Интервю с UPYR - Смутни времена, дуум времена

26 фев 2017, 13:20 ч. 3264 / 16 4
пред./следв.

   Доживяхме, както се казва, дочакахме нещо като края на света или както бе написала една велика умна кака в списание "Ритъм" за сцената след излизането на "Scum" на Napalm Death: "Краят на музиката такава, каквато я познаваме"... На 15 февруари вечерта във Фейсбук-профила на Upyr се появи текст, част от който гласеше: "UPYR гордо представя дългоочаквания 12" Whitehorse/UPYR 2017 Split".
   Един ден ще можем да кажем, че сме били съвременници на група Upyr и още повече, че сме били там, когато легендарният сплит на винил с Whitehorse е бил издаден. Какво друго да разкажем след сто години на внуците си за времената, в които сме живели? Задавам този и още куп други на Upyr. Това са: Brodnik - вокали, Асен - китари, BusT - китари, Veles Pan - барабани, Mora - бас.

 

 

Всеки от музикантите споделя своето мнение по отделните теми. Ето какво е в главата на звяра... който се пробуди.
Асен: Договорката за сплита беше завършека на цялата епопея около двата ни концерта с Whitehorse през 2014 г. Минахме през адски много трудности около комуникацията и самото издаване на плочата. Може би съвсем малка част от всичките драматични подробности излезе наяве, но не беше никак лесно. Всички сме адски щастливи, че две години след започването на целия процес, най-сетне можем да държим в ръцете си крайния продукт. За мен лично това е първи винил на моя банда и много се кефя, че имам и такова издание в арсенала си.
Brodnik: Реално Upyr записа, миксира и изпрати своята част от сплита преди повече от година. Комуникацията и организацията между трите страни обаче беше изключително бавна и неефективна. За нас беше приоритет да излезе възможно най-скоро, но разбираемо за лейбъла не беше точно така. В крайна сметка никой няма да си спомня колко време се е бавило едно издание, ако съдържанието си заслужава. Според мен стигнахме до задоволителен резултат на финала, особено след мастъринга на James Plotkin (работил с такива като Earth, Sunn O))) и ISIS).
Mora: Времена смутни, като повелява законът на човешката цивилизация...

А инак, дано наистина нашата музика достигне признанието да има култов статут след някое и друго десетилетие, защото именно чрез нея ние канализираме личните си емоции, породени от спецификата на епохата.
Veles Pan: Невероятно е да държим плочата в ръцете си, особено след сагата около излизането й. Беше дълго пътешествие, което ни донесе ценен опит. Записвахме на живо в голямо студио за филмова музика, което не е стандартна практика тук. Приемам излизането на плочата като край на един етап и ново начало. Много неща се случиха откакто работата се задвижи. Израснахме, имаме ново попълнение и гледаме напред.
BusT: (Дайте думата и на Делян преди мен!) Наистина доста време мина от записите и пост-продукцията. Бях въвлечен като приятел - sound engineer. Два трака с обща продължителност 22 мин., запис без метроном, в огромна зала - предизвикателство, както за тях, така и за мен. Симеон Панов - Симо (барабанист на Center) помогна за сет-ъпа на барабаните. С Пламен "Сержанта" зад пулта, станахме приятели... Но най-важното е, че Upyr бяха в перфектна форма!

Между другото, малко служебна информация за самото издание ще е полезна. Поднесете ни я, моля.
Brodnik: Сплитът излиза дигитално на upyr.bandcamp.com и физически единствено на винил. Поради сложната комуникация засега няма планове за други физически носители, но в крайна сметка нищо не се знае. Искам да отбележа, че единствено пазаруването на нашият профил носи някакви средства на бандата. Лейбълът също пусна парчетата за продажба, което има своите плюсове и минуси, но както знаете в България, да запишеш и издадеш нещо се изисква да заделиш доста от приходите си от истинската ти професия, т.е. да си платиш. Дигиталното разпространение на този етап се явява единствената ни възможност за събиране на средства за следващ запис.

Все пак феновете в България ще могат да се сдобия със своето копие от сплита, нали така?
Veles Pan: Плочата е вече тук и всеки, който има желание може да се сдобие с копие на предстоящия ни промо лайв или като се свърже с нас чрез Фейсбук-страницата ни https://www.facebook.com/upyrband. Някои вече го направиха.

