Съдът отказа на момиче от Благоевград да се прекръсти на вокалистите на HIM и THE RASMUS

13 окт 2014, 11:52 ч. 2447 / 15 44
пред./следв.

   На 29 март 1991 г. в Благоевград се ражда момиче, чиито родители решават да кръстят Радка. През 90-те години на миналия век, също така, особено популярен сред определена част от населението става чалга хитът "Радка Пиратка". Момичето търпи непрекъснати подигравки и обиди от съученици и приятели заради името си, а самото то харесва една доста по-сериозна, стойностна и истинска музика. Разбира се - говорим за рока. След като вече е навършило пълнолетие момичето има право да поиска по съдебен ред името му да бъде променено. Тя го прави, като изявява желание да се кръсти на вокалистите на две от любимите си групи - HIM и THE RASMUS. От там измисля името Вилелаурия. Съчетание от малките имена на Ville Valo и Lauri Ylonen. Съдът в Благоевград обаче отхвърля молбата й :-( и постановява името на момичето от тук нататък да бъде Вили, което е резервният вариант. Ето и мотивите на съдебния състав за решението му, публикувани през март тази година:


По настоящото дело съдът приема, че не следва да уважава основното искане на молителката и да промени името й на Вилелаурия, но няма пречка да уважи алтернативната й претенция за промяна - от Радка на Вили.

Молителката е част от новото модерно поколение, което "живее във и чрез интернет и социалните мрежи".
В тази връзка, от информацията в така нашумялата Уикипедия се вижда, че ХИМ (на английски HIM) e музикална група от Финландия, формирана през 1991 г. (под друго име) от вокалиста Виле Вало, китариста Мико Линдстрьом и басиста Мико Паананен. Името на групата е планирано да бъде "His Infernal Majesty", но по-късно преминало към много по-простото ХИМ. Стилът на групата е спорен. Музикалният им стил често е бил отнасян към така наречения стил "Love metal" (любовен метъл). Музикално съставът смесва влияния от хард рока и ранния хеви метъл. Критици ги отнасят към отделни течения в метъл музиката, а и много от песните им се различават в стилово отношение. Често техните творби са отнасяни към готик рок, готик метъл, алтернативен метъл и хеви метъл. Виле Вало твърди, че стилът на групата е Love Metal. Хартаграмът е логото на ХИМ, измислено е от Виле Вало на 20-ия му рожден ден. Представлява обърнат пентаграм, чиито краища са заоблени като сърце. За него Вало казва, че "е смесица между доброто и злото, между любовта и омразата". Според него хартаграмът представлява любовта и смъртта, балансът между омразата и любовта - двете най-силни изразни средства в текстовете на Виле. Виле Хермани Вало (на фински: Ville Hermanni Valo), роден в 08:28 ч. сутринта на 22.11.1976 г. в гр.Хелзинки, Финландия, е вокалист и фронтмен на ХИМ. Той пише текстовете и музиката на песните на групата. Вало беше сгоден за Йонна Нигрен, финландски модел и водеща, с която бяха заедно от 2003 до 2006 г. В момента той споделя, че сърцето му е свободно. Живее в кула във Финландия, близо до Хелзинки. Негов идол е Едгар Алън По. Интересен факт е, че "вало" в превод от фински означава "светлина". Има много татуировки, няколко включващи хартаграм, има татуирани поети на ръката, също така и татуировка с Мая Дерен (поетеса, драматург, оператор, режисьор, монтажист, актриса, кино-теоретик, танцьорка, хореограф, фотограф). Първата си татуировка прави, когато е на 18 години. През 2010 г. отказва цигарите, въпреки миналото си на страстен пушач (60 цигари дневно), а през 2007 г. постъпва в клиника и се преборва със зависимостта си от алкохола. Хартаграмът е комбинация между сърце и пентаграм. Още от началото той става като символ на групата и с течение на времето се превръща в тяхна запазена марка. Самият Виле я има татуирана на 3 места по тялото си - на врата, на гърдите и много ниско на талията. В самия символ няма никакво сатанистко значение. За Виле той е просто символ, който осмива религията и сатанисткото вярване.

