На 28 януари в София публиката удостои SABATON с "Българи - юнаци!"

29 яну 2015, 11:08 ч. 6312 / 5 85
пред./следв.

   "Българи - юнаци" - така скандираше публиката на отминалия снощи, 28 януари, пореден концерт на SABATON у нас. Феновете припознаха симпатичните шведи от Фалун за наши сънародници и народни герои по време на изключително емоционалното и задушевно шоу. Дали пък SABATON няма да са поредните рок изпълнители, готови да се заселят на родна земя?

   Но нека се върнем два-три часа назад във времето и да проследим какво се случи вечерта на 28 януари в зала "Универсиада" в София.

   Отрано пред залата се беше събрала тълпа нетърпеливи фенове, която чакаше отворянето на вратите. Сърцата тръпнеха преди новата среща с "танковата бригада" SABATON още от обявяването на датата на концерта. Поддържащите две банди - DELAIN и BATTLE BEAST, правеха шоуто да се очертава още по-привлекателно и очарователно, тъй като идваха за пръв път у нас и бяха "предвождани" от дами. Проявата в столицата ни беше част от европейското турне на трите групи "Heroes on Tour".

   Добрата и безпроблемна организация на събитията на "BGTSC" вече е традиция. И този път всичко протече гладко - въпреки напълно разпродадения концерт и струпването на много хора, до крайния капацитет на зала "Универсиада" от над 3000 души, влизането ставаше при пълен ред, а бандите излязоха на сцената по разписание.

   На събитието присъстваха министърът на икономиката Божидар Лукарски и кметът на град Пловдив Иван Тотев.

   Първи на сцената излязоха набиращите скорост енергични финландци BATTLE BEAST. Младата група от Хелзинки бързо прикова вниманието със своя сърцат и разкрепостен прочит на пауър метъла, освен това беше позната и очаквана от не малка част от публиката. Бандата започна безкомпромисно с парчето "Far Far Away" от последния си албум "Unholy Savior", излязъл преди няколко дни. Един от най-големите им хитове - "Black Ninja" решително раздвижи публиката и скъси дистанцията с изпълнителите. От там насетне и двете страни бяха видимо доволни. В началото на изпълнението на BATTLE BEAST вокалите на атрактивната Noora Louhimo не се чуваха много добре, но след втората песен проблемите бяха до голяма степен преодолени. Също така, групата нямаше достатъчно място да се разгърне като сценично изпълнение, защото пееше пред закритите декори на DELAIN и SABATON. Това донякъде ощетяваше BATTLE BEAST, а и феновете им. Въпреки това, младите финландци се раздаваха с радост и хъс. Всички музиканти (без барабаниста) непрекъснато танцуваха и сменяха местата си на сцената, а веселият басист Eero Sipila се шегуваше с публиката. Групата завърши сета си с още един признат хит - "Out of Control", на който SABATON направиха кавър и го включиха като бонус-трак към някои от изданията на албума си "Heroes". BATTLE BEAST отлично подгряха публиката за следващите банди и със сигурност спечелиха нови фенове, които биха се радвали да видят отново групата с по-дълго шоу.

   Сетлист на BATTLE BEAST:

01. Far Far Away
02. Blаck Ninja
03. Touch in the Night
04. Madness
05. Irоn Hand
06. Out of Control

 



   Дамското присъствие на сцената се удвои, когато в 20:45 ч. на нея стъпиха за първи път в България холандските симфометъли DELAIN, предвождани от червенокосата чаровница Charlotte Wessels и придружавани от тур-китаристката Merel Bechtold, която временно замества титуляра Timo Somers. Още първите акорди на "Mother Machine" раздвижиха публиката и стотици ръце се стрелнаха във въздуха, докато вокалистката енергично подканяше всички да дадат най-доброто от себе си. Charlotte, подкрепена от основателя на групата - клавириста Martijn Westerholt (екс-WITHIN TEMPTATION), басиста Otto Schimmelpenninck, барабаниста Ruben Israel и младата китаристка Merel, от своя страна въобще не се щадяха и редуваха мелодични пасажи, украсени от ангелските трели на фронтдамата, с парещи рифове и барабанни откоси.

   В стегнатия сетлист имаше парчета от всички четири студийни албума на DELAIN. Докато чуруликаше Do you want me, do you want me... - припева на "Army of Dolls" от актуалния албум на формацията, "The Human Contradiction" (2014) - Charlotte развя българско знаме, подадено й от най-верните й фенове от първия ред. Това, разбира се, моментално й "вдигна акциите". Градусите очевидно се покачваха стремглаво, защото певицата захвърли бялото си яке с ресни и остана по полупрозрачно черно боди и черни прилепнали панталони, които идеално очертаваха безупречните й женствени форми. А повтореното многократно и почти без акцент "Благодаря ви!" окончателно спечели сърцата на публиката. Озвучаването беше чудесно, а гласът на Charlotte - уверен и омаен. Нищо чудно, че до края на 45-минутния сет на холандците, феновете вече скандираха името на бандата, разтърсиха пода на залата с тропота на краката си и получиха искрено обещание за скорошна нова среща.

