"Happy Land Music Fest" даде начало на фестивалния сезон в България

28 май 2018, 07:27 ч. 1960 / 8 13
пред./следв.

   Първото издание на "Happy Land Music Fest" е вече в историята, колкото и клиширано да звучи. На 25 и 26 май феновете чуха и видяха шест групи, три от които български и три - чужди. Родните банди бяха MIRROR от Провадия, FORGOT THE TEN от Шумен и може би най-голямата активна рок банда по нашите ширини - Б.Т.Р. От западната ни съседка се изявиха сърбите ALOGIA, от южната - турците SAINTS 'N' SINNERS и като хедлайнъри - немската спийд-пауър метъл банда PRIMAL FEAR. Дали събитието, в чиято основа бе "Кметълът" Цонко Цонев, е било успешно - организаторите ще преценят. Не само във финансов аспект и възвращаемост на вложените средства. А и като добавена стойност и организация.

   Мястото - добре известен увеселителен парк близо до Варна по пътя за Бургас. Удобно и безпроблемно придвижване с автомобил и паркиране. Интересен беше подходът за достигане до т.нар. фестивална зона, защото се минаваше през самите атракции. Недостатъкът - липса на указателни табели, който се решаваше с питане на персонала. Фестивалната зона представляваше прясно окосен терен със сцена, обърната към хълмовете, дървени пейки и маси и много добре заредени павилиони с храна и бира, но и не само бира. За феновете, които бяха предпочели да останат две нощи на палатки, беше отделена една част от мястото. Горе-долу това е описанието на локацията, в която се проведе първия "Happy Land Music Fest". Почитателите на оупънеър фестивалите, далеч от урбанизирани територии, отново бяха там - на мястото, където свиреха любимците им.

   Очаквано или не първият ден беше слабо посетен. Бандите обаче заслужаваха внимание. MIRROR са познати в околностите на Варна и бяха приети добре и от феновете, които се изправяха за първи път пред тях. Бандата беше и единствената с дама зад микрофона. Добро поведение, без маниерности и здрав звук. С по-алтернативния си стил бившите ОГЛЕДАЛНО свириха около час, като представиха песни от дебюта "Revolution Inside", три композиции от предстоящия си диск - "Quiet", "Humanity" и "Hey You", както и няколко кавъра на банди, които са им повлияли, като GUANO APES, SYSTEM OF A DAWN, EVANESCENCE.

   Турската хеви метъл група SAINTS 'N' SINNERS вече се радва на доста почитатели у нас. А вокалистът Mehmet Kaya дори участва в сценичната постановка на рок-операта на Николо Коцев "Nostradamus". Истанбулската петорка прави средно по четири концерта на година в България и следващата им изява трябваше да бъде в Казанлък в средата на юни. Но, уви, това най-вероятно няма да се случи, защото момчетата се прибраха в родината си без инструменти, откраднати от автомобила им. SAINTS 'N' SINNERS разпространиха съобщение чрез социалните мрежи и някои уебсайтове с молба за помощ. И със сигурност са си тръгнали разочаровани за дома... На сцената преди това обаче предложиха стегнат хеви метъл, повлиян от големите герои в стила, както и песни от предстоящия им албум, по който работят в момента. И който най-вероятно ще се забави...

   След южните ни съседи под светлините на прожекторите застанаха Б.Т.Р. Водените от Наско Пенев изпълнители представиха детайлно новия си албум "Невидими стени", не забравиха песните, които през 90-те ги изведоха в "мейнстрийма" за българските стандарти и дори поканиха на сцената Александър Филчев - Санеца, с когото позабавиха темпото и направиха съвместно няколко кавъра. За изненада на присъстващите публиката за Б.Т.Р. беше наполовина по-малко, в сравнение със SAINTS 'N' SINNERS, които се оказаха в ролята на големите звезди на вечерта. Обаче сравнително слабата подкрепа не смути Б.Т.Р. Звукът първата вечер беше сравнително добър, но и с проблеми при турската банда, защото втората китара така и не се чу както трябваше по време на цялото изпълнение.

   На 25-и програмата започна с приемливо закъснения от половин час, но на втората вечер то беше почти час, заради проблеми с апаратурата по време на саундчека на PRIMAL FEAR. Проблеми, които се появиха и по време на самото изпълнение на хедлайнърите, но бяха бързо туширани от озвучителя.

   Ако следим събитията хронологично, вторият ден беше открит от шуменските хевиметъли FORGOT THE TEN. Пред сцената имаше двойно повече фенове, които се увеличиха и още за PRIMAL FEAR. FORGOT THE TEN не са непозната банда. На "Happy Land Music Fest" те показаха стабилен опит и качествен хеви метъл.

