SIMPLE MINDS - просто великолепни при второто си гостуване в България

14 дек 2009, 22:09 ч. 725 / 3 17
пред./следв.
Създадената преди повече от 30 години група от шотландски бойци SIMPLE MINDS оправда дългоочаквания от българските фенове пълнокръвен концерт, като направо ни отвя във вечерта на 14 декември. Обстановката навън бе мразовита и закъснелият зимен вятър хапеше безмилостно, но тази вечер в Зала 1 на НДК горя пожар от музика. Първата поява на шотландците пред родна публика на мащабния безплатен концерт на "М-тел" през 2003 година отмина забравена (макар и незабравима за малцината фенове, които случайно бяха намерили името на любимците си на плаката между групи като Atomic Kitten преди години). Дългото чакане си заслужаваше, защото тази нощ Jim Kerr и компания показаха какво значи истински концерт на SIMPLE MINDS.

   Може би заради скъпите билети или натоварената концертна година Зала 1 не бе препълнена, но имаше достатъчно хора, които знаеха за какво са дошли. За празник на носталгичния уейв рок от 80-те, щипка алтернативен звук и много алтернативно пеене, чиста емоция и китари с много дилей, които отнасят в изминали години и добавят познати, но свежи цветове в избледнялата днес картина на качествената поп музика. Цветове, подарени от музиканти, които не са си позволили опасни заигравки с масовия вкус. И няма да предадат нито себе си, нито вярната си публика.
   Всички бяхме чували какво представлява Jim Kerr на сцена, но не бяхме подготвени за урагана, който ни връхлетя.
   Отпуснах се блажено в легендарните меко-оранжеви седалки в зала 1 и погледнах снизходително към зрителите в оркестрината. Представих си колко ли неудобно ще им бъде да седят два часа на железните столчета, подредени там. Само че в момента, в който групата изплува от облаците дим на сцената, сред прелюдията на инструментала "Theme for great cities", цялата зала скочи на крака и затанцува заедно с музикантите. Танц, в който неусетно преминаха два часа и цели 24 парчета. И никой не седна до края.
   Под тътнещия бас на "Sanctify Yourself" Jim Kerr се гмурна право в публиката и изпя песента от средата на залата, прегърнал тълпите от фенове. Сякаш нетърпелив да срине още в началото стената между групата и зрителите, да стисне протегнатите ръце, да покаже, че е тук за нас, но и с нас. И няма намерение да пести енергията в 50-годишното си тяло, а ще я раздаде докрай, както винаги прави.
   "Sanctify" се преля в "Stars Will Lead the Way" от пресния албум "Graffiti Soul". Парчето не отстъпва на старите класики, особено в огненото лайв изпълнение. Носи същата енергия, може би защото SIMPLE MINDS никога не са променяли радикално стила си. Всеки техен албум носи горещия печат на онзи звук, който ги сдружи с групи като U2 в средата на 80-те години. Искрен, енергичен, неонов рок с радиофоничен привкус, но и с обрулена от ветровете меланхолия, скрита между прецизните алгоритми на аранжиментите. И докато ирландците поеха по безброй експериментални завои през годините, SIMPLE MINDS останаха на този път, доказаха колко красив може да е той, когато го извървяваш с добри приятели и с верността и подкрепата на феновете.

   Следващата глава бе един от пиковете на концерта - "All the Things She Said" с променен аранжимент, който Jim Kerr изпя коленичил, подкрепян от необятния глас на чернокожата беквокалистка Sarah Brown. Освен удивително дълги високи тонове тя щедро показа и удивително дълги крака, а в този момент завидях на късметлиите в оркестрината.
   Страхотната "See the Light" и неустоимият ритъм на "Real Life" доведоха до хита "Hypnotized", на който цялата зала избухна. Това бе и моментът, в който гласът на Jim започна да преграква. Това, разбира се, не сломи мощния ефект от неговото "не-пеене": редуване на басови речетативи с експлозивен дрезгав вик с разперени ръце. През цялото време вокалистът не преставаше да се движи и усуква по сцената сякаш в плен на хипнотичен племенен танц, да накъсва с отметната назад глава припевът на "The American" и да дирижира виковете на залата. С майсторството на опитен планински водач той ни превеждаше през историята на групата, през експлозивните припеви и притихналите, интимни моменти. Флиртуваше с аплодисментите и ентусиазма ни с лекотата, която прави един фронтмен голям. Видимо впечатлен от родната публика, той й подари най-свидното, което има - своето музикално сърце. За пореден път ще подчертая, че в България знаем как да посрещаме любимците си. Доказателства от техните уста имаме безброй и се надявам да имаме още много в бъдеще.
   Разбира се, не бе пропуснат и най-големият хит - "Don't You Forget about Me", който залата изпя почти сама.
   Дойде и бисът. Сред облаци дим, прободени от пурпурните стрели на прожекторите и оглушителните аплодисменти на публиката, Jim Kerr, Sarah Brown и масивният барабанист Mel Gaynor оформиха трио зад микрофона за магичната "Neon Lights" (KRAFTWERK). Кавърът, пропит с урбанистични мечтания, се разтвори като дъждовен спомен в опиянената зала, но притихналия му, синтезаторен тон бе срязан с китарата на перфектния Charlie Burchill, отмерваща началото на "Alive and Kickin'.
   Знаковата за групата песен от албума "Once Upon a Time", един от химните на 80-те години бе достоен завършек на този огромен концерт.
   Разбира се на нас, истинските фенове, липсваха класическата “She's a River", деликатната балада "Belfast Child", без която концерт на SIMPLE MINDS е немислим (оказа се, че не е). Липсваше ни и една от най-хубавите песни на MINDS - "Street Fighting Years" от едноименния албум.

