Let's go Space Truckin'! - DEEP PURPLE отново разтресоха "Арена Армеец"

8 дек 2019, 03:22 ч. 5923 / 11 23
пред./следв.

   В студената съботна вечер на 7 декември столичната "Арена Армеец" посрещна една от най-обичаните в България рок банди. И въпреки че последното ѝ гостуване у нас беше едва преди около две години в същата зала, като част от едно и също турне и дори с една и съща подгряваща група като снощи, на концерта отново присъстваха около 15 000 зрители. Говорили сме не един и два пъти за легендарния статус на DEEP PURPLE в България, затова няма да се повтаряме. Няма и да пророкуваме дали "The Long Goodbye Tour" наистина ще е последното турне на групата (нещо, което всъщност никой от членовете ѝ не е потвърждавал) и снощи ли видяхме Ian Gillan и компания за последен път на живо в България. В крайна сметка дори и да не е така и някога в бъдещето отново видим групата у нас, то от това феновете със сигурност само ще спечелят. И със сигурност отново хиляди хора ще отидат да видят любимците си. Защото DEEP PURPLE не е просто популярна група за българските рок феновете. За голяма част от тях тя е нещо като религия.

Точно както и при предишното гостуване на PURPLE по тези географски ширини, първи на сцената се качиха канадците от MONSTER TRUCK. И отново, както и тогава, придошлото множество получи ударна доза седемдесетарски хард-рок, създаден в последните десетина години. Четиримата музиканти знаят как да вдигнат градуса на настроението и феновете пред сцената най-добре усетиха това още от първата изпълнена композиция - "Don't Tell Me How to Live". Jeremy Widerman "налагаше" публиката с тежки китарни рифове, докато леко дрезгавият глас на вокалиста и басист Jon Harvey изпълваше всяко кътче от залата. На сцената вилняха още Steve Kiely (барабани) и Brandon Bliss (клавишни – този път и той се чуваше ясно, за разлика от 2017-а), а в средата на своя сет MONSTER TRUCK представиха две чисто нови композиции - "Love and Time" и "Fuzz Mountain", които вероятно ще са част от предстоящ да излезе техен нов албум. Сетът на MONSTER TRUCK продължи около 50 минути и завърши с най-известната им композиция - "The Lion". Групата за втори път оставя повече от чудесни впечатления у феновете тук и няма да е никак лошо, ако в бъдеще четиримата музиканти наминат насам и по време на някое от самостоятелните си европейски турнета, за да може българската публика да се наслади и на тяхно пълноценно шоу.

 

 

   Ако има някаква основна разлика между снощния концерт и онзи от 2017-а, то това беше фактът, че този път DEEP PURPLE не представяха нов албум (такъв все пак ще има, но той ще излезе на музикалния пазар по някое време догодина). Това от своя страна позволи сетлистът им да бъде изпълнен основно с класически за групата композиции, всяка една от които се е превърнала с течение на времето в учебник по хард-рок. Пет песни от изключителния албум "Machine Head" и по една от "In Rock", "Fireball", "Perfect Strangers" и "Purpendicular" - за какво повече може да мечтае един фен на DEEP PURPLE? Е, ясно е за какво, но Jon Lord за жалост си отиде от този свят, а Ritchie Blackmore едва ли отново ще бъде съставна част от групата. За радост на всички обаче, Don Airey и Steve Morse си вършат работата на ниво и класиките от златния период на бандата звучат добре и днес. Ударното начало бе дадено с "Highway Star", като паузи между първите няколко песни почти нямаше и музикантите преминаха скоростно през "Pictures of Home", "Bloodsucker" и "Demon's Eye", всяка от които подкани зрителите да припяват на Ian Gillan. Тази вечер "Арена Армеец" беше приютила хора от поне три поколения. Набори на музикантите, както и техни деца, че дори и внуци, заедно пееха и се наслаждаваха на любими свои мелодии, но като цяло публиката бе по-скоро статична.