   Около час и десетина минути по-късно на сцената се качиха сърбите ALOGIA. И те, както и шуменци, изпълняват хеви метъл, но с уклон към кавърите. IRON MAIDEN бяха почетени четири пъти, "I Want Out" на HELLOWEEN също прозвуча от колоните, а бандата завърши с версия на "Livin' On A Prayer" на BON JOVI и авторската композиция "Elegia Balcanica". ALOGIA бяха без басист, китаристите показаха мускули, приключиха бързо и за около 45 минути подгряха феновете за голямата атракция на фестивала - PRIMAL FEAR.

   Германците пристигнаха ден по-рано, останаха във Варна, имаха проблеми с оборудването, понесоха се слухове, че са искали да свирят първи, за да си заминат, обаче излязоха на сцената в 22 ч. и останаха там час и половина. Това обеща и Ralf на летище "Варна", когато групата кацна със закъснение от час и половина. Явно закъсненията щяха да преследват PRIMAL FEAR по време на целия им престой в България. Заради тях ALOGIA правиха саундчек в движение, което удължи паузата между бандите. Обаче PRIMAL FEAR са професионалисти от класа - звук, контакт с публиката, осветление, изпълнение. Ralf Scheepers, подпомаган от Mat Sinner и различни ефекти, възхваляваше метъла във всякакви музикални форми, разпяваше публиката, когато се налагаше смяна или пренастройка на инструментите и без проблеми хващаше високите тонове.

   Tom Naumann беше най-дейния на сцената след все още "новия" барабанист Francesco Jovino, а Magnus Karlsson, за съжаление на почитателите му, не присъства на фестивала заради поети ангажименти в други части на света. Иначе групата не представи предстоящия си албум, защото по думите на музикантите е все още твърде рано, а той трябва да се появи в началото на август. Дори и не изпълни новия сингъл, който пусна в началото на тази седмица. Но предложи разнообразен сетлист, който беше повторение на онзи от 7 октомври 2017 в Германия. Всъщност участието на PRIMAL FEAR на "Happy Land Music Fest" е и първата фестивална поява на групата за тази година, подпечатана с 16 композиции, от които две бяха бис.

   Какво попречи на фестивала да бъде по-успешен? Факторите са много. От една страна рекламата (защото имаше фенове, които бяха разбрали от профилите на музикантите в социалните мрежи, че ще свирят край Варна), недобрата информация за самото място на провеждане, от друга - финалът на онова нещо, наречено Шампионска лига, която с всяка година губи стойността си заради нечии корпоративни интереси... Имаше фенове, които гледаха мача на различни мобилни устройства, хвърляйки по едно ухо към сцената. Имаше и фенове, които крещяха и викаха, подкрепяха и пяха с групите. По същото време във Варна DAY OF EXECUTION представяха новия си албум... Но фактите са си факти - билетите бяха на сравнително ниски цени за концертните стандарти (имаше и еднодневни), два дни в сърцето на увеселителния парк предложиха за всекиго по нещо, дори и негативни емоции за онези, които нарочно ги търсеха и за капак един от най-добрите концерти на PRIMAL FEAR в България, независимо от проблемите и нервите. А за догодина... До догодина има време...

Сетлист PRIMAL FEAR:

01. Final Embrace
02. In Metal We Trust
03. Angel in Black
04. Rulebreаker
05. Sign of Fear
06. Seven Seals
07. Drum Sоlo
08. Angels of Mercy
09. The End Is Near
10. Fighting the Darkness
11. Nuclear Firе
12. When Death Cоmes Knocking
13. Chainbreaker
14. Metal Is Forevеr
Бис:
15. Running in thе Dust
16. Rollercoаster

 