   Сладкото, но кратко представяне на DELAIN грациозно отстъпи, за да даде път на танковата бригада от Швеция...

   Сетлист на DELAIN:

01. Mother Machine
02. Get the Devil Out of Me
03. Army оf Dolls
04. Go Away
05. Pristine
06. Sleepwalkers Dream
07. The Gathering
08. Not Enоugh
09. We Are the Others




   В последните години SABATON се превърнаха в едни от новите любимци на българската публика. Още повече, че и самата група определя като знакова първата си изява на родна земя на 10 април 2009 г., когато SABATON донякъде взеха концерта на други свои именити сънародници - HAMMERFALL. Сега "бойната команда" на Joakim Broden осъществяваше петия си "щурм" в София и шести в България.

   Преди "битката" SABATON се изявиха в съвсем миролюбиво и скромно амплоа, като заедно хората от техническата поддръжка на групата, пренасяха сценично оборудване и техника. Постепенно сцената се покриваше с гъст дим, прорязван периодично от самотен лъч на джобно фенерче. Тълпата в залата нетърпеливо скандираше името на своите идоли. Зазвуча инструменталното интро, на фона на което бандата излиза на сцената - "The Final Countdown" на EUROPE и "The March to War" от "Re-Armed" изданието на албума "Primo Victoria". Петимата изскочиха на сцената, прожекторите разкъсаха димната мъгла и дългоочакваното чудо започна да се случва. Първите акорди на "Ghost Division" се чуха почти в тишина - публиката сякаш за няколко секунди застина като измамното спокойствие преди буря. После дивата емоция се отприщи и залата закрещя, почти заглушавайки бандата. На SABATON вече добре им е известно, че българската публика е трудно да бъде надвикана и не се и опитваха. Още с първата песен изпълнители и фенове сякаш се сляха в едно и се оставиха да ги носи вълната на взаимното добро чувство и доверие. Да, именно доверие, защото SABATON досега винаги изпълняваха обещанията си да се върнат за поредното шоу в България. Тази вечер групата изпълни и обещанието си, дадено по време на гостуването им в Каварна миналото лято - на следващия си концерт у нас да изпълни поне по една песен от всичките се албуми. "To Hell and Back", хит от последния албум на групата "Heroes" (2014), малко понижи темпото и даде възможност на Joakim Broden да изрече едно "Благодаря" на чист български. На "Carolus Rex" вече всички вдъхновено пееха "I was chosen by heaven..." и наистина се чувстваха избраници на съдбата да са тук и сега в тази превърната във врящ котел зала. След още едно парче от албума "Heroes" - "Soldier of 3 Armies", дойде време, както Joakim каза, за "малко демокрация". След гласуване шведската версия на "Gott Mit Uns" надделя над английската и беше изпълнена от групата с видимо задоволство.

   Трябва да се отбележи, че голяма част от благодарностите към феновете бяха изречени на български, шоуто беше наречено "абсолютно невероятно", а "нашето" момче Thorbjorn "Thobbe" Englund активно помагаше при комуникацията на родния ни език. По време на песента "The Art of War" Thobbe демонстрира как се свири на китара с палка от барабани, след което хвърли палката сред публиката. "Математическото" парче "7734" от албума "Metalizer" (2007) и включено в нова версия като бонус към "Heroes", послужи като малка почивка и преход към нови взаимни забавления на изпълнители и фенове. Joakim се появи с бира в ръка и след като обясни, че обикновено не пие на концерти, каза "Наздраве" на присъстващите в залата и отпи няколко глътки. Това явно се стори недостатъчно и се чуха настойчиви викове "Екс! Екс!". Фронтменът се прекръсти, надигна чашата до дъно и тогава залата избухна във френетични викове "Българи - юнаци". Едва ли отзивът бе предизвикан от "юначеството" да се изпие на екс чаша бира. Реакцията на тълпата беше вид благодарност на демонстрираното уважение на групата към българските им домакини - родният трибагреник красеше високата, оформена като танк, платформа на барабаните, а трогателните опити за комуникация на български подкупваха и допълваха и така съществуващата голяма симпатия към SABATON. Концертът съвсем заприлича на среща между приятели, когато някои от присъстващите непринудено грабват музикални инструменти и свирят за свое и всеобщо удоволствие. Бяхме свидетели на един от най-емоционалните концерти, провел се досега у нас, а може би и на първенеца в това отношение. Всъщност един от предишните претенденти за тази "титла" беше отново концерт на SABATON - от есента на 2010 г.

   Joakim Broden явно беше решил да ни разкрие и други свои таланти - този път умението си да свири на китара, като "изкара" по няколко акорда от парчета на IRON MAIDEN и DEEP PURPLE. Той дори се опита да се надсвирва с колегите си китаристи Chris Rorland и Thobbe Englund. Последното беше със съмнителен успех, но определено забавляваше публиката. Тъй последвалото парче "Resist and Bite" беше изпълнено на три китари, бас и барабани.

