ЩУРЦИТЕ завинаги: 30 ноември в София ФОНДАЦИЯТА празнува ЩУРЦИТЕ на 55

1 дек 2022, 12:49 ч. 2112 / 14 5
пред./следв.

   В студената вечер на последния ден на ноември пред вратите на НДК прииждаха хора от всички страни. Влизаше се бързо и безпроблемно, имаше гардероб, а по-зиморничавите влизаха в залата с връхни дрехи. Публиката изпълни докрай Зала 1 и нетърпеливо зачака на сцената да се появят едни от любимите на поколения българи музиканти: Кирил Маричков (ЩУРЦИТЕ), Иван Лечев (ФСБ), Добрин Векилов - Дони, Славчо Николов (Б.Т.Р) и Венко Поромански (ТЕ). Петимата са членове на супергрупата ФОНДАЦИЯТА. По-късно на сцената се качиха и другите двама от ЩУРЦИТЕ - Валди Тотев и Георги Марков.

   ФОНДАЦИЯТА в последните години изнася редица концерти в различни български градове и изпълнява хитови композиции на обичани български изпълнители. Снощи музикантите празнуваха 55 години на една от най-значимите и харесвани български рок банди - ЩУРЦИТЕ. За групата може да се каже много, тя отдавна е институция в българския рок. А вечерта предстоеше да се насладим на някои от вечните им песни.

   Концертът започна с композицията "Пак ще се прегърнем" на ФСБ, която и беше единствена тяхна за вечерта. Естествено, беше наблегнато на песни на ЩУРЦИТЕ, но за разнообразие чухме и парчета на Б.Т.Р., както и три балади на Дони и Момчил и една на сборна формация с участието на Дони.

   Атмосферата в залата беше приповдигната. Изпълнителите бяха посрещнати на крака от публиката. По време на някои от песните се танцуваше, а текстовете се пееха от хиляди гърла. Основен фронтмен беше Кирил Маричков, който не спираше да контактува с публиката, да обяснява и да се шегува. Забележителен момент беше по време на песента "Сватбен ден", композирана от покойния китарист на ЩУРЦИТЕ Пеци Гюзелев, как на екрана той свиреше на запис, а музикантите от сцената му пригласяха.

   Първата част на концерта до парчето "Страхотен ден" беше акустична. Иван Лечев свиреше на цигулка, Кирил Маричков и Дони се редуваха на китара и клавир. Във вокалните изпълнения се включваха всички - Маричков, Дони, Лечев и Славчо Николов. Зад барабаните беше Венко Поромански, който демонстрира забележителни умения в соло на ударните, докато другите сменяха акустичните инструменти с електрически.

   Във втората част, която начена с песента "XX век", се включиха и другите двама "щурци" Валди Тотев (клавишни) и Георги Марков (ударни). Заредиха се хит след хит на ЩУРЦИТЕ, а публиката почти през цялото време беше на крака и надвикваше вокалите от сцената. По време на баладите "Клетва" и "Среща" се разлюляха светлини от хиляди телефони, правейки своеобразна илюминация в залата.

   По време на снощния концерт Дони обяви, че на 26 април догодина, в зала 1 на НДК ще се проведе голям концерт за 10-годишнината на ФОНДАЦИЯТА. Също така бяха споменати актуалните албуми на Валди Тотев - "Натрупано мълчание" и на Кирил Марчков - "75". За последния изпълнителят се шегуваше, че заглавието му е вдъхновено от албумите на Адел, които също имат за заглавия номера.

   Шоуто завърши с два биса, спомената песен "Среща" и огромния хит "Бяла тишина", изпълнен в памет на незабравимия Георги Минчев. По време на концерта чухме и друга негова песен - "Блажени години", с вокалите на Иван Лечев. Оставаме с очакване на нови срещи с прекрасните песни - класика в българската рок музика.

Сетлист:
01. Пак ще се прегърнем (песен на ФСБ)
02. Няма връщане назад (песен на Б.Т.Р.)
03. Малкият принц (песен на Дони и Момчил)
04. Вълшебен цвят (песен на ЩУРЦИТЕ)
05. Дива роза (песен на Дони и Момчил)
06. Да погледна в теб (песен на Б.Т.Р.)
07. Уморени крила (песен на Дони и Момчил)
08. Блажени години (песен на Георги Минчев)
09. Две следи (песен на ЩУРЦИТЕ)
10. Страхотен ден (песен на сборна формация с Дони)
11. XX век (песен на ЩУРЦИТЕ)
12. Конникът (песен на ЩУРЦИТЕ)
13. Сватбен ден (песен на ЩУРЦИТЕ)
14. Футуролог (песен на ЩУРЦИТЕ)
15. Веселина + Звън + Песен без думи + Стар албум (песни на ЩУРЦИТЕ)
16. Имаш ли приятел (песен на ЩУРЦИТЕ)
17. Не умирай (песен на ЩУРЦИТЕ)
18. Хамлет (песен на ЩУРЦИТЕ)
19. Рок в минало време (песен на ЩУРЦИТЕ)
20. Вкусът на времето (песен на ЩУРЦИТЕ)
21. Клетва (песен на ЩУРЦИТЕ)
Бис 1:
22. Среща (песен на ЩУРЦИТЕ)
Бис 2:
23. Бяла тишина (песен на Георги Минчев и ЩУРЦИТЕ)

 

Текст: HeathenHeart
Снимки: Маруш "Луци" Денчев

 


   Десетки снимки от концерта ФОНДАЦИЯТА празнува ЩУРЦИТЕ на 55, провел се на 30.11.2022 г. в Зала 1 на НДК, ще намерите в нашите галерии.

 

фондацията

поромански

дони

Славчо Николов

иван лечев

Кирил Маричков



Коментари   (5)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


оппааа 5.12.2022 08:39:55 отговори + 3 1
Маричков и Щурците-Велика банда ,голям музикант ! Толкова години неспирно прави/ят музика! Нещо ,като българските Ролинг Стоунс . Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

iiii]; )' 4.12.2022 21:11:24 отговори + 3 0
75 излезна мисля 2019 година, иначе би било странно догодина Кирил Маричков да пусне албум 75, когато е на 79 години. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Излезна 5.12.2022 21:17:02 + 2 1
Негранотник! Излезе е глаголът! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хаха 3.12.2022 16:28:08 отговори + 1 3
Този път май е нямало публика от всички поколения. Третата възраст не коментира по сайтове като този Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бъндарак 1.12.2022 15:04:25 отговори + 6 0
Аз бях на този за 50 годишнината. Там имаше повече гости даже. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".