WeRock.bg отбеляза рождения си ден с прекрасен концерт на GRAVE DIGGER

22 сеп 2014, 10:20 ч. 1328 / 14 20
пред./следв.

   Тринадесет години. Толкова вече WeRock.bg е в българското Интернет пространство. Под различно име и отскоро с различен дизайн, но през цялото време с една цел. Екипът на сайта винаги е давал всичко от себе си, за да поддържа - с ревюта, репортажи, интервюта, новини - връзката между българските рок фенове и музиката, която обичат. Това е и което ще остане завинаги, каквито и промени да има в бъдеще.

   А дали има по-подходящ начин да се отбележи рожден ден на такава медия от концерт на класическа и обичана метъл група?

   Макар и с леко закъснение спрямо първоначално обявения график, вечерта беше истински празник за събралите се в клуб "Mixtape 5" метъл фенове. Организацията, дело на "BGTSC", беше безупречна, а музикантите дадоха всичко от себе си. И тъй като на рожден ден се черпи, на входа всеки новодошъл бе посрещнат с напитка за "наздраве".

   Малко след 20:00 ч. на сцената излязоха родните музиканти от ERIDAN и в продължение на около четиридесет минути доказаха, че българският хеви метъл има какво да предложи. Четиримата забиха стегнато, енергично и с настроение. Силно повлиян от Ronnie James Dio, вокалистът Павлин Манев демонстрира впечатляващи гласови данни и атрактивно сценично поведение. Басистът Иво Икономов беше не по-малко атрактивен, а в някои песни показа, че го бива и като певец. Китаристът Димо Тодоров се открои с виртуозните си изпълнения и стабилно присъствие на сцената, а барабанистът Стоян Петров зареждаше всяка песен с енергия. В сетлиста на ERIDAN бяха включени седем парчета от дебютния им албум "Пътят към Прозрението", едно от които – "Непознат"Иво Икономов посвети на наскоро починалия Ники Николов – Адамса. Изпълнени бяха и два кавъра – класиката на RAINBOW "Spotlight Kid" и "Гладиатор" на ИМПУЛС. Изявата беше записана за бъдещ концертен клип. Малко преди 21:00 ч. ERIDAN напуснаха сцената под силните аплодисменти на публиката.

Сетлист:
01. Вечен живот
02. Надежда
03. Откровeние
04. Не ми пука
05. Сън
06. Непознат
07. Пътят към Прозрението
08. Spotlight Kid (RAINBOW cоver)
09. Гладиатор (ИМПУЛС covеr)


   А концертът на GRAVE DIGGER тепърва предстоеше. С напредването на времето емоциите се усилваха все повече и повече. Около 21:25 ч. група фенове запя с пълен глас припева на могъщата "Rebellion (The Clans Are Marching)"... Няколко минути по-късно от колоните зазвуча "Return of the Reaper" – интрото от последния албум на немските класици. След това на сцената излязоха и самите те – вечно усмихнатият Chris Boltendahl, голият до кръста китарист Alex Ritt, чиито сола щяха да ни вземат ума в следващите близо сто минути, атрактивният басист Jens Becker, енергичният барабанист Stefan Arnold и самата Смърт – маскираният като Мрачния жътвар клавирист Hans Peter "H.P." Katzenburg. Разбира се, бяха посрещнати подобаващо – с викове и емоция, както се полага на обичани от поколения фенове музиканти.

   Трябва да се признае, че събралите се в клуба хора далеч не бяха много. Може би около 250 човека, които обаче крещяха със силата на хиляди. Всяка песен беше съпроводена от мощното пригласяне на десетки гърла, хоровите включвания от студийните версии бяха напълно иззети от феновете, а силната връзка между група и публика не се наруши дори за секунда. Звукът беше безупречен – чист, ясен и добре балансиран, а групата се представи страхотно. Chris Boltendahl през цялото време подканяше феновете да припяват, да крещят, да дивеят... С убийствено свирене постоянно впилият поглед в китарата си Alex Ritt спечели аплодисментите на хората в клуба, а при самото споменаване на името на Stefan Arnold немалко фенове закрещяха от радост. Jens Becker показа не само страхотно свирене, но и надъхващо сценично поведение, а Hans Peter Katzenburg привличаше погледите със самото си присъствие – и то не само заради костюма.