   Можем само да си пожелаем да ги чуем следващия път, когато шотландците ни гостуват. Не е нужно да се притесняваме, че ако следваме закономерността, това ще се случи когато вече са грохнали.
   SIMPLE MINDS ни показаха, че остаряват красиво и изтънчено като истинско шотландско уиски.

Ето и сетлист от организираното от "Balkan Entertainment Company" събитие, а тук може да разгледате и над 60 снимки:
01. Themes for Great Cities
02. Sanctify Yourself
03. Stars Will Lead the Way
04. Waterfront
05. All the Things She Said
06. See the Light
07. Moscow Underground
08. Real Life
09. Hypnotised
10. The American
11. In Trance as Mission
12. Someone, Somewhere in Summertime
13. Once Upon a Time
14. One Step Closer
15. Don't You Forget about Me
16. The Miracle/ Glittering Prize
17. New Gold Dream

Бис:
18. Neon Lights
19. Rockets
20. Alive & Kickin'
21. Let There Be Love
22. Ghost Dancing
23. Gloria


Коментари   (17)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


tool 12.02.2010 20:55:50 отговори + 0 0
Да, вероятно така че е
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 16.12.2009 21:27:51 отговори + 0 0
Абе концерта си беше як.Аз видях в сайта на Дневник много яки снимки http://dnevnik.bg/bigpicture/2009/12/14/830521_koncert_na_simple_minds_v_sofiia/ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Simpli-to 16.12.2009 20:37:13 отговори + 0 0
Много добре, че такива концерти са слабо посетени. Има надежда за БГ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Цвети 16.12.2009 18:39:24 отговори + 0 0
Бях на концерта и наистина Simple Minds се раздадоха на максимум. Такава енергия и емоция...Заслужаваше да се види! А некомпетентните, които не разбират от качествена музика и дори не знаят коя е тази група, нека не си оставят изпразнените откъм съдържание "коментарченца". Публиката може да е била оскъдна, но да не забравяме, че повечето отишли там са истински ценители. Жалко, че за чалга-"певците" залите се пълнят...Странно, как може най-отпред пред сцената да наредят разни люде(контета и манекенки, поне на вид), които изобщо не знаеха за какво са отишли! Това изключително ме възмути! Зад мен седеше Галя от балет Сатен, дошла да позьорства. И не беше само тя с такава цел. Simple Minds обещаха, че отново ще ни посетят! Все пак догодина вадят още един албум, песните за който вече са подготвени. Ще ги чакаме! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 16.12.2009 10:52:13 отговори + 0 0
Ами, смятам че като читател имам право да изразя мнение/одобрение/недоволство. Или греша? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 15.12.2009 19:47:43 отговори + 0 0
ти ше кажеш как да си пишат репортажите
айде у лево!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 15.12.2009 19:32:14 отговори + 0 0
Пичове, радвам се, че концертът се е получил страшно готин, винаги е адски приятно да видиш групи, които се раздават и радват феновете си по един истински начин. Но, за бога, спрете да пишете ревютата по начин, напомнящ за невероятен, еуфоричен, експлозивен, разтърсващ душевно-литературен оргазъм. Имам чувството, че за 99% от концертите, на които се пишат ревюта, авторите сякаш се подмокрят само при мисълта за писане на ревю, а какво да говорим за процеса на самото писане. И да няма 15 000 епитета, сравнения и метафори, няма да ви се разсърдим

С най-добри пожелания.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 15.12.2009 17:11:12 отговори + 0 0
"Анонимен - 2009-12-15 11:50:21
кои са тия. да бяхте отразили четвъртото гостуване на born from pain"

Едни дето събраха 2500 души в Зала 1. Born from pain колко събраха?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Николай Гочев 15.12.2009 15:25:59 отговори + 1 0
Страхотна статия, благодаря! Явно всички в залата сме го почувствали по един и същи еуфоричен начин. От ученик си мечтая да посетя техен концерт. Вчерашната вечер сбъдна мечтата ми. Благодаря и за "трак" листа Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

xax 15.12.2009 15:14:41 отговори + 0 0
Хубав концерт, за съжаление няма нито една качествена снимка направена... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Gad_Mrusna 15.12.2009 14:34:58 отговори + 0 0
Джим Кър да ходи да оре по къра! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 15.12.2009 13:54:08 отговори + 0 0
баси биса.. О______о Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

darkana 15.12.2009 13:33:45 отговори + 1 0
много добра група,хубав концерт и ...наистина обидно малко публика... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

сорегаши 15.12.2009 12:01:05 отговори + 1 0
Абе анонимен я се скрии бе. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 15.12.2009 11:50:21 отговори + 0 1
кои са тия. да бяхте отразили четвъртото гостуване на born from pain Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Minstrel in the Gall 15.12.2009 10:57:50 отговори + 0 0
Наистина прекрасен концерт! Наслада за сетивата! Истинска музика, истински музиканти, истинско поведение, Джим Кър беше страхотен, запленяващ, едновременно реален и нереален ... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

gels 14.12.2009 23:29:01 отговори + 0 0
Наистина прекрасен концерт!!За съжаление имаше обидно малко публика,но концерта беше просто велик!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".