Интервю с Jim Matheos от Fates Warning


Fates Warning

Автор: Ози
Снимки: Еми Беловарски, Ива Иванова


Jim Matheos е роден на 22 ноември 1962 г. в Уестфийлд, щата Масачузец. Запленен от музиката на Black Sabbath и Emerson, Lake & Palmer, на 9-годишна възраст той започва да свири на китара, а когато навършва 15, напуска училище. Matheos е създател, китарист и основен композитор и текстописец на Fates Warning. Групата има десет студийни албума и е сочена от критиката, феновете, както и от множество музиканти като основоположник на жанра прогресив метъл. Освен в нея, Jim Matheos, заедно с бившия клавирист на Dream Theater Kevin Moore, е основна фигура в проекта OSI, в който като гост музиканти се изявяват личности като Mike Portnoy (Dream Theater) и Gavin Harrison (Porcupine Tree). През 2010 година Fates Warning се събраха в състава, записал култовия албум "Parallels" от далечната 1991-ва, за да изнесат едва няколко юбилейни концерта, два от които бяха в съседна Гърция. Единственото интервю, което Jim Matheos даде по време на двудневния си престой в Солун, беше специално за "Metal Katehizis".
  • Metal Katehizis: Fates Warning са смятани за едни от основоположниците и създателите на прогресив метъла. Ти лично смяташ ли се за такъв?

    Jim Matheos: Не. Аз и не мисля много за тези неща. Оставям ги на хора като теб или феновете. Наистина оценявам подобни определения, но не занимавам съзнанието си с такива неща.

  • В книжката към разширеното издание на албума "Awaken the Guardian" барабанистът на Dream Theater Mike Portnoy пише, че "много често феновете и критиците определят Dream Theater като създатели на един цял нов жанр - прогресив метъл, в края на 80-те и началото на 90-те години, но истината е, че Fates Warning направиха това нещо много години преди нас". Това е чудесно признание от негова страна. Аз се сещам и за още нещо - за разлика от Dream Theater, вие като че ли винаги сте се опитвали да стоите на страна от комерсиалното. Защо?

    Нямам точен отговор на този въпрос. Във всеки случай това не е предварително взето решение от наша страна. От самото начало се стараем да правим музика, която ние самите бихме слушали с удоволствие. Никога не сме искали да се насочваме към комерсиалното. Може би в някаква степен "Parallels" прави малко изключение. Но идеята ни винаги е била да правим музика, която да звучи добре за самите нас. Никога не е стояло като част от някакво уравнение това да правим комерсиална музика. А що се отнася до цитата, който ти спомена, длъжен съм да кажа, че за мен е чест, че Mike казва подобно нещо за нас и нашата музика. Това е чудесно от негова страна.

  • Преди няколко години вие направихте общо турне с Queensryche и Dream Theater. Какви са взаимоотношенията между тези три групи днес? Смятате ли да правите отново нещо подобно заедно?

    Бих го направил отново с най-голямо удоволствие! В конкретния случай ние бяхме "отварящата" група, така че не от мен зависи дали подобно нещо ще се случи пак. За нас това беше чудесно турне. Вероятно едно от любимите ми сред всички, които групата е правила! И трите групи се справиха блестящо. Ние сме изключително добри приятели с момчетата от Dream Theater и сме много близки с колегите от Queensryche. И до ден-днешен отношенията ни с всички тях са прекрасни.

  • Какво е мнението ти за прогресив метъла днес? В каква посока се развива според теб? И кои от съвременните прогресив метъл групи би посочил като наистина добри?

    В интерес на истината аз не слушам често неща, които днес биха били квалифицирани като прогресив метъл. За огромно съжаление в последните години се получи така, че прогресив метълът има в себе си всичко друго, но не и прогресив. Сега хората си мислят, че е напълно достатъчно да напишат дълги песни и да свирят много бързо, за да се получи нещо, което е прогресив метъл. А според мен това е точно обратното на онова, което този жанр трябва да притежава. Когато говорим за прогресив, трябва да имаме непрекъснати промени в мелодията, темпото и т.н., да се достигат и преминават нови и нови граници. Нещата, които съм чул напоследък, а аз слушам доста музика, нямат нищо общо с прогресив метъла.

  • Fates Warning
  • По повод преиздаването на "Parallels" вие се събрахте, за да изнесете няколко концерта в състава, в който е записан албумът. Как дойде идеята за това събиране?

