Вижте мощта на RAGE - ветераните отбелязаха 20 години "Black in Mind" в София

30 ное 2015, 13:46 ч. 1540 / 6 6
пред./следв.

   Внимавайте какво си пожелавате, защото понякога желанията се сбъдват... по неочаквани начини. С надежда за нова среща с хеви/пауър триото от Германия RAGE завърши репортажът ни за предишното им гостуване в София на 10 януари. И ето че по-малко от година след това присъствахме на трети пореден концерт на бандата в България по специален повод – 20-годишнината на култовия албум "Black in Mind" - но съставът бе коренно променен. Скоро след януарското шоу дойде изненадващата новина, че Peter "Peavy" Wagner, Victor Smolski и Andre Hilgers се разделят, но Peavy обяви, че продължава под името RAGE с двама нови музиканти. Затова и очаквахме концерта на 29 ноември в клуб "Mixtape 5" със смесица от нетърпение, любопитство и малка доза притеснение.

   Очакването се удължи неприятно в последния момент и въпреки традиционно безупречната организация на концерти от "BGTSC", този път имаше закъснение поради технически проблеми и забавен саундчек. Феновете бяха допуснати в клуба в 20:20 ч., а не в предварително обявения час – 19:00. Сгряващите шотове, раздадени като "извинение", все пак бяха любезен жест, добре дошъл в ноемврийския мраз.

   Концертната вечер започна в 20:45 ч. под звуците на симфонично интро, а сцената на малката зала на "Mixtape 5" ("B-side") едва побра шестимата солунски музиканти от EMERALD SUN. Фронтменът Stelios "Theo" Tsakirides и неговите момчета успяха да заинтригуват около 150-те посетители с енергичната си музика, в която се усещаха влияния от банди като RHAPSODY OF FIRE, MANOWAR, EDGUY (с всички тях гръцките метъли са били на турнета). Сред парчетата, които чухме, бяха "Dust & Bones", "You Won't Break Me Down", "Speak of the Devil" и "Screamer in the Storm", както и актуалния химн "Metal Dome" от излезлия по-рано тази година едноименен албум, трети в кариерата на гърците. Във въодушевен изблик Theo призна, че софийската публика е много по-дива от сънародниците му в Атина и Солун (откъдето премина турнето на RAGE, преди да стигне до нас), с което си спечели бурни аплодисменти, но и някоя и друга невярващо повдигната вежда. Около 45 минути и 8 песни по-късно EMERALD SUN отстъпиха място на героите на вечерта.

   А "герои" не е никак клиширано определение за музикантите от RAGE и най-вече за 50-годишния ветеран Peavy Wagner, който излезе на сцената с болно гърло (не веднъж кашлица прекъсваше думите му, докато представяше една или друга песен), но въпреки това заедно с колегите си изнесе над двучасово шоу, изпълнено с енергия и хъс, които запалиха не само най-верните фенове от първите редици. Безценна бе подкрепата на китариста от Венецуела Marcos Rodriguez и гръцкия барабанист Vassilios "Lucky" Maniatopoulos, които дадоха по едно здраво рамо с вокалните си умения. Когато Peavy ги представи, разбрахме, че Lucky е дългогодишен дръм техник и ученик на бившия барабанист на RAGE Chris Efthimiadis (последният в момента е в състава на REFUGE, проект-реюниън на ранните RAGE), а Marcos има собствена банда на име SOUNDCHASER, в която е вокалист и китарист (името на групата подсказва от кого е вдъхновена). И двамата нови членове на RAGE впечатлиха със сценичното си присъствие - китаристът поддържаше непрестанен контакт с публиката, а барабанистът едва не счупи инструмента си, с което предизвика колегата си Marcos да възкликне: "Behold the power of RAGE!" ("Вижте мощта на RAGE!"), а Peavy подкани делово: "Нека продължим да унищожаваме всичко наоколо!".

   Първата част от шоуто бе посветена на 20-годишнината на "Black in Mind" и започна с едноименната композиция. В ролята на ритъм-китарист се включи Markus Berger, когото Peavy бе поканил, за да представи по най-автентичен начин музиката от албума-юбиляр, записана с две китари. Имаше две парчета, вдъхновени от разкази на американския писател Х. Ф. Лъвкрафт – едно от тях бе епичното "In a Nameless Time", чиито 10 минути отлетяха като миг. Сред десетте песни, които прозвучаха, се откроиха "Forever" – повод за мини-мошпит – и пауър баладата "All This Time", за която Markus Berger хвана акустична китара. Това беше и последното парче от "програмата" под надслов "Black in Mind", а след него ритъм-китаристът си взе довиждане със софийската публика.

