"Sofia Metal Fest 2016" - Ден втори. Paradise Found

10 апр 2016, 12:53 ч. 3032 / 14 17
пред./следв.

   Вторият ден на "Sofia Metal Fest" започна със сета на комшиите от Турция SAINTS 'N' SINNERS. Групата не е добре позната у нас и се възползва от възможността да представи пред все още рехавата публика част от своето творчество. Въпреки почти 15-годишната си история бандата е издала само един албум - "Saints 'n' Sinners" (2013), по-голямата част от който изсвири тази вечер. Фронтменът Mehmet Kaya демонстрира много добри вокални възможности, а мелодичният пауър метъл на момчетата, без да е нещо впечатляващо, успя да задържи вниманието и може би да си спечели нови фенове.

Сетлист:
Intro (Dance of thе Knights)
01. Renegade Lawmakers
02. Max Schreck
03. One for the Roаd
04. Doomsday Dreaming + Guilty As Sin
05. Seven Years in Hеll
06. Saints 'n' Sinners

 

   Точно като по часовник на сцената излязоха финландците от WOLFHEART - соловия проект на Tuomas Saukkonen, превърнал се в пълнокръвна група с два издадени албума. В момента записват третия и не скриха задоволството си, че сменят за малко студиото с вълнуваща среща с феновете. А бандата очевидно има свои фенове по нашите земи - хората пред сцената вече бяха значително повече, намираше се кой да припява текстовете, всяка песен се посрещаше с одобрителни възгласи. "Зимният" дет метъл от "Winterborn" (2013) и "Shadow World" (2015) изпълни залата, свали температурата с няколко градуса, наелектризира въздуха с рифовете си, разстла тежка атмосфера и несъмнено си спечели нови почитатели.

Сетлист:

01. The Hunt
02. Strength and Valor
03. Aeon of Cold
04. Abyss
05. Ghosts of Karelia
06. Veri
07. Zero Gravity
08. Routa Pt. 2

 

   Ето че дойде време и за среща с TIAMAT. Не бяха малко хората, дошли специално за това участие на шведите, които като група живеят "втори живот" благодарение на "осъзнаването" на Johan Edlund, че точно без този наркотик - на музиката, която създава - светът е едно много потискащо място. Групата закъснява с появата си на сцената, публиката се е събрала многобройна и има време за надъхване и покачване на адреналина, защото след първия концерт на TIAMAT у нас е ясно, че е напълно реално да се очаква нещо откачено, нещо страхотно, нещо хипнотизиращо.

   Точно така и става - с шантав сетлист, обичайно шантава визия - с шапка, с тъмни очила, но без обувки и без китарата - Johan без никакво видимо усилие, почти небрежно, пленява вниманието на публиката. Омайва я още с първите ноти на "Will They Come?" и не оставя никого извън обсега на притегателната си сила до финала с "Gaia", парче от емблематичния, шеметния "Wildhoney".

   Ясно е, че групата не е във върховната си форма и за това свидетелстват малки гафове като този по време на "Until the Hellhounds Sleep Again". Но всъщност никой не обръща внимание. Магията на TIAMAT не е отслабнала - това е единствено заявка за катерене нагоре и ако Johan удържи обещанието си този първи концерт в София да не остане последен, ще имаме възможност лично да проверим дали и следващия път "Wings of Heaven", "Cain", "Divided" ще вълнуват по същия начин. Засега срещата с TIAMAT продължава да е разтърсващо преживяване.


Сетлист:

01. Will They Come?
02. Thunder & Lightning
03. Nihil
04. Wings of Heaven
05. Thirst Snakе
06. Cain
07. Until the Hеllhounds Sleep Again
08. Misantropolis
09. Vote for Love
10. Divided
11. Phаntasma De Luxе
12. Gaia

 

   Според стара финска легенда, див горски човек, наречен Фин-Трол (Finn-Troll), избивал шведските свещеници, които се опитвали да разпространяват Християнството във Финландия. Вчера наследниците на страховитото чудовище бяха изпълзели изпод влажните коренища на дърветата в северната си родина и бяха дошли да се постоплят на юг. С буйни коси и бради, с дълги тролски уши, FINNTROLL завладяха сцената и внесоха духа на необуздана енергия и езическо буйство. Бандата беше обявила, че ще представи на фестивала в София специален сет. Последният студиен албум на финландците, "Blodsvept", е от 2013 г. Изминалото време им даваше свобода да избират какво да изпълнят, без да се ангажират с представяне на конкретна творба. FINNTROLL стартираха шоуто си с парчето "Vindfard / Manniskopesten" от албума "Nattfodd", излязъл през далечната вече 2004 г. От тази творба е и най-големият хит на групата - "Trollhammaren", но за него все още имаше време. Бандата продължи с още по-стари "спомени" - "Slaget vid blodsalv" ни върна към 2001 г. и албума "Jaktens tid".

