ANTIMATTER - "Alternative Matter"

2010, Prophecy Productions

Четири студийни албума, множество безкрайно силно въздействащи композиции и половин дузина турнета, последното от които премина и през София (репортаж) - това, в общи линии, е равносметката за двамата ни главни герои от отиващото си десетилетие. Десетилетието на Antimatter.

   Логично, краят на тази епоха бива отбелязан по възможно най-великолепния начин - не с ненужен "стандартен" сборен диск или с някое по презумпция съмнително "прощално турне", а със стилна и най-вече богата колекция от предимно неиздаван досега материал, допълващ по чудесен начин атмосферично-акустичното наследство на непоклатимия Mick Moss (вокали, китари, клавир, програминг) и вечния блуден син и мултиинструменталист Duncan Patterson (екс-Anathema). И докато вторият понастоящем преследва собствените си цели и мечти с проектите си Ion и Alternative 4, както стана дума и в интервюто ни с него, първият все така поддържа пламъка на Antimatter жив, изнасяйки епизодични концерти из родната Англия и, както се оказа, нагърбвайки се с нелеката задача да подготви разглежданата тук ретроспекция за масова консумация.

   Всъщност, словосъчетанието "масова консумация" не е никак удачно в конкретния случай, тъй като от пълнокръвното издание на "Alternative Matter" са произведени едва 1000 копия. Вярно, има и "обикновена", широкодостъпна (и осезаемо съкратена) версия за по-непретенциозните слушатели, но вариантът в ограничения тираж е многократно по-ценен и... примамлив. Да, именно примамлив и неистово радващ окото и ухото - съответно и като визия (благодарение на луксозната "опаковка" на четирите [!] диска, представляваща масивна книга с цели 104 страници, пълни със снимки и текст, написан от Mick Moss, и DVD с видеоклипове и документалния филм "The Small Yesterdays", проследяващ цялата кариера на Antimatter), и като аудио-съдържание.

   На пръв поглед може и да изглежда странно, че 2/3 от общо 29-те песни в "Alternative Matter" се състоят от вариации по композиции от първите два албума на проекта, "Saviour" (2001) и "Lights Out" (2003), но това решение е донякъде логично - все пак, именно това бяха единствените стопроцентови записи на дуото като такова. В "Planetary Confinement" (2005), представен само с 4 парчета, ролята на Duncan като композитор и музикант в Antimatter бе намаляла наполовина, а за застъпената с едва едно демо ("Fighting for a Lost Cause") и един ремикс ("Landlocked") лебедова песен "Leaving Eden" (2007) мистър Moss вече бе сам...

   И така, какво си струва да откроим от цялата предоставена ни 137-минутна музикална съкровищница? Какво ли не, честно казано... От една страна, получаваме работен вариант на неиздавана инструментална пиеса на име "The Summer Effect", чийто призрачен трип-хоп заряд издава принадлежността й към ранния период от творчеството на Antimatter. Получаваме и пет интерпретации на чужди композиции - величествената "Black Sun" на Dead Can Dance от трибюта "The Lotus Eaters" (2004), концертни записи на "Enjoy the Silence" на Depeche Mode и "Mr. White" на Trouble и монументалните "Lost Control" и "Far Away" на Anathema (макар и вече да сме слушали последните две под една или друга форма в "Live @ K13" [2003] и официалната онлайн-колекция "Unreleased 1998-2003"). Разбира се, получаваме и доволно богато количество съвсем нови преработки, автентични демо записи и акустични и концертни версии на песни от споменатите в предния абзац четири студийни албума на Antimatter, представляващи безспорна находка за всеки запален фен на групата, както и няколко неизбежни ремикси, някои от които (примерно тези на иначе титаничната "Expire") - с леко съмнително качество... Това обаче е бял кахър на фона на цялостния замисъл, подбора на съдържанието и начина на поднасяне на крайния продукт - три фактора, превръщащи "Alternative Matter" не просто в прекрасен алтернативен "прочит" на творчеството на Antimatter, но и в може би най-красивото и стилно колекционерско издание на годината.


1111111111

Envy




 Други ревюта на ANTIMATTER