Пак според Уикипедия, "Дъ Расмус" (The Rasmus) е финландска рок група, появила се на световната сцена след албума "Dead Letters". Групата се създава през 1995 г. Съставена е от Лаури Юльонен (Lauri Ylönen) /вокалист/, Паули Рантасалми (Pauli Rantasalmi) /китара/, Ееро Хейнонен (Eero Heinonen) /баскитара/ и Яне Хейсканен (Janne Heiskanen) /барабани/, който през 2000 г. е заменен от Аки Хакала (Aki Hakala). Вокалистът Лаури казва за своите текстове: "Моите текстове винаги са лични и всяка дума има значение, което ми напомня за нещо което се е случило". За "Dead Letters" казва: "Всяка песен е писмо до някой. Може да е признание, извинение или вик за помощ". Лаури Йоханес Пааво Юльонен (на фински Lauri Johannes Paavo Ylönen) е роден на 23.04.1979 г. в гр.Хелзинки, Финландия. Истинският цвят на косата му е светлокестеняв. Боядисвал я е червена, черна, лилава, жълта и сега е руса. Подстригва се сам от 6-годишен и не позволява никой друг да докосва косата му и винаги й слага гел и гарванови пера. Пуши от 16-годишен. Лакира само ноктите на лявата си ръка в черно.

Отчитайки горните данни, съдът счита, че идеята на молителката да си състави ново име, което е комбинация от две собствени мъжки имена, пък макар и на двама толкова известни фронтмени, е доста - най-меко казано - екстравагантна. Тя е в духа на днешните "модерни" времена, когато се правят гей паради, сключват се еднополови бракове, обособи се трети пол и вече не се знае жените жени ли са, а мъжете - мъже ли са. Навсякъде по света, а и в България, се срутват всякакви морални и семейни ценности. Както се казваше в една популярна телевизионна реклама, традициите вече не са това, което бяха. Съдът поначало е замислен като една консервативна институция, която, наред със законите, е призвана да брани и обичаите, традициите и морала. В този смисъл, името Вилелаурия, избрано от молителката, е дълбоко неприемливо и чуждо на българската именна традиция. Дори би могло да се разсъждава в насока дали то не противоречи въобще на установения в страната ни правен ред. За съжаление на молителката, тя не е родена във Финландия, а в България. Ако беше обратното, сигурно съдът във Финландия би допуснал исканата от нея промяна. Unfortunately, настоящият съдебен състав също се съотнася към консервативните такива (демек е "консерва" - ако може да се направи подобна аналогия с израза на Бай Ганьо: "Бай Иречек, ти май-май си консерва, както виждам?"), поради което и няма да промени името на молителката от Радка на Вилелаурия.

Що се отнася, обаче, до алтернативното желание за промяна - от Радка на Вили - то тук нещата стоят по друг начин. Името Вили е умалителна форма на ред хубави български женски имена - Велика, Величка, Виолета и др. - и не влиза в колизия с българската именна традиция. От друга страна, по делото категорично се установи, че името Радка създава социални и емоционални затруднения на носещата го молителка, която по тази причина редовно става обект на подигравки и обиди. Това следва да се квалифицира като важно обстоятелство по смисъла на чл.19, ал.1 от ЗГР. Не се установи така исканата промяна да засяга чужда правна сфера, да преследва цели, различни от заявените от молителката, и да противоречи на императивни разпоредби на закона. Исканата промяна в случая е допустима съгласно императивната норма на чл.14, ал.1 от ЗГР и е основателна предвид наличието на предпоставка по чл.19, ал.1 от ЗГР, поради което следва да бъде допусната. Прокуратурата няма защо да се притеснява от уважаването на молбата относно името Вили, доколкото не се събраха данни това да бъде свързано с укриване на молителката от наказателна, гражданска или административна отговорност.

 

Lauri Ylonen от THE RASMUS в София, февруари 2009 г.

