Интервю със Симо от Animassacre




Автор: Morrigan

   Animassacre е уникална българска група, създадена през 2005 г. във Варна. Започнали като трио, създаващо музика с "gabber" насоченост, в момента те ни радват с уникалния си стил, смесващ различни видове "дарк електроника" като EBM, индъстриъл и пауър нойз. Основното вдъхновение за членовете на Animassacre е Япония или в частност - манга филмите. Първото живо участие групата е през 2006 г. във Варна, когато излизат на сцена, заедно със shemale ZERO, с които малко по-късно подгряват гръцката EBM група Shiva Six. Дебютният албум на варненските самураи се казва "Evolve" и е издаден от немския лейбъл "Rupal Records". На 15 май 2008 г. Animassacre подгряват култовата японска група Gothika, които тогава посетиха България за втори път по покана на "Gorgon". След като през лятото на 2007 г. от трио те остават дуо, през септември 2008 г. Animassacre приеха отново в редиците си трети член - Тодор ("Suicide Fetish). EP-то на групата, носещо името "Shi no sedai", което съдържа три песни и три ремикса, е пуснато за свободно сваляне в Интернет (виж www.myspace.com/animassacre). Факт е, че бандата спечели за кратко време сърцата на феновете със своята изключителна креативност, нестандартни решения и динамика - какво повече й трябва да една група всъщност? В навечерието на втората вечер от "Синдикат"-а (16 февруари 2009 г.) зададохме няколко въпроса на основателя на групата - Симо, който ни разказа за началото, вдъхновението и бъдещите планове на бандата.

   Metal Katehizis: Здрасти! Като за начало - представи себе си и останалите членове на бандата.
   Симо: Здравейте! Ние сме Animassacre, съставът ни е от трима души, засега. Аз съм Симо, вокалист и програмист, Диана е на клавирите, а Тодор е беквокала ни и аудио техник.

   Кога дойде идеята за Animassacre като група и въобще - как започна всичко?
   Преди доста време започна всичко, още когато за първи път хванах компютърен софтуер за правене на музика. Доста експериментирах и си играх, докато накрая се оформи нещо сносно. Още тогава бях кръстил проектa Animassacre, но в началото не давах парчетата си на никой. Не бих го направил и сега.

   Лично ти от кога се занимаваш с музика и освен Animassacre имал ли си (имаш ли) други музикални проекти?
   Занимавам се с музика от близо осем години, но със сегашното оборудване няма как да се развия напред. Имам дотук други три проекта, единият е Mantis Mating Call, пауър нойз с вдъхновение от звуците на насекомите. Другият е Mokushi, хард-техно/шранз със семпли от японски фетишистки филми и анимации. Третият ми личен проект е най-сносен, на мое име е и се занимавам с аранжиране на оркестрална/саундтрак музика. Често вкарвам елементи от тази си страна в музиката на Animassacre.

   Известно е, че пъвоначално започвате като "gabber" група. Как дойде промяната в стиловата ориентация? Смяташ ли, че вече сте намерили стила, който може да изрази най-точно идеята ви и вас самите като артисти? Като какъв точно би го определил?
   Стилът ни не подлежи на категоризация, бих го кръстил индустриален хардкор и това е. Напоследък правим леко мелодични парчета, защото малко или много, животът става по-труден и стилът ни стана по-мрачен. Все още имаме габър елементи в музиката и винаги ще имаме. На който не му харесва, няма нужда да слуша, не сме изпълнители, които да ги надуват от фераритата и будките, хе-хе...

   Близо до ума е, че името на групата идва от "anime" и "massacre", но ти беше споменал, че oсвен на aнглийски то може да се чете и произнася на латински и на японски, като тогава значението коренно се променя. Какви са другите две значения на "animassacre"?
   На латински Анима Сакре означава Свещена Душа. Истинската идея на името обаче е смесица между Анима и Масакър, което означава буквално „клане на души". На японски буквалният превод ще е „Никога не би го направил, големи братко", което е култова реплика от една черна комедия с еротични елементи.
   Първият ви дългосвирещ албум бе издаден от немския лейбъл "Rupal Records". Как се получиха нещата там?
   Нещата са в застой. Те не са много функционални напоследък, но пък и ние не сме Juno Reactor за да ни предлагат други лейбъли, затова просто си чакаме заедно с тях. Първият ни албум продаде добре в Германия и Бразилия, така че съм доволен от промоцията им.

   По какъв начин протича създаването на песните ви?
   Сядам на компютъра, правя парчето, моля Диди да резне тук там разни семпли, които вкарвам в песента и накрая мисля вокали. След това се събираме да обсъдим, и така.

   В "Хагакуре" се казва, че "със здрав разум не се постигат велики неща". Съгласен ли си с тези думи (в контекст, засягащ изкуството)?
   В Япония няма нищо родило се от здрав разум, ха-ха. Така че съм сто процента ЗА, но и в същото време съм човек, който не обича тоталните крайности, поне засега, докато съм млад.

