Необективно за "Sea of Black Festival 2016"

8 авг 2016, 14:31 ч. 3931 / 5 14
пред./следв.

   "Sea of Black Festival"! От къде да започнем? Може би, че фестивалът закриха PYOGENESIS... Или че участваха седем български банди и една италианска, освен, разбира се, PYOGENESIS... Или може би с това, че за четвърти път Шиваров и Бабата успяват да организират фест, който да се провежда на открита сцена край морето, да предоставя възможност за изява на български банди, които не се повториха за тези четири години, и да е с вход свободен за феновете... Или за приятелските срещи и наздравици... Или да оставя професионалния маниер на изразяване и да споделя лични впечатления...Май е това...

   И така, начало - 6 август 2016 г. - за четвърти път "Sea of Black Festival"! Така е най-добре. И с удивителен накрая - имаме страхотни банди! И страхотни фенове! Което е така, така си е! И никой, който беше на "Sea of Black Festival 2016", не може да го отрече. Видя се, че публиката също беше най-многобройната от всички издания. И със сигурност мога да твърдя, че причината не бяха PYOGENESIS... Или по-скоро, за да не ме обвинят в това, че всичкият ми не е там, където му е мястото, ще напиша (иначе го казвам съвсем отговорно) PYOGENESIS не бяха основната причина фестивалът тази година да бъде най-посетен. Знаете ли кое е най-якото? Да видиш как български банди вдигат мало и голямо, а италианците DESECRATE например свирят пред опразнен Летен театър (там беше събитието - отново). Този път отвън също имаше фенове, вътре обаче имаше повече. Имаше една миграция заради участниците, но не с мигранти. Групите бяха така подбрани, че да задоволят по-широк вкус... Имаше траш и кросоувър, имаше дет метъл, хардкор, метълкор, деткор, фолккор (и това звучи невероятно), мелодичен дет метъл и накрая готик метъл. Графикът, разпространен преди феста, се спазваше със сравнително голяма точност.

   В 16 ч. керванът потегли ударно с домакините от АЛКОФИЛИЯ, които макар и пред една шепа хора и без титулярния си вокалист, се справиха много добре и дори успяха да поконкурират с алкохолния си кросоувър крановете за бира. Тя пък беше студена и на приемлива цена...До края на годината АЛКОФИЛИЯ трябва да издадат нов албум, който ще бъде под номер две в 20-годишната история на бандата. Сещате се, че алкохол и работа взаимно се изключват. Обаче събирателното у нас е точно АЛКОФИЛИЯ. Весело се получава при тях.

   DAY OF EXECUTION от Варна пък бяха най-лишената от емоции група. Студено, точно и ясно казано и изпълнено. Дет метъл в класическия му вид, без излишно маниерничене, подканяне на феновете за танци-манци и други излишности. Свирене и рев - рев и свирене! Някак си обаче твърде кратко, но от друга страна качествено.

   Другата банда от сочения за Морска столица град TERRAVORE пък раздвижи вратове. Олдскул траш, който се харесва от олдскул маниаци. Тази вечер не липсваха и те. Личи си, че бандата работи на скорост, защото вече има издание и то на касетка - "Apocalyptic Impact" EP, което си е точно олдскул. Така и не разбрах защо олдскул феновете са обиждани на "елеци"? Ами, че те са точно такива - носят си дънковите елеци с нашивките на десетки групи, камуфлажите, ластиците, кецовете и се чувстват страхотно, без да им пука за дребните душици, които се изживяват като ментори. Така, както се чувстваха и при олдскул стърженето на TERRAVORE. Момчетата имат бъдеще, ако продължават да работят със същия хъс.

   И после дойде поредният подарък на Шиваров и Бабата - концерт на KARTZER в най-оригинален състав. Класиката ръжда не хваща. И в тази банда има толкова неизказано и задържано, че 20 години по-късно въобще не им личи на момчетата и момичето, че са пораснали и не са свирили заедно, в този състав, от 20 години. Сцената, защото тя е голяма и има място, отново стана арена на сблъсъци, без участието на охраната, разбира се. Музиканти и публика бяха едно цяло, като феновете спазваха необходимата дистанция и не пречеха на малката електрическа централа, която извличаше енергия от инструментите си. Е, дано наистина се окажат верни слуховете, че ще доживеем нов материал от KARTZER. Мъти се нещо, но ще почакаме и ще видим...

   И тук дойде първата почивка за вземане на въздух, защото под тентата на Летния театър си беше жежко. Италианците DESECRATE не предизвикаха голям интерес. За съжаление, защото заслужаваха внимание - мелодичен дет метъл с клавири, дълга история и поведение на сцената. Значи, забелязал съм, че голяма част от българските банди не обръщат внимание на визията си по време на концерт. Не говоря за всички, а за повечето... Като се има предвид, че днес е все по-трудно да завладееш публиката само с музика, работата върху визията може да помогне в тази посока. DESECRATE се бяха постарали точно в този аспект, независимо че престоят им на сцената едва ли ще бъде запомнен. Няма значение. Италианците се изкефиха, изкефиха се и малцината, които ги посрещнаха.

