Край на войната - MARDUK преминаха парадно през София

29 апр 2016, 16:39 ч. 2486 / 10 27
пред./следв.

   Велики четвъртък се оказа Велик ден за феновете на танковата бригада MARDUK от Швеция, които най-сетне осъществиха отмененото турне от миналата година "Frontschwein - Europa Part 4". Това е групата с верни и отдадени фенове в България, но и групата с два отложени концерта веднъж през 2007-а от турне с KOLDBRANN и MASSEMORD, както и миналогодишното турне със SVART CROWN. На фона на горепосочените подгряващите този път банди SARATAN и BIO-CANCER бяха като бледа сянка на мощтa и поразяващата сила на шведската четворка. Българските фенове останаха доволни от богатото разнообразие на артикули от витрината на трите екстремни банди. Като швейцарски часовник точно в осем часа се осъществи заплануваната светкавична атака над София с дейното участие и подкрепа на поляците SARATAN и траш маниаците BIO-CANCER от Гърция на вече станалото традиционно място за подобни екстремни събития клуб "Mixtape 5". Организаторите от "BGTSC" бяха отново осигурили перфектни условия за протичане на мероприятието, което се състоя пред около 300 верни фенове.

   Първи операцията по Светкавичната война започнаха SARATAN от Краков, които със своя траш метъл, придружен с впечатляващи ориент елементи откриха събитието. Въпреки четири им албума, сетът на групата беше стегнат и твърде кратък. Поляците изсвириха парчетата "Asha" и "Hvare Khshaeta" от актуалния си нов албум "Asha". Мелодичните елементи от изтока, пресъздадени и изпети от великолепната Malgorzata Gwozdz контрастираха на тежките и пронизващи вокали на Jaroslaw Niemiec. Една интересна и непозната банда за България, която не беше оценена достатъчно от публиката, но показа, че е част от класната метъл школа на Полша.

   Стратегията за светкавична война се развиваше, като операцията по осъществяването ѝ бе продължена с гърците от Атина BIO-CANCER, които взривиха клуба със своя олдскул траш в стил KREATOR, TESTAMENT и DARK ANGEL. Бандата наподобяваше именитите си сънародници SUICIDAL ANGELS, любимци на родната публика. Изпълнението и сценичното поведение на групата подсказа какво да очакват феновете до края на вечерта, подгрявайки шведските злодеи от MARDUK. Бандата премина като торнадо през душите на редовия фен, като се заредиха траш изстрели от актуалния албум "Tormenting the Innocent". Фронтменът Lefteris с пронизващо силните си вокали и насечените китарни рифове на Thanasis Andreou предизвикаха мощен мошпит пред сцената, където вреше и кипеше. Парчетата "You Scream You Die", "Tormenting the Innocent", "Chemcal Castration" заредиха публиката с нечовешка енергия, която достигна своята кулминация с точния изстрел в целта "Bulletproof". Когато всички вече нямаха сили за повече бандата зареди от патрондаша си и последния куршум на сета си за вечерта - "Spead the Cancer", който остави само куп изморени и доволни фенове.

