"Haunted Shores Festival II" - разказ с неочакван край

30 ное 2008, 20:54 ч. 237 / 7 25
пред./следв.
На 29 ноември Младежкият дом в Бургас бе сцена за второто издание на "Haunted Shores Festival". След едногодишна пауза почитателите на екстремния метъл получиха възможността да се насладят на цели седем групи. За съжаление именно по-големия брой участници в сравнение с 2006 г., когато свириха шест групи, явно обърка плановете и вечерта завърши по особено неприятен начин. Фестивалът започна с минимално закъснение от десетина минути и още тогава станаха ясни две неща - че се очертава да протече на много високо ниво, но със значително по-малко от очакваната посещаемост. Не е ясно дали мрачният и от време на време дъждовен съботен ден или цената от 10 лв. за билет (повече от оправдана при тези обстоятелства) бяха виновниците за това. Но подобни социални феномени са предмет на далеч по-обширно есе, затова направо ще преминем към съществената част. Първи на сцената излязоха DAMAGE EXTREME, които са младата надежда на бургаския екстремен метъл. Момчетата забиха безкомпромисно - ядрено начало на метъл събитието на Бургас за 2008 г. Мощният саунд, активната публика и здравият олдскуул дет-траш на бургазлии не оставиха съмнение, ще има сеч и съвсем скоро се завихри бурно пого. Ударна доза черноморски висококачествен метъл поднесе и следващата банда за вечерта - REICHSRADIO от Варна. Изпълнението им затвърди олдскуул-привкуса, оставен от предишната банда. Скоростен дет-грайнд, рев, крясъци и добро сценично присъствие.
   Дойде часът и на блек метъл феновете - на сцената са PRIMITIVE ANGEL GOSPODEN от Пловдив. Мелодичните клавирни пасажи поразведриха натегната от дет и грайнд атмосфера, което в никакъв случай не се отрази негативно на доброто пого-настроение. PRIMITIVE се представиха отлично и приключиха изявата си с кавър на KOVENANT. Горе-долу по това време започна да става ясно, че времето за оставащите 4 групи няма да стигне, освен ако концертът не продължи и след 22 часа. Важна подробност, която тепърва щеше да има последствия. Гостите от София DEMENZIA излязоха с малко променен състав в сравнение с предното си участие на "Haunted Shores" през 2006. Новите попълнения бяха китарист и барабанист, с помощта на които DEMENZIA направиха един страхотен сет, който завършиха с чудесен кавър на IN FLAMES. Съвсем закономерно публиката искаше софиянци да излязат на бис, но те колегиално отстъпиха сцената на следващата група за вечерта - бургаските блек метъли от СЕВЕРИЯ. Техният сет, макар и впечатляващ, бе значително по-кратък от този на предишните групи, защото времето си течеше неумолимо, а закъснението, както се оказа, бе почти невъзможно да бъде компенсирано. Бургазлии изпълниха парчета от дебютния си албум "Four Stages of a Deathtrip", които са добре познати на местната публика, която, макар и малко поуморена, посрещна и изпрати групата с овации.
   Блек метълът с марка "Бургас" обаче не секна нито за миг - щафетата поеха DARK INVERSION, които свириха за първи път пред родна публика от около 8 години. Изпълнението им предизвика малко носталгия сред феновете, които си спомниха за годините, когато в Бургас се провеждаха летните метъл фестивали, превърнали се в емблематични за града. Онези години, когато Бургас бе превземан от пълчища в черно, а Летният театър бе огласян от метъл до късно през нощта. За жалост, тези времена явно са безвъзвратно отминали.
   Часът е около 21:50, на сцената е най-очакваната група за вечерта, прославяща името на града из България в последните 7-8 години - THE REVENGE PROJECT. Публиката се активизира, предусещайки атомния завършек на фестивала, и започна да скандира името на любимците си. Без много приказки, THE REVENGE PROJECT забиха "Sunrise is Black", под съпровода на много интересни светлинни ефекти - лампите в залата непрекъснато се светваха и изгасваха. Публиката и музикантите недоумяваха какво се случва, но REVENGE продължиха изпълнението си с парче от предстоящия си албум, който се очаква да излезе до края на годината. Към края на песента се разбра, че проблемите с осветлението са своеобразно известие, че концертът не може да продължи - организаторите съобщиха на групата, че … трябва да приключва, поради проблеми с Общинска полиция и управата на Младежки дом, настояващи събитието да приключи ТОЧНО (?!) в 22 часа.
   Общинарите бяха непреклонни, въпреки уверенията, че всичко ще приключи след не повече от 10 минути - колкото последната група да изсвири що-горе завършен сет. Организаторите вдигнаха ръце и TRP слязоха от сцената, което предизвика бурното недоволство на публиката, значителна част от която беше дошла именно за тяхното изпълнение. Вокалът Max Pain благодари за подкрепата и цветисто пожела "лека вечер" на събралите се полицаи и общинари, по начин, който развесели хората, които започнаха да скандират "поздрави" за тесногръдите представители на местната власт. Чист късмет си беше, че се размина без сериозни ексцесии, арести и побоища. Надяваме се, че неприятният завършек на второто издание на "Haunted Shores" няма да попречи фестът да продължи и занапред, с все така силна музикална страна и без подобни проблеми.