   На публиката бяха дадени още две възможности да гласува за песни. Първо избира парче от албума "Carolus Rex" (2012), което да бъде изпълнено на шведски, между "A Lifetime of War" и "The Carolean's Prayer" - надделя първото. На ред беше вот за композиция от "Coat of Arms", като алтернативите бяха "Uprising" и "The White Death". Тук подкрепата беше почти равностойна, но чухме второто парче. Всъщност нямаше особено значение точно коя песен ще изсвири групата. Всяко изпълнение беше последвано от гръмовни викове "SABATON! SABATON!", които едва стихваха, за да продължи шоуто. Тъй, заедно с овациите, благодарностите, диалозите и закачките, концертът в София беше отчетен от бандата като най-дългият досега от турнето "Heroes on Tour".

   Групата се оттегли на кратка почивка преди бисовете. Естествено никой и не помисляше, че публиката ще "пусне" любимците си толкова лесно и шведската петорка скоро отново се озова на сцената. Бяха изпълнени още три песни - "Night Witches", любимото "Primo Victoria" и дежурният финал, отдаваш чест и слава на Праведната музика, в случая "Metal Crue". За последното парче на биса на сцената беше поканен 12-годишният Тони, който беше забелязан от групата, че застанал на първия ред зад оградата, е пеел всички изпълнени песни. Младият фен идеално се вписваше в групата с камуфлажните си панталони и елек с нашивки и активно се включи в изпълнението.

   Един бис явно не беше достатъчен на докарана до екстаз публика. Никой не помръдваше от мястото си, а овациите и скандиранията "цепеха" залата. SABATON се отблагодариха на всеотдайните си български фенове с излизане на втори бис и изпълнение на една от най-обичаните си и надъхващи песни - "Swedish Pagans". Тъй със спомени за славните предци на шведите завърши тази толкова наситена с положителни преживявания вечер. SABATON изнесоха знаменателен концерт, за който дълго ще се говори, а българските фенове остават в очакване на следващата среща със смелите воини от Севера. Както вече всички се убедиха, те спазват обещанията си и вероятно скоро ще ги видим отново на родна земя.


   Сетлист на SABATON:

Интро:
The Final Countdown (EUROPE)
The March To War
01. Ghost Division
02. To Hell and Back
03. Carolus Rex
04. Soldier of 3 Armies
05. Gott Mit Uns (изпълнена на шведски, при избор между английски и шведски)
06. The Art of War
07. 7734
08. Resist and Bite
09. The Lion from thе North
10. A Lifetime of War (избрана пред "The Carolean's Prayer" и изпълнена на шведски)
11. Far from the Fame
12. 40:1
13. The White Dеаth (избрана пред "Uprising")

Биc1:
14. Night Witches
15. Primo Victoria
16. Metal Crue

Аутро:
Masters of the World

Биc2:
17. Swеdish Pagans

Аутро:
Masters of the World

 

Текст: HeathenHeart, Florimel
Снимки: Герасим Трифонов

 

   Над 100 снимки на SABATON, DELAIN и BATTLE BEAST може да разгледате в нашите галерии.

 



Коментари   (85)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Warrior 1.02.2015 10:26:29 отговори + 7 4
Невенке, ако бирата беше наливна сигурно щеше да се оплакваш, че са те поляли Нещо за водата да кажеш?
Време е вече да спрете да се чудите каква глупост да измислите, за да оплюете хубавия концерт! Щом търпите ще ви пречат никой друг освен вас (малки мишленца!) не ви е виновен!

Въпреки глупостите, които се опитвате да измислите това е НАЙ-ДОБРИЯ КОНЦЕРТ от години на сам, а BGTSC за пореден път показаха защо са №1
Респект и дано билетите за Гардиън да свършат по-бързо!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Нюанси сиво 1.02.2015 11:35:38 + 5 0
Няма нищо лошо в това да се правят И забележки. За да бъдат отстранени следващия път. Не помагаме на организаторите нито само с "Осанна!", нито само с "Разпни го!". Учудваща е невъзможността на хората да виждат нюансите и да мислят само в черно/ бяло. ДА, беше страхотен концерт и поздравления на BGTSC. И също така ДА, имаше някои проблеми, чието отстраняване ще помогне за още по-страхотни концерти за в бъдеще! Сигурен съм дори, че организаторите четат доста задълбочено всяка СЕРИОЗНА и АРГУМЕНТИРАНА критика, и ще си направят изводи.
За откровен хейт и безсмислено мрънкане никой не говори.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Невена 31.01.2015 16:44:06 отговори + 4 2
Концертът си беше супер. Сабатон не са ми любимата група, но шоу определено правят страхотно. В това почти нямат равни.

