Markus Teeaar от METSATOLL: "Остани верен на себе си и уважавай природата"

9 апр 2024, 11:06 ч. 542 13
пред./следв.

   METSATOLL са фолк метъл група от Естония. Както преди време бях написала в едно ревю за техен албум, бандата щеше да бъде доста по-известна, ако не беше създадена в малката балтийска страна, а в някоя от големите рокендрол държави. METSATOLL има какво да покажат - талант, идеи, самобитност, екзотични фолклорни инструменти и мелодично пеене. METSATOLL са създадени през 1999 г. в Талин - столицата на Естония и тази година отбелязват 25 години от началото на кариерата си с голямо турне. У нас ще ги видим като подгряващи на финландците FINNTROLL на 12 април по покана на "Blue Hills Events" (поръчай билет онлайн).

   Ето няколко интересни факти за групата:

   В момента съставът на METSATOLL е: Markus "Rabapagan" Teeaar - вокали, ритъм китара, Lauri "Varulven" Ounapuu - соло китара, вокали, народни инструменти, Raivo "KuriRaivo" Piirsalu - бас, беквокали, котрабас, Tonis Noevere - ударни, беквокали.

   Досега METSATOLL имат седем албума, като последният е "Katk kutsariks" от 2019 г. Пеят само на естонски език.

Музиката им е вдъхновена от групите GARMARNA, STILLE VOLK и естонския народен и класически композитор Вельо Тормис (Veljo Tormis) (1930-2017). Тормис твори предимно хорова музика, като негови композиции са изпълнявали и български хорове.

   С любезното съдействие на Албена Цолова - Бета, проведохме интервю с вокалиста и китарист на METSATOLL Markus Teeaar. Вижте какво каза той за WeRock.bg.

WeRock.bg: Здравей, Markus, идвате за пръв път в България. Защо ви отне толкова време да посетите нашата страна, Естония не е толкова далече?
Markus Teeaar: Нещата стоят така, че се нуждаеш от правилните промоутъри, за да го направиш, а групите се нуждаят от покана, за да дойдат. FINNTROLL са много известни и ние сме щастливи, че имаме възможност да се присъединим към тях на това турне и да посетим България за пръв път. Надяваме се да не е за последен.

Свирите по целия свят. Какво може да кажеш за публиката в различните страни и континенти, къде предпочитате да свирите?
Обичаме да свирим навсякъде, но съм забелязал, че колкото по-топъл е климатът, толкова е по-пламенна публиката ни.

Кажи ни какво ще включите в сетлиста си за концерта в София?
Тъй като празнуваме 25 години от създаването ни тази година, ще свирим песни от всичките ни албуми и ще бъде хубав сетлист.

Как протича процесът на писане и композиране на песните в METSATOLL - кой дава идеи, кой пише музиката и кой текстовете. Къде ти допринасяш най-много?
Всички се включват в писането на музиката и текстовете. Моят персонален принос е в първите ни четири албума, а след това взимахме предвид идеите на всеки и правехме най-добрия избор, за да станат страхотни песни. Повечето текстове пиша аз, а Lauri, Raivo и Tonis са на микс-пулта.

Какви послания искате да изпратите с музиката си?
Остани верен на себе си и уважавай природата.

Как дойде идеята за името на бандата?
Думата "metsatoll" е стар евфемизъм за "вълк" на естонски. Вярвало се е, че ако наречеш вълка с истинското му име, предизвикваш лош късмет за себе си и вълкът ще дойде. Затова вълците имат много различни имена, като metsatoll (метсатьол) е едно от тях. Мисля, че вълкът е перфектният символ за връзка с темите на метъл музиката.


Планирате ли нов албум? Ако да - можеш ли да кажеш нещо за него - идеи, срокове, работно заглавие например?
Тази година сме се фокусирали върху празнуването на нашата годишнина, тъй като тя е много важно събитие за всички нас. Определено ще мислим за нова музика през идните години.

Метълът се смята за агресивна музика, съгласен ли си?
Метълът може да е всичко което искаш да бъде. Според слушателите и изпълнителите, може да бъде нежна и мелодична, но също грубовата и екстремна.

Нещо встрани от музиката - сега чуваме всеки ден лоши новини за терористи, войни и т.н., мислиш ли, че светът става по-лошо място за живеене?
Това е само мое мнение - мисля, че точно сега сме между лошото и ужасното, и ще стане по-лошо, преди да се обърне към добро. Но се опитвам да остана оптимист.

В тази връзка, ако не е тайна или твърде лично - кажи ми неща за теб - семейство, деца и т.н., тъй като хората, специално жените, са любопитни за тези неща.
Доволен съм за начина по който си формулирала този въпрос, тъй като имаме правило в групата никога да не обсъждаме един друг личния си живот публично. Мога само да кажа, че имам жена и две котки.

Мислиш ли, че музиката може да спаси света?
Нашата музика... определено не. :) Но ако знаеш някой спасен от нашата музика, моля да ни кажеш.

Може ли да ни кажеш мнението си за съвременните тенденции в хеви метъла?
Аз съм олдскул човек и много не се фокусирам върху новите тенденции. Ако музиката звучи добре, винаги подкрепям добрите музиканти.