   На изпълнението на FINNTROLL много добре прилягаше модерната дума "пърформанс". На фона на музика, съчетаваща финландска полка хумпа с метъл, пънк, ска и какво ли не още, ни бе представена пиеса, която чрез ирония и дори гротеска, носеше по-дълбоки послания от фриволен карнавал. Прозвуча и едноименната с последния албум песен "Blodsvept". На фронтмена Mathias "Vreth" Lillmans му стана топло и той захвърли част от дрехите си, а с тях и доста от благоприличието. На сцената вече беснеше и се мяташе сатир с черни от татуировки ръце, с рошави коси и панталон с ниска талия, оставящ малко на въображението. Дивото създание обаче не вилнееше из горските пущинаци, а сред плетеница от жици, уреди и инструменти, дори ловко замени "аварирал" микрофон. Първичното и технологичното се сблъскваха и допълваха, както в цялата ни действителност.

   Основната част от контакта с публиката се осъществяваше също от фронтмена Mathias, който не разчиташе на витиевати излияния, а на непринудено, приятелско поведение. Всъщност многословия щяха да бъдат напълно излишни сред яркото шоу от музика и танц. Видно беше, че изпълнението на FINNTROLL много се хареса на българската публика и значителна част от присъстващите 1000-1500 души със сигурност вече мечтаеха за самостаятелна изява на финландците в клуб от средна величина. Всеки изразяваше емоциите си както му хареса. В залата се пееше, крещеше, танцуваше, подскачаше. Пред сцената се беше завъртяло пого, стабилно подклаждано от динамични парчета като "Solsagan", "Nedgang" и "Skogsdotter".

   FINNTROLL завършиха представянето си с трите си големи хита "Jaktens tid", "Trollhammaren" и "Under bergets rot". Раздялата между група и фенове беше кратка, но сърдечна, с очакване за нови срещи.

Сетлист на FINNTROLL:

01. Vindfard / Manniskopesten
02. Slaget vid Blodsalv
03. Blоdsvept
04. Mordminnen
05. Fiskarens fiende
06. Solsagаn
07. Nattfodd
08. Nar jattar marschera
09. Svartbеrg
10. Nedgang
11. Skogsdotter
12. Haxbrygd
13. Jaktens tid
14. Trollhаmmaren
15. Under bergets rot


   Въпреки постепенно натрупаното закъснение от предишните групи, озвучителите на PARADISE LOST се справят учудващо бързо и точно в 22:44 ч. една от най-чаканите банди на "Sofia Metal Fest" бавно пристъпва на сцената. Първите тонове на "No Hope In Sight", отварящото парче от последния албум на британската дуум машина, карат публиката да вдигне ръце и да закрещи. Без излишни встъпления музикантите продължават с "The Enemy". Едва след това Nick Holmes си поема дъх и пита любезно дали сме имали добър ден. Естествено публиката беше съставена само от хора които имаха прекрасен ден, затова насърчен от бодрите подвикания, фронтменът обявява следващото парче. На "Hallowed Land" много хора се впускат в общото подскачане, което макaр и да не е толкова бързо като мошпита на FINNTROLL, притежава изключителна мощ и целенасоченост. Както и смазващият звук, който откровено казано е най-добрият за тази вечер.

   Има една особена носталгия, която ни обхваща всеки път щом гледаме PARADISE LOST. Тя е пропита в музиката им, във винаги учтивите думи на впечатляващия им вокалист, дори в обложката на "The Plague Within", чийто арт е надвиснал застрашително зад групата. Готик-кръстниците имат толкова прекрасни песни, че всеки знае, че няма шанс да ги чуе и за тричасов концерт.