Всъщност, много е хубаво, че Whitehorse не са непознати и на българската публика. Даже свириха у нас преди 3-4 години, като вие споделихте концерта с тях на сцената на клуб "Jet Rock"...
Асен: Да, имаше големи премеждия около този концерт, които попречиха за добро или зло да реализираме първоначално замислената идея. Предишният ден свирихме с тях в Белград и на връщане към България трябваше да се смени гумата на буса им. Наложи се те да изчакат хора от официалния сервиз, които да извършат тази процедура и затова австралийците пристигнаха в София с около 5 часа закъснение. Съответно на нас ни се наложи да преместим планирания няколко месеца лайв за следващия ден около 2 часа преди неговото започване. Голям късмет е, че страхотните пичове от "Jet Rock" успяха да реагират в последния момент и да ни приютят. В крайна сметка се получи зверски концерт, въпреки всичките съпътстващи го драми.
Veles Pan: Лайвът, който можеше изобщо да не се случи... Добре помня как седях с Whitehorse часове насред нищото на един сръбски път, нямаше дори вода наоколо, ръмеше ситен гаден дъжд и сервизната кола не идваше. Предната вечер бяхме свирили в Белград и австралийците вече намекваха за сплит. След шоуто в "Jet Rock”, на никой не му пукаше за спуканата гума, и счупеното стъкло на буса.

Интересно ми е дали имате обратна връзка от фенове извън България. То ясно, че ние тук ви харесваме и ценим високо, но как виждат групата хората отвън. Малко или много са тези, които са успели да отсеят стойностното от другото в цялото това море от банди, които сцената предлага в наши дни. Е, морето никога не е било до колене, винаги е имало много банди, но сега всички са достъпни за слушане...
Veles Pan: Разговарял съм с хора извън България, поръчвали са си тениски, касетки..
Демото ни получи страхотни ревюта и високи оценки, които дори ние не очаквахме. Естествено, че най-добре да започнем да свирим по-често извън страната.

Всъщност това ще е първото издание след смяната на китариста. Новият на позицията Бъсти настоява да уточним, че това е издание с Делян. Да, всъщност Дидо, който вече не е в групата, е записал своите партии тогава. Та така, де, представете новия член на бандата и споделете как той е повлиял на звученето на групата с присъединяването си.
BusT: Важно е да се уточни, че това издание е сътворено и записано с китариста Делян Караиванов, а аз бях човек отстрани, - фен, който помага на групата да търси звученето си. Сега, когато свиря тези песни на живо с групата и Делян ми се кефи, мисля че се е получило. Така или иначе ние сме едно семейство с Obsidian Sea, където Делян взе важната за тази група позиция на басист!
Асен: Всички сме много щастливи, че Кирил Петрушев - BusT е новият член на семейството на Upyr. По ред причини ни се наложи да се разделим с Делян Караиванов, но вече Бъсти е стъпил здраво на раменете му и мощно пори своя собствена бразда в историята на бандата. Той е страховит музикант и притежава огромен опит като саунд дизайнер и аудио инженер. Всичко това се отразява по възможно най-добрия начин на звученето на Upyr, както и на процеса на композиране. Откакто Бъсти е при нас имаме вече две нови песни и работим по трета.
Brodnik: Бъсти е човек, натрупал множество пластове опит и технически, и културен не само в музикалните, а изобщо в средите на изкуството и аудиовизията. Слуша дуум метъл откакто аз съм се родил и е превъзходен музикант. Аз лично се кефя като малко дете, че е с нас.
Mora: Освен прекрасен музикант и то във възможно най-сериозният и широкообхватен смисъл на думата, Бъсти е и човек, преливащ от съзидателна енергия и ентусиазъм, което ни прави още по-силни като творчески екип.
Veles Pan: Бъсти се появяваше на почти всеки наш лайв и често дълго сме си говорили след това. След работата му по албума на Obsidian Sea, бяхме убедени, че искаме да работим с него по следващия ни запис. Бъсти записа и миксира парчетата за сплита и беше невероятно ползотворно да работим заедно по този проект.
Първо за Бъсти се сетих, когато решихме да се разделим с Делян и повярвай ми, същото е било и в главите на другите. С него на борда, всичко някак се намести, креативността се подобри, работим лесно по нови неща и звучим още по-стегнато. Аз лично намерих един съзаклятник, с който да пробутвам Godflesh влияние, ха-ха.

