Пътуване (без) край - PRIMORDIAL свириха отново в София

30 яну 2016, 18:55 ч. 1780 / 7 15
пред./следв.

   За жаждата на момчетата от PRIMORDIAL за нова среща с феновете им в София съм говорила неведнъж. Ето! Дойде денят, в който това става реалност - 29 януари 2016-а. 13 години по-късно Alan, Cirian, Mick и Simon са същите тези спокойни и усмихнати млади мъже, каквито ги помни българската публика от първото им гостуване в България през 2003-а. Забелязвам две лица в публиката, които гордо носят тениски именно от този концерт - чувството да видиш това е странно и автоматично извиква спомени в съзнанието ти. Трогателно е как самите PRIMORDIAL разпознават веднага щампата и казват: "О! И аз имам такава тениска вкъщи! Пазя си я." Та, тогава - на този първи и единствен до дата на вчерашния концерт на бандата у нас, на баса по заместване беше Gerry Clince от MAEL MORDHA, така че това е дебюта на титулярния басист Pol на наша земя. Той и китаристът Ciaran са основали бандата през 1987-а, като в началото за кратко свирят под името FORSAKEN. Дискографията на PRIMORDIAL до днес съдържа 8 дългосвирещи албума и разбира се други издания като демо, EP, сплитове и един концертен. За концерта в София тази вечер са подготвили дълъг сет, щипвайки по нещо от всеки период. Сет, съставен от очакваните фаворити на публиката плюс парчета, които рядко ще ти се отвори шанс да чуеш да свирят на живо.

   Но преди те да излязат на сцената има специални гости. Това са UPYR от София. Те свирят най-общо казано дуум. Ще се чувствам доста глупаво, ако се окаже, че трябва да представям групата . Не, сериозно,- колко ли случайно трябва да си попаднал на този текст и сайт, ако не си чувал за UPYR, като същото естествено важи и за главните герои на постера тази вечер - гостите от Ирландия. UPYR са много надъхани и подготвени, UPYR са оценени като "страшна банда, с която трябва да се гордеете", както казва Alan от сцената. Ами гордеем се. Cirian също е впечатлен и споделя: "Има нещо от CELTIC FROST, а и като цяло продукцията им е доста добра". Дългите им мачкащи душевния ни мир композиции са изсвирени точно и с желание, и със самочувствие. Четирите опуса от "Altars/Tunnels" са като една топла бълбукаща лава, която когато изстине става черна и самата тя и всичко, до което се е допряла и изпепелила. "Welcome to the Ritual", която присъства само на касетъчния формат на "Altars/Tunnels", като че ли се е превърнала в химн на групата. Между другото забелязвам, че в публиката има оператор, който филмира част от изпълнението им, така че много се надявам да видим кадри от шоуто под някаква форма, при това дано да е скоро.

   След един час червени приглушени светлини и бели заслепяващи блицове, както и завеса от сценичен дим с упирите, трябва да презаредим за ирландците. Това е бързо и успешно свършено от адреналинът, който ни полазва само при мисълта, че PRIMORDIAL ще са на сцената след малко.

   Изглежда клубът е съвсем правилно подбран от организаторите "Live & Loud" - капацитетът му от малко над 200 души е изпълнен точно колкото трябва, а атмосферата е приятелска. Метални решетки не делят фенове и публика, а те съвсем естествено кипят в едно цяло. Daniel Heyn - озвучителят на бандата е доволен, че предстои един от онези специални клубни концерти с дълъг сет и в готин клуб. Още по-доволни са петимата от бандата. Да споменавам ли, че и феновете са настръхнали от кеф?

   Знаете ли защо това е от значение? Защото показва, че тези артисти харесват близкият директен контакт с публиката. А пък Alan, както винаги, ще погледне във всеки чифт очи на предна линия, назад, вляво и вдясно, независимо дали отсреща има десетки хиляди на фестивал или да кажем 200-300 човека в клуб... Защото това е група, която няма нужда от огромна сцена, за да покаже колко е голяма. Където и да свирят те са великани. Гледала съм PRIMORDIAL на всякакви сцени през последните повече от десет години. Магията е там винаги. Никога не им убягва прецизност в изпълнението, но влагат и много чувство, без да се отнема баланса. Тази вечер освен обичайното силно представяне на UPYR и PRIMORDIAL има и още нещо.

   Ето това "още нещо" няма как да предам с думи. То е емоция, то е вибрация, то е едно такова нещо, което те кара да се чувстваш сякаш няма предел. Няма граници, когато сме заедно и сме подвластни на изкуството. Точно както сме тази вечер.

   На всеки концерт Alan хвърля към публиката фразата: "Are you with us?". И сега е така. Той знае отговора, но на всяко "Sofia, are you with us?" получава шумна одобрителна реакция. Всеки, залепен за сцената фен е прегърнат, погален или почерпен от харизматичния фронтмен.

