"SoundCloud" става първата платформа, даваща на групите отчисления директно от плащанията на феновете

3 мар 2021, 10:28 ч. 2349 / 3 7
пред./следв.

   Една от най-популярните стрийминг музикални платформи - "SoundCloud" - ще стане първата подобна услуга, която плаща на изпълнителите отчисления директно от постъпленията от фенове. И по-точно - конкретно на групите и музикантите, за чиито песни потребителите са платили.

   Досега, а и всички други подобни услуги, плащат на изпълнителите проценти в зависимост от броя слушания. По този начини големите групи са облагодетелствани, а малките и не толкова популярни получават много по-незначителни суми. Тази схема бе доста критикувана от музикантите и от "SoundCloud" са решили отговарят на техните искания.

   От 1 април схемата се променя. Процентите от плащанията на потребителите ще бъдат разпределяни само на изпълнителите, чиито песни те са слушали. Инициативата е историческа, тъй като от години компании като "Spotify" и "Apple Music" твърдо отказват да променят модела си по този начин. Вече е налице прецедент и то от доста популярна услуга като "SoundCloud".

 

още за:

Soundcloud


Коментари   (7)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Санд 3.03.2021 20:36:40 отговори + 1 1
Дали продуценти и сие могат да бъдат заобиколени и не би ли трябвало все пак и те да получават нещо (ще ми е интересно дали няма да нададат вой). Може бе е въпрос и на какво пише в разни договори или по-скоро ще го пише за в бъдеще след този прецедент Идва въпросът защо до сега тези платформи не направиха това... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kveben 4.03.2021 11:02:09 + 1 0
Аз си поставям следния въпрос: колко би трябвало да получи един продуцент за това, че през 2021-ва година се е сетил да се свърже със SoundCloud или че е качил песните в тази платформа. От чисто техническа гледна точка, трудно ли е да качиш това, което вече си записал? Не знам как става, съмнявам се да е много сложно. Някой, който повече разбира, може би ще отговори и на това: дали подобни решения не са стъпки към преодоляване необходимостта от продуценти въобще? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 4.03.2021 13:32:44 + 1 1
>>От чисто техническа гледна точка, трудно ли е да качиш това, което вече си записал?
---
Не. Става за секунди. Имам профил в Саундклауд, макар че не съм качвал нищо там от години.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kveben 5.03.2021 09:08:13 + 0 0
@ Феникс
Да и аз така си го представях.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

funeral prog 3.03.2021 17:23:25 отговори + 1 1
С какво точно Soundcloud са изпреварили Bandcamp, където слушаш каквото си платил и то отива точно на когото си го платил? Кое е пионерското? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 3.03.2021 18:07:10 + 4 1
Такава информация съобщават от New Musical Express:

"SoundCloud becomes first streaming service to introduce fan-powered royalties"
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Genadi 4.03.2021 16:26:40 + 3 0
Bandcamp си купуваш песни/албум, а от soundcloud явно ще дават отчисления и от слушанията (streaming). Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".