Пичовете правят бележка: тук нека и Бъсти се включи как са се променили за него нещата и как се чувства в Upyr. Нека. Даваме му думата.
BusT: Приятелите ми прекаляват с хвалбата по мой адрес! Но както и да е, ще го преживея :) Отначало имах усещане за лек догматизъм в групата, но после осъзнах, че това е естествена реакция на бандата да запази цялост. Постепенно навлизах в дълбокото и започвах да допълвам с нови елементи тук-там в старите песни. Моите нови съотборници се кефеха и аз получих тяхното признание. Когато започнах да записвам всяка репетиция на писти и после да отстраняваме излишното, много бързо започнаха да се раждат новите неща. Междувременно въпросният сплит още се моташе някъде в Австралия. Другите от групата ми казваха: "На живо има нещо различно, което ще усетиш!" И това се случи на Doom Over Sofia. Сега вече съм обсебен тотално от Upyr, а и това са хората, с които си прекарвам добре и без да правим музика, а просто да живеем с удоволствията и трудностите, които ни заобикалят. Всички са готини хора, без завист, его-драми, чувство за малоценност, недооцененост и всякакви други помии, с които често ми се налага да се съобразявам в едно друго семейство!

Има ли нещо, което той Бъсти иска да промените в Upyr, но вие държите да остане както е било и преди новата ера с него в състава?
BusT: Рано е! Предложих им да експериментираме с добавянето на допълнителни "шумове" в аранжиментите, използвайки компютър. Може и да се получи. Засега не мисля, че имаме сериозно противопоставяне на идеите.
Асен: Като цяло, въпреки че Бъсти е сравнително от скоро в групата, всички се движим в една посока и нямаме големи отклонения в музикалните си възгледи. За нас като група е важно да следваме предварително очертаната концепция.
Brodnik: А тя е именно да не си поставяме твърде тесни за задушаващи креативния процес ограничения. Не очаквайте от нас да се променим твърде много, но мисля че в новите композиции отчетливо се улавя това, че слушаме разнородна по стил и усещане музика и няма как да се фиксираме върху само една работеща формула. Това, което мога да отбележа досега е, че по-скоро композициите ни идват на периоди, по 2 или 3, които носят нещо специфично от социо-времевокултурния контекст, в който се намираме докато ги създаваме.
Veles Pan: Определено се усеща присъствието на Бъсти. Той винаги търси, което ни допада доста и съм убеден, че ще допринесе много за бандата. Той вече го прави и, който е бил на някой от последните ни 3 лайва го е усетил.
Mora: Във всички "периоди" на групата сме следвали усещането за общо удовлетворение в процеса на създаване на парчетата. И макар да имаме ясно изразена концепция, нямаме някакви догматични изисквания относно определени компоненти. Създаването на песни е споделен процес и ако липсва пластичност във вземането на решения от всички замесени, то удоволствието и искреността на вложената емоция биха се загубили.

Беше ми подшушнато нещо за предстоящи в най-скоро време концерти на групата? Нали не са т.нар. "тайни концерти"? Единият даже вече си има и Фейсбук-събитие.
Brodnik: Планирали сме два концерта през март, свързани с излизането на плочата. Ще свирим в София на 12 март с Bloodrush, от чийто ентусиазъм сме заразени. На 24-и ще посетим Пловдив за първи път с групата. Нямаме търпение, защото духът и атмосферата на този град са ни близки.

Подготвихте ли е вече сет листа? Нека отгатна две от песните: "Rise of the Mighty Tyrant” и "Webs of Sorrow"...
Brodnik: Ще изсвирим пълния си авторски репертоар в София, а в Пловдив ще преценим колко дълго да свирим според реакцията на публиката, която ще се срещне за първи път с Upyr.

Няма да задам въпрос: какви са амбициите ви като група, а по скоро накъде сте се запътили?
Mora: Албум, разбира се - материалът вече се трупа, а и качествени лайвове.
BusT: Албум и лайвове.
Brodnik: Амбициите ни в личен план са да продължим да изразяваме себе си по органичен и достоверен начин, а по-генералните са да затвърдим позицията си в България и да си отворим врати извън страната. Тепърва вдъхновението и общата работа ще дават резултати, сигурен съм в това.
Veles Pan: Определено мислим по албум и работим по материала за него. Някои от новите неща вече изсвирихме пред публика. Може би ще ви изненадаме и с други неща, но за сега ще си траем.

