха нашарили лицата си с характерните за ENSIFERUM черни линии. Организаторите от "Art BG" се бяха погрижили, влизането в клуба да става безпроблемно и всеки да се разполага спокойно, където му харесва, имаше и достатъчно напитки. Групите излизаха на сцената по разписание.

   Първи на сцената се качиха датчаните HEIDRA. Бандата има вече зад гърба си десетилетие история, но може да се похвали само с един дългосвирещ албум. Стилът ѝ е фолк/викинг метъл, с блек елементи и по някое симфо-пауър лирично отклонение, т.е. добре подхожда на хедлайнърите и вечерта, както и на вкусовете на публиката. Групата демонстрира стабилно представяне и въпреки че не е особено популярна у нас, успя да спечели публиката. Пред сцената се издигнаха ръце, тръскаха се в такт глави, оформи се и първият за вечерта мошпит. Датчаните представиха кратък стегнат сет, подгряха добре присъстващите в клуба да продължат "подвизите" за вечерта и отстъпиха мястото си на следващите участници.

Сетлист на HEIDRA:
01. Awaiting Dawn
02. Witch of Prophecy
03. The Eyes of Giants
04. Betrayal
05. Sworn to Vengеаnce
06. Wolfbоrn

 

   FLESHGOD APOCALYPSE са едно интересно явление на преситената съвременна музикална сцена. Обикновено сме свикнали класическата музика да се съчетава пауър или готик елементи, но този път чухме на живо как тя звучи насложена върху дет метъл основа. За много хора думата "италианци" предизвиква моментална асоциация с "пеене" и тази вече за пореден път се убедихме, че това не е случайно. FLESHGOD APOCALYPSE вече имат едно гостуване у нас, през 2009 г., което споменаха като впечатляващо преживяване. Групата излиза на сцената в характерни ренесансови костюми. Освен петимата от основния състав, сега видяхме и оперна певица, която допълваше със сопраното си богата палитра от гласове и изобщо от звуци, характерна за групата. Тук е мястото да споменем единствената забележка относно снощното събитие - не особено добрият звук, поради което инструментите бяха усилени за сметка на вокалите и така присъстващите бяха лишени от възможността да се насладят на пълната красота на това, което представиха италианците, а след това и на мощните хорови изпълнения на хедлайнърите. Проблемът донякъде беше преодолян чак по средата на сета на ENSIFERUM.

   Но да се върнем към изпълнението на FLESHGOD APOCALYPSE и да отдадем заслуженото на това, което ни показаха. Бандата изпълни парчета от трите си албума от 2011 г. насам, включително най-забележителните композиции от последното си творение "King", което излезе през зимата на тази година. Със сигурност това няма да е последното гостуване на италианците у нас, защото публиката прие изявата им много възторжено - въртяха се мошпитове и аплодисментите след песните дълго не стихваха. Накрая, видимо доволни, FLESHGOD APOCALYPSE се оттеглиха с обещания за нови срещи.

Сетлист на FLESHGOD APOCALYPSE:
01. Marche Royalе
02. In Aeternum
03. Minotaur (The Wrath of Posеidon)
04. Cold аs Perfection
05. The Violation
06. Prologue
07. Epilogue
08. The Fool
09. The Egoism
10. The Fоrsaking


   Снощи беше второто представяне на ENSIFERUM на родна земя, след изявата им през 2011 г. в София, като съпорт на CHILDREN OF BODOM. Още тогава стана ясно, че хедлайнърски концерт на предвожданата от Petri Lindroos "команда" е въпрос на време.

   ENSIFERUM стартираха сета си с парчето "Axe of Judgement" от последния си албум "One Man Army" (2015). Настоящето европейско турне на бандата е за представяне на това издание, но групата изпълни най-обичаните си хитове от цялото си творчество. След още едно ново парче, "Heathen Horde", се върнахме в далечната вече 2001 г. с песента "Guardians of Fate". Както е известно, композициите от този период са дело на първия вокалист на групата Jari Maenpaa и е чудесно, че настоящият състав не се е отказал да пее и свири песните от ранните години. "Разходката" из творчеството на ENSIFERUM демонстрира на живо колко дълъг път на развитие са извървели и колко талантлива, креативна и заслужаваща уважение група са. Не всяко изпълнение на банда дава израз на това, колко труд хвърлят музикантите, за да се получи крайния продукт, който "консумира" публиката. ENSIFERUM обаче недвусмислено го показаха - най-вече с раздаването без остатък на цялата група и с умението да съпреживеят шоуто с публиката, да го направят "интерактивно".