Иска ми се да споделя още един минус, та организаторите просто да го имат в предвид. По-добре е бирите да се предлагат в чаши. До мен стоеше един явно пиян вече и от време на време си хвърляше кена от поредната бира. Да оставим подробностите, че пръскаше хората около себе си, но ми стана кофти за хората, върху които тези кенове паднаха....
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бай Куй 1.02.2015 12:35:52 + 3 0
По мои наблюдения, когато бирите се предлагат в чаши, стаф-а винаги сипва по-малко, повече пяна и т.н. (най-вече от бързане, не от нещо друго). А и наливната бира почти винаги е разводнена. Ако пък сипват от кеновете в чаши, ще се забавят повече при обслужването, а и кеновете по-лесно се носят С кенчетата си е супер, а винаги ще има орки, които да си намерят как да правят глупости. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

imeilipsevdonim 31.01.2015 00:22:05 отговори + 4 1
Концертът си беше супер. Една идея по-добре от Каварна, където беше също впечатляващо. Много се изкефих. Добре дошли по всяко време. А това кой известен бил на концерта е голяма глупост, щото аз видях и Звездомирчо там , и още двама, трима журналисти и един депутат. Rock on!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Биляна Петкова 30.01.2015 20:38:56 отговори + 13 3
Ако в залата се следеше и конторола върху пушенето, щеше да е идеално! Защото някак си не ме радва мисълта подскачаща малолетна новоизлюпена метълка да ме изгори с цигарата си, защото "много и се пушело точно сега". Най - малко. Интересно как в Арена Армеец такива биват изхвърлени за около 30 секунди. А съм сигурна, че това пречи и на изпълнителите не по-малко отколкото на феновете.
П.с. Аз съм пушач. И цигарите ми бяха в колата, където тихо и мирно ме изчакаха да приключа с концерта, без да мрънкат. О, чудо - от 7 до 12 оживях без цигари.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Евала! 30.01.2015 23:32:50 + 4 11
************* Това май ти е първия метъл концерт? Да пушеха некви, но чак пък такъв проблем айде стига глезотии. Това беше концерта с най-свеж въздух!
Писна един хейтър и всички лейки не спряхте да му пригласяте!
А че толкова добър концерт не е имало от години не забелязахте!?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Биляна Петкова 31.01.2015 09:25:34 + 7 1
Да беше прочел коментара ми, щеше да разбереш, че не ми е първия концерт. Но нейсе. Да, беше страхотен. За най - добрия не мога да се съглася, но това е субективно и няма смисъл да се спори (между интелигентните хора поне). И да, проблем е. Правилата са си правила - в залата не се пуши.Достатъчно е задимена и без цигарен дим. Трябва ли да стане гаф, за да се наложат драконовски мерки и наистина да се спре тази практика? Трябва ли да стане пожар или нещо друго, за да започнат хората просто да мислят с главите си? А глезотии са точно мрънканиците на пикли и пикльовци, дето от вчера пушат и днес вече ми се пишат страшно пристрастени.
Хайде, с пийс.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 31.01.2015 16:03:39 + 5 0
Много добре казано, Биляна! Ако повече хора разсъждаваха като Вас, всички щяхме да си изкарваме много по приятно на концертите. За съжаление няма как да стане, защото винаги се намират някои хора, които трябва да покажат колко са "куул" като пушат вътре. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

дреме ми на орка 30.01.2015 15:45:17 отговори + 14 2
Троловете се навъдиха навсякъде. И Господ да беше свирил пак щяха да му намерят кусури. Страхотен концерт, добра организация и доста по - малко пушене около мен от други концерти Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