   Българските PURPLE-маниаци трябваше да чакат чак до осмия концерт на групата у нас (да, точно толкова станаха изявите на бандата в София, Каварна и Пловдив), за да чуят "Sometimes I Feel Like Screaming". Личеше си, че припевът на тази иначе чудесна песен, днес вече не е лесен за изпълнение от страна на Gillan. Ако трябва да сме честни, това не важи само за нея, а и за повечето композиции от седемдесетарския период на групата. Времето безмилостно си казва думата - 74 години не са никак малко и фактът, че Gillan е все още на сцена и продължава да пее, сам по себе си е достоен за уважение. "Sometimes I Feel Like Screaming" се открои с чудесното китарно соло на Steve Morse, като мелодията постепенно преля в "Uncommon Man". Тя, заедно с "Time for Bedlam", се оказаха единствените по-нови композиции, които прозвучаха в "Арена Армеец". Надсвирването между клавир, китара и хармоника в "Lazy" винаги си е заслужавало да се види и чуе на живо, а оттук до края на вечерта публиката се наслади на едни от най-известните песни от дискографията на DEEP PURPLE. Don Airey за пореден път ни показа музикалните си умения (не че някой може да има някакви съмнения относно професионалните качества на човек, свирил с групи и изпълнители като Gary Moore, Ozzy Osbourne, BLACK SABBATH, WHITESNAKE, RAINBOW, Brian May и кой ли още не), представяйки клавирно соло изпълнение, с елементи от фолклорната "Ерген деда", включена в трилогията "Мистерията на българските гласове", както и "Шаро и първия сняг", по Александър Райчев. До какво може да доведе всичко това? До началото на "Perfect Strangers", разбира се. "Come on, let's go Space Truckin'!" крещеше цялата зала минути по-късно, а на "Smoke on the Water", както винаги се случва в България, Ian Gillan можеше и изобщо да не пее. Кратка пауза, за да могат и група, и публика да поемат глътка въздух, предшестваше задължителния бис, който като че ли е винаги един и същ при DEEP PURPLE. В края на "Hush" дойде време и Roger Glover да изпълни кратко соло на бас, а "Black Night" сложи точка на поредното гостуване на Gillan, Paice, Morse, Airey и Glover в България. До края на 2019-а групата има още две изяви - в Унгария и Румъния. За догодина обаче, вече има обявени около 40 нови концерти из цяла Европа. Първите два от тях ще се състоят в началото на месец юни, в съседните ни Турция и Гърция. Дали пък покрай тях DEEP PURPLE няма да ни дойдат отново на гости? Предстои да разберем.

   Снимки от концерта, който бе организиран от "Sofia Music Enterprises", ще можете да видите в нашата галерия по-късно днес, а ето и какво изпълниха двете групи в "Арена Армеец", на 7 декември, 2019 г.:

MONSTER TRUCK:
01. Dоn't Tell Me How to Live
02. Old Train
03. She's a Witch
04. Love and Time
05. Fuzz Mountain
06. For the Sun
07. New Soul
08. Sweet Mountain River
09. The Liоn


DEEP PURPLE:
--- Intro: Mars, the Bringer of War (Gustav Holst song)
01. Highwаy Star (Machine Head '72)
02. Pictures of Home (Machine Head '72)
03. Bloodsucker (In Rock '70)
04. Demon's Eye (Fireball '71)
05. Sometimes I Feel Like Screaming (Purpendicular '96)
06. Uncommon Man (Now What?! '13)
07. Lazy (Machine Head '72)
08. Time for Bedlam (inFinite '17)
--- Don Airey keyboard solo
09. Perfect Strangers (Perfect Strangers '84)
10. Space Truckin' (Machine Head '72)
11. Smoke on the Water (Machine Head '72)
Бис:
12. Hush (Joe South cover) (Shades of Deep Purple '68)
--- Roger Glover bass solo
13. Blаck Night ('70)

 

Текст: Ози
Снимки: Ивайло Хранов

 

  В галериите ни може да разгледате и над 100 снимки на DEEP PURPLE и снимки на MONSTER TRUCK от събитието.