   Операцията "Блицкриг" протичаше по учебник, като след внезапния удар и унищожителните изстрели на подгряващите групи, дойде ред на войнствената и свирепа танковата дивизия MARDUK от Норкьопинг, която изненада публиката и не ѝ остави никакви шансове за противодействие и отбрана. Навръх Великия четвъртък четворката от Швеция започна традиционният си военен и безмилостен ход със заглавното парче от актуалния си албум от 2015 г. "Frontschwein". Заредиха се бруталния снаряд "The Blond Beast" и чутовния "Of Hell's Fire" от албума "Nightwing", унищожавайки с адска сила всичко живо пред себе си. Безпощадните и зверски вокали на Mortuus пронизваха стените на клуба с парчето "Still Fucking Dead". Последва безмилостната композиция "Azrael", която докара публиката до екстаз и нажежи атмосферата до краен предел. Тоталната сеч продължаваше без капка милост и жал и генерала Mortuus изреваваше парчетата "Materialized in Stone" и последващото "Afrika", които изсипаха отломки и тонове пясък върху тръскащите се глави на феновете. След кратка пауза и сплотяване на отбранителните редици мощната и свирепа инвазия на танковата стоманена бригада продължи с поредния унищожителен снаряд "Cloven Hoof". Последва смазващото ударно начало на новобранеца в бригадата, барабаниста Fredrik Widigs с парчето "To the Death's Head True", където ударните партии се сляха с тътена на режещия и разцепваш мрака, мъртвешки глас на предводителя Mortuus. Morgan с началните акорди даде картечен огън за следващата атака с култовото парче "Souls of Belial" от великолепния албум "Serpent Sermon". Бандата се завърна в миналото си с парчето "Wolves" от втория си албум, което превърна клуба в бойно поле с изтощени тела от мошпит, придружен със стоманените, бодливи и дебели жици на басиста Devo. Над екзалтираната и опушена публика се изсипаха свирепите снаряди "Throne of Rats" и "Wartheland", които повалиха вражеската линия и не дадоха никакъв шанс врагът да се прегрупира за отбрана. Въпреки тежкия обстрел публиката се окопити и понесе следващия внезапен юмручен удар - парчето "Fistfucking God's Planet". То буквално срина останалите наченки на отпор и премаза публиката, която не преставаше да скандира името MARDUK. Бандата се оттегли за кратко презареждане и се появи отново, за да довърши окончателно врага с парчетата "Glorification of the Black God" и "Panzer Division Marduk", които се сляха в един последен снаряд, доунищожавайки всичко и превръщайки сцената в опустошено бойно поле, което бе покрито с димящи тела и пепел. Операцията на шведската блек метъл машина постигна своята цел, а именно светкавична инвазия и пълно унищожение на жива плът без възможност за противодействие и изграждане на хомогенна вражеска отбрана.

   Въпреки изтощението от тежкото и натоварено турне MARDUK показаха класа и стил. Шведите доказаха и нагледно по безспорен и недвусмислен начин, че са едни от знаменосците на световната блек метъл сцена.

Сетлист на MARDUK:
01. Frontschwеin
02. The Blond Beast
03. Of Hell's Fire
04. Still Fucking Dead
05. Azrael
06. Materializеd in Stone
07. Afrika
08. Cloven Hoof
09. To the Death's Head true
10. Souls of Belial
11. Wolves
12. Throne of rats
13. Wartheland
14. Fistsfucking God's Planet
15. Glorificatiоn of the Black God
16. Panzer Division Mаrduk


Текст и снимки: Цветелин Замфиров - Morean, Михаил Бекяров - Син език

 

 



Коментари   (27)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Borgob 18.05.2016 22:11:49 отговори + 0 1
Абе, "страхотен" репортаж. Авторите са доста художествено настроени. Нищо, посмяхме се доста. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 3.05.2016 20:04:48 отговори + 8 0
Не се крия от никого и такива открити хора като мен от отдавна няма в България .
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 3.05.2016 20:02:16 отговори + 8 0
Следващия път ще си сложа една табела за да ме видят всички със неонови надписи в синьо ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Azrael 3.05.2016 14:24:31 отговори + 2 5
Каква умора, какви пет лева, това им беше втори-трети концерт от настоящата обиколка. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

The BlackCrowned 30.04.2016 15:19:35 отговори + 15 5
Унищожиха ни! И трите групи бяха страхотни, но Мардук просто ни отвяха. Нямам търпение да ни посетят отново! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


фен 30.04.2016 12:02:50 отговори + 3 15
А Михаил Бекяров - Син език къде беше точно че не го видях? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

нефен 30.04.2016 12:23:32 + 12 1
Може да е бил с корпспейнт и да не си го познал. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

фен 30.04.2016 15:51:47 + 2 19
Абе доста от псевдо-онлайн драскачите ги нямаше )) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