Nousha


Коментари   (25)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Организаторите 5.12.2008 18:33:20 отговори + 0 0
Организаторите се извиняват за причиненото неудобство както на публиката, така и на The Revenge Project в частност.
Защо се случи така с организацията може да се пише много, но при всички положения ние съзнаваме нашата отговорност и вина.
Благодаря на всички за изразените мнения. Поздрави

Ивайло Братованов
IMSB Crew
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 2.12.2008 21:40:32 отговори + 0 0
абе всички, които си мислят, че е много лесно да се организира подобно нещо по-добре да си затрят и да не обясняват колко е просто да се сметне... защото съм сигурен, че организаторите са си направили сметката доста по-сериозно от колкото си мислите и доста по-умно от колкото предлагате вие... и са се сетили за 1000 неща, за които вие няма да се сетите (и аз също) дори и да мислите (или мислиме) 100 години... просто понякога нещата се объркват и не всичко може да се предвиди, оправи или предотврати... просто лош късмет... иначе феста беше адски як и групите бяха подбрани наистина перфектно... аз също най-много се изкефих на Demenzia и Dark Inversion, а от всички групи само Raichsradio не ми бяха по вкуса с райх-глупостите... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Articorse 2.12.2008 12:09:24 отговори + 0 0
Айде като са виновни организаторите някой да ми каже поне един концерт или фест, който да е имал закъснение по-малко от половин час. Тук не става въпрос, че не са си изчислили времето и феста е щял да приключи в 11:00 примерно, тук става въпрос за закъснение от най-много 15-20 минути. А ако си го бяха сметнали 'като хората' дето викате, и да си дадат време за грешки, феста щеше да свърши в 9:20. Тогава нямаше да млъкнат още 100 души, че феста е почнал и е свършил прекалено рано. Айде да не се нападаме помежду си, файда от тва няма, ако някой си мисли, че може да се справи по-добре - да заповяда. И пак без пари ще свирим, просто защото трябва да има участия и хората да знаят, че има такова нещо като български метал. Аз лично след този фестивал съм адски щастлив от това какви музиканти имаме в България. Demenzia и Dark Inversion особено бяха просто невероятни. Само за тези две групи бих дал 30 лева за билет, че и нагоре даже, защото момчетата го заслужават.

А колкото се отнася до самия фестивал - според мен мина невероятно - звука беше на много високо ниво, групите бяха страхотни, публиката се раздаде на максимум, въпреки че не беше многобройна. Тука ся заради някви тъпи 15 минути на всички ни се прецака изживяването от иначе толкова якия фестивал.

