Интервю с Craig Locicero от Forbidden



Автори: Alatriste и Icumblood
Коя е групата, създадена от Robb Flynn преди Machine Head, която по-късно дава начало на кариерата на Paul Bostaph, а в момента в състава й участва Steve Smyth (Testament, Nevermore и др.)? Това са трашърите от Bay Area - Forbidden. Историята им започва към средата на 80-те години на 20 век, минава през две EP-та и четири студийни албума и прекъсва от 1997 до 2007 г., през който период музикантите имат едно-единствено събиране - на благотворителния концерт за Chuck Billy "Thrash of the Titans" (2001). Но от 2007-а насам Forbidden са отново активни и този път - за постоянно. Настоящият им състав включва Russ Anderson - вокали, Craig Locicero - китара, Steve Smyth - китара, Matt Camacho - бас и Mark Hernandez - ударни. Лидерът в бандата безспорно е Craig Locicero, който, освен китарист, е и основен композитор и продуцент. Именно с него се свързахме през октомври 2010 г. по повод излизането на първия нов албум на групата от 1997-а насам - "Omega Wave" (издаден на 22.10.2010 от "Nuclear Blast Records").
  • Metal Katehizis: Здравей, откъде се обаждаш?

    Craig Locicero: От Северна Калифорния, от родния ми Хейуърд, който е малко под Оукланд.

  • Какво се случва около Forbidden напоследък?

    В момента основно даваме интервюта и репетираме, тъй като последното ни турне в Щатите беше през 1995 година, а след като се събрахме повторно не сме свирили много-много извън Калифорния. Свирихме само на някои фестивали като европейските "Bang Your Head" и "With Full Force". Сега репетираме, защото тежката работа предстои.

  • "Omega Wave" е първият ви албум от 13 години. Какво можем да очакваме от него?

    Очаквайте най-доброто, което някога сме правили. Химията в групата отново е налице, работата по албума протече много гладко, защото съставът е силен. Питаха ни къде са някои от оригиналните членове на групата, но те вече си имат свой живот и няма как да са с нас. Смятам, че новият ни албум ще ви отвее главите, защото това е един нов и по-добър Forbidden.

  • Къде записвахте албума и какво беше чувството да сте заедно в едно помещение след толкова години?

    Барабаните за новия албум ги записахме в Лос Анджелис в "Studio Bombshelter", което е собственост на един от членовете на Stone Temple Pilots. Това е голямо студио, с много възможности. Всичко друго записахме в "Audio Voyage Studio", където репетирам с другата си група Spiralarms. Не сме записвали всички заедно на едно място, защото просто имахме различни ангажименти и ни бе невъзможно да се съберем. Но въпреки това смятам, че крайният резултат е много добър!

  • Защо озаглавихте новия си албум "Omega Wave"?

    Forbidden винаги са имали много символизъм в текстовете си. "Omega Wave" е име за нещо, което аз наричам "черна вълна". Вълна от събития, които ще доведат до края на света. В минали времена е било възможно да организираш хората за революция, за промяна, но днес това е невъзможно. Военната машина е могъща и наблюдението върху всеки отделен човек е повсеместно."Omega Wave" е вълната от отчаяние и примирение, която е обхванала всичко. Това е нашето мнение за ситуацията в света днес. Има данни, че е съществувала цивилизация много преди да е имало писана човешка история и тази цивилизация се е самоунищожила. Мисля, че историята ще се повтори и това ще се случи и с нас.

  • Имате нови членове в групата - Mark Hernandez зад барабаните и Steve Smyth на едната китара - кажи нещо повече за тях?

