Само Испания въвежда безвизов режим за британски музиканти

3 яну 2022, 09:28 ч. 897 / 10 17
пред./следв.

   Измина точно една година откакто Обединеното кралство напусна Европейския съюз. Процесът, и по-точно преговорите за него, бяха дълги и съвсем нелеки. След финализиране на сделката се оказа, че за разлика от шофьори, пилоти и др., музикантите няма да мога да се възползват от безвизов режим с държавите от ЕС.

   Това означава, че за всеки концерт или турне в страна/и от Съюза ще трябва да се получат визи не само от музикантите, но и от мениджърите им, асистенти, сценични работници, техници и всички останали, които пътуват с изпълнителите.

   Премиерът Борис Джонсън се ангажира да направи необходимото за отпадане на визите за музиканти и екипите им след Брекзит, но до този момент това е далеч от осъществяване. Фактически една единствена държава от ЕС даде съгласие за безвизов режим за шоу бизнеса и това е Испания. За всяка една от останалите 26 страни, вкл. България, британските групи ще трябва да полуват визи. Това ще направи концертите им чувствително по-скъпи, а за някои изпълнители и невъзможни.

   Този удар по музикантите от Острова идва във време, в което концертният живот бе почти замрял заради пандемията от COVID-19. От известно време насам обаче има съживяване на бизнеса и все повече концерти се осъществяват. Големите фестивали и др. събития бяха масово отлагани за 2022-ра. Остават броени месеци до тях, като у нас очакваме няколко легендарни банди от Острова през идното лято - JUDAS PRIEST, IRON MAIDEN, WHITESNAKE, SISTERS OF MERCY, както и др. Добрата новина е, че тъй като в повечето случаи предстои групите да свирят на фестивали, в България няма забележимо поскъпване на билетите.

   Винаги ще бъде възможно правителството на Обединеното кралство да постигне споразумения и с други държави или с ЕС като цяло за отпадане на визите за шоу бизнеса. Засега това е факт само за Испания.

 



Коментари   (17)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Trapeze 3.01.2022 20:36:03 отговори + 9 1
Браво на испанците. Тук някои хора ме изумяват. Не става въпрос само за британските музиканти, макар че аз имам безброй любими британски групи и бих им съчувствал дори и само за това. Става въпрос, че ако има визи за тях, ще пострадат феновете точно в такива малки пазари като нашия.
Колегата дето знае за какво са гласували британските музиканти на референдума... откъде си купи кристалното кълбо, пич?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WTfan 3.01.2022 11:40:03 отговори + 7 11
Трябва да проливам сълзи за британската музикална индустрия ли? Тоест, техните музиканти трябва да са привилегировани, а нашите да мрат? Нали са знаели какво гласуват на референдума? Нали техните политици са знаели какво подписват? И междувпрочем destroy_and_sick по-долу е прав(а) - с какво точно дребните административни суми оскъпяват даден концерт? Самите музиканти няма да киснат с часове на опашки пред посолствата, нали? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Стронций84 3.01.2022 12:08:20 + 10 5
Не, недей. Изтрий от компютъра си емпетройките на всички британски банди. Не ходи на концерти на британски банди дори да са безплатни. Изобщо забрави за съществуването на британските банди. Те нищо не струват и нищо не са дали на рок музиката изобщо. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WTfan 4.01.2022 12:36:26 + 3 8
Стронций84 Изтрих още една сълза на умиление. Вместо милите британски легенди да си почиват на старини и да си харчат милионите, се налага да чакат на опашки за визи, прецакани от злите неблагодарни европейци. Които видиш ли отказват да им целуват подметките дори само заради великата британска музика, която ги е облагородила. Ами като са знаели колко зависят от Европа, да са мислили какво гласуват на Брекзита. Ама тогава чухме доста надути приказки от Острова. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Стронций84 5.01.2022 11:01:26 + 4 0
Сигурен съм, че на британските артисти им е от изключителна важност, че някакъв БГ никаквец "рони сълзи" по форумите. Вярвам, че още утре ще си оттеглят всички искания и изявления по повода в следствие на твойто сълзеронене.
И ти говориш едни и същи глупости: Да са знаели артистите за какво гласуват.
При резултат 52% на 48% ти откъде знаеш как са гласували артистите бе гений?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

destroy_and_sick 3.01.2022 11:21:21 отговори + 4 11
А с какво по-точно визите оскъпяват ЧУВСТВИТЕЛНО концертите? При положение че визата е една холограма, за която се плаща някаква дребна сума, защо се предполага, че ще се повиши цената на шоуто?! Ако иде реч за данъци, работата се променя коренно! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

?????? 3.01.2022 13:08:47 + 9 2
Визата не е дъвка "умнико", че да струва цената на холограмата си. Работна виза за ЕС е 100 евро. Това означава +100 евро за всеки човек от групата, екипа, мениджъри и т.н.
Също така виза не се купува от будката за вестници. Попълват се документи, хора се занимават с това. Техните време и услуги струват пари.
Трябва маааалко акъл, за да се сетиш.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 3.01.2022 13:31:34 + 8 4
Сигурно няма проблем, а това британските музиканти си го измислят:

Music industry figures have continuously expressed concerns that the new rules and red tape around touring Europe will create huge costs to future live music tours for both musicians and crew. That could have a knock-on effect of creating a glass ceiling that prevents rising and developing talent from being able to afford to tour the continent.

