Започнаха като ангели, завършиха като дяволи: 2CELLOS в София на 9 декември

10 дек 2014, 08:34 ч. 1519 / 9 14
пред./следв.

   "Започваме като ангели, завършваме като дяволи" - именно така описват концертите си словенецът Luka Sulic и хърватинът Stjepan Hauser, познати като 2CELLOS, в интервю за радио "Z-Rock" пред водещата Елена Розберг. Това значи, че в първата част на програмата си дуото включва по-бавни парчета, а по-динамичните оставя за втората част.

   Сега обаче ще проследим какво сътвориха 2CELLOS при първото им гостуване на родна земя. На 9 декември 2014 г. зала 1 на НДК беше пълна - от оркестрината до последните редове на втори балкон. Към 20.30 ч., в сноп от весели розови и жълти светлини, на сцената се появиха двамата главни герои на вечерта. Бяха облечени в семпли черни дрехи, ангелски бялото виолончело на Luka ярко се открояваше, а дяволски черното виолончело на Stjepan мътно проблясваше. Първоначално изпълнителите сякаш бяха малко смутени от големия брой хора в залата, но преди да изрекат и дума, им благодариха със своята музика. Нежните звуци на "Benedictus" се понесоха в притихналата зала, а чак след като свърши парчето, Luka Sulic поздрави и благодари на българската публика. Искрените му, неподправени думи веднага спечелиха присъстващите и направиха атмосферата още по-приятелска.

   Естествено е някои да си зададат въпроса кое е довело толкова много хора да чуят нещо, което не се прави първи път – изпълнение на рок с класически инструменти. Отговорът съдържа от всичко по-малко – безспорния талант на двамата музиканти, добрият подбор на песни и не на последно място позитивното настроение, което носят 2CELLOS.

   "Ангелската част" на концерта продължи с Where the Streets Have No Name - кавър на U2, "Viva La Vida" - кавър на COLDPLAY, нежното "Shape of My Heart" на Sting, на което официалният видеоклип излезе в деня на софийския концерт, "Resistance" на MUSE и "With or Without You" на U2, като на края на последното парче бяха включени няколко акорда от песента на Андреа Бочели "Con te partiro". Преходът към по-динамичната част от сетлиста беше направен с два кавъра на Michael Jackson - "Human Nature" и "Smooth Criminal". Всяко изпълнение на челистите беше последвано от бурни овации, но истинският рокаджийски празник започна с "Welcome to the Jungle". Любимото парче на GUNS N' ROSES разбуни духовете и вече всеки пееше и танцуваше както си знае. На вихреното "Thunderstruck" на AC/DC имаше куфееща тълпа пред оркестрината, а Stjepan Hauser се търкаляше по сцената прегърнал челото. С "Highway to Hell" всички окончателно се предадоха на "Тъмната страна". В една от паузите двамата челисти обясниха, че не знаят текстовете на песните и биха се радвали някой да ги изпее. На "Satisfaction" това желание беше изпълнено от цялата публика, която почти надвика музикантите. Това парче беше завършек на редовния сет. Първият бис започна с най-новата композиция на дуото – комбинацията от увертюрата на операта "Вилхелм Тел" от Джоакино Росини и "The Trooper" на IRON MAIDEN. Възторжената публика беше наградена и с "Back in Black" на AC/DC, но явно това не беше достатъчно. Младите челисти излязоха на втори бис и "за лека нощ" изпълниха "Fields of Gold" - кавър на Sting.

   Последва сърдечна раздяла с публиката и обещания за нови срещи. Присъстващите се оттеглиха във видимо добро настроение, а шоуто със сигурност ще бъде запомнено като един от най-приятните концерти, провели се у нас.

   Сетлист:

--- 2Cellos:
01. Benedictus (кавър на Karl Jenkins)
02. Where the Streets Have No Name (кавър на U2)
03. Viva La Vida (кавър на Coldplay)
04. Shape of My Heart (кавър на Sting)
05. Resistance (кавър на Muse)
06. Californication (кавър на Red Hot Chili Peppers)
07. With or Without You (кавър на U2)
08. Human Nature (кавър на Michael Jackson)
09. Smooth Criminal (кавър на Michael Jackson)
10. Welcome to the Jungle (кавър на Guns N’ Roses)
--- 2Cellos with drummer:
11. Thundеrstruck (кавър на AC/DC)
12. Voodoo People (кавър на The Prodigy)
13. Smells Like Teеn Spirit (кавър на Nirvana)
14. You Shook Me All Night Long (кавър на AC/DC)
15. Highway to Hell (кавър на AC/DC)
16. (I Can't Get No) Satisfaction (кавър на The Rolling Stonеs)
Бис1:
17. The Trooper (кавър на Iron Maiden)
18. Back in Blаck (кавър на AC/DC)
Бис2:
--- 2Cellos:
19. Fields of Gold (кавър на Sting)

 

Текст: Heathen Heart
Снимки: Герасим Трифонов


   Снимки от концерта на 2CELLOS в София може да разгледате в нашите галерии.

 






Коментари   (14)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Трибют на Сашо Диков 17.12.2014 17:50:12 отговори + 2 1
"Започваме с кавъри, завършваме с чужди песни." Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

John Usebashy 11.12.2014 15:33:22 отговори + 6 13
Яка халтурка е било. Къде ще се намери публика за подобна ниска топка, ако не у наше село. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

...... 11.12.2014 15:36:32 + 13 4
Правят турне...Хората ги слушат навсякъде. Констатацията ти е глупава и излишно злобна. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аз бре 11.12.2014 16:59:15 + 8 4
Никой не те бие ходиш да ги слушаш, като не ти харесват.
Аман от превземки, с претенции, че слушат елитарна музика.

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Крокодил с ориз 11.12.2014 17:36:36 + 6 4
Трол. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Drumer 10.12.2014 21:40:20 отговори + 15 4
Еййййй никой не написа две добри думи за Душан, барабаниста, който не бе не по малко добър от двамата виртуози:-( Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dreamer 10.12.2014 23:17:29 + 5 2
Браво, че се сети, зло да го забрави Душан! Успя за кратко да изтръгне душите на барабаните, наистина - мнооого добър!
:-))))
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Sladura 10.12.2014 21:31:33 отговори + 4 3
Определено, който го може си го може..... :-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Йоан 10.12.2014 19:42:08 отговори + 13 2
Отидох на този концерт главно заради приятелката ми и преди него нито се вълнувах особено, нито го чаках така както Lord of the rings и Aerosmith, ноо се превърна в един много, ама много добър концерт. Имат страхотна харизма и много весел контакт с публиката, въобще струваше си, но за по-голяма емоция, другият път на предните редове Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


k893 10.12.2014 12:31:41 отговори + 7 2
Само аз ли чух някъде Californication? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

...... 10.12.2014 12:46:06 + 1 1
Не само ти Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dreamer 10.12.2014 12:46:11 + 1 1
Не, и ние я чухме :-) !!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dreamer 10.12.2014 09:31:44 отговори + 20 7
Не беше концерт, наистина! Беше експлозия :-)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

...... 10.12.2014 09:15:41 отговори + 18 6
Словенчето си го каза: "Това не е класически концерт."
И наистина не беше. Страхотно преживяване.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".