още за:

HimThe Rasmus


Коментари   (44)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Валерия Месалина 16.12.2014 20:01:00 отговори + 1 0
Хей, я да се разберем, ако ще обиждате някого на ''пендел'' и ''хомо'', не закачайте Вало. За Лауриньо пишете к'вот си щете. А и какво против хомоорентираните, има метал групи с гейове сред тях, но това не ги прави по-малко по-малко добри. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Георги 16.10.2014 13:49:52 отговори + 2 1
Това моме лекар ли е бе!?! Иначе ,като я гледам на снимките, не ми прилича на 18 и определено не прилича на дете -слушащо родителите си! :-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Човек 15.10.2014 15:06:00 отговори + 4 2
Комунизма си е все още в България Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ingeborg 14.10.2014 11:15:03 отговори + 4 1
Да се нарече ВИЛИАНА или Лаура, защото много скоро щеше да разбере какви проблеми би имала с новото си име (най-вече административни) и със сигурност подигравките няма да са по-малко.
Като порасне още малко, ще разбере, че любовта към дадена група не трябва да се изразява "във влизането в образ" и уподобяване на някой от членовете й. Тогава пак ли ще сменя името?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariel 14.10.2014 12:42:50 + 3 3
Проблем има съдебният състав. Момичето може да измисли още няколко съчетания за собствено име и да накара този състав да опознае много рок групи , много рок музиканти и ... да ги обикне. Такова решение на трезво не може да се напише. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hellrider 14.10.2014 01:09:51 отговори + 4 7
Пубертски истории...Иначе уж знам,че може да правиш каквото си искаш,като онзи Манчестър Юнайтед (бати болните типове),ама явно не все пак... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


хмм 14.10.2014 00:56:07 отговори + 3 9
да си кръсти кучето така само дано и то да няма обратни наклонности като тия двамата пендели Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Грибоедов 13.10.2014 21:39:09 отговори + 13 5
Радка си е хубаво българско име. Само дето носителят му е доста прост. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Reality 13.10.2014 18:48:31 отговори + 4 8
Смени си адреса а не името, Радке. В мангалия с никое име няма да те бъде. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

liquid 13.10.2014 17:47:09 отговори + 14 8
Много смешно и тъжно е как слагат на едно ниво неща като еднополови бракове, гей паради и полова идентичност със срутването на морални и семейни ценности. Жалка история. Особено когато се има предвид, че това изказване идва от една от най-корумпираните и срамни институции в България. Традициите не са закони, но едно е вярно - ще се променят полека-лека, когато малоумните, консервни селяндури ги заровят под земята. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariel 14.10.2014 13:36:22 + 3 2
Лирическите отклонения в написването на това решение с извадки от Уикипедия, цитиране на рекламни текстове и не до там издържан текст като качество, за сметка на количественото словоизлияние нямат нищо общо с консерватизма и говорят за не особено адекватно състояние на списващия във време на изпълнение на служебните му задължения. Възможно е да му плащат за разтягане на локуми и за написване на възможно най- голям брой писмени знаци..., но тогава мястото му е на друго място- не в съда. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariel 13.10.2014 17:36:08 отговори + 4 1
С една може да се измисли за никнейм Бонукс Аутомат. Иначе моят никнейм няма нищо общо с перилните препарати. Репликата ти няма нищо общо с темата- само се пениш. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


