Сдружение на промоутърите "Сцена Музика" с отворено писмо до медиите

18 окт 2016, 13:28 ч. 2289 / 13 10
пред./следв.

   Предаваме ви отворено писмо на сдружението на организаторите на концерти в България "Сцена Музика" до медиите:

От началото на м.октомври т.г. в медиите се разпространяват изявления на монополната организация за колективно управление на права “Музикаутор”, че държавата /в лицето на Министерство на културата/ възпрепятства и саботира уреждането на авторски права при организиране на концерти и че сдружението на промоутърите “Сцена Музика” е спънало диалога помежду им с условието “да редуцираме наполовина задълженията на най-големия ни длъжник „Болкан Ентъртейнмънт“, нещо което било „неприемливо“ за Музикаутор.

Тъй като Музикаутор откровено лъжат, бихме искали да предоставим на обществеността препис от Решение № 1250 от 17.06.2016 г. на Апелативен съд – София по дело № 804/2016. Делото заведено от “Музикаутор” срещу “Болкан Ентертейнмент Компани” с иск за присъждане на сумата от 171 964, 34 лева и лихви в размер на 52 784,22 лева е отсъдено в полза на Болкан Ентертейнмент с решение на Софийски градски съд на 30.07.2015г., след което е обжалвано пред Апелативен съд – София, който потвърждава решението на първоинстанционния съд. Решението е можело да бъде обжалвано в едномесечен срок пред ВКС на РБ, но молба за това така и не е постъпила от Музикаутор, с което решението става окончателно.

Накратко, компанията Болкан Ентертейнмент няма никакви задължения към “Музикаутор” към тази дата. Това прави твърденията на организацията за колективно управление на права, в частта си за тези задължения, напълно неоснователни, некоректни и обидни.

Ако към това добавим и некоректните и недоказуеми обвинения към компанията, организирала концерта на Nightwish, чийто управител отговори на обвиненията на “Музикаутор” в ефира на bTV, заявявайки че от дружеството са променили договора след подпис от негова страна и това е била причината да стартира разговори директно с групата – то става съвсем ясно, че Музикаутор продължават арогантното си поведение, като използват откровени лъжи и изкривяване на фактите в комуникацията си с Министерството на културата, всички държавни институции и медиите.

Сдружението на промоутърите “Сцена Музика” е винаги на разположение за открит диалог по темата за авторски права и подобряване на условията и за двете страни. Както се вижда и от изявлението на Министерство на културата от 06 октовмри т.г., от Музикаутор не са готови за подобен диалог и гледат смехотворно на организаторите на концерти у нас, като на сдружение на всички длъжници.
Крайно време е публично да се обсъди цялостната дейност на монополиста Музикаутор и привидно положителната му роля в културния живот в България.

Сдружение „Сцена Музика”


 

   На 1 октомври на пресконференция на "Музикаутор" дружеството отправя упреци към Министерство на културата, които предизвикват остра ответна реакция. По-долу може да прочетете отговора на министерството, публикуван на сайта му на 6 октомври.

 

Упреците на организацията за колективно управление на права "Музикаутор" по адрес на Министерството на културата са напълно неоснователни

Във връзка с изявленията на пресконференция на 1 октомври 2016 г. в софийския офис на организацията за колективно управление на права „Музикаутор”, че „държавата възпрепятства и саботира уреждането на авторските права”, предлагаме на Вашето внимание позицията на Министерството на културата по повод тези некоректни и голословни обвинения, тиражирани в публичното пространство през последните дни:

По отношение на концертната дейност в страната Министерство на културата /МК/ има контролни функции. Нашите инспектори от Дирекция „Авторско право и сродните му права” в МК посещават почти всички концертни прояви в страната, когато получим сигнал от сдружението и се извършва констатация на фактическата обстановка на събитието и се съставя констативен протокол. След това се обръщаме към собственика на залата, в която се е състоял концертът, за да ни уведоми официално кой е организатор на въпросната проява. Веднага след това се свързваме с него, като изискваме доказателства за уредени авторски и сродни права – каквито са и изискванията на Закона за авторското право и сродните му права. Ако той не ни представи такива доказателства, му се съставя и предявява акт за установяване на административно нарушение. След евентуалното му обжалване от организатора на концерта и неуважаване на жалбата се съставя наказателно постановление. След неговото обжалване с организатора се явяваме в съда и защитаваме тезите си пред него. Това са стъпките, очертани в Закона за административните нарушения и наказания, които ние сме длъжни да спазваме.

Като резултат от тези действия Министерството на културата може да глоби фирмата-организатор за неспазване разпоредбите на Закона за авторското право и сродните му права /ЗАПСП/, като събраните средства от тези глоби се разпределят между Национален фонд „Култура” и бюджета поравно. Министерството на културата не може обаче да удовлетвори претенциите на „Музикаутор” за заплащане от организатора на съответните отчисления от приходите от концерта. Това може да направи само дружеството чрез свой иск към фирмата - организатор в съда. От всичко горепосочено става съвсем ясно, че Министерството не може да принуди организатора на музикалната проява да изплати на „Музикаутор” исканите от дружеството отчисления, а може само да го глоби. Получаването на съответните възнаграждения е право само на дружеството. В случая това са взаимоотношения правоимащ - ползвател и този спор двете юридически лица трябва да решат по съдебен път помежду си.

