Концерт за цилиндър, магическа пръчка и китари - VELIAN представиха дебюта си "Godless" в София

21 яну 2019, 11:08 ч. 1541 / 7 8
пред./следв.

   Преди малко повече от три години в мрака за пръв път пробляснаха "светулките" на родната метъл сцена - черпейки опит от предишните си музикални проекти и вдъхновение от неуредиците в съвременния свят, Иван Иванов (вокали), Дилян Недев и Васил Симеонов (китари), Антонио Митов (бас) и Велизар Болчев (барабани) се събраха под името VELIAN, потапяйки ни в тъмния спектакъл на своята музика.

   Връщаме лентата обратно в наши дни - събота, 19 януари, когато гореспоменатите "Джентълмени" издадоха дебютния си студиен албум, озаглавен "Godless". В същия ден, наследникът на EP-то "Fireflies" бе представен в столичния "Mixtape 5", където VELIAN бяха подкрепени от своите приятели и победители в последните две издания на "W:O:A Metal Battle Bulgaria" - EUFOBIA и OPHAN. Вратите на клуба отвориха в 19:00 ч., след което предвидливо беше оставен цял час, който феновете имаха възможност да прекарат както сметнат за добре, преди да започне концертната програма.

   Катранените силуети, познати още като OPHAN, стъпиха на сцената в 20:00 ч. и потопиха публиката в специфична атмосфера... Трудно смилаемото им изкуство е може би една от причините песните им да не са толкова разпространени след почитателите на родния ъндърграунд, но това никога не е било пречка за музикантите по време на концертните им изпълнения. Бандата се представи на професионално ниво, показвайки защо е част от родните избраници, имали честта да свирят на Светите земи вакенски.

   В духа на германския метъл мегафестивал вечерта продължи с добре познатите екстремни метъли EUFOBIA. Съвсем очаквано, имайки предвид жанровата стилистика на групите, мошпитове, макар и скромни, имаше единствено по време на сета на EUFOBIA. При тях, още в първите минути, винаги си проличава колко много влагат в себе си и това, с което се занимават. Със стегнатия си и енергичен сет, столичните мелодет метъли за пореден път показаха защо са едни от най-важните изпълнители на родната метъл сцена.

   Тепърва предстоеше кулминацията на събитието. След малко повече от три години, едно EP и редица концерти у нас и извън страната ни, VELIAN най-сетне спокойно можеха да кажат, че първият им дългосвирещ албум е факт.

   Малката зала на клуб "Mixtape 5" е вече пълна, часовникът показва 22:30, а пред сцената е пълно с нетърпеливи и усмихнати лица. В този момент, един по един, "Джентълмените" заеха своите места на сцената и поведоха на тъмно и житейско пътешествие. Чарът на велианските концерти винаги се е дължал не само на музикалната, но и на визуалната част. Още с раждането си, те се превърнаха не просто в група, а в концепция. Концепция, чието живо изпълнение е едновременно пир за сетивата и пътека, чиято цел е да ни накара да се изправим срещу собствените си демони и отзвука от тях, за да се събудим от апатичния си сън.

   От битката с религията в едноименната "Godless", през болните и деструктивни човешки амбиции в "In the Name of Power", до опасността от война, имаща потенциала да затрие човечеството в "Silent Assassin", VELIAN обхващат актуални и кардинални теми, засягащи най-големите проблеми, свързани със съвременното общество, начина ни на живот и последиците от него.

   Музикантите от VELIAN изсвириха всички песни от скромната, но стойностна и тежаща на мястото си дискография, след което сложиха край на изпълнението си с лека нотка към следващия им студиен албум с песента "Spectacle of Tragedy".

   Опитът си казва думата... Всеки един възможен елемент от аудио-визуалното представление е изпипан, контактът с публиката е в правилните моменти и е точно толкова, колкото трябва да бъде. Резултатите са налице - овациите богати, а публиката остава повече от доволна, но жадна за още.

   До нови срещи, VELIAN!


Сетлист от концерта на VELIAN, провел се на 19.01.2019 г. в клуб "Mixtape 5", София:
01. Fireflies
02. Broken
03. Godless
04. The Darknеss Within
05. Maiden of Stonе
06. Spirits
07. Burning Hаlo
08. Building Cages
09. In the Name of Power
10. Silent Assаssin
11. Spectаcle of Tragedy

 

Автор: Eino

още за:

VelianEufobiaOphan


Коментари   (8)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Брех 21.01.2019 21:06:58 отговори + 5 10
Eufobia били мелодет. Не знаех. От кога така? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

metal_forever 21.01.2019 19:38:34 отговори + 13 1
Благодаря! Страхотен концерт, страхотен албум, невероятни Velian!!!
Безброй бъдещи успехи, както на родната, така и на световната сцена!

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 21.01.2019 14:25:02 отговори + 19 1
Първата група, която гледам на живо през 2019. Страхотен концерт (и страхотен албум)! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

suzi 21.01.2019 11:56:18 отговори + 17 0
На концерта Велиян бяха само с един китарист. Може ли да попитам защо? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 21.01.2019 14:26:36 + 2 4
Другия китарист наглеждаше дисковете и тениските, затова не беше на сцената. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Знайко 21.01.2019 14:45:27 + 19 0
Другият им китарист имаше проблеми, включително и здравословни, и хората, които следят бандата знаят, че повече от година вече свирят на живо с един китарист. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

джъмбо 21.01.2019 11:49:37 отговори + 19 1
Страхотен концерт! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Баба Яга 21.01.2019 11:47:53 отговори + 17 1
Браво за концерта и репортажа! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".