хех 13.10.2014 17:26:40 отговори + 6 6
Обаче обръщението и проучването на съда, ако това писмо е истинско е страхотно! Показва сериозно проучване, сериозно аргументиране и чувство за самоирония. При това за някакво толкова смешно дело. Хареса ми! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Симпатяга 13.10.2014 22:40:58 + 6 5
След всичко, което прочетох за въпросния съдия, започнах страшно да му симпатизирам. Искането на девойката е смешно, но той е подходил оригинално и със свежо чувство за хумор.
А какво пречи на кифлето да се кръщава както си иска във Фейсбук? Там има достатъчно фенки със странни имена - Пенка Варг е много фьешън, почти като Минка Линдеман или Кунка Салваторе. Но фенщината няма нищо общо с реда, законността и добрите нрави.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariel 13.10.2014 17:01:28 отговори + 8 2
А какво общо има между Вили , Виле Вало и Лаури...? Много шум за нищо. Напомня ми на една много запалена,, рокаджийка,,, която писа , че много харесва Дийп Пърпъл, но Харли Дейвидсън и бил много баладичен като вокалист. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бонукс Аутомат 13.10.2014 17:09:30 + 1 7
А какво общо има (както ги свързва) 2-те ти мозъчни клетки? Отговор - нищо. Те и за това се броят за 1-на. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аз бре 13.10.2014 16:52:42 отговори + 11 3
Независимо колко е нелепо името Вилелаурия, момичето не е получило справедливо правораздаване и си е в правото да се обърне към по-висока инстанция. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariel 13.10.2014 16:24:47 отговори + 4 5
Съдът може да уважи изцяло, частично или да отхвърли искането. Съдът не може да даде ново име Вили на момичето. Молбата му е за името Вилелаурия- не за Вили. Съдът може ли да докаже, че името Вили е умалително женско име , а не мъжко както при Вили Кавалджиев, Вили Цанков, Вили Казасян и др. Длъжностно лице може да определи собствено име само при точно определени обстоятелства. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Разбирач 13.10.2014 16:48:57 + 6 3
Момичето е подало молба да му сменят името на Вилелаурия ИЛИ Вили (като резервен вариант, ако първото не бъде разрешено от съда). И съдът точно така е отсъдил: "Първият вариант не разрешаваме, но втория - да." Друг е въпросът, че мотивите на съда са дебилни, в тях се използват небългарски думи и индиректно се обиждат групи от хора. Ясно е, че въпросният съдия се опитва да изглежда различен от колегите си, модерен и ексцентричен, ама определено не му се получава.
За да добиете представа за какъв човек точно става въпрос и затова как обича да се прави на интересен, потърсете в нета и си намерете мотивите му за издадената от него присъда относно превръщането на паметника на Димитър Благоев в незнамсикоеселобеше, на Дядо Коледа.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ънтру метълист 13.10.2014 15:54:17 отговори + 1 5
Ето го въпросното момиче:
https://www.facebook.com/vilelauria.ivanova
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


KKK 14.10.2014 00:05:10 + 3 1
Човече, мерси за линка. Напълно съм съгласен със Съда. Ако на тази мадама от профила и дадат име Вилелаурия определно ще стане по-зле за нея. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-елек 13.10.2014 15:44:41 отговори + 8 6
То хубаво да си смениш името,ама да беше нещо Радост,Радостина,Радина,не имената на някакви певци от хомо рок групи.Пубертетски истории. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariel 13.10.2014 16:49:36 + 3 4
Радина викаш... Може и Радуга- в превод от руски на английски Рейнбоу. Да се придържаме към стила рок. Моето ще е Издизлав- по песента на Whitesnake-,, Is This Love,, Или Роб Рок. Може и с тире след роба....:? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аз бре 13.10.2014 15:40:51 отговори + 3 1
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2460729
Винету не е успял да стане и Индианов Вождов. Манчестър е "намазал" повече.
Вилелаурия е меко казано странно, но момата е можело да се прекръсти просто на Рада плюс добавяне на известен псевдоним, имаше нещо в закона за такъв.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ааа 13.10.2014 15:23:08 отговори + 4 3
Живеем в тъпа държава... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MalmSuite 13.10.2014 15:18:12 отговори + 0 4
Аз пък ще се преименувам на Мартемпестейн. Познайте кои са вокалистите. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariel 13.10.2014 15:04:39 отговори + 3 1
До инженер Гарин- Въпреки пълнолетието при смяна на името са необходими и двама свидетели. Най- добрият вариант е самите родители да бъдат свидетели при делото. Все пак те са дали първото име на детето си без да го питат и те могат да настояват за избраното име от това дете ако е пълнолетно, въпреки, че няма законен начин за смяна на име. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Ariel 13.10.2014 13:55:51 отговори + 7 2
Значи Винету Вождов Индианов може, а Вилелаурия не може... Къде в случая е мнението на родителите на Радка... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Инженер Гарин 13.10.2014 14:01:15 + 3 2
Ти пак се изказа. В случая мнението на родителите на Радка няма никакво значение. Затова законово е поставено, че всеки може да поиска да си смени името след като стане на 18 - защото вече е пълнолетен и родителите му нямат думата легално по никакви въпроси.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