На кои фестивали по света ви се свири? Шоуто ви на "Doom Over Sofia" миналата година, макар обрано по разбираеми причини, ще остане запомнено като много други ваши концерти. Бих отличила между тях този с Orenda в малкия "Mixtape 5".
Brodnik: Доволни сме от всичките си концерти и уважаваме всяка банда, с която излизаме на сцена. Няма как обаче да не отчетем, че запознанството с Mourning Beloveth на "DOS" ни се отрази изключително мотивиращо. Въпреки крайно късния час и умората, една от легендарните банди в стила гледа целия ни сет пред самата сцена и си поговори с нас след концерта. В крайна сметка ъндърграунд обществото се крепи именно на такива жестове. Надяваме се "DOS" да се превърне в традиция, както и нашето участие на фестивала. Относно фестивалите, които искаме да посетим... "Roadburn" и "Brutal Assault", но май по-реалистично за догодина са "Dark Bombastic" или "Rockstadt Extreme Fest".
BusT: "Roadburn" е мястото.
Veles Pan: На мен лично ми се свири навсякъде. Естествено "Roadburn" ми е мечта. Надявам се, че "Doom Over Sofia" ще се превърне в традиция.

А също така с коя банда ви се ще да споделите сцена?
Асен: Sleep.
Brodnik: Mayhem и My Dying Bride.
Veles Pan: На нас ни върви да свирим със страхотни банди. На мен ми се свири със Saint Vitus, Godflesh, Sleep... ще спра до тук, че се размечтах.
BusT: Cathedral, My Dying Bride, YOB, Conan, Subrosa.

Не е тайна за никого, че феновете обичат материалните неща - все ще им се ще да си вземат тениска, да си сложат значка на любимата група и прочее. Какво е налично в магазина на Upyr и с какъв нов артикул ще го обогатите скоро или пък по-нататък във времето?
Veles Pan: В момента в наличност е новата серия на оригиналната ни тениска с ехидно усмихващата се рошава, рогата главица. Предполагам, че бихме могли да пускаме какви ли не тениски, но държим всичко, което пуснем да е подчинено на някаква концепция или елемент, който в даден момент олицетворява бандата.

И така, да закрием - бихте ли пояснили най-накрая какъв точно стил да ви водим? Ей така, за да сме в помощ на някой, който си подрежда дисковете педантично по стилове.
Asen: Дуум метъл, разбира се!
Mora: От доста време ми е далечно да систематизирам музиката твърде прецизно, затова простичко приемам Upyr за дуум (което е и най-солидната ни основа), а по-фините жанрови отсенки са в разнообразно съотношение в различните ни песни...
Brodnik: Мисля че наистина това е определящото. В парчетата ни можете да уловите пост пънк, дайрк уейв, блек метъл и дори класическа рок музика, но определено дуум метъл е нещото, което ни събра.
Veles Pan: IN DOOM WE TRUST! Никога не сме се страхували да прекрачваме границите на жанровете и да вплитаме в музиката си различни влияния. Бих казал, че превръщаме всичко в дуум и дуума във всичко.

И накрая, ти кой албум слуша "на repeat" последно?
Асен: "Ashes" на Suma.
Brodnik: "Sorceress" на Opeth, "Post Society" на Voivod, "Удар" на Жлъч.
BusT: "Sorceress" на Opeth, Gojira & Mastodon всеки път. Сега съм на вълна "Roadburn Festival", че ще ходя пак да зареждам там :)
Mора: "Everybody Loves Sausages" на Melvins - това се казват кавъри!
Veles Pan: "Dopesmoker" на Sleep, "Black Power Flower" на Brant Bjork, "PURE" на Godflesh.

Мерси за отговорите, но най-вече за музиката. Наздраве!

 

Автор: Албена Цолова - Бета
Снимки: Brodnik

 

още за:

UpyrWerock.bg


Коментари   (4)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Unbiased 27.02.2017 12:51:28 отговори + 5 4
Гледах ги на Sea of Black 2015-та май беше, уникално шоу, уникална музика на живо. Но никога не съм им чувал студиен запис. Дано успеят да изкарат пълнометражен албум. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

bai pesho 28.02.2017 14:57:16 + 6 0
провери в бендкемп - там има записи! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

.... 27.02.2017 06:36:39 отговори + 6 6
Upyr са невероятни, увода е безумен! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AVA 26.02.2017 16:29:18 отговори + 14 4
Upyr са невероятни! Благодаря за този чудесен материал
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".