   Фестът продължаваше с валяците 8 M/S. Значи, ако има група, която да може да мачка с музика и то така, че чак костите да те болят след изпълнението, това са 8 M/S. Ускорението при тях е грамаданско. Хасковлии не излязоха да отбиват номера, а да смазват с тежест и мелодии. Имаха и заместник, защото имат някои гурбетчийски проблеми в състава, което по никакъв начин не промени стила им. Иначе на живо са като механичен чук. Ще отбележа, че в един момент някой около мен подметна, че "Sea of Black Festival" е българския вариант на "Obscene Extreme". Де факто, сцената условно е разделена на задна част, където се минава само ако имаш работа, средна част, където свирят бандите, и най-предна част, където бушува публиката. Ще стигна и до един недостатък, но по-късно. Та, там, където е публиката, на сцената, на едно ниво с групите, се водеха бойни действия и понякога настъпваше кратковременна война. И във въздуха се разнасяха надуваеми плажни предмети както на чешкия "Obscene Extreme". Приятно изживяване - надуваем банан, топка, нещо подобно на скутер постоянно прелитаха през публиката, че в забавата се включваха и изпълнителите. Отбелязах си тогава, че публика и групи бяха едно цяло. Току-що и го написах. Яко стана... Но 8 M/S тотално смачкаха (любимият ми глагол, който асоциирам точно с музиката на 8 M/S) - и със свирене и с ревове.

   И като заговорих за свирене, предстоеше сетът на EUFOBIA. Определено си личи, че бандата работи много, ама много здраво. Не само върху звук и идеи, но и като поведение, имидж, отношение. Ако трябва да се поставят комплексни оценки на бандите като понятие "група", то EUFOBIA се намърдват вътре без проблеми. KARTZER също влизат в тази категория, но те са стари кучета, а за старите кучета винаги има място. Факт! EUFOBIA заслужават позицията си на група, която сама е завоювала мястото си на сцената. И е хубаво другите да се поогледат в нея. Ще открият малки нещица, които биха им помогнали да станат по-големи. И дори да се утвърдят.

   Натам е тръгнала и фолклорната чета KHAN. Участието им бе награда за второто място на "WOA Metal Battle Bulgaria 2016". Според мен това беше големият хедлайнър тази година. Ще ме прощават Flo и PYOGENESIS, но KHAN изметоха всички! Излязоха онези осем млади българи и като започнаха - никой не ги видя повече. На сцената имаше толкова много хора, че добре че беше звукът, за да е ясно, че бандата свири. А KHAN се постараха стабилно. За първи път, също така, на екстремен метъл ъндърграунд концерт се игра и хоро, моля ви се... Хоро! Пред пълен Летен театър (добре де, наполовина пълен Летен театър) и зарината от хора сцена, от която се носеше типичната здрава KHAN-ова амалгама от метълкор и фолклор. Ако тези момчета успеят да запазят химията помежду си, да запазят устрема, който ги води, да съумеят да овладеят до съвършенство сместа между екстремизъм и народна музика, вярвайте ми, ще продължават да заразяват публики и фенове. Защото и да не искаш, и да са ти безинтересни, не можеш да им устоиш. И това го видяха и усетиха всички в Бургас, които бяха дошли да подкрепят фестивала. Едно отклонение - на живо момчетата звучат в пъти по-добре от студийните си издания. Особено от дългосвирещия дебют "Знамение". Албумът има бъдеще, но трябва да се доработи, защото по никакъв начин не представя живата мощ на KHAN. На живо обаче KHAN са съвсем друга бира и там им е силата. Но ще е добре да са силни и в друга посока...

   И тук идва ред на PYOGENESIS. Няма да припомням важността на бандата за развитието на любимата музика. Не е и необходимо. В Нета има страшно много информация за това. Просто ще опиша онова, което видях - а то наистина беше странно - голяма сцена, PYOGENESIS и пред тях народ, ама народ, през цялото време. И ето сега дойде ред да пусна бомбата - тези фенове, които танцуваха на сцената и пяха заедно с групата, пречеха на останалите да я видят. Което не се хареса на мнозина и в края на концерта PYOGENESIS свириха пред празен Летен театър. На Flo и на останалите обаче това явно не им пречеше, защото сетът продължи доволно дълго, съпътстван от различни технически затруднения, но за това големият лидер е голям, защото може да излезе от всяка ситуация и да я използва, за да направи шоуто още по-добро. Още нещо, от което могат да се поучат българските банди. Със сигурност PYOGENESIS ще запомнят този концерт. Ще го запомни и едно малко момченце на 8 годинки, което направи първия си краудсърфинг, носено от ръцете на публиката под звуците на онези, които дефинираха готик метъла. Безценно! Иначе PYOGENESIS не оставиха никакво съмнение, че са класа. В един момент дори Flo проговори и на български. А сетът - нещо като най-доброто в комбинация от албума на завръщането "A Century in the Curse of Time", чиято обложка красеше сцената. Голямото закъснение между KHAN и тях се оказа неизбежно, защото немците дойдоха директно от "Wacken Open Air", полетът им закъсня, но направиха всичко по силите си, за да доставят удоволствието, което онези фенове, които имаха търпението да чакат, заслужаваха. По-долу е сетлистът на PYOGENESIS такъв, какъвто беше изписан на листовете, разлепени по сцената... Ако има пропуски, моля, чувствайте се свободни да коментирате, поправяте, хвалите и хейтите... Все пак Интернет е голямо нещо.

