GRAVE DIGGER - "Healed by Metal"

2017, Napalm Records/Wizard

Новият албум на Grave Digger има само два съществени недостатъка. Първо, прекалено кратък e - едва трийсет и шест минути - и, второ, при все че музикантите в групата са наистина страхотни, албумът дори за секунда не излиза от рамките на праволинейния хеви метъл, който немските ветерани правят вече над три десетилетия. Във всяко друго отношение обаче "Healed by Metal" е точно това, което се иска от него - тежък, агресивен и енергичен, както и пълен с лесни за запяване песни.

   Всъщност, от пространно ревю едва ли има нужда. Феновете на Grave Digger добре знаят какво да очакват от новата им творба, а изненади тук няма. И това е прекрасно. Песните са ударни, надъхващи и - трябва да се отбележи - кратки. Единственото парче с продължителност над четири минути в албума е последното - "Laughing with the Dead" - газеща като валяк привидно проста, но интересно разгърната и амбициозна композиция. Всички останали песни в албума обаче са структурирани доста по-стандартно и непретенциозно. Разбира се, това съвсем не е проблем, дори напротив - слушателят няма да спре да поклаща глава в такт дори за секунда. Вероятно краткостта на песните е една от причините да са толкова фокусирани композиционно - без излишни елементи, винаги виртуозно изсвирени, но без празни демонстрации на майсторство. Всеки тон си тежи на мястото. Рифовете увличат още от първото слушане, а хоровите припеви се врязват в паметта на слушателя, за да го накарат просто да знае какво кога да изкрещи. Албумът е доста разнообразен - спазен е нужният баланс между бързи и среднотемпови парчета, имаме и бойни химни, и възхваляване на метъла като такъв, и, както може да се очаква, Смъртта, която идва с името на групата.

   Техническото изпълнение е на подобаващо ниво. Axel Ritt за пореден път показва, че ненапразно е китарист на групата вече почти десетилетие, а ритъм секцията на басиста Jens Becker и барабаниста Stefan Arnold трещи и бумти точно така, както трябва. Разбира се, основното, с което албумът ще бъде запомнен, е първичната мощ в гласа на Chris Boltendahl - винаги е било и винаги ще бъде така.

   "Healed by Metal" е поредният добър албум в продължаващата вече над трийсет и пет години кариера на Grave Digger. Да, можеше да бъде и по-амбициозен, но, в крайна сметка, е мощен и надъхващ. А нали точно това е целта един метъл албум.


1111111xoo

Tigermaster




 Други ревюта на GRAVE DIGGER