bajdmityr 30.01.2015 14:06:01 отговори + 4 1
Сравнително добра организация, като се има в предвид, че залата беше малка за броя на зрителите . Бива да се помисли за по-голяма зала. Dalain са по различни от другите две групи, не ми допаднаха много, но се постараха. Пък и не е необходимо един и същи стил цяла вечер. Battle beast е по-добре да свирят техните си страхотни парчета на концерт, отколкото кавъра на онова диско парче, като цяло малко време им дадоха. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Big Bad Cat 30.01.2015 11:04:21 отговори + 9 3
Лелеее колко ме е яд. Аз си тръгнах преди 2-рия бис. А концерта беше супер. Като изключим простотията с къта за пушене и организацията не беше лоша. Бандите бяха добри. Delain бяха малко бавнички на фона на другите 2, ама вокалистката какъв глас имаше, че и готин бедър... Сабатон изкъртиха. Според мене се заигравах с публиката просто, ащото им с екупонясваше повече отколкото им се пееше. Бая концерти са навъртяли и трябва и пара да се изпусне малко. А за бирата, че е свършила.... Ми то метал концерт, на който да не свърши има ли?! Поне в България де. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 30.01.2015 10:58:47 отговори + 5 5
Не знам защо се учудвате на тъпите коментари, то от доста време предимно"тролове" оставят мнения и се чудят каква по-голяма тъпотия да напишат и как да се заядат. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Погнусен 30.01.2015 09:53:51 отговори + 22 5
Чета и не мога да повярвам какво виждам! Фен съм на тежката музика от малък и никога не съм си представял, че може да паднем толкова ниско. Все едно чета мнения на фенове след селски мач. Какви били Сабатон какви били Папа... Хора поспрете се малко. Хубавата музика трябва да ни обединява, не да ни разделя. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мани 30.01.2015 13:13:05 + 5 12
За хубавата музика - точно така, както казваш. С тази разлика, че групите от този концерт са на светлинни години от това.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Погнусен 30.01.2015 13:26:01 + 7 2
В такъв случай любезно ще Ви помоля да дефинирате кои групи не са на светлинни години от тези, които бяха на концерта. Благодаря предварително! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мани 30.01.2015 14:12:03 + 6 8
Разбира се, че бих бил любезен, но така рискуваме коментарите да се превърнат в за/срещу съответните банди и затова ще кажа така. Групите, които не са на светлинни години са тези, които пръво имат певец/певица, които не звучат като ранен муфлон или недоклатена Пепеляшка, второ - идеите и рифовете им са поне стандартни и средностатистически, а не пошла версия на 80-тарско диско с дистерче. Трето - пишат музика, която не е единствено и само продукт, създаден само с бизнес цел, където музикалната стойност е последното важно в списъка. Мога да продължавам още много. Обобщено групите, които не са на светлинни години не са фаст фууд /лесно достъпен и широко рекламиран продукт с нулева и даже негативна полезна стойност/.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Погнусен 30.01.2015 14:37:25 + 6 0
Благодаря за бързият отговор. Може би сте прав за всичко, което казвате. Съгласявам се с Вас и за споменаването на имена на бандите, май няма смисъл да разводняваме допълнително темата. Прескачам коментарите относно рифовата форма на дадени групи, певческите възможности, както и корпоративните интереси. Като заключение искам да споделя, че и от друга галактика група да докарат, все ще има недоволни сънародници. Да Сабатон не са пионери в музиката, не са виртуози, не е нещо, което не сме чували и виждали, но ни стоплиха сърцата. Просто цялото това лаене и хейтване ми идва в повечко вече. Поздрави! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Борис 30.01.2015 15:45:22 + 10 0
Съжалявам, но няма да съм аз, ако не пиша под статия за Сабатон, за да ги защитавам от критици. Мани, разбирам мнението ти и го уважавам, защото има обосновка, но...
Ще мина по твоя списък точка по точка.
Относно вокалиста и вокалистката - моят учител по китара веднъж ми каза "Фактически неподходящ глас за пеене изобщо няма. Човек обаче трябва да си намери правилния стил". Без да споменаваме имена на групи, има много такива, чиито вокалисти са си намерили правилната ниша и си стоят в нея, включително Сабатон. Ясно е, че ако пуснем Йоаким Броден да пее в Rhapsody да кажем, няма да му се получи, но това важи и за много вокалисти, ако бъдат пуснати да пеят в Сабатон. Конкретни имена няма да давам, но всички по-лирични и по-нежни вокалисти стават за пример. И последно - Сабатон без Йоаким няма как да има, дори и само заради гласа му.
Второ - рифовете и идеите. Има доста известни групи, които през 80-те години завиват към диското много по-откровено, отколкото Сабатон днес. И някои песни от тогава стават най-големите им хитове. Разбира се, има тесногръди хора, които не могат да приемат нищо различно от здрава жица, и ги "хейтват" за тези песни, но защо? Този път ще дам пример - какво и е на "I Surrender" на Rainbow (нищо, че фактически не е тяхна)? А за музиката на Сабатон - мога да започна да изреждам нелоши идеи и рифове в техни песни - къде крадени, къде не, но няма смисъл. Просто ще кажа, че ги има, а оригиналността - нея можем да я търсим в общо не повече от 7-8 групи през цялата история на рок музиката, най-новата от които за мен е Savatage. Останалите или се самоповтарят (примерно Сабатон), или пооткрадват от други (примерно...ъм, Сабатон), но това не ги прави задължително лоши.
Иии, накрая - корпоративните интересни, както се изрази колегата по-горе: амио според мен Сабатон на всеки концерт доказват, че свирят, за да се забавляват, а да забавляват и нас. Тези, дето издават неща само за пари са навсякъде, но Сабатон не са от тях, поне според мен. Без да визирам никого, такова нещо би направил 60-70 годишна рок-икона, която никога не е можела да пее, но няма човек, който слуша нашата музика и не знае името му. Примерно би издал някаква компилация от стари песни - нулева стойност, както казваш, но го е направил. Пък може и някой друг, да кажем някоя съпруга да е виновна... Сабатон правят музика, на която хората се кефят, нищо че е "елементарна" (за мен не е, в сравнение с други) и според мен не го правят за парите.