    Прекарахме доста време заедно, подготвяйки въпросното издание на "Parallels". Много си говорихме по въпроса, че ще бъде хубаво да направим няколко концерта заедно. Ако не се лъжа, първият, на когото тази идея дойде в главата, беше Mark. Не бяхме свирили в този състав от много години, затова се обърнахме към останалите колеги, за да видим кой би имал интерес от подобно нещо. Хубавото е, че всички се съгласиха.

  • А защо не направихте цяло турне заедно?

    Причината е, че част от хората си имат постоянна, ежедневна работа. Няма как да зарежат това и да си осигурят необходимото свободно време. Аз също съм непрекъснато зает с моите си проекти, подобно е и положението при Ray, а и при останалите от групата. Всеки е непрекъснато зает с някакви си свои неща. Невъзможно е всичките да се освободим за поне шест седмици, при това по едно и също време, за да направим едно цялостно турне.

  • Наистина ли не смятате да правите нищо друго, освен тези няколко концерта, в този състав? Нямате ли намерение да запишете нещо заедно?

    Всъщност, да. Планираме да запишем един от концертите ни в САЩ и да го издадем на CD. Може и на DVD, още не сме решили. Но това ще бъде всичко, което ще направим заедно - предстоят ни концерти и участия в Гърция, европейските фестивали "Sweden Rock Festival" в Швеция и "Bang Your Head" в Германия, Кънектикът и Тексас. Това е. След като тези неща приключат, отново се разделяме.

  • А планирате ли записването на някой от концертите в Гърция и издаването му на по-късен етап на CD или DVD?

    Не. Днес, в Солун, ще бъде едва второто ни участие в този състав и наистина не сме готови все още да запишем CD или DVD. Ако ще правим нещо подобно, то ще е когато сме в топ форма.

  • "A Pleasant Shade of Gray" от 1997 година беше коренно различен от всичко, което бяхте правили до този момент. Албумът е концептуален и е доста по-мрачен от предишните ви творби. Защо?

    Съгласен съм с това, което казваш. Според мен, причината се крие в това, че стигнахме до момент от кариерата ни, особено след издаването на албума "Inside Out", в който аз лично исках да направя нещо, без да го обсъждам или обмислям със звукозаписната компания, феновете или когото и да е, включително останалите членове от групата. Исках да направя нещо за себе си. Сметнах, че след албума "Inside Out" е дошъл точният момент за едно такова нещо. Вече бяхме издали два албума ("Parallels" и "Inside Out"), които бяха по-комерсиално ориентирани, затова реших, че е време да се върна отново към онова, което правих преди години, към корените ни. Беше дошло време да направим запис, който да е прогресив и в същото време да е ново предизвикателство за нас, а и за феновете ни.

  • Продължихте тази линия и в "Disconnected" от 2000 г. Песни като "Something From Nothing" и "Still Remains" са вероятно едни от най-добрите записи, които някога сте правили.

    О, благодаря ти!

  • В това ли според теб е силата на Fates Warning - концептуалните и мрачните композиции и албуми?

    Мисля, че по някаква причина мен винаги ме привличат подобни песни. Аз съм най-щастлив именно когато пиша подобни дълги, прогресив композиции. Те са много по-вдъхновяващи за мен от всичко останало. За това и вероятно се получават по този начин - песни и композиции като "Still Remains" и "A Pleasant Shade of Gray" аз чувствам най-близко до себе си.

  • Последният ви за момента студиен албум е "FWX" от 2004 година. Защо от тогава до сега не записахте нов материал?

    Причините са много. Ray се занимаваше с албумите на Redemption, а аз - с OSI. Освен това смятам, че "FWX" беше доста труден албум за мен. Като че ли малко "прегорях" покрай него. Искаше ми се да експериментирам и изследвам върху други, по-различни неща. Като OSI. С Fates Warning вече бях правил музика повече от 20 години. Просто дойде времето, в което трябваше да направим пауза.

  • До колкото знам, вие имате намерения да запишете нов албум тази година. Вярно ли е?

    Работим над някои идеи, но още нямаме яснота кога нещата ще се случат.

  • Би ли ни разказал малко по-подробно за това ваше начинание? Кога фенове ви да очакват нов албум на пазара, какво ще представлява като музика и в какъв състав ще бъде записан?