shadowking 13.10.2014 13:35:37 отговори + 7 5
Какво може да се очаква от комунизиран и корумпиран съд?
Точно съдебната система е в основата на сегашното жалко състояние на България!
Момичето да се бори. Ние ще я подкрепим!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Аноним 13.10.2014 13:17:14 отговори + 4 4
...И същата тази институция разреши на Еди-Кой-си да се прекръсти на Манчестър Юнайтед...
А и откъде тия са наясно какво стои зад въпросното име? Да не би да трябва да се слага обяснение на това какво значение има въпросно име, за да е одобрено?
П.П. Името, което си е избрала девойката, е меко казано...необмислено.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Крокодил с ориз 13.10.2014 13:02:58 отговори + 20 0
Мен малко ме втрещи това, че в едно съдебно решение се използват думи като "демек", ама...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

az be 13.10.2014 12:52:10 отговори + 10 2
Това е противоконституционно. Момичето ако иска, може да обжалва или да осъди държавата. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Тц, 13.10.2014 12:51:36 отговори + 13 0
не вярвам, че може да има точно такива мотиви в решението на съда. Ако това е извадка от официалното решение, съдията направо "плаче" за наказание.
Частта, в която се обяснява кой кой е, е ОК, но предпоследния абзац е абсолютно недопустим.
Не че искането на девойката не е малоумно само по себе си, де...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

дали? 13.10.2014 12:56:02 + 6 1
дали?
http://www.legalworld.bg/39694.unfortunately-sydyt-e-konserva.html
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Разбирач 13.10.2014 12:33:01 отговори + 7 4
"Това сериозно ли?!?!"

А Кончита Вурст?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ная 13.10.2014 12:27:32 отговори + 11 5
" Тя е в духа на днешните "модерни" времена, когато се правят гей паради, сключват се еднополови бракове, обособи се трети пол и вече не се знае жените жени ли са, а мъжете - мъже ли са.". Това сериозно ли?!?! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Just a fan. 13.10.2014 14:15:07 + 5 8
Ами, защо не? Всичко това ,което е казано, за парадите и тн, е грешно и неморално! Тия нови принципи и норми разрушават традициите! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

bah 13.10.2014 12:20:40 отговори + 16 1
Това сериозно ли е официалното становище на съда? Силно се надявам да е някаква подигравка Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

SepulTeraHead 13.10.2014 12:09:40 отговори + 15 2
Ебати тъпите мотиви на съда! Не, че идеята за име на момичето е особено умна също, но има пълното право да се казва по този начин, щом иска. Да се свърже с Манчестър Юнайтед от Свищов, за да види на него как са му се получили нещата. Той пичът нали успя накрая да си смени името? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Pfffff 13.10.2014 12:06:18 отговори + 28 2
Името ? не било българско... А "Мустафа", "Айше" , "Али" български имена ли са?? Потвърждаваме колко скапана държава сме. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dickens 13.10.2014 12:05:41 отговори + 7 5
Що така ми напомня на ДКМС-то от едно време... Др. Путин like it!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

your father 13.10.2014 12:04:51 отговори + 23 3
Майко мила, не мога да повярвам, че това е официално съдебно становище... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Nekuv 13.10.2014 11:58:38 отговори + 20 2
Да ама ако беше поискала да се прекръсти на Азиска или Радка Шишаркова, нямаше да има проблем нали? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".