Не се бойте от зимата, RAGE донесоха положителна температура на 10 януари

11 яну 2015, 16:07 ч. 2353 / 6 7
пред./следв.

   Скованата от зимен мраз столица се поразмекна, за да посрещне долетелите от Германия специално за концерта си в София RAGE. Поводът за събитието на 10 януари 2015 г. беше 30-годишнината на немското хеви пауър трио, която Peter "Peavey" Wagner, Victor Smolski и Andre Hilgers отбелязаха с обиколка на Западна Европа миналата година. За 26 септември бе планирано и шоу в София, но отмяна на датите в съседна Гърция (поради изключително слаби предварителни продажби) наложи пренасрочване и преместване на концерта. Снощи той най-после се състоя.

   Второто гостуване на RAGE в България (след дебюта им в ко-хедлайнерско шоу със SABATON през октомври 2009 г.) спокойно може да се причисли към онези "бутикови" концерти, където атмосферата е изключително приятелска, непретенциозна и топла, а при посетителите важи правилото "качество за сметка на количество". Макар че за организаторите от рок-бар "Fans" такова събитие за ценители най-вероятно е донесло минус във финансовия баланс, можем да сме благодарни, че има бойци като тях, които са готови да организират подобни шоута повече като фенове, отколкото като бизнесмени.

   Малко преди 20:30 ч. сцената щурмуваха родните екстремни метъли THE REVENGE PROJECT, които за 40-те предоставени им минути изпълниха шест парчета и успяха да задържат вниманието и разпалят страстите на събиращата се публика с нахъсано представяне и сценично поведение на фронтмена, достойно за банда, стъпвала не само на български сцени. По вдигнатите ръце и одобрителни викове се виждаше, че бургазлии имат подкрепата на феновете, събрали се тази вечер в "Mixtape 5". До края на представянето на Стафа и компания агитката пред сцената вече наброяваше около 200 души.

   Точно в 21:30 ч. тези близо 200 метъл воини посрещнаха ветераните RAGE, които бяха подбрали сетлист, подходящ за отбелязване на юбилей. Имаше парчета на по над 20 години като "Enough Is Enough" от "Trapped!" (1992) и "Refuge" и "The Missing Link" от едноименния албум от 1993 г., а в изсвирените мотиви от инстументала "Unity" Victor Smolski развихри виртуозните си пръсти. Още в началото на концерта "War Of Worlds" подгря гласните струни на феновете, а задължителната "Down" получи задължителна гласова подкрепа. Почти след всяко парче се чуваха скандирания на името на бандата, на фронтмена Peavey или на китарния майстор Smolski. И макар че всички тези песни бяха съпроводени с много ръкопляскане, в сравнение с тях реакцията на публиката на една от най-обичаните стари класики на бандата, "Don't Fear The Winter", беше помитаща - феновете се разскачаха още по-енергично и се включиха с пеене на припева, докато Peavey ги дирижираше с щастлива усмивка. Възторжено пеене и куфеене получи и многопластовата композиция "Empty Hollow", която е блестящ представител на по-актуалната дискография на RAGE ("Strings to a Web", 2010), а за "Drop Dead!" Peavey почти се извини, защото, по неговите думи, в песента се пеело за мизантропия и тя въобще не прилягала на такава прекрасна публика. Нова експлозия на ентусиазъм предизвика "Higher than the Sky", в която публиката не само припяваше, но и се превърна във водещ вокалист, докато музикантите се увлякоха в закачки и замениха мелодията на своето парче първо с "Another Brick in The Wall" на PINK FLOYD, която после премина в "Eye of the Tiger" на SURVIVOR и накрая се разгърна в "Holy Diver" на DIO. Това беше и последната песен от основния сет на RAGE, но тримата видимо доволни музиканти нямаха намерение въобще да прекъсват контакта с феновете си, а след минута-две поклони под бурни овации се втурнаха в нова музикална шега, като този път подадоха пасаж от "We're Not Gonna Take It" на TWISTED SISTER, но го продължиха с кавър на "Highway To Hell" на AC/DC. Достойно място в биса като черешка на тортата за 30-тия рожден ден на RAGE зае вихрената "Soundchaser", с която триото все дъха и си взе довиждане с българските си приятели. Шоуто приключи минути след 23 ч. и остави приятен вкус и апетит за нови срещи с RAGE на родна земя. Да си ги пожелаем!

Ето и пълен сетлист от концерта на RAGE в клуб "Mixtape 5", състоял се на 10 януари 2015 г.:

01. Carved In Stone
02. Sent By The Devil
03. War Of Worlds
04. Great Old Onеs
05. Enough Is Enough
06. The Missing Link
07. Down
08. Unity
09. Don't Fear The Winter
10. Drop Dead!
11. Empty Hollоw
12. Refuge
13. Higher Than The Sky

Бис:
14. Highway To Hell (AC/DC cоver)
15. Set This World On Fire
16. Soundchаser

Текст: Florimel
Снимки: Христо Петров


   В галериите ни може да разгледате и над 60 снимки на RAGE и THE REVENGE PROJECT.

 



Коментари   (7)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Кънев 11.01.2015 19:29:18 отговори + 8 9
Бояли са се от зимата Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Кънев 11.01.2015 19:19:08 отговори + 10 17
А къде са били великите трюта та толкова малко фенове е имало? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

CG 11.01.2015 18:44:14 отговори + 21 6
Великилепен концерт! Брилятни Rage! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Слаш 11.01.2015 17:28:14 отговори + 9 48
Най-тъпата банда на света. Талантлива е колкото нокета на големия ми пръст на левия крак. Голяма скукак и липса на идея. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

hypnos 12.01.2015 23:55:33 + 4 1
бахти виртуозния нокът, и аз искам такъв Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бог Леми 11.01.2015 17:01:21 отговори + 25 8
Бях там и беше библейско! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Voivod 11.01.2015 16:51:24 отговори + 14 4
Така и не чух любимата ми песен Straight To Hell все пак беше яко сега към Sabaton Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".