Разбира се, ние сме наясно с трудностите, които среща авторското сдружение по пътя на уреждане на тези взаимоотношения и затова се опитахме на два пъти да организираме среща между ръководствата на „Музикаутор” и Сдружение „Сцена Музика“, в което членуват почти всички промоутъри на концерти в страната. За съжаление от „Музикаутор” отказват всякакъв диалог и контакт с тях, като гледат на браншовата организация на промоутърите едва ли не като на такава на нарушители и очевидно не желаят да преговарят с тях. Така между двете страни не може да се осъществи контакт и конструктивен диалог, а при това положение и организатори на концерти, които имат рамкови споразумения с дружеството, спряха да плащат. Очевидно е, че проблемът е в тарифата на сдружението, за която от страна на промоутърите има искания да бъде преразгледана, но от дружеството отказват да водят диалог по този въпрос и като резултат всякакви плащания са спрели. При това патово положение от ръководството на „Музикаутор” искат държавата в лицето на Министерството на културата да принуди организаторите на концерти да плащат отчисления по тази тяхна тарифа, което обаче е невъзможно, защото ние нямаме такива законови правомощия.

От Министерството на културата направихме и още едно усилие – имахме среща със заместник-министъра на Министерството на младежта и спорта г-н Асен Марков, на когото разяснихме проблема със залите, в които се провеждат концерти и са стопанисвани от спортното ведомство. По-късно се срещнахме и с ръководствата на двете търговски предприятия, стопанисващи тези зали, а те дори се съгласиха да направят допълнения в договорите, които сключват с организатори на концерти в посока на по-добра защита на авторските права. След това уведомихме сдружението „Музикаутор” за проведените срещи и разговори и им предадохме координатите на двете търговски дружества, за да продължат разговорите с тях.

От предприетите до момента от Министерството на културата действия ясно личи, че ние нито препятстваме, нито саботираме защитата на авторските права в концертната дейност в страната, а тъкмо напротив - използваме всичките си правомощия по административен път, за да подпомогнем сдружението в дейността му по събиране на дължимите възнаграждения. Оттук нататък обаче дружеството „Музикаутор” трябва да уреди взаимоотношенията си с фирмите-организатори на концерти чрез диалог и преговори в дух на взаимно разбирателство, а при непостигане на съгласие между страните – по съдебен път.

 

 



Коментари   (10)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


funeral frog 20.10.2016 14:31:10 отговори + 3 0
Мюзикаутор видимо са добре с парите, щом имат бюджет да плащат на форумни тролове. Лошото е, обаче, че методите и заниманията им подозрително напомнят тези на политическа партия.

Срам ме е от музикантите, които участват в тази организация. Златен Орфей за вас до живот!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Koza Ostra 18.10.2016 20:26:37 отговори + 4 19
Демек...

Болкън Ентъртейнмънт има приходи в милиони, ама се скръндза за авторите на музиката, въпреки че печели от тях... Нивото на информираност води до различни изводи
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Дойна коза 18.10.2016 20:39:18 + 33 2
Демек, ако можеш да четеш - след промяната на договора Болкан Ентъртейнмънт е преминал към договаряне на плащане парите за авторски права директно на групата. Демек не се скръндза за авторите, а за комисионните на едни арогантни паразити каквито са Музикаутор. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

рандъм 18.10.2016 14:11:44 отговори + 47 0
Демек...
Музикаутор: Плащайте ни к'вото искаме, инак - у съда.
Промоутърите: Слез на земята и свали цената, недей да ламтиш за толкова.
*хайде у съда*....и там не стана работата..
Музикаутор: Алоу, държавата, вкарай едно рамо, че тия не искат да плащат!
Държавата: 'ми не, това не е наша работа, разбирайте се помежду си. Друг вариант от нас - да ви съберем и "да се разберем кат' мъже".
...
Музикаутор: Ще се оплача на журналистите, ще видите вие!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ГЛОК 18.10.2016 13:48:34 отговори + 6 15
ЕЙЙЙ, много по-сериозни и направо взривоопасни, проблеми има в страната, за да се занимава някой с проблемите на разни шепа мишоци. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

смърф 18.10.2016 13:56:55 + 21 6
Че то и аз мога да ти счупя краката и лекаря да ти каже "Много по-сериозно здравни проблеми имат хората в страната, някои направо умират" и да те остави сам да се оправяш. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ГЛОК 18.10.2016 14:05:16 + 3 21
Eла пробвай да ми ги счупиш, **********
АДРЕС ДА ТИ ДАМ, НЯМАШ ПРОБЛЕМ
Ама ще квичиш на умряло след срещата, гарантирам ти го
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

смърф 18.10.2016 14:18:59 + 24 2
Ех ако имаше толкова мозък в главата, колкото си и приказлив... Говоря ти за последствията и реакцията не за случката. И паднало дърво може да ти счупи краката. Върви после се отваряй на дървото . Но преди това ми кажи какво ще стане, ако лекарят ти каже "Много по-сериозно здравни проблеми имат хората в страната, някои направо умират" и да те остави сам да се оправяш. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Язе 18.10.2016 22:54:06 + 6 0
ГЛОК, тролиш ли или верно си рекордьор в графата функциониращ човек с най-малък брой мозъчни клетки?

Запетайките на какъв принцип ги слагаш? Видял си, че дургите ползват и слагаш от време на време и ти някоя за достоверност?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

carpe_diem 18.10.2016 13:45:03 отговори + 10 3
Тоя филм не е интересен, продажбите на пуканки падат... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".