NEGURA BUNGET изнесоха пореден вълшебен концерт в България

14 мар 2015, 14:24 ч. 1361 / 8 5
пред./следв.

   NEGURA BUNGET направиха поредния си вълшебен концерт у нас вечерта на 12 март. NEGURA BUNGET бяха долно обрани в центъра на София във вечерта на 12 март. Един страхотен концерт и един гнусен завършек на визитата на нашите приятели от Румъния. Горчивината е силна, но това няма как да зачеркне прекрасните моменти от гостуването им. Няма съмнение, че негативната емоция взе превес и даже не знам как да говоря за силния концерт и за готиното афтърпарти, защото няма как да се абстрахирам от последвалите го проблеми - разбит микробус, грабеж и задигнати предмети за десетки хиляди лева … Инвестицията, които момчетата са вложили, за да подсигурят всичко необходимо за едно предълго турне, което започна на 7 март и свършва на 6 юни и ще бъде последвано от двумесечно щатско такова, се стопиха за секунди на една от спирките на това турне – София. Минута мълчание...

   Оставям абзаца по-горе така и започвам нов по-долу, с репортаж от концерта.

   Румънските блек/атмосферик/фолк метъл величия NEGURA BUNGET стартираха поредното си европейско турне на 7 март. И този път включиха в него дата за България, рядко ни подминават. Това бе повече от чудесна новина за феновете им у нас – по равно и за тези, които са били на някои от предните им май станаха пет концерта тук, както и за тези, които все са изпускали. Ето ви я новата възможност – 12 март в "Bar Zar".

   Нека аплодираме организаторите "Live & Loud", че продължават да имат куража да правят "бутикови" концерти, а и за това, че не се боят да поканят съвсем млада банда, която да изнесе първия си концерт пред публика именно на това събитие. Това са BLEAK REVELATION, които съвсем нормално имат своите притеснения, а и не ги подминава проблем на сцената - технически гаф с китарата. Но нали трябва да е като на бойно кръщение - нещата трябва да са трудни, са трудни и за начинаещите. Дуум метълът, който представят е интересен. Хубавото е, че хората дошли на този концерт са тук не за да съдят и да се заяждат с артистите, а с едничката цел да се насладят и оценят усилията и музиката им. BLEAK REVELATION тъкмо издадоха дебютния си диск "Afflictive Seclusion" и да свирят на този етап с банда като NEGURA си е повече от добър късмет. Песни от албума могат да се чуят и онлайн, а той вече се продава тук-там и да знаете – звучи добре. Що се отнася до свиренето на живо – предстои и много работа и надявам се здраво репетиране.

   Втори на тази сбирка за ценители, наброяващи около 100 души, са GRIMEGOD, прекръстени от индивида, съставил програмата на бара на "Grimgoat". GRIMEGOD е проект на същите тези музиканти от NEGURA BUNGET, които ще се качат отново на сцената по-късно, само че без Negru - барабанист на NEGURA. GRIMEGOD предлагат особен вид метъл, от онзи рядък вид мрачен дуум, който се свиреше през 90-те. Музиката им носи чара на TIAMAT, омагьосващите дълбини на MY DYING BRIDE, а малко по-тежките дет китари и пеенето на Tibor (вокали и китара и в NEGURA BUNGET) придават собствен облик на бандата. Красивата меланхолия е поднесена с много чувство и емоция. Определено печелят симпатиите на присъстващите и сега с удоволствие ще си завъртим актуалния им диск "Wrong Roads" (2014). Иначе първото им демо е от 94-а, т.е. група с история, за която тепърва предстои да се чуе - толкова години по-късно, което ще дойде да покаже, че постоянство му е майката, - нещо, което кариерата на друга наскоро гостувала ни група SOLSTAFIR напр. демонстрира чудесно.

   Всичкото търпение и старание на света, както и това толкова важно постоянство, е събрал в себе си Gabriel Mafa, който познаваме като Negru. Negru това е NEGURA BUNGET и NEGURA BUNGET - това е Negru. Човек с разностранни таланти в изкуството, който сам самичък носи на гърба си всичкия товар около това да поддържаш и движиш напред банда. Сам самичък, защото такава е натурата му. Може лайнъпът да се е сменял сто пъти, но той винаги се е обгражда с брилянтни музиканти. Така е и с настоящия състав на групата, в който тя предстои да даде стотици концерти през годината. Новият албум "Tau" е част от трилогия под шапката "Transilvanian Trilogy" – мащабен проект с концепция, визия и всички прилежащи малки детайли, пипнати педантично, както само Negru умее. И понеже това е "Tau Tour 2015", в сетлиста са включени доста композиции от изданието. Момчетата свирят с такова спокойствие, бих казала даже блаженство, че си мислиш, че това е най-лесното и приятно нещо на света. Всеки на сцената сменя един с друг инструмент, припява или пее водещи вокали… Приковали сме погледи и се опитваме да поемем всеки пласт от музиката им, всяка емоция и повей на вятъра, който илюзорно гали косите ни… Няма друга метъл банда, която така умело да си служи с традиционните инструменти като клепало, рог, струнни тип мандолина, всякакви духови и прочее. Няма друга, която да съчетава по този вълшебен начин фолк и метъл, културно наследство и собствен съвременен мироглед. Стиховете на румънски пък задълбочават мистиката и придават особено обаяние на цялата картина.

   NEGURA BUNGET е група със силно изразена идентичност, която винаги дава различни и специални концерти и наистина е много тъжно, че именно у нас тур-бусът им бе ограбен, но съм склонна да мисля, че това не би ги спряло да се върнат в България… А тогава Negru отново да ни носи от домашната палинка (вид румънска ракия), която сам приготвя, както става винаги и стана и сега на едно уютно афтърпарти в "Ложата" след чудесния концерт. Дано!

Сетлист на NEGURA BUNGET:

01. Tara de dincolo de negura
02. Nametenie
03. Pamint
04. Cunoasterea tacuta
05. Impodobeala timpului
06. Curgerea muntelui
07. Schimniceste
08. Dacia Hiperboreana
09. La hotaru cu cinci culmi
10. Hora soarelui


Албена Цолова - Бета

 



Коментари   (5)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Син език 15.03.2015 13:07:31 отговори + 10 0
Чудесен концерт ! Трите банди на ШЕСТ !!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

гепи 14.03.2015 16:04:30 отговори + 3 9
тези софиянчета и варненче защо не останат само да си записват, влязох за три минути и излязох
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 15.03.2015 13:11:11 + 6 1
Как така ? Не разбирам !?! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Абадон Инк 14.03.2015 15:06:04 отговори + 4 8
Прилъгах се да отида,винаги са ми били странни,но не съм ги гледал на живо,но
след този концерт,идвайки от провинцията.......умирам от яд.Определено вече знам,че не са ми по вкуса,изооообщо!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 15.03.2015 13:09:57 + 7 1
На мен нещо като не ми е по вкуса не ходя ... А да не говорим да си позволя да давам някакъв абсурден коментар ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".