SOULFLY изнесоха безупречно шоу в зала "Христо Ботев" в София ....

26 фев 2003

Около 3000 души станаха свидетели на един от редките случаи, когато група от ранга на SOULFLY стъпва в България, за да изнесе концерт. Отломката от SEPULTURA Max Cavalera и неговите музиканти изнесоха високопрофесионално шоу в стегнат сет от час и петнайсет минути в София.
След 18 часа пред зала "Христо Ботев" в Студентски град в София се беше събрала многолюдна тълпа, като доста добрите за сезона метеорологични условия спомогнаха да не се получи изнервяща блъсканица, въпреки бавното влизане на публиката, което започна преди посочения начален час 19:00. Към 19:15 ч. залата вече се препълни, а в това време втората от подгряващите български групи INSMOUTH се справяше доста добре с ролята си на съпорт банда на SOULFLY. След тях на сцената излязоха ANALGIN, които въпреки че изпълниха на много високо ниво парчета от последния си албум "Re-nalgin", бяха приети противоречиво от публиката, една част от която ги освиркваше. Дойде ред на хората от саундчека на SOULFLY, които доста бързо свършиха работата си и след това се възцари тягосно очакване, по време на което скандиращите фенове бяха "развличани" с приятни прогресив рок парчета.
Точно в 20:30 часа, ефектно, но без излишна помпозност, на сцената се появиха Max Cavalera и момчетата от групата му. Почти веднага те хвърлиха залата в дивия ритъм на своите парчета, и в празното място между трибуните на залата, погото и якото куфеене почти не преставаха. Направи впечатление силният и добре балансиран звук, като липсваха сривове, на които често са били свидетели българските фенове.
По средата на изпълнението на SOULFLY настана кулминацията, когато групата изсвири последователно класически хитове на SEPULTURA, като началото бе дадено с "Arise", а след това прозвучаха частично или изцяло "Dead Embrionic Cells", "Inner Self", "Territory", "Roots Bloody Roots", "Refuse/Resist" и в сравнение с другите градове от настоящото турне на SOULFLY, зрителите в София станаха свидетели на може би най-много SEPULTURA-парчета. После зазвучаха други песни от последния албум на SOULFLY "3", който е и основната причина за турнето им.
Max не спираше живия контакт с публиката, давайки да се разбере, че знае в коя държава свири, и че тазвечершното шоу е специално за българските фенове. Те подскачаха в ритъм с него, докато и останалите членове на групата се раздаваха напълно за шоуто. Специалната приставка от "трайбъл-барабани" към дръм сета често влизаше в употреба, а за едно от парчетата Max и другите двама членове на групата също грабнаха барабани и показаха чудесен синхрон на тези инструменти.
Към 21:30 SOULFLY изчезнаха за кратко от сцената, за да се завърнат за задължителния бис, който с още едно-две прекъсвания продължи до към 21:45, когато шоуто завърши.
Така хората, които бяха дошли за да присъстват на здрав концерт, не останаха разочаровани, независимо дали са или не са почитатели на SOULFLY. При положение, че зала "Христо Ботев" се препълни, като че ли нямаше да е лишено от смисъл концертът да се проведе в по-голямата като капацитет зала на Зимния дворец, но така поне атмосферата бе силно нажежена, което напълно съответсваше на изсключителния професионализъм на музикантите.