Приказката "Doom over Sofia 2017" се случи на живо

25 сеп 2017, 14:52 ч. 1165 / 7 14
пред./следв.

   Сега ще ви разкажа една приказка.... Приказка за епична среща на воини, елини и рицари...

   Била спокойна топла септемврийска вечер.... Но стига! Тази приказка ще върви отзад напред.

   Беше полунощ, пак в онази топла септемврийска вечер. Над 100 души, обединени от идеята да бъдат част от "Doom over Sofia", чакат своите герои да се качат на сцената. Те са трима рицари от далечното кралство Швеция. Наричат ги Dan "Fodde" Fondelius, Jens Bock, Samuel Cornelsen, но когато са заедно и с музика и пеене разказват своите истории за живота, са COUNT RAVEN.

   Освен добри музиканти, нашите главни герои са и добри магьосници. Когато публиката в замъка затвори очи - сякаш чува гласа на Ozzy, а когато ги отвори за миг - сякаш среща тримата от ZZ TOP. Но кой знае, тази фантасмагория може би пък да е само в главата на вашия разказвач, но нали това е приказка, повярвайте му...

   А като споменах публиката в замъка... Всъщност то не било точно замък, а обичайното уютно местенце в центъра на София "Live & Loud", където често-често се събират смислени хора, за да се радват на смислена музика. Безспорно COUNT RAVEN правят точно такава музика, а там, откъдето идват, хората знаят най-добре как се прави това. Спокойствието и мъдростта, с които даряват от сцената, веднага завладяват душите и ума на публиката и в това се крие магията на тяхното изкуство. "Fodde" е мъдрецът, който прави така, че невидимата бариера между сцената и публиката да се вдигне и двете страни разговарят за любов, за религия, за политика, абе за нещата от живота. И така почти 30 години история и пет албума се леят над всички нас и за почти два часа ни обгръщат и носят затаили в дъх в неповторимия им и много мелодичен деветдесетарски шведски дуум метъл. Жалко е, че през последните 17 години COUNT RAVEN имат само един албум ("Mammons War"), но както вече отбелязах, нашите главни герои са мъдри хора. А мъдростта се трупа бавно и с години... Заливат ни с обилен 90-минутен сет, като вмъкват и композиции, които или рядко свирят, или никога досега не са изпълнявали на живо. Такива са песента, специално заръчаната от основното и обичайно заподозряно лице тази вечер Албена Цолова - Бета "To Kill a Child", химнът "Nashira", чисто новите "The Curse" и "The Nephilims" ...Иначе списъкът с класики започва с "The Poltergeist", после е "Garden of Mirrors", "An Ordinary Loser"... Това наистина е като сън...

   А приказката беше за една епична среща, в която има и елински войни. И те са трима Erikos Negros, Foivos, Sakis Kioses. И когато са заедно на сцената, ги наричат AGNES VEIN. В топлата септемврийска вечер елините са последните, които проправят пътя на кръстоносците към душите и главите на събралото се множоство. А как го проправят? Музиката на AGNES VEIN и перфектните вокали на Sakis влизат като леденостудена голяма водка в края на работния ден. И тук вашият разказвач пак възкликва - жалко че AGNES VEIN за почти 15-годишна история имат само два албума. Но верният му другар в топлата вечер с право го поучава, че дали са два или двайсет, това няма значение, щом знаят как да правят това, което правят, а AGNES VEIN го правят много добре.

   Срещата на нашите герои беше в София. От София са и Антон, Божидар и Делян. Срещали сте ги и в други такива приказки, нали – OBSIDIAN SEA. Скромната оценка на вашия разказвач е, че това са най-добрите дуум музиканти по нашите земи. И не че хваля нашето, ама си е наше и е много добро. Ако не сте съгласни с мен, просто ги вижте какво правят на живо, там на сцената, и да поговорим тогава...

   А всичко започна с GRIMEGOD. Петимата ни съседи от Румъния си свършиха перфектно работата. С някои лица, познати ни в участието им в NEGURA BUNGET, те отвориха широко вратите на сцената за героите, за които вече ви разказах. Помълчахме минута в чест на техния приятел и колега Gabrial "Negru" Mafa, който загубихме през март тази година... С една добра смес от готик, дет и дуум метъл, гарнирана с вкус на люта румънска цуйка, показаха пътя към над 100 смислени души, осъзнали, че във вечерта на 23 септември няма нищо по-приятно от това да станеш част от "Doom Over Sofia 2017".