   Така видях, необективно, "Sea of Black Festival 2016". И на последно място, но не по-важност, Шиваров и Бабата ще трябва да продължат с мисията си. Звучи като нареждане, но не можеш да останеш равнодушен пред емоцията, което делото им донесе на всички онези, пропътували цялата страна, че и чужбина, за да бъдат там - на 6 август в Летния театър в Бургас и да станат част от най-големия "Sea of Black Festival".


Сетлист на PYOGENESIS:

01. Steam Pavеs Its Way (The Machine)
02. Those Churning Seas
03. Fade Away
04. Through thе Flames
05. Empty Spacе
06. Love Nation Sugarheаd
07. Fake It
08. Blue Smiley's Plan
09. The Best Is Yet tо Come
10. Undead
11. Flesh and Hair
12. Silver Experience
13. Twinalebloоd
14. Drive Me Down
15. This Won't Last Forever
16. Every Single Day

Бис:
17. It's on Mе
18. Don't You Say Maybe

 

Мартин Николов

 



Коментари   (14)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Dfnjris 12.08.2016 12:12:04 отговори + 1 1
МАЙКА МУ ДА ЕБА ЗАЩО НЯМАШЕ ПЛАКАТИ БЕ???? Аз го изтървах.... Даеба тъпанарите даеба мама му стара...... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бичето 9.08.2016 11:05:10 отговори + 22 4
Не мога да разбера какво ви притесняват елеците, цяла европа си е с тях,и са си ок.Но понеже сте набор '96 и не сте виждали що е метъл и си мислите че за да си модерен трябва да си малко транс,метро,шпетро-леко-гей,не забравяйте че някои неща са НЕпреходни. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Санд 9.08.2016 10:18:22 отговори + 1 5
После да не чувам, че нямало спонсори за рок концерти... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 9.08.2016 10:37:22 + 6 0
А правиш ли разлика между рок концерти за 100, за 1000 и за 10 000 души? И за различните концерти колко различно спонсорство се иска? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Таблото 9.08.2016 14:48:34 + 9 1
Този фест трябва да има поне 10 лв. вход като уважение към организаторите и групите, идеята с черните тениски беше много добра.Перфектната среда между желанието за безплатен концерт и жест за постигнатия труд. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Херцог Трън 9.08.2016 08:46:46 отговори + 2 21
Селян'ти на комзерт........ смяяях Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

xaoc 8.08.2016 17:50:08 отговори + 20 5
Бързи, смели, сръчни! Браво за бързата реакция!
Браво на Шиваров и Бабата! Браво на групите! Браво на Бургас и неговите трудови хора!
Такива начинания дават смисъл и надежда, че Цървуландия все някога ще стане достойна България.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Сис 8.08.2016 17:04:39 отговори + 11 0
Аз пък през цялото време (през сета на Pyogenesis) си мислех защо дафак има толкова малко хора. Хванах малко от Khan (работа, кво да прайш) и момците наистина разбиха, но и тогава нямаше много хора. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Без значение 8.08.2016 16:58:26 отговори + 10 1
Съвсем малка корекция в сетлиста на "Pyogenesis", явно не остана време за "Lifeless", "Separate The Boys From Man" и "The Swan King". а пък 1-то парче на биса беше "It's on me" и закриха с "Don't you say maybe".
Браво на организатели и изпълнители, догодина пак!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-елек 8.08.2016 15:12:13 отговори + 7 29
Яко стана.Звукът беше кофти.И както винаги се видя на кои стилове стана най-голямото мазало.Хард-кор,метълкор и фолк-кор(последното не го възприемам все още),но Khaнъ oпределено впечатляват.Италианците си бяха скучни,нормално всички се изнесохме.

п.с. " Елеците" винаги са били противни.Имам чувството,че гледам един човек,клониран 100 пъти.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ванката 8.08.2016 15:18:36 + 29 0
"без да им пука за дребните душици, които се изживяват като ментори" .. симпатяга Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-кор 8.08.2016 15:24:02 + 27 1
"Корове" - целите в татуси и флешове... елека поне можеш да го съблечеш Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

някой си 8.08.2016 22:15:47 + 10 2
Добре че ти не си елек, че 100 такива като тебе съвсем ще развалят държавата. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ванката 8.08.2016 15:09:22 отговори + 13 4
Добър репортаж ! Всичко е написано както си е .. Най-много харесах Khanъ и Eufobia. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".