   Подборът на песните определено зарадва присъстващите. Макар тази година GRAVE DIGGER да издадоха нов албум, от него бяха изпълнени едва три песни, като останалото време беше посветено на по-стари хитове. Парчета като "Knights of the Cross", "Excalibur", "The Dark of the Sun" бяха посрещнати меко казано емоционално. В един момент Chris, забелязал, че някои хора си тръгват, се пошегува, че GRAVE DIGGER не са MANOWAR и затова всички "wimps and posers" може да останат в залата... След това дойде редът на "Morgane Le Fay", която със своята интересна композиция и с особено силният контакт между групата и публиката се превърна в един от най-силните моменти за вечерта. Преди "Grave Desecrator" Chris представи музикантите в групата, а три песни по-късно дойде редът и на може би най-чаканото парче за вечерта – "Rebellion (The Clans Are Marching)". Едва ли е нужно да се обяснява как беше посрещнато – клубът сякаш отесня за пригласянията. Единството между публика и група достигна своята най-висока точка. С това редовната част от концерта приключи.

   Естествено, имаше го и задължителния бис – "Highland Farewell" и "Heavy Metal Breakdown" бяха приети също толкова приповдигнато, колкото и останалите песни. Тогава вече концертът наистина приключи. GRAVE DIGGER се разделиха с публиката с пожелание за нови срещи. Нека и ние си пожелаем същото.


Сетлист:
Intro: Return of the Reaper
01. Hell Funeral
02. The Round Table
03. Knights of thе Cross
04. Wedding Day
05. Ballad of a Hangman
06. Tattooed Rider
07. Hammer of the Scotts
08. Seаson of thе Witch
09. The Curse of Jacques
10. Excalibur
11. Killing Time
12. Morgane Le Fay
13. Grave Desecrator
14. The Dark of the Sun
15. Home at Last
16. Rebellion (The Clans Are Marching)
Бис:
17. Highland Farewell
18. Heavy Metal Breakdown

Текст: Tigermaster
Снимки: Христо Петров

 

   Над 60 снимки на GRAVE DIGGER и ERIDAN може да разгледате в нашите галерии. 

 



Коментари   (20)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Digger 28.09.2014 13:15:59 отговори + 3 12
А двд от концерта кога ще има? На каква цена ще бъде то, и ще може ли да бъде закупено без елек де лукс изданието? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Stoich 23.09.2014 10:15:55 отговори + 6 0
Lonewolf, правилно си предположил. На клавишните беше Marcus, техника на ударните. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Олд Скул Катехизис Фен 23.09.2014 10:05:37 отговори + 8 4
Шотчето за "добре дошъл" беше добра идея, и двете групи направиха хубави сетове. Това, което ми липсваше, беше малко повече тържественост и акцентиране на момента. От една страна, вярно е, че повечето хора не бяха случайно там и знаеха много добре за какво става въпрос, но от друга - рождения ден някак се "изгуби"; за пълнотата на момента ми липсваха две думи за приветствие от шефа на екипа, една символична торта и дружно изпяване на Heavy Birthday ;-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тъжно 23.09.2014 11:47:55 + 10 1
Чакайки Еридан си мислех за това как някой излиза пред 20 човека вдигайки наздравица по случай случката и колко нелепо изглежда на фона на празната зала и непукистите отвън... Със сигурност някой си е спестил унижението......превърнали сме се в консуматори научени да не уважават ситуацията и поводите ... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аз човека 23.09.2014 09:45:01 отговори + 3 7
Соцрокаджийте от Еридан Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Като взема властта... 23.09.2014 18:49:25 + 14 1
Като взема властта, ще въведа смъртно наказание за хората, изпозващи "Й" за множествено число. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