   По-горе споменах за албумите на PRIMORDIAL. Последният засега е озаглавен "Where Greater Men Have Fallen" (2014) и от него е песента "Babel's Tower", за която бе пуснат клип, и то какъв! Тя е под номер 5. Очевидно всички много я харесваме, както и останалите, ако не се лъжа, 14 в сетлиста, между които: "Sons of the Morrigan", "Gods to the Godless", "The Coffin Ships", "As Rome Burns""No Grave Deep Enough", "Bloodied Yet Unbowed", "Wield Lightning to Split the Sun". Повечето изброени са с почти константно присъствие в актуалния сет на бандата, но не е така с "Autumn's Ablaze" и "Heathen Tribes". Кога човек да си поеме дъх и как да щади гърлото си при такъв щедър сетлист?

   Която и песен да вземете, дали от по-стария "A Journey's End" (1998), от "The Gathering Wilderness" (2005), от "To the Nameless Dead" (2007) например или от новия - всичко се приема горещо от феновете. Крясъци, свирене с уста, дружно ръкопляскане или хорови припявания придружават всяка песен, която групата свири.

   Честно ви казвам: много яка публика - точно такава, каквато заслужава една искрена и отдадена банда като тази.

   Отварят с едноименната от споменатия албум от 2014-а, а за последна е обявена "Empire Falls", след която слизат от сцената, но никой не иска да ги пуска да си ходят. Alan се връща бързо, последван от останалите, за да ни попита дали искаме да чуем още една песен и дали тя да бъде по-стара или по-нова. Изборът пада на "Journey's End".

   Това е пътуване без край. А аз лично имам доживотен абонамент.

 

текст: Албена Цолова - Бета
Снимки: Герасим Трифонов

 

   В галериите ни може да разгледате снимки от концерта на PRIMORDIAL и UPYR, състоял се в София на 29 януари.

 



Коментари   (15)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Син език 31.01.2016 17:49:08 отговори + 22 4
Много високо беше вдигната летвата от страна на организатора и двете банди ... Относно концертния живот в Родината ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Да бре :) 2.02.2016 22:27:01 + 5 13
Ако посещавахте и други концерти щяхте да знаете къде е летвата и да не се изхвърляте. Оправете си озвучаването, осветлението и организацията пък тогава се потупайте пак.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хи-хи 5.02.2016 12:59:17 + 12 1
Звукът и организацията бяха прфектни! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 31.01.2016 17:43:10 отговори + 17 7
Концерта на концертите беше . Да !!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 31.01.2016 17:41:49 отговори + 19 5
Два часа и двадесет минути свириха феноменалните ирландци !!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 31.01.2016 17:40:41 отговори + 19 4
Мега яко беше всичко !!! Бях в друг свят ... Велико ! И двете банди бяха на шест . Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Милена 31.01.2016 09:33:00 отговори + 9 18
Признавам, че исках, но не успях да дойда. Имам и няколко въпроса. Кои са Upyr? Не ми стана ясно кой беше организатора? Колко дълъг беше концерта на Primordial? Знае ли се кога ще идват пак? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Никой 31.01.2016 11:33:07 + 8 14
Честно казано UPYR ги знаех само по име и никога не ги бях слушал... едвам ги издържах, но това просто не е моята музика. Когато вокалиста спомена "ако искате да се самоубивате, ние сме насреща", предполагам, че само аз го разбрах в истинския смисъл на думата
Live&Loud е организатора, съответно бяхме в едноименния клуб, където гардероба не работеше и всеки си държеше или беше разхвърлял дрехите си по столове, барове, маси и тн. - адски тъпо изпълнение от клуба. Да беше лято, ок, ама...
Primordial просто ни отвяха. Невероятно присъствие и контакт. Концертът беше малко над 2 часа като че ли. Не знам доколко беше планувано, но аз останах с впечатление, че биса си беше истински, не нагласен, което остави много добро чувство.
А кога ще дойдат пак е божа работа
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Йонас 31.01.2016 12:36:58 + 8 4
Вълнуващо е през 2016 (и то онлайн) да бъдат задавани въпроси като "Кой е ...?".
Google, BandCamp, facebook? Чувала ли сте за тях? Ако не, време е.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mазна баничка 1.02.2016 09:40:09 + 10 6
Утре ще идват. След като си искала да посетиш концерта, значи си наясно кои са Упир и кой е организатора. В този страхотен репортаж защо търсиш кусури? Концертът беше Primordial и нищо друго. Случайни заяждания на случаен човек. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хаха 1.02.2016 21:37:24 + 7 1
Миленке, Упир са велика банда, а организатора е автора на статията. Трябва да си много тъпа за да не си го разбрала! И не се заяждай, а другият път ела на концерта. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Милена 3.02.2016 05:31:20 + 5 15
Нормално е да не знам кои са Upyr! Кои са? Аз се интересувам и исках да идвам заради Primordial, а не местните и много "известни герои"! А и през ума не ми е минавало да си помисля, че организатора ще прояви такова нахалство,че сам да си пише хвалебствена и според очевидци доста невярна статия.
И въобще коя съм аз да не знам кой е великия организатор и световно неизвестните Upyr???
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

кроки с масло 30.01.2016 22:18:04 отговори + 7 0
Напишете сетлиста, моля. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Unholy 30.01.2016 20:08:14 отговори + 22 5
Концертът беше страхотен. Групи, публика, пространство, звук... всичко беше на ниво. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Син език 31.01.2016 17:50:11 + 17 3
Самата истина ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".