Концерт за ценители с AGALLOCH и CROWN на 22 август в София

23 авг 2015, 10:42 ч. 1559 / 10 4
пред./следв.

   Едно камерно събитие събра любителите на по-нетрадиционната "бутикова" разновидност на Праведната музика в разгара на отпускарския сезон, на 22 август 2015 г. в София. Тази вечер времето обаче нетърпеливо напомняше за предстоящата есен - беше хладно и ръмеше. Въпреки обявеното местене на събитието в малката зала на столичния клуб "Mixtape 5", това не се случи, защото разпространеният по нашите ширини навик да се купуват билети в последния момент, събра доволно количество фенове за голямата зала.

   Организаторите "BGTSC" и "Rawk'n'Roll" за пореден път показаха високото си ниво. Оказа се, че групите са пристигнали у нас със значително закъснение, малко преди обявения час за отваряне на вратите на клуба. Това наложи феновете да изчакат известно време за влизане. Въпреки това, проблемът беше компенсират успешно и събитието стартира само с 15 минути по-късно от обявения начален час 21:00.

   Първи на сцената се представиха френските слъдж метъл авангардисти CROWN. Те доскоро описваха себе си като "двама мъже, две китари, един глас и една машина", но откакто през януари 2014 г. към бандата се присъедини Frederyk Rotter от швейцарската група ZATOKREV, CROWN са трио. Другите двама музиканти, които обикновено се подвизават само с инициалите си, са S.A. (Stephane Azam) и P.G. (Pascal Guth).

   Французите демонстрираха необикновената си музика, смес от най-различни стилове и хрумвания, вдъхновени от звуците на свръх индустриалното съвременно общество. Творчеството им не може да се нарече красиво, то по-скоро е суров, ръбат зов, поглед от странен ъгъл на заобикалящата ни действителност. CROWN ни заляха с чудати, на места безформени звуци, налагащи някаква своя, но много искрена правда. Публиката определено оцени необикновения чар на групата и я изпрати със заслужени аплодисменти.

 

   След кратка пауза се случи едно рядко явление на българската, а и на европейската сцена - присъстващите имаха шанса да чуят на живо една от най-самобитните групи на метъл ъндърграунда - американците от Портланд, Орегон AGALLOCH. Стилът им не може да се опише еднозначно. Създадени в средата на 90-те години, когато се формират бандите-първопроходци на това, което по-късно ще се нарече фолк метъл, AGALLOCH държат собствена посока и смесват дуум, блек, дет, неофолк, пост-рок, пост-метъл и ембиънт тенденции в уникална сплав. Самите те понякога определят стила си като "грей метъл". Името на групата на български се превежда като "Алоено дърво". Последното има мека дървесина и приятна миризма, заради което се използва в парфюмерийната индустрия, особено в Азия.

   Четиримата музиканти от AGALLOCH са John Haughm - вокалист, китарист и лидер на бандата, Don Anderson - китарист и беквокалист, басистът Jason William Walton и барабанистът Aesop Dekker.

   Пръв на сцената излезе фронтменът и спокойно, без да бърза, запали парченца от споменатото алоено дърво, постави ги в метални купички, а тях - върху няколко пъна, предварително подредени отпред на подиума. Из клуба се понесе приятна миризма и сред благовонния дим и другите трима от бандата заеха местата си. Без предисловие в залата зазвучаха епичните акорди на парчето "The Astral Dialogue" от последния засега албум на AGALLOCH "The Serpent & the Sphere" (2014), последвано почти без пауза от "Vales Beyond Dimension" от същото издание. Сетът на бандата представляваше разходка из цялото ѝ творчество, с лек превес на композиции от "The Serpent & the Sphere".

   В началото на изявата на американците, се усещаше как група и публика се "опипват" взаимно - никой не знаеше какво да очаква от другия. Добронамерените български фенове обаче бързо стопиха леда и AGALLOCH за награда представиха уникален спектакъл, който освен великолепна музика, включваше необикновено общуване почти без думи. Всъщност John Haughm каза няколко фрази, между които и "Благодаря" на български, но много повече говореха жестовете на музикантите. Китаристът Don Anderson с движенията на тялото си буквално изигра всяка песен. Той подскачаше, въртеше се, размахваше китарата си и накрая дори се затъркаля на сцената, сякаш изпълняваше странен ритуален танц. Беше изключително интересно, как четирима мъже, без кой знае какъв сценичен реквизит, успяха да превърнат концерта си в някаква своеобразна пантомима, или жестомимична пиеса. Всичко това на фона на първични звуци, идващи от недрата на природата, но изтръгнати от съвременна апаратура. Просто нямаше как да не се усети това странно противоречие - четирима наши съвременници сякаш призоваваха древни сили, космически енергии и нещо черно, диво и необуздано, което дори няма име.

   Изпълнението на AGALLOCH предизвикваше нарастващо въодушевление сред публиката, в залата се замятаха ръце и коси. Любими парчета на групата, като "Limbs", от албума "Ashes Against the Grain" (2006) и "The Melancholy Spirit" от дебюта на бандата "Pale Folklore" (1999), бяха посрещани с бурни овации, а на мистичното "...and the Great Cold Death of the Earth" вече всички присъстващи се люлееха в транс от вълшебната музика. John Haughm грабна две палки и задумка на тайнствен барабан, обвит с черен плат с рисунка по мотиви от обложката на последния албум на групата "The Serpent & the Sphere". Под възхитените погледи на феновете, Haughm също така сменяше китарите си, дори по средата на някои композици.

   Редовният сет на групата завърши с песента "Into the Painted Grey". След кратка пауза музикантите излязоха на бис и изпълниха две композиции - "Falling Snow" и инструментала "Plateau of the Ages".

   Шоуто приключи при видимо взаимно удовлетворение - публиката беше щастлива от шанса да се докосне на живо до творчеството на AGALLOCH, а те от своя страна бяха стоплени от радушния прием на феновете.

   Трябва да отбележим, че за перфектия звук на шоуто беше отговорен Billy Anderson - една от иконите на световната дуум, слъдж, стоунър и метъл сцена, което подсили приятното изживяне от събититето.

Сетлист на AGALLOCH:

01. The Astral Dialogue
02. Vales Beyond Dimension
03. Limbs
04. Ghosts of the Midwinter Fires
05. Dark Matter Gods
06. Hаllways of Enchanted Ebony
07. The Melancholy Spirit
08. ...аnd the Great Cold Death of the Earth
09. Into thе Painted Grеy
Бис:
10. Falling Snow
11. Plateau of the Agеs

 

Текст: HeathenHeart
Снимки: Florimel

 



Коментари   (4)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Fan 25.08.2015 16:19:52 отговори + 7 2
Големи BGTSC
Респект!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Посетител 23.08.2015 16:13:24 отговори + 14 4
На мене ми хареса концерта като изключим първата песен на Агалох вокалите ги нямаше, чак на втората вече ги оправиха.А и Краун не беха толкоз зле.Абе чудесен концерт, евала! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AVA 23.08.2015 15:14:14 отговори + 13 5
Великолепен концерт!
Не очаквах Crown да ми харесат повече, но точно това се случи. Сетът им ми се въдя твърде кратък, не ми стигна!
За сметка на това този на Agalloch ми дойдоха мааалко дълги.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Краси 23.08.2015 13:48:43 отговори + 18 4
Впечатлен съм от текста. Красиво и правдиво описание на това, на което станахме свидетели снощи. Браво, WeRock! Понякога имате много слаби репортажи, но този си струва. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".