DESOLATE SHRINE - "Heart of the Netherworld"

2015, Dark Descent Records

Седем песни чиста смърт, драги смъртни - това е новият албум на Desolate Shrine! За едночасовата агония на "Heart of the Netherworld" си има съвсем резонно обяснение - финландци са го правили, все пак! Интересното е, че Desolate предават задгробните си притчи без да забавят темпото до дуумаджийските обороти на класици като Incantation и dISEMBOWELMENT. Напротив, ритъмът е яхнал скоростното трасе на блек метъла и рядко губи от яростната си, хм, жизненост.

   Иначе от песните направо лъха на студ и прясна пръст, което е постигнато не с позьорщина и преднамерено гаден звук, а със съсредоточеност и професионализъм във всеки аспект. "Heart..." е безупречен по отношение на звука и композирането, като при второто прави впечатление страхотната работа по аранжиментите. Постигнато е наситено звучене, в което мощни ритъм китари се преливат с мелодии от Отвъдното в равно съотношение, а отделните партии на инструментите се допълват идеално. С изключение на някоя и друга интерлюдия на пиано, всичко е изразено с четирите традиционни шумопроизвеждащи средства в метъла - дори онова, което всеки друг би се изкушил да направи с клавишни или оркестрация, неизбежно смекчавайки твърдостта на музиката. Това въздържателство е похвално и е белег на майсторство.

   Също така, парчетата не следват традиционните структури, нито разтягат един монотонен риф в продължение на цяла вечност. Подходът тук е "рисуване със звук", а крайната цел е главите ви да се напълнят с мракобесни пейзажи. За това основен принос имат и двамата вокалисти, чието гробовно ръмжене довършва музиката на бандата, а междувременно и вас самите.

   Днес изключително рядко можете да чуете група, която съхранява тежестта на музиката си, но не само не я ощетява откъм артистичност, а напротив - прави кинематографичен в изразителността си "хорър" метъл. Desolate Shrine притежават собствена концепция и отново я демонстрират на високо равнище. Това е изкуство - изкуството да убиваш!


11111111xo

Nespithe