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

destroy_and_sick 3.01.2022 15:23:16 + 2 9
Ама, моля Ви се! Разбира се! За групи, които свирят в Микстейпа ще е някакъв проблем, макар и не значителен, но за бандите, които чакаме - NEVER! Е, да, както е написал "въпросителният", ако музикантите си докарат любовниците, личните фризьори и масажисти, тогава може с едно-две левчета да се оскъпят "супер изгодните" билети от 100 лева (примерно)!
Стига глупости, визите за големите банди са административен проблем, не и финансов!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 3.01.2022 15:40:24 + 9 2
Ама на кого се молите? Молете се на ISM (Incorporated Society of Musicians), които искат спешни мерки от правителството.
Молете се и на Roger Waters, Brian May, Elton John, Liam Gallagher, Ed Sheeran и още 100-ина музиканти, които излязоха с отворено писмо за този проблем.
Проблем, който явно Вие разбирате много по-добре от тях
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

?????? 3.01.2022 20:15:52 + 6 0
Оставете го този "специалист" по визи. Много ги разбира той работите. Аз не знам какво се оплакват английските музиканти. Да вземат destroy_and_sick за мениджър и няма да имат никакви грижи за визите. Той е The Master of the Visas! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WTfan 4.01.2022 12:30:53 + 3 8
Коментарите по-нагоре отново ме разплакаха от умиление. Трябвало визи за целия екип, за мениджъри... Ами да си вземат екип и тур мениджъри от Германия, Швеция или Унгария да речем Доколкото си спомням, когато живеех в тези държави - има компании, които ти предлагат всичко: избираш каква сцена искаш, какво озвучаване, какво осветление и пиро ефекти. Пристигат ти камиончетата Волво (или Мерцедес) и ти докарват оборудването. После пристигат автобусчетата с екипа и ти сглобяват сцената и оборудването. Кой твърди, че тираджиите трябва да са британски граждани. И пак ще повторя: destroy_and_sick е прав(а). Британците са знаели предварително за какво гласуват и какво подписват - сега да си носят последствията. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

sixxx 4.01.2022 13:57:34 + 10 0
destroy_and_sick Някои хора слушаме и банди, които свирят в микстейпа. Лошо ли е това? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 4.01.2022 15:50:52 + 10 0
>Британците са знаели предварително за какво гласуват и какво подписват - сега да си носят последствията.
---
Изхождаш (се) от меко казано грешната позиция, че абсолютно всички британци са гласували за едно и също и че абсолютно всички музиканти попадат в подмножеството гласували и подписали за Брекзит.
А го има и другия момент - на Iron Maiden или Judas Priest няколкото хиляди евро за визи отгоре няма да им накривят шапката изобщо. И без това взимат гигантически хонорари, процентче или две, или три в повече не е кой знае каква разлика. За група, дето свири за две илядо евра в Микстейпа, обаче няколко стотарки отгоре само за музикантите вече ще са проблем.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WTfan 5.01.2022 11:16:00 + 3 5
до Феникс на грил: Изхождаш (се) от меко казано грешната позиция, че още не ти е ясно как действа демокрацията, кой кого избира, на референдумите кой решава и накрая кой носи отговорността за направения избор. Ами нека да те светна - не са злите политици, които са подвели наивния добър британски народец. И си спомням много ясно как Борис (това прекрасно небългарско английско име) Джонсън спечели референдума именно с антибългарска и анти-източноевропейска риторика за това колко хубаво ще бъде на Острова, като изхвърлят от там всички като нас. После си спомням още по-ясно как 2 години британците упорито отказваха преговори с ЕС и се държаха повече от арогантно. Чак като французите, датчаните и изобщо всичките съседи им затвориха портите, изведнъж се сетиха как зависели за доставки от Европа. През цялото това време наивният добър британски народец не се възпротиви, нямаше всенародни въстания, нямаше организиран втори референдум, не свалиха от власт Борис - напротив. Така че ако гореспоменатите британски граждани са ужасно против всичко това - ами да си уредят чуждо гражданство. Защото гореописаните отворени писма вече са доста, ама доста закъснели. Доста години са закъснели и опитите за активна гражданска позиция по този въпрос. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 5.01.2022 14:00:29 + 2 2
Офф, WTfan и тук си показва тъпотията. Причила на неуспял комендиант Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 5.01.2022 16:02:01 + 4 0
ВТфен, какво точно имат всичките глупости, които си изписал, с конкретната новина? Човек като не може да даде адекватен аргумент, тръгва с алабализмите, само дето... Не става така, братляга. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".