Много добър репортаж иначе, браво!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 2.12.2008 05:05:21 отговори + 0 0
За жалост, предполагам, че подобни ситуации понякога лесно се решават със стотина лева под масата на читалищния (или там на каквото съответсва) управител, може и по някой лев за полицаите... и те са "хора" все пак... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Svetlyo/REICHSRADIO 1.12.2008 23:11:57 отговори + 0 0
Нека не обвиняваме организаторите!те си свършиха работата перфектно!и искрено се надявам този фест да стане традиция!защото такива форуми не се случват особено често у нас.
иначе лично от мое име и група REICHSRADIO искам да благодаря на всички които бяха там и се надяваме скоро пак да се видим!
а относно края на феста - просто няма какво да се каже, всички знаем че България си е чалгарска територия!!!!!!
и нека всички които желаят да заповядат на DECADENCE FESTIVAL IV във Варна на 20.12.2008.
поздрави на всички и до нови срещи! НАЗДРАВЕ!!!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Kuolema 1.12.2008 21:28:39 отговори + 0 0
Организаторите бяха изчислили всичко и всички знаеха, че нещата трябва да стават по-експедитивно. Без обяснения по песните, без мотаене между групите и всичко това, за да може ние да гледаме цели 7 изключително способни групи. Наистина не прави чест на никой да говори против организаторите, защото такова събитие се равнява на много нерви и много пари. Забявянето до колкото разбрах в началото се дължеше на хората от Младежкия дом, които е трябвало да пуснат групите да си внесат техниката и да правят саундчек още в 12 часа, за да няма точно такива издънки, но това се е случило чак в 3. Страшно съжалявам за малката посещаемост и наистина не мога да си го обясня задоволително. Лично аз съм изключително доволна, че гледах Damage Extreme и Dark Inversion. Съжалявам, че така гадно звучеше баса на Reichsradio, защото имах големи надежди, но въпреки това беше яко. Няма какво да се коментира повече за завършека, наистина беше много показателно за това как стоят нещата в българската сцена. Силно се надявам сега да не пропадне концерта на Самаел, който е планиран за същото място. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Yanni 1.12.2008 17:41:59 отговори + 0 0
"Анонимен - 2008-12-01 12:07:35
Yanni - дай си телефона да ти звънна!"

Е ся, кво е тва "Анонимен" ебаси! Сатира трябва да забрани писането без ник.
Пиши ми във форума на лична, ако мислиш, че има какво да обсъждаме.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

бурзума 1.12.2008 17:11:15 отговори + 0 0
феста беше сеч голема голямо мачкане имаше ама шибаните полицаи преебаха всичко. ама спокойно, на 7ми февруари всички ние ще пеем FUUUUCK THE POLICE Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

PsihopaT 1.12.2008 14:34:48 отговори + 0 0
Blackiel какво да ти кажа,Макс слоши по един пръст , имаще и сборно викане на "Да го духате".И така свърши.Иначе за мен Damage Extreme и REICHSRADIO бяха най добре , направо пробиха дупка в тавана( все пак не харесвам блек ). Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 1.12.2008 12:24:28 отговори + 0 0
И вечерта след концерта...както се разхождаме по центъра хоп - дискотека в приземния етаж на някаква къща, в която явно живеят и хора; към полунощ яко дрънчи чалгата; отпред наизлезли 2-3ма пияни гъзари; на улицата на 15 метра патрулка. Понякога ми се иска да имам един минигън в ръцете и да стрелям докато цялата измет на тази шибана чалгаджийска мутренска соц клоака се превърне в купчина накълцано месо в река от кръв. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 1.12.2008 12:07:35 отговори + 0 0
Yanni - дай си телефона да ти звънна! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Slavey 1.12.2008 12:05:24 отговори + 0 0
Мога само да каж че подобно нещо не е било за първи път в БГ...през 2003 Extrimeforce в град хасково същото се случи...идват общинарите и полицията и казва 22:00 край.тогава неможаха да свирят 2 банди Voice of Hell и Korozy...това е си е БГ пълна с тъпи чалгари.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