   Както и бяха обещали, PARADISE LOST свирят главно песни от последния си албум - дълбоките "Return To The Sun" и "An Eternity Of Lies" са свързани тематично с едноименното парче от "Tragic Idol", и подплатени с една от най-тежките песни, която дуумърите от Халифакс са правили някога - "Beneath Broken Earth". След погото на "Say Just Words" групата се оттегля за кратко, и след упоритите ни викове се появява отново. Nick Holmes отбелязва, че за съжаление не може да угодиш на всички и че в 00:00 ч. трябва да сме напуснали залата. После продължава с "Embers Fire". След кратките му размишления дали двата метра до публиката или просто едни двадесет години го делят от възможността за стейдждайвинг, заключението му бе че той просто е "Victim of the Past". Идва класически финал с "The Last Time".

Сетлист:
01. No Hope In Sight
02. The Enеmy
03. Erasеd
04. One Second
05. Hallowed Land
06. Faith Divide Us, Death Unite Us
07. Return To The Sun
08. Tragic Idol
09. An Eternity Of Lies
10. Beneath Broken Earth
11. Isolate
12. Say Just Words
13. Embers Fire
14. Victim Оf The Past
15. Pity The Sadnеss
16. The Last Time


   Така завърши вторият ден на първия български многодневен метъл фестивал на закрито. Ден, в който организатоите от "BGTSC" помогнаха на много фенове да намерят своя музикален Рай. А, който не е успял, може да направи това днес, когато ни очакват KREATOR, POWERWOLF, BATTLE BEAST и др.

Текст: Гергана Стойчева - Нуша, HeathenHeart, Morion
Снимки: Герасим Трифонов


   В галериите ни може да разгледате над 100 снимки от втория ден на "Sofia Metal Fest 2016".



Коментари   (17)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


123 12.04.2016 21:26:47 отговори + 2 0
Абе той силен, силен..........ама май беше прекалено силен. Иначе,най- накрая видях и опит за контакт с публиката. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Fen 12.04.2016 03:17:15 отговори + 3 3
Това беше най-добрия концерт на Paradise Lost, който съм гледал! Звукът беше това което винаги ми е липсвало от тях -силен, но много добър! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

miroton 17.04.2016 02:09:04 + 0 0
особено китариста ни проглуши ушите

може групата да я слушам от 90година,но излязох пред залата
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

123 11.04.2016 21:56:51 отговори + 6 1
Звука,наистина беше зле. На Paradise Lostнякой реши,че внезапно сме оглушели и че ще ни довършват с децибели.....Иначе,това беше най- разчупеното им представяне/ от 4-те им концерта, които съм гледала/.И определено гвоздея на вечерта бяха Finntroll. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Spirid 11.04.2016 20:33:17 отговори + 7 2
Звукът беше ужасен. Ама много ужасен. Любими групи, а не можеш да им се насладиш заради отвратителното озвучаване. Който е бил на Paradise Lost в античния в Пловдив и сега - ще ме разбере какво искам да кажа, ей така за сравнение само го давам...На този фест цена на билета и качество - не си съответстваха. Че то в Универсиада в началото на деветдесетте на Контрол звука беше в пъти по-добър... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Fen 12.04.2016 03:20:28 + 5 6
Личи си, че ни си бил в залата Звука си беше супер и въпреки опитите ти за съботаж на феста той се случи и беше як! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Малой 11.04.2016 12:22:26 отговори + 9 17
Paradise Lost са откровено най-некадърната група, която съм гледал на живо.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


mima pl 11.04.2016 19:20:18 + 8 5
Ходи се гръмни! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Злобчо 11.04.2016 11:53:36 отговори + 9 8
Мизерници, завиждате ли ни?
Изкарахме си страхотно!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

aаббвв 11.04.2016 00:12:34 отговори + 15 7
Aз не успях да си купя билет,защото феста бил тотално разпродаден. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

jovani 10.04.2016 19:46:55 отговори + 9 3
Имаше около 1500 човека
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

aаббвв 10.04.2016 16:36:17 отговори + 5 21
Имаше около 5 000 човека. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Оня 10.04.2016 17:49:53 + 17 0
Лъжеш! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Оня 10.04.2016 17:50:44 + 15 0
Залата побира 3500 макс. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пипи Дългото Чорапче 10.04.2016 16:14:47 отговори + 23 4
Май няма голяма посещаемост....
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Paradise Lost 11.04.2016 10:13:26 + 8 3
С такива групи и на такива цени - толкова Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Първи 10.04.2016 14:15:33 отговори + 8 3
Първи! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".