Та така, както казах, уважавам и разбирам мнението ти, защото наскоро ме попитаха каква оценка бих сложил на любимата си група от 0 до 10. Сложих на Сабатон 1,5. По всички показатели - креативност, технически възможности... Не и като шоу, което правят, разбира се. Но това не пречи да са ми вечни номер 1. Поздрави и от мен и приятен ден :-)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Веселата печурка 30.01.2015 00:02:03 отговори + 17 4
Може би ще е добра идея Йончев и екипа на WEROCK да премахнат изцяло опцията за коментари. Или поне да добавят детски кът, че дечурлигата нещо са се развихрили, а няма кой да ги напляска по дупетата.
Не вярвах, че някога ще използвам без сарказъм израза на *онзи* контрацептив, но е доста подходящ - омерзен съм. Закопахме доброто име на българския фен на Праведната музика под един тон фекалии и жлъчен сок. То не беше мрънкане, не беше лигавене, аборигени отвсякъде. Честито на всички ни и приятна баня.
Лека вечер, приятели.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


И.И 29.01.2015 23:04:40 отговори + 11 2
Действително хората масово скандираха "Българи юнаци". . Получи се е леко недоразумение,но нищо..беше прекрасен концерт! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Джулия 29.01.2015 22:47:32 отговори + 5 9
Абе сериозно ли написахте тая простотия, "Българи юнаци", чули недочули, а аз си мисля, че на друг концерт съм била... Викахме и скандирахме на фронтмена името - ЙОАКИМ, а някой чул недочул... Боже нямам думи...
А иначе концерта си беше супер!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

heathenheart 29.01.2015 23:07:27 + 12 0
Може и от Йоаким да е тръгнало, както пише в един коментар, но яко си се викаше "Българи юнаци". Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 30.01.2015 00:27:49 + 10 0
Наистина се започна от викането на името на Йоаким, обаче се продължи с "Българи! Юнаци!". Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Voivod 30.01.2015 09:34:31 + 8 15
Българи селяци се викаше Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

интелигентен новатор 29.01.2015 18:22:54 отговори + 14 32
Отличната организация ама друг път. Беше адската мизерия, отвратителен звук и пълен хаос. Добре, че групите не им е за първи път, иначе щеше да е провал! То само да се биеш в гърдите колко си велик не става! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 29.01.2015 18:26:07 + 28 9
Ъ? Звукът беше близо до идеалното. Разписанието беше спазено. Блъсканица по входове и изходи нямаше.
Ъ?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

..... 29.01.2015 19:16:35 + 12 11
Какво му се чудиш? Бедният човечец се мисли за готин, умен и страхотен, ама това означава само, че му е време да си ляга.
Концертът беше съвършен, като се изключат "Дилейн". Вокалистката беше под всякаква критика, все едно слушам поп от сорта на Кайли Миноуг.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 29.01.2015 20:14:19 + 14 3
Всъщност, "интелигентни" новаторе, от предния ти коментар става ясно, че изобщо не си бил на концерта, както и че не харесваш групите. Защо лъжеш? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

интелигентен новатор 29.01.2015 21:42:08 + 2 17
Феникса,а ти къде си бил на грил ли? Всеки си има мнение. Да, мазня беше!! Какво точно не разбра Ъ?А? И не ми дреме, че не те радва. За глухите камбаната не бие по два пъти.Ъ?-? Пак неразбра,а? Ъ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 30.01.2015 00:31:14 + 11 1
Бях в залата. Обиколих я цялата, всъщност - Battle Beast ги изгледах от първите редове, обаче ми стана тясно и се дръпнах доста назад след това. По време на Delain даже излизах навън. Мазня не чух никъде.

Та не разбрах. Защо лъжеш, че си бил на концерта?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

мрън 29.01.2015 17:10:56 отговори + 16 4
Какво стана с обещанията да се изземат цигарите на всички И по време на концерта? После ми говорете за перфектна организация. Преди два дена от BGTSC се удряха в гърдите в радиоефира заради присъствието на "евродепутати и политици", вероятно гореспоменатите двама. Как така се решиха да слязат при простосмъртната шайка "анонимни наркомани"? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ванко от Монтана 29.01.2015 16:51:37 отговори + 17 5
@666
оти сте били много пияници на едно место за това ви е свършила бирата.Що немаше един концерт на които некои да с еоплаква ,че не е стигнала минералната вода.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


666 30.01.2015 11:45:56 + 6 1
-Кой пие вода на метъл концерт?
- Монтанските говеда

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

111 1.02.2015 01:24:07 + 2 0
В Хюстън! вода не пие се, в нея плуват жаби!
Употребяват я магарета и крави,
грозданката, в миг, те прави цар,
докато имаш още в чашата си цяр!
Доказано е, че при това,
от нея сутрин никак не боли глава!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