   А поуката от тази приказка е, че София има нужда от такива фестове, организирани точно по този начин. С много вкус. С добре подбрани и правилно подредени герои. Щедър мърчъндайз и най-важното - перфектен звук и много дуум атмосфера.


Сетлист на COUNT RAVEN:

01. The Poltergeist
02. Within the Garden of Mirrors
03. An Ordinary Loser
04. The Nephilims
05. The Entity
06. To Kill A Child
07. The Madman From Wаcо
08. The Curse
09. Let The Dead Bury The Dead
10. High on Infinity
11. Nashira
12. Wolfmoon
13. Jеn

 

Текст: Ясен Вакашински

 



Коментари   (14)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимни 26.09.2017 20:19:26 отговори + 7 2
Поздравления на автора на репортажа. Който може по-добре нека сподели без да занимава търсещите информация за концерта с коментари-спам, които интересуват само него/нея. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Богоров, Иван 26.09.2017 11:12:24 отговори + 2 2
Ами, АМИ е паразит. Онова TouchPal Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Небогоров Неиван 26.09.2017 11:33:49 + 1 1
Ами е възклицание. А "Ами сега" е крилата фраза.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Богоров, Иван 26.09.2017 10:39:10 отговори + 3 2
Когато нещо се е случило, а случилото си представлява интерес за някаква случила се публика, някакси случилото трябва да й се съобщи ... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Небогоров Неиван 26.09.2017 11:01:15 + 1 3
Ами сега.... :-/

https://kaksepishe.com/nyakak-si/
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

};-( 26.09.2017 08:54:23 отговори + 9 0
Не знам защо трябва коментарите под всяка новина да се превръщат в спор?Концерта беше страхотен, всичките групи се представиха на ниво.Стремя се да посещавам повечето такива бутикови концерти, въпреки че не съм от София и досега винаги оставам доволен.Малко повече от необходимото се преекспонираше едно име, но това да ни е проблема.Но ми прави впечатление, че всеки път виждам едни 50 познати лица плюс още толкова други и честно казано ми става малко тъпо, че истинската музика си стои все така встрани от т.нар. обществено внимание.Не за публиката, а за групите ми е тъпо, защото ние си изкарахме добре, но групите определено заслужават повече внимание.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

)8-) 26.09.2017 13:08:53 + 3 9
Тази дупка и онази дето ще я затварят скоро са "люлката" на хейтърите! За това и повечето не искат да ходят там. Ако искаш да срещнеш други лица смени клуба! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

xaoc 26.09.2017 16:05:23 + 7 1
Тичам в Rock It. Да гледам рок гюбеци. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Грибоедов 25.09.2017 16:51:42 отговори + 2 7
Драги журналисти, стига с тоя паразитен глагол "случвам се"! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Иван Горелов 25.09.2017 17:15:28 + 3 0
Това да не е литература бе. Паразитите и шаблоните са масово употребявани в журналистиката. Я отвори някой вестник... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

цигу мигу 25.09.2017 16:19:49 отговори + 9 5
От световна класа може да е и Бай Асан който свири на акордеон в подлеза.
Но за да са нещата истински тази световна класа трябва да върви и със световно признание. Иначе си остава в подлеза...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

xaoc 26.09.2017 16:02:05 + 5 4
Засега в подлеза оставаш само ти и твоята провинциална завист. Приятно прекарване. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

stanislav 26.09.2017 17:28:16 + 4 2
Dreams, Illusions, Obsessions получи повече от ласкави ревюта, бе албум на месеца в doomedandstoned(!), а и попадна на добри позиции в годишните класации из дуум сайтовете. Това не е ли световно признание? Неслушащите такава музика не знам защо се пънат със заключения, ако ги бяхте гледали на живо, щяхте да знаете че са машина (на времето) от най-висок клас. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

xaoc 25.09.2017 15:15:29 отговори + 7 9
Само едно възражение. Obsidian Sea са една от най-добрите банди далеч не само по нашите земи. Те са от световна класа.
Иначе всичко в този концерт беше огромно! Браво!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".