lonewolf1970 23.09.2014 07:31:12 отговори + 1 0
Не съм много сигурен,дали пианиста беше H.P.!!! На плочата ми "Clash of the gods" се подписа друг музикант,който попита Крис Болтендал дали да се подписва на нея......Крис каза,че няма проблем........Дали не са го сменили тихомълком??? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Mago De Oz 23.09.2014 08:17:07 + 1 3
Крис представи бандата, точно H.P каза , че е , чу се ясно Друг е въпроса, дали е свирил в албума или нещо друго....но определено каза, че на кийборда е H.P.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

hmm 22.09.2014 22:56:06 отговори + 3 4
"...на входа всеки новодошъл бе посрещнат с напитка за "наздраве"
Странно през кой вход съм влязъл аз тогава, че ми се губи и питката и напитката?!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

мрън 22.09.2014 23:48:09 + 4 3
Бягай утре на някоя предизборна кампания. Там ще ти дадат безплатно чюбапчи. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dreamer 23.09.2014 00:45:15 + 7 3
Влязох през единствения възможен вход 10 минути преди Eridan. Имаше цял поднос напитки, докато куп фенове пушеха и си бъбреха безгрижно пред вратата на клуба. Пластмасовата чашка остана в чантата ми, за да не я оставям по пода, и сега си имам и сувенир "ЧРД".
А ти що окъсня? Само за Grave Digger ли отиде???
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariel 22.09.2014 14:38:40 отговори + 7 1
Повлиян от гласа на Рони Джеймс Дио, но точно на РД на We Rock изпълнява,, Spotlight Kid,, на Джо Лин Търнър. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

aaaa 22.09.2014 16:23:27 + 6 4
И това е проблем защото? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анита 22.09.2014 13:41:29 отговори + 11 7
Много хубав концерт! Браво на организаторите и на всички, които се грижиха да се спазва реда. Всичко си беше супер, звук, шоу...
Група като Grave Digger заслужаваше повече публика, но пък и малкото, които им се радвахме се отдадохме изцяло!
И мога да заявя, че Еридан се сдобиха с още един техен фен.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

popfolk_headbanger 22.09.2014 12:35:15 отговори + 17 6
Концертът беше невероятен, и благодаря от все сърце на организаторите, на медийните партноьри - а бе на всички, с чието съдействие се състоя това събитие ! Eridan също много приятно ме изненадаха, харесаха ми, и смятам, че подгряха доста добре.
За Grave Digger - няма какво да говорим. Щеше да е хубаво повече хора да се интересуват от тая банда, и да дойдат повече хора, но сега пък нямаше случайни
Евала, BGTSC - беше супер концерт, поканете ги отново, наистина, аз със сигурност пак ще отида

PS: Само да кажа, понеже бях front of stage, -тримата ( или четирима ) младежи много се бяха наквасили, и не си тръгнаха самоволно, а охраната ги изгони. Бяха много пияни и тотално бяха загубили контрол. Предупредиха ги 2-3 пъти да внимават, и да не се блъскат ча пък толкова, направиха си оглушка, накрая ги затеглиха към изхода да се разхладят
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

popfolk_headbanger 22.09.2014 12:54:52 + 17 3
Между другото - евала и на охраната, през цялото време внимаваше какво се случва.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

pest 22.09.2014 12:11:28 отговори + 6 0
Приятен концерт, но имаше под 200 души със сигурност Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


агроуориър 22.09.2014 12:24:22 + 4 3
С wimps and posers или без тях? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Име или псевдоним 22.09.2014 15:25:27 + 10 1
Имаше един wimp със сигурност, а няколкото posers бяха изведени да кършат стойки навън. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mago De Oz 22.09.2014 11:25:55 отговори + 11 4
Разкошен концерт, без забележки просто ! Мерси, We Rock !
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".