666 29.01.2015 15:00:02 отговори + 9 7
Бирата оти свърши толкоз рано????????????? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Умерено мнение 29.01.2015 14:34:22 отговори + 20 4
Дали е било концерта на годината - едва ли, все пак годината едва започва. Но определено беше една запомняща се вечер за почитателите на този стил. "Перфектна организация" за концерт в България, според мен е оксиморон, но да, стараха се. Това с цигарите беше отвратително, наистина. Личното ми мнение е, че концерта на Sabaton с Hammerfall беше много по-добър от вчерашния, но всеки с разбиранията си. Топлотата, която демонстрираха Йоаким и компания беше готина, обаче изяде времето на поне 2 песни. Принципно нямам против, но все пак да го спомена. И не на последно място - Delain и Battle Beast трябва да направят отделно шоу някой ден, за да ги чуем в пълнота. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Voivod 29.01.2015 14:43:40 + 3 4
Мога да се съглася другото събитие на което ще ходя е black label society Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 29.01.2015 14:51:30 + 16 0
Не знам, като гледам сетлистите от предишните концерти в това турне, единствено при нас са излезли да свирят след "Metal Crue" - и затова тук песните бяха повече - а и последният бис май не беше предвиден. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Умерено мнение 29.01.2015 14:53:58 + 11 4
Така си е, публиката си го заслужи. Такова чудо отдавна не бях виждал, браво за което. За нашите ширини, това беше стойностен концерт. Винаги ще се намерят хейтъри, то си е професия за някои хора. Но наистина искам Battle Beast и Delain на нов, по-дълъг концерт. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WTfan 29.01.2015 14:25:13 отговори + 14 10
Много як концерт беше! Браво на групите и на организаторите! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

интелигентен новатор 29.01.2015 14:02:51 отговори + 13 43
Печурке гнила, ти кво си бил(а),*********** а? Може ли аз да ти тегля една майна, че тея селтаци срещу Godsmack и Papa Roach да тичат не могат ги стигна? И да ще си изкараме в пъти по-добре на слънчице, моренце, приятна музика, без самовлюбени некъпани фенове и бутафория! Концерта на годината хаха стига бе вярно,ли? Ще се пръсна от смях Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 29.01.2015 14:40:11 + 20 5
Направо размаза с интелект. Евала. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

а стига хейтва бе, село! 29.01.2015 22:04:01 + 5 1
слушай си тъпите нео "метъли" и се махай от тоя сайт! тука е за истински металисти! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хо-хо-хо и бутилка ром 30.01.2015 10:48:46 + 2 0
"интелигентен новатор"-

МУАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХХХХХХХХХХХХХХАХХАХАХАХАХАХА
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Веселата печурка 29.01.2015 13:35:18 отговори + 18 9
Ех, малодушни хейтъри, душички мамини, на баба сладурите, дето сте били парче месо, а явно и такова сте си останали... как ме сърбят ръцете да ви тегля една здрава майна... но вместо това искрено ще ви пожелая да си прекарате на Papa Roach & Co. поне наполовина добре, колкото ние прекарахме снощи. И не забравяйте "да си нарежете живота на парчета", както и да "не ви пука ако си окървавите ръцете". Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


XAXO 29.01.2015 15:32:47 + 5 5
Много омраза брей,влизай в танка и бегай Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

АНТИ-ЕЛЕК 29.01.2015 17:16:35 + 3 8
Отивай да гледаш по "Хистори" дават за втората световна. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Умник 29.01.2015 19:51:59 + 4 9
Със сигурно ще си изкарат точно толкова добре, стига да са фенове на групите. Как мога аз, примерно, да си изкарам добре на сабатон, след като не мога една песен да изслушам. Просто не ме интересуват. А защо съм тук? Ами за да чета коментари като твоя и да ви дразя. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 29.01.2015 20:12:08 + 6 1
Не виждам защо човек трябва да харесва или едните, или другите. На мен Godsmack ми допадат доста и планирам да ходя да ги гледам. Бях снощи на концерта и си продрах гърлото от викане още от началото на сета на Battle Beast. Сигурно и в Каварна ще ходя... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мая 29.01.2015 13:28:08 отговори + 46 8
Отличен репортаж.
Запомнящ се концерт.
Перфектна организация.
95% от публиката ме накараха да се гордея, че съм част от тази общност.

На останалите 5% мазни, опиянчени, тлъсти и полуплешиви чичаци, които не могат да се разделят със смрадливите си контрабандни фасове, искам да кажа - заради вас, тъпаци, някой път ще прекъснат някой концерт, ама дано е траш или блек, та бесните фенове да ви натъпчат цигарите на точното място! Баси прошляците!