   Веселбата продължи с хита "One More Magic Potion" от албума "Victory Songs" (2007). "Warrior Without a War" и "From Afar" разгорещиха още повече "битката" в клуба. От сцената се разнасяше дим, сред който пееха и танцуваха музикантите. Пред сцената вреше и кипеше, лееше се пот, а в погото и по малко кръв. Феновете подскачаха, крещяха, размахваха ръце и юмруци, вееха коси и бради. Около централния мошпит се оформяха малки "разклонения", имаше и самостоятелни играчи - всичко смесено в беснееща, щастлива тълпа, като в древна вакханалия. В клуба нямаше безучастни - по периферията викаха, пееха и пляскаха.

   Вокалистът Petri Lindroos и басистът Sami Hinkka се представяха един друг по забавен начин. Markus Toivonen - един от създателите, а в момента композитор и "идеолог" на групата, през повечето време оставаше сдържан, но по устните му играеше доволна усмивка. Беше обявена и смяната на клавиристката Emmi Silvennoinen с акордеонистката Netta Skog, а последната демонстрира способностите си с кратко соло. Отзад Janne Parviainen яко налагаше кожите на барабаните и така се оформяше пълната картина на славната финландска петорка, която вече напълно владееше очарованите си български фенове.

   Редовният сет на групата завърши с весело-призивното парче "Lai Lai Hei". След кратка почивка бяхме наградени с три парчета за бис "Tale of Revenge", "In My Sword I Trust" и "Iron". Изцедената от беснеене публика, наброяваща около 700 души, събра сили да извика още няколко пъти името на групата. Последваха поклони, на сцената се развя българският флаг и така приключи тази изпълнена с чудесно приповдигнато настроение среща с героичната фолк метъл група ENSIFERUM. Очакваме ги отново!


Сетлист на ENSIFERUM:

01. Axe of Judgement
02. Hеаthen Horde
03. Guаrdians of Fate
04. One More Magic Potion
05. Treacherous Gods
06. Warrior Without a War
07. From Afar
08. Wanderer
09. Two of Spades
10. My Ancestors’ Blood
11. Twilight Tavern
12. Lai Lаi Hei
Бис:
13. Tale of Revenge
14. In My Sword I Trust
15. Iron

 

Текст: HeathenHeart
Снимки: Герасим Трифонов


   На сайта ни може да разгледате и фотогалерия със снимки от концерта на ENSIFERUM на 13 април в София.

 



Коментари   (10)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


странник 14.04.2016 17:10:59 отговори + 13 0
Много готин концерт! Единствената ми забележка е, че за пръв път в този клуб чух кофти звук - по време на Fleshgod. Почти не се разбираше какво свирят, пълна какафония и шумотевица беше, което точно за такава банда като тях си е кофти. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

sulfric 14.04.2016 14:53:55 отговори + 14 4
Така ли ми се чу или Петри каза, че са за първи път у нас?
Иначе и трите групи много ми харесаха! Сирене! , хахаха. На последната песен на Heidra, като я представяха се чу Wolfporn. Покрай мен хората се спукаха от смях. Голяма веселба. Сега ако дойдат и Wintersun ! Ама едва ли те тия не правят много концерти.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

странник 14.04.2016 17:10:14 + 13 1
Да, наистина каза, че са за пръв път тук, с което ми затвърди мнението, че колкото и епично да изглежда на сцената, прави всичко супер формално и безчуствено, колкото да мине времето и да си ходи. И 2011-та преди Бодом ми направи същото впечатление, супер douchebag държание и с феновете след това. Нищо де, добър музикант и добра банда, простено му е. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ttt 14.04.2016 17:15:37 + 8 2
Може да е бил пиян и да не си спомня, че това им е вторият път. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mitio 14.04.2016 17:15:38 + 6 1
Така каза Петри. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

heathenheart 14.04.2016 21:09:25 + 13 0
В интервюто Петри си спомни, че е бил вече у нас.
Снощи може да е имал предвид този клуб.
Доста интелигентен тип и бързо се ориентира къде как да се държи. С мен се държа много културно на интервюто, но гледам пред други се е отпускал повече и е карал през просото.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ассерт 14.04.2016 22:34:33 + 7 1
Според мен искаше да каже, че са за първи път хедлайнери у нас. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

маке 14.04.2016 23:21:30 + 9 1
Е чудо голямо. И вие да правихте толкова турнета и концерти всяка година можеше да не помните дали сте някъде за първи или втори път. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

euforia 14.04.2016 14:45:43 отговори + 14 3
Размазващо. Супер качествено представяне.. неам думи, отварям си бира! Имало някво афтър парти???? Абе и двете подгряващи много дОбри!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

hate me 14.04.2016 14:19:55 отговори + 14 3
Много добро беше вчера!!! И бирата и групите иииииии всичко.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".