    Когато замисляхме реюниъна си, планът беше да участват Paul Bostaph и Tim Calvert. Срещнахме се с Paul и той изяви голямо желание да участва, но след това се оказа, че трябва да записва барабаните за новия албум на Testament, а ние не можехме да си позволим да го чакаме. Tim Calvert, който трябваше да бъде другият китарист, пък е пилот в "United Airlines" и няма никакво време за групата. Опитахме известно време с един от старите ни китаристи - Glen Alvelais - но с него просто не се сработихме и нищо не се получи. Първите ни концерти след събирането бяха с Gene Hoglan на барабаните, но той също е много зает, за да свири постоянно с нас. По това време много хора ни препоръчваха Mark Hernandez, който е свирил с Vio-lence, Torque, Social Unrest... В края на 2008 година започнахме да работим по новия си материал и се оказа, че Mark си пасва идеално с нас. А когато Glen Alvelais ни напусна отново, в студиото дойде Steve Smyth, който е фантастичен китарист, изсвири две песни с нас и така сглобихме състава.

  • А какво иначе става с Glen и Paul Bostaph?

    Glen свири със собствената си група LD/50, но непрекъснато имат проблеми със състава. Glen дойде във Forbidden Evil на мястото на Rob Flynn, защото беше добър соло китарист, но още тогава той слушаше повече глем рок, отколкото спийд или траш метъл. Той искаше да бъде китарен герой и не му пукаше особено за групата, заради което и го изритахме. Когато опитахме отново да работим заедно заради реюниъна, той сам реши да напусне и ние не го спряхме. Както и да е, желая му успех. Той е страхотен китарист, но не и композитор. Колкото до Paul Bostaph - той свири за момента в Testament.

  • Rob Flynn, фронтменът на Machine Head, също е сред основателите на Forbidden. Смяташ ли че вашата група е един вид училище за таланти?

    Forbidden можеха да станат много голяма група, но индустрията се промени. Първо Paul ни напусна заради Slayer, после Nirvana издадоха втория си албум и всичко се промени в пълна степен. Slayer вече бяха утвърдена банда и нямаше нужда да се променят, но много други групи, включително и ние, променихме стила си. Rob реши да направи нещо съвсем различно с Machine Head и се получи, което ме радва много. Аз започнах да свиря по-рок ориентирани неща.

  • Има ли предвидено турне след издаването на "Omega Wave"?

    Да, до края на годината ще направим едно турне из САЩ, ще участваме на фестивала "7000 Tons of Metal", а през февруари сме в Европа. Ще се опитаме да обиколим цяла Европа, ще бъдем и по летните фестивали, изобщо очертава се много заета година.

  • В миналото се събрахте за кратко за фестивала "Thrash of the Titans". Сегашното ви събиране за постоянно ли ще е?

    Сега е по-различно, защото когато се случваше "Thrash of the Titans", аз не участвах, тъй като бях в Лос Анджелис, където записвах албум заедно с Manmade God. Идеята за истински реюниън дойде през 2007 година, но тогава все още не беше сигурно, че ще запишем и албум. През 2008 година, докато свирихме тук и там, реших, че искам да пробваме да запишем албум и да видим какво ще стане. Може би ще издадем и още един албум, но - да видим...

  • Не е ли трудно за теб да съвместяваш ролите на китарист, композитор и продуцент в групата?

    Не е трудно, защото след като напиша песните с другите, мога да вляза в студиото и да започна работа, тъй като имам идея как искам да звучат Forbidden. Може би за в бъдеще ще ползваме услугите на друг продуцент.

  • А как се свързахте с “Nuclear Blast Records", които издават албума ви?

    Те се свързаха първи с нас. През 2008 година бяхме в Европа за няколко участия, тогава те се свързаха с нас. Чуха част от новия ни материал и тогава подписахме. “Nuclear Blast" са голяма фирма и са идеални за нас.

  • Какво мислиш за вълната от нови траш групи и за засиления интерес към траша като цяло?

    Радвам се, че има събиране на стари групи, които издават и албуми, в повечето случаи резултатът е чудесен. Новите траш банди се опитват да пресъздадат атмосферата на 80-те години, но това е невъзможно. Има много добри млади траш банди, но все още не съм чул нещо, което да ми отнесе главата. Според мен, те трябва да заложат на повече оригиналност, а не просто да имитират стария звук.

  • С това идва и краят на интервюто ни. Последни думи?

    Никога не съм бил в България и бих искал да свирим във вашата страна. За мен е чест да знам, че имаме фенове в България, които биха оценили новия ни албум. Смятам, че този албум наистина ще ви допадне!