   Несъмнено Япония е силна инспирация за вас. Разкажи ми повече за това. Кое те вдъхновява най-вече в японците и японската култура?
   Японците са хора, които са толкова различни от нас, че в същото време виждам себе си в тях. Те едва ли някога ще отвърнат със същото към нас, но не ми пука особено. Културата им е завладяваща, като започнем от модерната им музика, минем през жестокото им минало и спрем на филмите и сериалите, които издават всяка седмица. Не мога дори да конкретизирам кое точно ме запали по тях, но факта, че съм посветил музиката си на Япония говори достатъчно ясно, че ги уважавам много силно.

   Изкушавам се да попитам - знаеш ли (изучаваш ли) японски?
   Иска ли питане? От година вече съм залегнал много сериозно над него и контактувам с доста японци, един ден ще се местя там, ако всичко зависи от мен и не ме тръшне хремата, ха-ха.

   Какво е мнението ти за музикалната сцена в България, като цяло? Според теб кои са българските изпълнители, които трябва да бъдат чути задължително (независимо в какъв стил се подвизават)?
   Има много изпълнители в България, които си заслужават не просто да бъдат чути, но и силно подпомогнати като първи трябва да са Mytrip, Никола Маринов, Automatic Flowers и Suicide Fetish. А сцената в България е като във всички съседни държави - На източно европейско ниво. Разбирайте го както искате.

   Кои са групите/албумите, които слушаш най-много в последно време?

   Ами, напоследък наблягам на хард-техно и габър, понякога и траш метъл (Ektomorf са велики), но нямам постоянен стил. Последният албум, който слушах няколко пъти, беше Frontline Assembly - "Civilization".
   Искам да ти задам един малко по-страничен въпрос. В текста на "Shi no sedai" се казва: "You'll never learn the meaning of life if you don't break the cycle and rise to the truth!" Тази фраза наистина ми харесва ужасно много. Смяташ ли, че е възможно някога хората да станат по-любопитни, по-търсещи, да престанат да се вкарват в рамки от всякакъв тип? Или нещата безвъзвратно са тръгнали надолу?
   Бунтари винаги ще има, ченгета също. Много хора има на света, а кой как ще разбие кръговрата силно зависи от индивида. Ние имаме и още една песен, в която пеем „No one likes us, cuz we rebel the rebellion", което може да се разбира, че сме анти дори на тези, които са анти, защото с постоянна омраза или поза нищо не се постига. Трябва да действаш бързо и хладнокръвно ако искаш промяна... като японец. (усмивка)

   Кои са творците, които са ти повлияли по някакъв начин? Не само музиканти.
   Takashi Miike и Hideaki Ano са велики режисьори, DJ Sharpnel, Suicide Commando, K.M.F.D.M., до известна степен и много метълкор групи, които съм слушал преди време, са ми повлияли.

   След "Evolve" и EP-то "Shi No Sedai" предстои да издадете втори дългосвирещ албум. Кога ще се случи това горе-долу? Би ли разказал нещо повече за него и въобще за бъдещите планове на групата...
   Най-новият албум ще носи „комерсиалното" и не-достатъчно грайндкор име: "It Takes Two". Както винаги, играта на думи и лексиката е на шокиращо ниво. Албумът ще е още по-азиатски насочен, с доста семпли, дори може да вкараме някой друг скит със забавно съдържание, за да контрастират на повечето мрачни парчета. А, забравих да спомена, в албума ще има и две комични парчета, които са си чист хепихардкор, едната мисля, че ще се хареса доста на техно феновете от родината. Също така, моята любима японска група Gothika ще ремиксира "User Hostile Interface", което означава, че единственият ремикс в албума ще е в тон с всичко останало. Не се изумявайте и на онова бързо и ударно парче, което носи името „Корея". Най-добрият ми приятел е кореец и честно казано, заслужава много повече от този трибют.

   Какво могат да очакват хората, които ще посетят "Electricity night" на 16 февруари?
   Ами със сигурност ще е добре да очакват скачане. На нашите партита се скача... Имало е и случаи на мошове и погота, ама не ги насърчаваме заради силното женско присъствие (фенки, фенки...). Мисля, че тези, които знаят какво да очакват, ще останат много доволни. Ще има и видеостена с японски филми и анимета, някои от които са си чиста проба визуален терор. ("Tokyo Gore Police" говори ли ви нещо..?)

   Има ли нещо, което би искал да кажеш, а не те попитах за него?
   Ами, мисля, че не. Надявам се тези, които дойдат на 16-и и/или на 27-и, когато свирим в "The Club", да останат доволни. Музиката ни не е лека, но не е и непоносимо тежка, може би затова, макар и да не пасваме в нито един стил, успяваме да съберем хора от различните сцени. Именно това е целта на нашата музика - няма значение какъв си, защо си и какъв цвят си - всички се радваме, страдаме и умираме по един и същи начин.