Коментари   (23)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Пламен(djpacho1_official) 9.12.2019 15:34:35 отговори + 14 1
Чудесен концерт за хора на 74г.,малко хора по света биха направили такъв концерт. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 9.12.2019 16:01:29 + 2 4
И петимата ли са на 74 години? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

just a fan 9.12.2019 16:14:12 + 3 0
Всички без Морз са над 70, а той ги наближава... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Истински Рокаджия 9.12.2019 15:04:27 отговори + 5 33
Пичове,каквото и да си бръщолевите,без Ричи и Джон,това е просто трибпт група.Стиви с чуджа пита пимен прави.И сто години да свири в ,,Дийп Пърпъл,, никога няма да може и да се доближи до гения на Блекмор.Останалото се чу:скаби (избемощяли )вокали,сносно партниране Гловър/Еъри и единственото истински яко забиване бе от страна на нвповторимия и уникален Пейс.В кратце туй бе. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hellrider 9.12.2019 18:00:35 + 14 2
Добре,че ни осведоми кои са Пърпъл,кой е гений и кой не е. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tutur 9.12.2019 20:06:02 + 8 1
Хем за нищо не стават, хем си отишъл да ги гледаш.... Или очакваше изненадка от организатора - геният да е гост-музикант в 3-4 парчета? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Andi 9.12.2019 20:30:25 + 14 3
Ти не си истиснки рокаджия, а истински комплексар ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Базил Фолти 8.12.2019 21:48:51 отговори + 4 36
Тез по-добри ли са от слипкнот? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Интересуващ се 8.12.2019 23:08:53 + 29 3
А кои са "слипКнот"? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Да бе 9.12.2019 07:10:00 + 14 2
СлипКнот са едни последователи на БетХовен, които пращат емайли, пушат цигари Копер и играят тенис на маса с хилки Голд Куп. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мастъра 8.12.2019 19:26:07 отговори + 27 1
И аз съм много доволен от концерта. Абсолютно (както е отбелязано и в репортажа) и петимата се представиха на ниво за възрастта си. Хайде, за четиримата инструменталисти може би е някак по-лесно, все пак са супер технични и професионални музиканти (винаги като чуя Пейси и се сещам за един много готин израз от преди време, "че когато той седне зад барабаните и започне да свири, с майсторството, което демонстрира може да разплаче който и да е от другите известни барабанисти" ), обаче Гилън наистина си личи, че полага всички възможни усилия за да звучи на ниво (шапка му свалям за което)... И както и при предишния концерт шоуто се изниза някак неусетно, като на един дъх. Просто при парчета като "Perfect Strangers", "Space Truckin", "Black Night" (естествено- и "Смоука" ) публиката нямаше как да остане равнодушна. И както и при предишното шоу, лично за мен "скритата лимонка" се оказа "Hush"- това всъщност е песен, която винаги съм харесвал, обаче от живото и изпълнение съм направо във възторг (страхотно я правят- още с първите, резки акорди на хамънд-органа и парчето ти влиза под кожата). Днес продължавам да си я тананикам ( и вероятно ще го правя още поне седмица )...
П.П. Естествено, не бих пропуснал- поздравче за всички фенове, които като мен снощи си изкараха супер добре именно с парчето, с което преди 50 години започна всичко ... https://youtu.be/W1PNvopXjbg
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

on the edge 9.12.2019 09:51:54 + 5 13
Гилън ми писа, че много ти благодари за свалената шапка! Само заради теб го прави! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

RIP 8.12.2019 18:20:00 отговори + 3 14
ХАХА 8.12.2019 09:17:34 + 4 – 2
"Шнур..." хахаха....много яко.....хаха !!!