И не ми казвайте, че вината е на охраната. То не може "металист, охрана, металист, охрана..." Имаше достатъчно, и си вършеха хората работа, ама тия пръчове се свираха като мишки като мине някой, и после пак сецаха като луди...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Fan 29.01.2015 14:35:33 + 14 2
Не знам дали са полуплешиви чичаци хората които пушеха, но пред мен бяха мазни, миризливи девойки, които освен че миришеха отвратително на пот, пушеха и се хилеха като малоумни. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Миуен 29.01.2015 13:25:01 отговори + 11 20
Ало,вокала,мишниците... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мая 29.01.2015 13:29:27 + 24 8
Айде аман от метросексуални плужеци без вторични полови белези! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 29.01.2015 13:40:42 + 11 2
*вокалиста Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хо-хо-хо и бутилка ром 29.01.2015 13:18:24 отговори + 5 5
"Бееееееее-бееееееее" - блеело агнето. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Никой 29.01.2015 13:12:08 отговори + 19 2
Не бях, но мои приятели ми казаха, че охраната е взимала цигарите на пушачите, за което наистина голямо браво на организатора. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 29.01.2015 13:35:47 + 32 2
Не ги взимаше, което беше проблем. А може и просто да не са могли да се доберат до олигофрените, които баш в най-гъстата част на публиката решиха да палят.
Към десетината идиота, които решиха, че наркоманията им е много по-важна от кефа на хиляди хора и одимиха цялата зала с вонята си - вие сте идиоти. Не сте с нищо по-важни нито от непушачите, нито от пушачите, които решиха да се държат като цивилизовани хора и спазваха забраната.
Това е и единственото ми оплакване.
Концертът беше прекрасен.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Nick 29.01.2015 13:36:04 + 12 5
И затова около мен всички пушиха)))
Но Сабатон бяха неотразими. Страшен концерт. Ето затова винаги ходя на техни концерти.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Warrior 29.01.2015 13:09:59 отговори + 26 7
Откровеният хейт започна!
Как може да сте такива мизерни и завистливи душички?

Това е концерта на последните години, а групите и организатора изнесоха пореден открит урок за това как се правят нещата! Респект!

Сега очакваме BLIND GUARDIAN!!!!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


heathenheart 29.01.2015 17:24:08 + 4 2
Преди това очакваме Eluveitie + Skalmold, Wind Rose също не са лоши и после Solstafir. Преди Blind Guardian има и други интересни неща. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

inc 29.01.2015 13:07:46 отговори + 19 4
Организацията беше ОТЛИЧНА!!! Браво на BGTSC!

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

antivillage 29.01.2015 12:51:50 отговори + 13 25
Както разбирам,селянията е била пълна... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мани 29.01.2015 12:56:02 + 15 17
Доста фенове на диското на едно място, дегизирани като фенове на други стилове Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Voivod 29.01.2015 14:46:36 + 7 8
а най-големият селянин си бил ти Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Gosho 30.01.2015 20:27:56 + 2 1
@Voivod, даже се сещам кой е Имаше едно *************** голо до кръста вляво на сцената! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Voivod 5.02.2015 17:32:25 + 0 0
Gosho ми не Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Азът 29.01.2015 12:14:11 отговори + 12 11
Сабатон просто направиха страхотно шоу, невероятен концерт! Размазах се от кеф и тези емоции ще ме държат още доста време. Шапка им свалям на шведите. А Delain и Battle Beast също бяха страхотни.

Мога само да кажа, че звукът пак беше мнооого зле. То пращи, та чак вокалите едва се чуват
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Voivod 29.01.2015 12:50:27 + 6 13
Начукай си го в азът звукът си е екстра Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Warrior 29.01.2015 12:57:42 + 14 7
Исках първо да напиша колко яко беше, но този пост ме разби
Ти на кой концерт беше? Звука беше СУПЕР!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

toi-ut 30.01.2015 11:30:03 + 2 0
Мисля, че само на Battle beast бе кофти звука. Другото пушка, като изключим пушачите Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Браво! 29.01.2015 12:02:00 отговори + 17 9
"Бяхме свидетели на един от най-емоционалните концерти, провел се досега у нас, а може би и на първенеца в това отношение." - това важи и за BGTSC m/
Концерта беше размазващ и за пример във всяко отношение! Чувствам се жестоко!
Супер репортаж!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Миуен 29.01.2015 11:55:55 отговори + 11 11
"В началото на изпълнението на BATTLE BEAST вокалите на АТРАКТИВНАТА Noora Louhimo..."
Сериозно?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Даниел 29.01.2015 11:37:30 отговори + 23 8
Невероятен концерт.Просто нямам думи.Сабатон ми напълниха душата.Такова шоу направиха шапка им свалям.А ние за пореден път доказахме че българската публика е най-добра. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

SepulTeraHead 29.01.2015 11:36:09 отговори + 17 9
Това е най-великият репортаж, който съм чел през живота си! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

florimel 29.01.2015 14:10:19 + 9 2
Благодарим, колега! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

heathenheart 29.01.2015 14:39:23 + 7 2
Благодарско и от мен! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аааа 30.01.2015 06:22:58 + 0 2
Това сърказъм ли беше? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сър Елтън Жон 30.01.2015 07:12:56 + 6 0
Кой е сър Казъм? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сърка Зим 30.01.2015 21:47:28 + 0 1
Предполагам и първия!?! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

satanic psycho 666 29.01.2015 11:30:40 отговори + 18 7
Сега тряя пак да ходя до залата да си търся главата хаха Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tormi 29.01.2015 11:26:27 отговори + 11 4
"Българи - юнаци" ?!? верно ли ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 29.01.2015 13:39:24 + 4 0
Верно. Мисля, че се започна от това, че група хора подкрепяха Броден в "състезанието" с викове "Йоаким! Йоаким!" - и тия скандирания бяха подхванати грешно от останалите. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Voivod 29.01.2015 11:15:55 отговори + 22 11
Концертът на годината Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".