Коментари   (13)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


bai_Dobri 28.05.2018 16:31:49 отговори + 11 8
Лично на мен фестивалът ми хареса много, мястото беше приятно, паркирането беше безпроблемното, мястото само на 20-30 мин. от Варна. Звукът си беше съвсем приличен, времето беше идеално. Единственото, което ме подразни е пасивността на над 50% от хората, които не станаха от масите дори за Праймъл Фиър. Не разбирам как може да отидеш на концерт на някоя група и да стоиш на масата пред мезетата и бирата, нищо против хапката и пийката, ама така все едно си на градския бирфест. Но не мога да обвинявам Цонко за това, че на хората така им харесва. Като гледам как го плюете се чудя с какво е заслужил подобно отношение?!?!? Откраднал ви е закуската ли, обидил ви е с нещо ли? Човека прави каквото може за да има някаква рок сцена в България. Като не ви устройват групите или локациите никой не ви кара да идвате. Турците от Saints`n`Sinners и сърбите от Алогия се оказаха невероятно качествени групи, лично аз съм много приятно иненадан. Жалко за откраднатото оборудване, тия момчета не заслужават това. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хах 28.05.2018 20:11:40 + 7 4
Не ни е откраднал закуската, но утре тези банди може и да не се върнат в България, а от това губим точно ние феновете. Паркирането ти е било безпроблемно, ами ако нямаш, какво да паркираш? Пеш ли да се прибираш до цивилизацията по неосвентен междуградски път? И феста в Могилово бе в подобни условия (без хотел и градски транспорт), но БЛМ си свършиха чудесно работата там, докато Цонко си продаваше мидите на фестчето. Наистина само стискам палци Nightwish да излязат, пък дано и да се върнат след това в БГ. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Drangolnik 28.05.2018 12:20:46 отговори + 11 7
Цонко,смешниииик! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Шок и Ужас 28.05.2018 11:40:23 отговори + 11 2
Написано било в репортажа...
Това са PRIMAL FEAR по дяволите! Покани ги, но направи организация - място, сцена, озвучаване. Те заслужават много повече. Аман от този катун! Голямо разочарование. Огромнооооооооо !!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

тан 28.05.2018 11:26:27 отговори + 1 0
Значи наистина нямаха басист тия Alogia. Можех да се закълна, че чувам бас и никъде на сцената не се мяркаше бас китара. Супер странно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хах 28.05.2018 16:58:01 + 1 0
Ми не е странно, Powerwolf и Civil War са така официално без басист. В случая на човека се е родило дете и са преценили, че могат да го пуснат на запис (та правилно си чул, но вече не е толкова странно). Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

басклавир 28.05.2018 18:14:13 + 1 0
Басът излизаше през клавира, "първия етаж" на клавира. Басистът им е с тях само в студио. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хах 28.05.2018 11:02:32 отговори + 11 1
За мен локацията и транспорта до там изиграха най-голямата шега на организаторите, а след това и отношението им по въпроса. Не може да ги питаш, как се стига до там без личен автомобил или къде може да се спи в околността, а те да ти отговарят "ми не идвай, ако не ти изнася". Аз отидох, ама много приятели не отидоха и няма да отидат. Съвсем заслужено за такава организация беше много по-малкото публика на Primal Fear от тази, която реално заслужават. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


какво?! 28.05.2018 10:46:56 отговори + 5 1
В репортажа ясно си е написано, че не всичко беше точно, но въпреки това хората се забавляваха. На поляната нищо й нямаше, щандовете за храна и пиене бяха пълни, само озвучаването куцаше на моменти, което се е случвало и на други, доста по-големи фестове. Хората не бяха много, но едва ли някой е очаквал много повече за нов фестивал в нищото, извън града. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Cornhusker 28.05.2018 09:46:57 отговори + 13 5
Ах тази коварна Шампионска лига бе, и тя пречи на Цонко да си направи "феста", че и Day of Execution направили саботаж, като си промотирали албума. Въобще, цял свят е срещу Кметъла, а той гокрия се бори ли, бори А това, че такъв "фест" - сбирщина от какви ли не незнайни пълнежи, на гола поляна и с явно лошо озвучаване, си е абсолютна обида първо към група като Primal Fear, и второ към феновете, които макар и малко на брой, все пак са отделили пари и време да присъстват - това както и да е, нали, щом Цонко е замесен, всичко е точно Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

тан 28.05.2018 11:24:28 + 7 3
Предполагам, че не си бил, така като те слушам. Ако беше дошъл друго щеше да говориш. Като за толкова "евтин" като цена и като организация фест шоуто си беше на 100%. Истинските фенове на Primal Fear със сигурност са останали много доволни и едва ли са почувствали, че обиждат групата с този фест. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Шок и Ужас 28.05.2018 09:23:18 отговори + 12 2
Kaква беше тази поляна? Условията бяха ужасни. Можеш ли да докараш PRIMAL FEAR и да ги сложиш на такава сцена? Обидно малко публика, но като се има предвид мястото на провеждане на "феста" всичко си идва на мястото. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

doni96t 28.05.2018 09:11:11 отговори + 7 4
Добро ревю. Имаше си проблеми, но накрая всичко завърши добре. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".