Какъв е тоя шнур.......
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Dreamer 8.12.2019 13:52:39 отговори + 18 1
Концерт като изпълнена детска мечта! Чудесен репортаж, Ози, браво :-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Гай Баньо 8.12.2019 13:32:42 отговори + 27 1
Концерта и Пърпъл бяха страхотни. Тук там в тълпата имаше филмари, които не знаеха коя група гледат, но бяха отишли, за да могат да се хвалят после явно. Самия факт, че очите им не видяха групата нито един път без да е през телефона е достатъчно доказателство. Но като оставим настрана тази шепа неадекватници като цяло всичко беше много добре организирано и изпълнено. На тази възраст, при толкова продължително турне е цяло чудо как групата успява да държи ниво. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Andi 8.12.2019 11:41:32 отговори + 37 2
Грандиозен, неповторим , за мен най-добирият концерт на Пърпъл в България ! Организацията беше повече от перфектна, супер бързо влизане в залата, прецизност на старта , Пърпъл си забиха точно в 21:00 , кристално озвучаване, препълнена до крайни предели Арена, радост за окото, безкраен пир за душата. За себераздаването на Гилън, Пейс, Морс,Гловър , Еъри каквото и да се каже е малко, хората на техните години в България дори не са живи. Феноменален Гилън при изпълнението на Sometimes I feel like screaming, само като се сетя настръхвам , сетлиста беше префектен ! Нямаше ги и вмирисаните комплексирани елеци-хейтъри вонящи на бира и пот , които да ти обясняват без кой член ,коя група не била същата, така че всичко бе прекрасно ! Дали ще дойдат пак , само времето ще покаже ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Голиат 8.12.2019 10:29:22 отговори + 16 9
Уважаеми WeRock.bg, моля придържайте се към съвременните понятия. Как така снощи да са присъствали 3 поколения фенове? Смотли Крю предефинираха понятието поколение. По новото разбиране за него снощи са присъствали минимум 20 поколения фенове! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hellrider 8.12.2019 09:57:19 отговори + 29 2
Страхотен концерт!Думите са малко да опиша взаимната любов между българската публика и групата!И сто пъти да дойдат,арената ще е пълна! Озвучаването беше на ниво.Всички свирят страхотно още,Пейс как не се изморява,не знам.
Доколкото може,Гилън се опитва още,като изключим високите си пее човека,като за на 74 години е повече от похвално.Пак ще ги гледаме,това не е краят!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Трол2 8.12.2019 08:22:45 отговори + 23 19
Сега требе всички да са доволни - еднодневни билети, black декемврийска нощ и са избичили Смоука. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Snake 8.12.2019 07:22:27 отговори + 28 3
Highway star ???? Sometimes I feel like screaming???. Проклет да съм, че не отидох на концерта... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

........... 8.12.2019 17:07:04 + 12 1
Баси, същото си помислих. Викам си: "Така или иначе тия парчета никога няма да ги изсвирят, за кво да ходя отново." Ся ме е супер яд Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Keeper of the seven keys 8.12.2019 04:16:17 отговори + 41 2
Страхотен концерт! Това за мен беше най-хубавия концерт на Пърпъл от 5, които съм гледал наживо. Озвучаването беше чудесно, което за тази зала си е направо похвално. Поне отпред точно до сцената всичко се чуваше кристално добре. И сетлиста беше страхотен. Щом си чух Sometimes I Feel Like Screaming най-после, значи вече съм гледал и чул всичко! Много съм доволен!
П.С. Шнур за двамата пияни/дрогирани гърци, които се блъскаха като обезумели в другите хора и прередиха всички, за да дойдат най-отпред! Добре, че някъде по средата на концерта се изнесоха, иначе щеше да стане някаква патаклама.
П.П.С. Шнур и за някои екземпляри от охраната, които си прибират перца, паднали от другата страна на оградата и не ги дават на хората, а си ги прибират в джоба! Няма такава нискокомпетентна измет.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ХАХА 8.12.2019 09:17:34 + 9 5
"Шнур..." хахаха....много яко.....хаха !!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".