stanislava 1.12.2008 11:31:07 отговори + 0 0
Много тъпо се е получило наистина Хората са си платили за да гледат най-вече хедлайнерите. Организаторите не са ли преценили, че след като трябва да приключат до 22 ч. значи е трябвало започнат по-раничко? Не проумявам как така в зала има вечерен час? На кого пречи след 22 ч., при положение че е на закрито? Значи цяло лято може дискотеките и чалгите да дънят до заранта при положение,че се чува много силно( всеки ,който живее около "Алиби" и "Елит" знае за какво говоря: ненужно силни децибели, не е възможно да се спи на отворен прозорец! да не би общинарите да не го знаят това?).
Пълен идиотизум, какво да говоря повече. После нямало публика, ами как да има...Изобщо не обичам да ходя на концерти тук- винаги,ама винаги има по някоя такава изцепка. Както е писал някой по-долу, ако на Samael е така, защо да давам 30 лв за билет?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Yanni 1.12.2008 11:06:49 отговори + 0 0
Ми то е въпрос на елементарни сметки. Аз ли да им ги правя ебаси?
Смяташ времетраенето на сетовете на отделните групи, прибавяш колкото време е необходимо за преподреждане на инструменитите между сетовете, слагаш да речем половин час отгоре, щото сме в БГ все пак, вадиш полученото време от 22:00 ч. и получаваш началния час на събитието. Не ти трябва висше математическо образование. А това, че организаторите не са уточнили всички детайли си е техен проблем, съответно негатив.
Жалко за Бургас - не стига, че вече не останака клубове с яка музика на живо, ами и фестовете им са съпроводени от проблеми. Изниква и въпросът защо този уж дългоочакван фест е толкова слабо посетен? 10-те лева не са никакво оправдание! Вместо да подкрепят едно от наистина срамно малкото подобни събития, бургазлии се покриват? А през 2006 г. по мои спомени Младежкия Дом си беше пълен на The Hounted Shores...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 1.12.2008 10:54:33 отговори + 0 0
Организаторите си взеха поука! Ще чакат някой друг да направи подобен концерт, за да им покаже как точно трябва да стане! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 1.12.2008 10:37:49 отговори + 0 0
Феста беше як, само дето организаторите трябва да си вземат поука колко банди канят и как да си разпределят времето,щото хората избесняха за Ревендж,уж хедлайнери а ги прецакаха найгадно Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Vancho и Kakavancho 1.12.2008 09:39:30 отговори + 0 0
Заради този неочакван край - 10-15 минути недостиг се получава така, че целия концерт все едно е бил издънка! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

sacradis 1.12.2008 09:30:45 отговори + 0 0
Невероятен фест , нищо че накрая някакъв тъп селяндур , вчера излязъл от ТКЗС-то, реши че феста трябва да свърши в 10 без 10 ,първия път като светна лампите ...Евала и на групите , и на организаторите, дано догодина пак да има, въпреки неприятния завършек тази година. А на Samael и Keep Of Kalessin ако пак решат, че концерта след 10 не може да продължи, то тогава има ли смисъл да ходя ??? 20 години след 10 ноември и комунизма още не си е отишъл, да му е.а майката... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Aнонимен 1.12.2008 09:13:50 отговори + 0 0
Оф,все на Revenge се случват изцепки.То на момчетата им е писнало със сигурност.Тъпа държавица сме и това си е.И такава ще си остане още дълго време.Е...как,то нали метъла отбира всичко,но чалгата,рапа и сие могат да вдигат джангър.Бляк.мetal-core подкрепям коментара ти.Да подкрепяме ТHE REVENGE PROJECT хора!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Blackiel 1.12.2008 00:34:05 отговори + 0 0
Ееее защо точно на Revenge се е случило А Макс пръсти ли им е вдигал или какво? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Vancho 30.11.2008 23:51:39 отговори + 0 0
са ме псувайте и квото искате говорете , ама за мен са виновни организаторите , на всички им е ясно че концерта до 22 часа неможе да приключи , така че те трябваше да си правят сметка и щом като са се разбрали до 22 значи да го направят и в 15 ако трябва , за да няма такива мизерии Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

acid_burn 30.11.2008 23:21:41 отговори + 0 0
Няма такава селяния.. как преебаха якия фест не е истина.. всичко беше страхотно, групите забиха неверотно..и точно накрая така грозно да го осерат.. нямам думи просто.. с това гасене на лампи.. баси боклуците.. поне да пречеше на някого, рабирам..да беше в жилищна сграда или да оглася целия квартал.. но нямаше такова нещо.... мамка им гадна.. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Асен 30.11.2008 22:13:11 отговори + 0 0
А така! А на Samael какво ше стане? Пак ли ще правят светлинни ефекти в 22:00? Ей, няма скоро да се изчистим от селяни. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 30.11.2008 21:45:00 отговори + 0 0
Доста кадърно написан репортаж, браво! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

metal-core 30.11.2008 21:26:43 отговори + 0 0
Макс Пейн първоначално си помисли,че някой от публиката се бъзика с осветлението пускайки го и спирайки постоянно.В крайна сметка тея "общинари" лятото направиха един фестивал "Спирит оф Бургас",на който имаше доста метъл банди,включително и "Ривендж Проджект".И догодина пак ще го поканят сигурно.Значи там може,а в тъпия младежки дом,дето нз за какъв чеп се изпозлва,не може след 22 часа.За някакви 15-20 минути.Като че пречеше на някои.Или може би бабките от околните блокове не са можели да спят.Тъпотия.В чалга дискотеките може да има цяла вечер разни певачки,ни в младежкия дом не.Голяма логика.Ама нали е метъл.Не може. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".