   RAGE продължиха като трио с избрани парчета от цялата 30-годишната дискография на групата и чухме предимно песни, неизпълнявани пред родна (и не само) публика досега. Peavy изтъкна като свой личен фаворит "Love and Fear Unite" от албума "Ghosts" (1999), която искал да изсвири от 16 години и сега най-сетне щял да го направи, независимо дали ни харесва или не. От реакцията на публиката бе ясно, че ни хареса.

   Краят на основния сет бе поставен с бясната ярост на "Down", а за биса останаха най-обичаните песни на RAGE. "Soundchaser" превърна публиката в подскачащо, ревящо и куфеещо кълбо, а "Higher than the Sky" по традиция премина в разпявка, в която се включи всяко налично гърло. Музикантите се заиграха с класически мелодии – този път вплетоха мотиви от "Sweet Home Alabama", "Holy Diver" на DIO (в изпълнение на Marcos) и гръцки мотиви благодарение на барабаниста Vassilios, който запя "Ela na Deis". Шоуто приключи 15 минути след полунощ, а на финала сияещите лица на музиканти и фенове бяха запечатани на традиционната снимка за публикуване в социалните мрежи.

   Свежата кръв на новите попълнения се сля в пълна хармония с опита на фронтмена-ветеран и кулминира в едно блестящо и запомнящо се трето представяне на RAGE в България. Излишно е да казваме, че се надяваме да не е последно - един от феновете в челните редици го каза на Peavy: "Винаги сте добре дошли тук".

   Следва сетлист от концерта на RAGE в клуб "Mixtape 5", състоял се на 29 ноември 2015 г.:

01. Blаck in Mind
02. The Crawling Chaos
03. Alive but Dead
04. Sent by the Devil
05. Shadow Out of Time
06. In a Nameless Time
07. Forever
08. Until I Die
09. The Price of War
10. Аll This Time
11. Over and Over
12. Back in Time
13. End of All Days
14. Suite Lingua Mortis V - No Regrets
15. Lоvе and Fear Unite
16. Down
Бис:
17. Soundchaser
18. Higher Than the Sky

Текст: Florimel
Снимки: Герасим Трифонов

 

   В галериите ни може да разгледате и няколко десетки снимки от концерта на RAGE и EMERALD SUN в София на 29 ноември 2015 г.

 

още за:

RageEmerald SunBgtsc


Коментари   (6)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Доволен 30.11.2015 19:09:45 отговори + 9 9
С този концерт се изненадах от всякъде
Първо, за първи път влизам с билет за блек банда на концерт на хевита! Беше ми любопитно и не съжалявам
Второ, доживях да видя организатор да се осмели да излезе, за да се извини и да обясни защо има закъснение! Беше много смело в предвид студа. От това което се случи после стана ясно, че не беше замазване на очите.
Трето, очаквах че ще сме в голямата зала със скучни стари величия на сцената, а се оказа малката (даже не пълна зала!) с много силни групи и много здрава програма.
Четвърто, саунда беше жесток! С не такова впечатление бях от предишни концерти.
Пето, видях много музиканти на концерт на други музиканти! Обикновено са рядкост.
Шесто, решението с тоалетните беше интересно, но е добре да не става практика!
Седмо, въпреки всичко можеше да има и малко блек!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аз бре 30.11.2015 15:06:16 отговори + 10 4
Репортажът е супер! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

мнение 30.11.2015 14:13:41 отговори + 10 14
bgtsc се изложиха този път - огромно закъснение на концерта и преместване в последния момент в малката зала - много непрофесиално! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Fan 30.11.2015 15:37:45 + 19 11
Напротив пак показаха, че знаят какво и как правят! Хората се извиниха за закъснението, а и разбрахме, че има смисъл от него. За мен избора на малката зала беше много добър! В голямата щеше да е смешно
Беше убийствен концерт! Евала и за репортажа!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Digger 30.11.2015 16:07:47 + 14 9
Оргатизаторите никъде не бяха посочили, че концертът ще бъде в голямата зала на клуба... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

:) 30.11.2015 16:25:31 + 10 10
Едва ли е обявявано дали ще е в голямата или малката зала, та това местене си е изненада единствено и смао за очакванията ни. В крайна сметка по-добре от празната голяма зала. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".