Кажи нещо на българските си фенове.
Нетърпеливи сме да свирим за пръв път в България и да празнуваме 25-годишнината ни заедно. Ела да чуеш нашето изпълнение и нека това остане една незабравима вечер.

Благодаря, ще се видим на концерта в София!


Текст: HeathenHeart

 

metsatoll



Коментари   (13)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Никола Петрас 12.04.2024 17:28:41 отговори + 0 0
До мен достигна че съм замесен в коментарите под тази публикация. Нямам нищо общо с предни коментари тук и не бих си позволил да сравнявам интервю тук с друго направено от мен.
Позравявам колегите от WeRock за професионализъма.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Никола Петрас 12.04.2024 17:33:37 + 0 0
Извинете за правописа, като като всеки византиец съм неграмотен. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Харакири 11.04.2024 09:43:26 отговори + 2 6
Вижте сега. Този Камен е Нико Петрас. Като един типичен византиец той се е надявал да попитате да даде пример за по-добро интервю. И той "случайно" да сложи линк към смешното си сайтче, та да има то поне 5 посещения. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hellraze 10.04.2024 10:30:20 отговори + 2 1
Доста "сухо" интервю и то най-вече заради отговорите на Маркус. А и щом е по имейл, може и да не му се е писнало на човека или както се спомена по-долу, той да не знае добре английски. Но пък ако си тръгнал да свириш по света, трябва да го знаеш, все пак. За добро или лошо, англ. език стана международен - есперанто не успя
Все пак има интересни моменти, чел съм много по-слаби интервюта, и пак казвам, много зависи от отговарящия човек, защото ако има желание, той ще ти каже и неща, които не си го питал
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hellraze 10.04.2024 11:02:53 + 1 1
*може и да не му се е писало на човека Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

HeathenHeart 9.04.2024 16:20:45 отговори + 8 0
Skyforger, Obtest - това са групи от балтийските републики. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Наблюдател 10.04.2024 00:20:41 + 8 0
Точно - Skyforger. Благодаря Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

HeathenHeart 9.04.2024 16:18:42 отговори + 12 1
Аз самата бях разочарована от супер лаконичните отговори. Интервюто беше по имейл, на 2-3 по-разчупени въпроса отговори липсваха. Допускам и да не знаят много добре английски. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Камен Вакатов 9.04.2024 12:32:49 отговори + 7 18
Бандата е яка, макар и нишова и съответно неособено популярна. И все пак малко подготовка от автора би била от полза - толкова лишено от идея, посока и каквато и да е информация интервю не помня да съм чел в последните години. Иначе концертът ми е в задължителните. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 9.04.2024 13:49:11 + 14 4
В България няма по-подготвен автор за тази група. Има ревю за техен албум от преди 10 години. Следи фолк метъл жанра от много по-отдавна и без прекъсване.

Твърдението "лишено от идея, посока и каквато и да е информация интервю" е пълна глупост. Интервюто е жанр, в който събедестваш с един или повече други хора. Водиш разговор. Рядко целите на разговорите са "информация". За това има фактологични бази данни, информационни сайтове, Google и др. търсачки. По правило интервю с банда, особено първо такова, е в най-различни посоки. Никой не иска да зададе 20 въпроса на група само за новия й албум, настоящото турне или нещо друго. "Идея"? Идеята на интервюто вече посочихме по-горе - събеседване/разговор с някого.
А Вие имате ли други "велики открития"?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Камен Вакатов 9.04.2024 15:05:03 + 5 12
О, далеч съм от идеята интервюто да е изцяло информативно за най-новото около музиканта/групата. Но да има живот в разговора, да се зачекнат интересни теми, да има "информация", като нещо, което ще остане у читателя - нещо ново, което не е знаел. Дори очевидният въпрос за работата по обложките на Юри Арак - абсолютен герой на естонската илюстрация, липсва. За връзката им с местния фолклор, темата за езичеството в модерния свят, силата на мита и приказките, неща, свързани с културата на Естония - би било много интересно да прочетем по тези теми, отколкото супер общите въпроси за модерната сцена и дали метълът е агресивна музика. Критиката ми е изцяло с конструктивен тон, нямаше нужда от обидена ирония в кавички Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 9.04.2024 15:24:50 + 10 6
Мне, опитът ви да минете откровения хейт като "конструктивен тон" няма как да мине
Ако имахте представа от интервюта, щяхте да знаете, че да има "живец" и т.н., то това зависи най-вече от интервюирания. Има безброй музиканти, които отговарят сбито и дори едносрично и никой не може да вкара насила "живец" в интервю с тях. Хората са най-различни, има и много приказливи и всякакви варианти по средата и в едната или другата крайност.

Хем да има нещо, което читателят не знае, хем липсвал очевиден въпрос (отговорът на който сигурно всички знаят). Последно?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Наблюдател 9.04.2024 12:22:42 отговори + 9 0
Имаше една друга яка банда от Балтийските държави. Поне още една. Но съм й забравил името. Някой? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".