FUNERAL FOR A FRIEND - "Chapter and Verse"

2015, Distiller Records

Всички мои съмнения, които се прокрадваха покрай новините за поредния албум на Funeral For A Friend, се оказаха напълно оправдани след изслушване на въпросното заглавие. Уелсците, вече неоспоримо, могат да се похвалят със завиден рекорд и маратонски подвиг, превръщайки се в един от изключително редките примери за група, успяваща да създава музика и албуми от постоянно висока артистична величина в продължение на цялата си кариера, без да поднася на верните си фенове неприятни изненади и разочарования.

   Наистина впечатляващо постижение. Funeral For A Friend са издавали албуми от различни нива в музикалния бизнес, като това никога не е било пречка да поднасят иновативна и, най-важното, искрена музика, впечатляваща с креативната си стойност. А най-прекрасното, когато говорим за тази банда, е, че въпреки загубените водещи позиции в музикалните среди и загърбените златни периоди от кариерата й, все още има желанието и страстта да ни поднася таланта си в музикални форми, какъвто е и случаят с "Chapter and Verse".

   Седмият студиен албум на FFAF трудно би могъл да бъде определен като най-добрия диск във впечатляващата й дискография, но със сигурност и не е изключение в тенденцията, че при Funeral For A Friend е невъзможно да бъде създаден албум, който да бъде асоцииран с провал и надценени очаквания. Отново сме и свидетели на друга класическа черта от профила на групата - отчетливо развитие и промяна в музикалните идеи и липса на повтаряне на вече създадени неща от тяхна страна. Точно в този дух на мисли, "Chapter and Verse" е видимо различен в сравнение с всичко, издадено от британците преди, явявайки се като логичното продължение на излезлия през 2013-а "Conduit". В настоящия запис ставаме свидетели на много бързи, мелодични и динамични песни, черпейки вдъхновение от класическата атмосфера на пънк-рок жанра. Естествено, генералният позитивен резултат се получава след добавянето на очакваните характерни прийоми, с които FFAF успяха да маркират статуса си на една от най-оригиналните и лесно разпознаваеми групи наши дни, а именно - изобретателни инструментални пасажи и специфичния им композиционен подход , примесен със задължителната неповторима британска атмосферичност. Интересното е, че едно от най-специалните качества на тези 11 песни е първичната агресия и хъс, с които са записани - черти, неприсъщи на музиканти с вече 12 години опит зад гърба си, а и като цяло - необичайни за масата представители на музикалния бизнес тези дни. Може би и това е причината "Chapter and Verse" да звучи толкова вълнуващо и свежо, а FFAF да продължават да поддържат стойността на творчеството си в колебливата атмосфера на музикалния бизнес. Все пак, истинското удоволствие от процеса на създаване на музика и непримиримия талант и желание на един творец за себеизразяване няма как да не дадат ползотворни приятни резултати в крайния продукт.


1111111xoo

Davidian




 Други ревюта на FUNERAL FOR A FRIEND