    Съставът е най-лесното нещо. Това мога да ти го кажа веднага: аз, Ray, Frank Aresti, Joey Vera и Bobby Jarzombek на барабаните. Кога ще се записва този албум и кога ще излезе на пазара - това не знам. В момента работя по този въпрос, но не мога да кажа дали ще бъде тази или следващата година.

  • Имаш ли вече някаква представа каква ще бъде концепцията в този албум? На какви теми и проблеми ще обърнете внимание чрез текстовете си?

    Няма как да знам това, преди да съм започнал да пиша музиката и текстовете. А това все още не се е случило.

  • Fates Warning
  • Освен евентуалния нов албум, какво да очакват феновете в близко бъдеще от Fates Warning и конкретно от теб?

    Както вече споменах, тази или следващата година вероятно ще има нов албум на Fates Warning. Същото важи и за OSI - очаквайте новия албум на тази група вероятно в началото на следващата година.

  • Миналата година ти издаде третия си албум с OSI. Тази формация започва да прилича на истинска група, а не на временен проект. Така ли е всъщност?

    Да, предполагам, че е точно така. Смятам, че разделителната линия между група и проект днес е много тънка и неясна. Ние записваме албум след албум. Май единствената разлика е, че не свирим на живо. Имаме сериозното намерение да продължаваме напред и да не спираме да записваме. Току що подписахме и договор с компанията "Metal Blade", така че нещата продължават да се развиват.

  • Планираш ли някакви изяви на живо с OSI?

    Не, не планирам. Мисля, че това ще си остане студио група.

  • Какво е положението с барабаниста в OSI? Ще задържиш ли Gavin Harrison от Porcupine Tree в състава или Mike Portnoy ще се завърне в групата?

    Току-що започнаха разговорите за бъдещия нов албум на OSI. Почти съм сигурен, че барабанист ще бъде Gavin, защото сме много доволни от работата си заедно с него по предишния ни албум. Все още не сме съобщили това официално, но смятам, че наистина ще бъде Gavin.

  • Не се ли получава така, че днес все по рядко можем да чуем истинска музика? Такава, каквато се правеше преди години. Не е ли вярно твърдението, че днес вече няма музика, а има само бизнес?

    Ха-ха-ха... Да, но двете неща имат много общо по между си. Със сигурност не могат едно без друго. За съжаление бизнесът е част от музиката, нали така? Ако искаш да преживяваш от музиката, да изкарваш някакви пари, не е възможно да го направиш без музикалния бизнес. В противен случай ще си стоиш в спалнята и ще си свириш на китарата. В което няма нищо лошо, разбира се. Но искаш ли кариерата ти да е свързана с музиката, да си изкарваш хляба чрез нея, трябва да обърнеш внимание и на бизнес страната на тези неща. В първите десет години от съществуването на Fates Warning никой от нас нямаше и най-малка представа за тези работи. Но за жалост, ако искаш да продължиш напред, трябва да ги научиш. Музиката е и изкуство и бизнес.

  • Във връзка с предния ми въпрос - какво е мнението ти за музикалния бизнес днес?

    Отвратителен е. Аз съм го мразел винаги, не само днес. Но няма друг начин - трябва да се съобразиш с него. И това важи за всеки - за художника, за чиновника, който отива всеки ден в офиса си, за музиканта. За всеки! В капиталистическо общество сме - ако искаме да живеем нормално и да изкарваме някакви пари, трябва да се съобразяваме с бизнеса. Лично аз смятам, че музикалният бизнес е малко по-груб от всичко останало, но няма какво да се направи. Така стоят нещата.

  • България отстои само на около 100 километра от Солун. Това е и причината, поради която тази вечер на концерта ще присъстват много ваши български фенове. Може ли да кажеш няколко думи специално за тях, а и за онези фенове на Fates Warning в България, които не могат тази вечер да бъдат с вас?

    Единственият концерт, който Fates Warning са правили в България, беше през 2005 година и трябва да призная, че това беше един от най-хубавите ни концерти през тези няколко години. Бяхме изключително изненадани от публиката. Бих се върнал отново там с огромно удоволствие, стига да се намери промоутър, който да ни покани. Ще дойдем в момента, в който някой ни пожелае. И със сигурност се радвам много, че има български фенове, които са успели да дойдат до тук и тази вечер ще бъдат с нас.

  • Fates Warning