нефен 30.04.2016 16:36:13 + 21 0
Кои са тези псевдо онлайн драскачи? Ти по списък ли ги проверяваш или познаваш лично всеки и бдиш зорко дали ходи на блек метъл концерти? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dark Death 2.05.2016 13:19:26 + 8 1
в клуба си беше а след концерта чакахме с него един час докато се появят шведите Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 3.05.2016 20:12:26 + 8 0
И аз не можах да те видя !!! А ти кой си ???? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

KENZO 30.04.2016 01:54:27 отговори + 6 19
300 души................па те били повече от мач на Герен бахче............. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

KENZO 30.04.2016 01:56:28 + 5 15
Хахахахах,по-точно ЛеСкисарай 3 Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пипи Дългото Чорапче 2.05.2016 17:39:32 + 6 1
Малко, но качествени \m// Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 4.05.2016 07:15:57 + 7 0
Някои играем професионален футбол , а други са се закотвили здраво при аматьорите ... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бейемот 30.04.2016 01:30:26 отговори + 20 7
Аз ли съм единствения, който намира за неприемливо хедлайнерска група от ранговете на Marduk да свири по малко от 1 час?? Честно казано не виждам нищо "блекарско и готино" в това Marduk да си тръгнат без поклон, пожелания за нови срещи, без фърляне на палки и перца, благодарности за добрата публика и т.н. Някво публиката го заслужаваше...
Освен изброените неща по-горе концерта си беше супер. Надявам се скоро отново да видим Bio-cancer на българска земя
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AVA 30.04.2016 11:11:22 + 7 8
Всъщност това беше най-вялата публика, която съм виждала на концерт на Marduk... А и лично за мен палките, перцата и "обичаме виии" не са това за което съм там - важна е музиката. А нея си я получих! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Marduk 30.04.2016 12:03:12 + 8 13
Щом намираш за неприемливо да свирят по-малко от 1 час би трябвало да си доволен - свириха 1 час и 10 минути.

И да, няма нищо "по-блекарско" от това да се лигавят. Чаках с огромно нетърпение края на концерта за да ни се кланят 10 минути, да се прегръщат с всеки от нас, да ни обявят за най-добрата публика, която някога са виждали, да ни благорят на 27 различни езика и да дадат лично на всеки от присъстващите палки и перца. Всяка блек група го прави, не знам тия защо се държаха така просташки.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Marduk 30.04.2016 12:04:44 + 2 8
*благодарят, извинявам се. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

oldschool 30.04.2016 12:09:02 + 16 3
преди 6 години като свириха в Blue Box след това отидоха да запиват заедно с феновете в няква местна кръчма. от това по-голям реверанс към публиката здраве му кажи Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

more oldschool 30.04.2016 14:53:02 + 16 4
Поправка - не в някаква местна кръчма, а в метъл бар The Black Lodge Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Много Old School 5.05.2016 23:25:36 + 1 5
Не метъл бар, а столична клоака!
Всичката измет ходи там!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dark Death 29.04.2016 21:25:31 отговори + 17 4
Мардук направиха брутален концерт дано да ги видим отново Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хмм 29.04.2016 20:16:33 отговори + 3 9
Glorificatiоn of the Black God, дали го свириха въобще?! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Marduk 29.04.2016 20:46:35 + 7 10
Не, със сигурност не я свириха. Често срещано явление е хора, които не са достатъчно добре запознати с дадена група да отразяват концерт по сниман сетлист, а понякога групите променят нещата в движение... Но и без нея концертът беше страхотен, поне за мен Всеки път ги гледам и слушам с огромно удоволствие. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ммм 29.04.2016 21:10:57 + 9 3
Точно като излизаха за последното парче си звучаха началните 20 секунди от Glorification като интро -не са я свирили изцяло, но все пак е отразена - групата си определя,но касапницата беше на лице Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AVA 29.04.2016 19:36:44 отговори + 19 5
Велики! За четвърти път ми махат главата! Една от най-мощните групи на живо. Нямам търпение за следващия път, когато ще се насладя на това великолепие! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".